Sabtu, 25 Jun 2022

Kuah Kacang Dan Homemade Nasi Impit Menggunakan Noxxa



Kalau di Kelantan, biasa sahaja bagi kami bersarapan dengan nasi impit, kuah kacang dan sate. Sate biasanya dalam 2-3 cucuk sahaja. Kuah kacang dimasukkan dalam plastik kecil dan dibungkus sekali bersama nasi impit dan sate. 

Tiba tiba jadi teringin sangat nak makan makanan sarapan yang sangat sedap ini. Kalau tak ada sate pun, sedap jer makan nasi impit dengan kuah kacang. Bila dah teringin tu, kita masak jer lah. Tak perlu buat banyak.

Hari ini saya terlebih rajin bila saya menyediakan nasi impit sendiri secara menggunakan periuk tekanan. Biasanya saya rebus nasi impit yang dibeli dalam pek plastik kecil. Tapi percayalah nasi impit yang dibuat sendiri lagi sedap. Hahaha tak caya? Haa kalau tak caya, boleh cuba sendiri. 


Saya masak tak banyak pun tapi boleh dimakan dua tiga kali lah juga. Lebihan kuah kacang saya simpan dalam bekas dan dimasukkan dalam peti ais. Jadi kalau teringin, buat jer sendiri. Dapat makan beberapa kali. Yang pasti, ianya sedap kerana ikut selera kita sendiri kan.

Cepat jer menyediakan nya kerana banyak menggunakan gadjet di dapur. Kacang tanah dipanggang dengan air fryer, tak perlu lagi nak selalu dikacau. Nasi impit pula menggunakan periuk tekanan. 

Kuah kacang pun saya masak dengan menggunakan periuk tekanan juga. Cantik kejadiannya. Jadi semua alatan dapur ini membantu mempercepatkan kita memasak.


Jom layan resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba....  


Kuah Kacang
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
250 gram kacang tanah
1 liter air
2 sudu besar cili kisar
100-150 gram gula - 11 sudu besar
50 gram gula Melaka
¼ sudu kecil pes asam jawa
1 sudu kecil garam
⅜ cawan minyak masak

Bahan kisar:
3 - 4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 cm lengkuas
¾ sudu besar udang kering

Cara cara:
Basuh dan tos kacang tanah. Air fry 160C selama 20 minit. Ramas ramas kulit kacang. 


Kisar kacang dengan ½ liter air. Separuh ditumbuk kasar. Tuang dalam periuk dan masak sehingga kacang kembang dan air hampir kering. Tutup api dan ketepikan.


Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan masukkan cili kisar. Tumis atas api perlahan sehingga terbit minyak. Masukkan air dan tumis sehingga terbit minyak lagi. Boleh ulang proses ini untuk pastikan cili benar benar garing.


Masukkan baki air, kacang kisar dan bahan lain. Masak dengan api perlahan dan kacau sesekali. Kalau nampak pekat sangat, tambahkan sikit lagi air.

Masak ni dalam 1 jam -2 jam sebab guna api kecil je. Biar kan kuah kacang bertukar warna gelap, nampak berminyak di permukaan dan pekat, barulah sedap.

Nota:
Kalau untuk makan dengan nasi impit sarapan, saya lebih. suka jika ianya tidak terlalu pekat. 

Saya masak guna periuk tekanan Noxxa bagi memastikan kuah masak dan cantik. 


Nasi Impit

2 cawan beras - basuh
6 cawan air -  cawan sama dengan sukatan beras
½ sudu besar minyak masak
½ sudu kecil garam

Cara-cara
Masukkan beras (1:3) dan air.
Tekan RICE 30 minit dan hala tombol ke pressure. Selesai masak, gaulkan nasi. 


Ratakan dan tekan tekan untuk mampat dan impit nasi dalam inner.


Biarkan sejuk selama ½ hingga 1 jam. Selepas itu, boleh terbalikkan inner periuk dialas dengan pinggan untuk keluarkan nasi. Sedia untuk dipotong.


Khamis, 23 Jun 2022

Ikan Siakap Masak Tiga Rasa Paling Mudah Dan Sedap



Assalamualaikum. Apa khabar? Kalau anda memang follower saya, pasti anda akan mendapat notifikasi untuk entri ikan masak tiga rasa hari ini. Mudah jer nak follow, cuma perlu klik butang Klik To Follow Blog. Itu jer. Dalam blog ini, ada beribu ribu resipi yang anda boleh cuba. 

Haa di samping itu, jangan lupa klik iklan yang keluar di bahagian atas blog ini. Ramai yang bertanya, ooh kena klik ke? Jawapan saya, terpulang lah tapi kalau tak menyusahkan, klik lah. Sekurangnya dengan satu klik akan memberi income 1 atau 2 sen pada blogger. Ianya memberikan satu motivasi untuk blogger seperti saya untuk terus ber blog. OK sambung semula bab resipi. 

Memang ada banyak versi resipi masak ikan tiga rasa. Ada yang memasukkan macam macam jenis bahan seperti sos ikan dsb. Nak menambah lagi, diletakkan pelbagai aksesori sayuran seperti nenas, capsicum, celeri dsb. 

Tapi hari ini saya ingin kongsikan satu resipi ikan masak tiga rasa yang paling mudah, paling simple bahannya dan rasanya sedap dan paling disukai oleh suami dan anak anak saya. 

Untuk resipi ini pun, boleh juga dihias dengan pelbagai sayuran jika suka. Tapi itu semua, anak anak tak makan pun. Kalau ada stock dan kalau suka, boleh jer dimasukkan untuk menambah cantiknya hidangan. 


Seprti yang saya tulis di atas, versi ini adalah versi paling mudah, paling simple dan paling digemari anak anak saya. Saya pun paling suka juga kerana mudah, tak perlu nak sediakan pelbagai bahan. Dalam keadaan ekonomi seperti sekarang, kita kena pandai berjimat cermat. Yang penting, ianya sedap dan jimat bahan. Betul tak? 

Jom layan resipi yang saya gunakan hari ini dan jangan lupa untuk melihat VIDEO penyediaannya di Azie Kitchen Youtube Channel di SINI. Jangan lupa untuk subscribe juga. Selamat mencuba.... 


Ikan Siakap Masak 3 Rasa
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 ekor ikan siakap - lumur garam dan sedikit serbuk kunyit 
1 biji bawang besar Holland - cincang
4 ulas bawang putih - cincang
1 biji bawang Holland - hiris bulat
½ sudu besar serbuk pati ayam
1 sudu besar gula
1 cawan air
¼ cawan minyak masak

Bahan sos:
1 cawan sos cili
½ cawan sos tomato
3 sudu besar sos tiram

Cara cara:
Lumur ikan dengan garam dan sedikit serbuk kunyit. Nota: Sedikit sahaja serbuk kunyit. supaya tidak warna kekuningan.

Goreng ikan sekadar masak sahaja. 


Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang Holland cincang sehingga keperangan.

Setelah keperangan, masukkan bahan sos. Gaul rata.

Akhir sekali, masukkan bawang hiris, gula dan serbuk perasa.

Jika suka, ikan yang garing, tuangkan sos atas ikan. Tapi jika suka ikan yang lembut sedikit, masukkan ikan ke dalam kuali dan gaul rata dengan bahan sos. 

Hias dengan daun bawang. Sedia untuk dihidangkan.

Nota:
Jika ada lebihan sos, boleh dimasukkan ke dalam bekas bertutup dan simpan dalam peti sejuk untuk kegunaan akan datang. Tinggal goreng ikan dan tuang bahan sos. Dah siap dihidangkan. 


Buah Nipah Yang Di Idamkan

 

Semasa ke Sg Petani untuk menghadiri majlis perkahwinan anak Dato Hashim dan Datin Fauziah, saya memang telah merancang untuk mencari buah nipah di kawasan Titi Semeling. Boleh baca entri sebelum ini di SINI

Saya pernah makan buah nipah di Sg Petani ketika menghadiri majlis perkahwinan anak mereka yang sulong, boleh klik di SINI. Masa zaman di kampung dulu, biasanya dapat buah nipah tidak banyak, jadi kami akan terus cungkil keluar dan makan begitu sahaja. 

Tapi kali ini, saya memborong semua ketiga tiga tandan buah nipah. Ya lah alang alang dah menunggu lebih dari 1 jam. Jadi buah nipah ni lebih sedap jika terus dibuka. Jangan dibiarkan beberapa hari di dalam buahnya.




Oleh kerana agak banyak, jadi saya menyira isi buah nipah. Selepas dibelah, saya kopek dengan menggunakan sudu. Kemudian dibasuh dan ditos untuk membuang bahagian kulit dalam buah yang melekat di isi buah nipah.


Masakkan sedikit air gula dan setelah gula hancur, tutup api. Masukkan buah nipah dan dikacau rata. Setelah sejuk, masukkan buah nipah ke dalam bekas dan disimpan dalam peti ais. Ianya sangat sedap dimakan sejuk sejuk.


Alhamdulillah selepas 10 tahun, saya dapat lagi menikmati keenakan buah nipah yang merupakan buah yang sangat nostalgia di zaman kanank kanak saya yang makan buah nipah dari Sungai Tangok. 


Rabu, 22 Jun 2022

JJCM dan Majlis Perkahwinan Di Sg Petani



Kami ke Sg Petani untuk memenuhi undangan majlis perkahwinan anak Dato Hashim Hamzah dan Datin Fauziah Samsudin, sahabat baik kami. Mereka suami isteri adalah sahabat baik saya dan Hubby sejak di universiti lagi. 

Semua majlis perkahwinan anak kami, mereka akan hadir. Jadi semestinya kami juga akan menghadiri majlis perkahwinan anak mereka walaupun  baru sahaja balik dari menghadiri majlis perkahwinan anak Datuk Khairi di Johor Bahru.

Kami pergi sehari lebih awal dengan hajat nak jalan jalan cari makan. Jadi kami bertolak pagi hari Jumaat dan singgah makan durian di RnR Bukit Gantang. Hahaha sedap sangat. Makan 3 biji durian dengan harga RM80. Tapi berbaloi kerana semuanya sedap isinya dengan pelbagai rasanya.


Kami kemudian bertolak ke Sg Petani. Sebelum itu, singgah di Titi Semeling untuk mencari buah nipah. Tapi sayang kedai tutup. Dalam perjalanan keluar dari sana, ternampak Ladang Nipah Hanipah, seronok sangat sebab ada ladang nipah. Seumur hidup tak pernah tengok bunga pokok nipah. Dapat tengok dan siap pegang pegang lagi. 


Kami kemudian ke Tg Dawai untuk mencari gerai ikan bakar yang pernah kami singgah dulu. Boleh klik di SINI. Masih belum berniaga, lalu kami ke depan sedikit dan nampak gerai Rumpun Mambu yang ramai tulis makanannya sebagai sedap.

Saya mengajak Hubby singgah. Konon untuk makan ringan ringan sahaja. Kami order udang dan sotong celup tepung. Walaupun nampak seperti digoreng panas panas tapi bila dihantar ke meja dah sejuk dan ianya tidak sesedap sotong celup tepung yang biasa saya makan.



Hubby order sup tulang dan saya order sup gear box dengan mee kuning. Terkejut bila sampai ke meja. Besar sangat gear box nya. Langsung makan mee jer sebab memang masih kekenyangan. Udang minta dibungkuskan.



Harga tak lah mahal. Untuk kedua dua sup tu dan air minum hanya RM55. Bawa balik tulang dengan kuah untuk makan di hotel. Tapi sebenarnya langsung tak makan. Tak lalu nak makan bila perut masih penuh. Hubby jer makan meratah daging.

Kami kemudian singgah di kedai yang menjual produk makanan laut. Saya beli ikan bilis mata biru, isi ikan talang, isi ikan kurau, sotong kering dan asam jawa tanpa biji. Boleh dibayar dengan secara pindahan ke akaun.

Kami meneruskan perjalanan ke Sg Petani. Nampak sepanjang jalan orang menjual durian tapi perut masih kekenyangan. Memang tak termakan pun. 

Sampai di hotel, Dato Hashim menelefon mengajak kami turun minum petang. Kami hanya bersembang sembang di lobi hotel sahaja sebab masih kekenyangan.

Sebelah malam selepas maghrib, kami turun lagi selepas melihat persiapan dewan dan pelamin, kami turun minum di coffee house bersama Dato Hashim dan keluarga.


Hari kedua di Sg Petani, saya mengajak Hubby bersarapan nasi lemak. Kami ke restoran Nasi Lemak Cinta Sayang tapi tutup. Jadi kami ke Port Nasi Lemak di Taman Sejati Indah. 

Lauk nya adalah samada sotong goreng celup telung, sotong sambal atau ayam goreng. Restoran ala ala budak budak muda berniaga. Bukan gerai menjual nasi lemak yang pelbagai lauk pauk yang boleh dilihat dalam bekas hidangan sebelum dipilih.


Kami kemudian sekali lagi ke Titi Semeling untuk mencari buah nipah. Gerai masih ditutup. Saya ambil nombor tuan gerai. Kami kenudian mencari durian kampung di Kampung Singkiaq Darat. 

Sedap sedap duriannya. Hanya RM10 sekilo. Saya beli juga asam keping yang dijual di situ di samping buah rambutan anak sekolah dengan harga RM7 se kilo.


Dari situ kami terus balik ke hotel untuk bersiap menghadiri majlis perkahwinan di Dewan Perdana hotel yang kami menginap iaitu The Jerai Hotel. Kami turun awal ketika tetamu belum ramai, jadi bolehlah bergambar dengan tuan rumah yang belum lagi sibuk dengan kedatangan tetamu sementara kami menunggu kawan kawan dari KL tiba di hotel.



Selepas selesai majlis, kawan kawan dari KL terus balik. Kami naik ke bilik dan selepas solat terus check out. Kami kemudian ke Titi Semeling untuk mengambil buah nipah yang dipesan. Hampir 1 jam juga menunggu anak beliau sampai di gerai kerana jalan yang terlalu sesak dengan kereta.


Dari situ, kami bertolak dalam pukul 4.30 dengan kenderaan yang sangat banyak di highway. Kami berhenti di RnR Bukit Gantang dalam keadaan hujan untuk makan durian lagi. Pun sangat sedap duriannya. Kami hanya makan 2 biji yang bersaiz kecil sahaja.

Kami kemudian bertolak balik ke KL dengan lebuhraya yang sesak sepanjang jalan. Tempat rehat juga sesak. Kami tiba di rumah dalam pukul 10.45 malam.


Sambal Tumis Isi Kupang



Semasa ke Sg Petani baru baru ini, kami ke Titi Semeling untuk mencari buah nipah, ternampak ada dijual ketam nipah yang masih hidup dan juga lokam serta kupang. 

Sementara menanti buah nipah sampai, saya melihat lihat barangan yang dijual di gerai Puan Lizza. Bila nampak ketam masih bergerak gerak dan kupang yang masih segar, tiba tiba rasa nak beli untuk bawa balik. Puan Lizza mengeluarkan isi kupang yang baru diproses dari dalam freezer. Melihat ianya masih baru, saya mengambil 2 bekas.


Kalau isi kupang, saya lebih suka memasak sambal tumis atau masak lemak atau digoreng dengan sayuran campur. Produk makanan laut ni, lebih sedap dimasak simple simple, baru terasa manisnya.

Hari ini saya memasak sambal tumis kerana stock cili kering kisar telah saya keluarkan dari freezer. Kalau masih keras membeku, memang membantutkan hasrat untuk memasak. Tapi bila cili kisar tersedia, waah. terus jadi jer. 

Bahan utama yang menjadikan saya memasak atau tidak pada hari tersebut ialah cili kisar. Ya lah dok sorang sorang di rumah ni, malas nak memasak bagai. Malam bila anak anak balik, semua dah tak nak makan. Akhirnya lauk kena simpan dalam peti.  Bila dah simpan, kadang langsung tak makan. Membazir pulak.

Jom layan resipi dan cara penyediaan sambal tumis kupang cara saya. Mungkin sama jer dengan cara orang lain. Selamat mencuba…


Sambal Tumis Kupang
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
200 gram isi kupang
½ sudu kecil garam
2 sudu besar gula
¼ sudu kecil pes asam jawa
½ biji bawang besar - hiris
1 cawan minyak

Bahan kisar:
1 ½ biji bawang besar
4-5 ulas bawang putih

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga terbit minyak. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga terbit minyak.

Masukkan air dan tumis lagi sehingga terbit minyak. Boleh ulang beberapa kali bagi memastikan cili benar benar masak.

Masukkan gula, garam dan pes asam jawa. Kacau rata sehingga sambal sebati.

Masukkan isi kupang dan kacau rata. Masukkan bawang besar hiris dan kacau sehingga bawang layu. Boleh angkat. Nota: jika kering, boleh masukkan sedikit air.


Selasa, 21 Jun 2022

Mee Hoon Goreng Mudah Dan Sedap



Assalamualaikum. Apa khabar semua? Semoga semua nya sihat dan dalam lindungan Allah. Haa siapa yang baca blog saya tu, jangan lupa follow blog dan klik iklan yang keluar di blog. Itu sahaja. Tak ada bayaran pun untuk mendapatkan resipi saya. 


Sejak ketiadaan pembantu rumah, saya mengambil masa untuk adjust diri. Ini adalah kerana saya seorang sahaja di rumah. Kalau masak apa pun, macam tak berbaloi dengan masa yang dihabiskan di dapur. Ya lah nak sediakan bahan, nak memasak dan nak membasuh pinggan mangkuk selepas memasak lagi.

Tapi yang menjadi masalahnya ialah tiada makanan sedap yang dijual di kedai. Susah. Orang lain pun akan setuju dengan saya. Kadang beli juga sebab tiada pilihan. Atau pergi kedai mamak, pasti rasanya sama dan sentiasa panas.

Atau nak sedap pergi kedai atau restoran mahal macam Madam Kwan, Simply Ribs yang rasanya memang konsisten sedap. Mereka guna kaedah central kitchen.

Kalau kedai makan biasa, mee hoon pun tak sedap. Alahai bukan susah pun menggoreng mee hoon. Mungkin sebab pekerja yang masak. Objektif mereka bukan masak sedap tapi nak siapkan kerja memasak sahaja. Sedap atau tidak belakang kira. Janji setiap hari, jualan habis. Maaf lah kalau ada yang silap. Mungkin bukan semua macam tu.

Jom layan resipi yang saya gunakan hari ini. Selamat mencuba.



Mee Hoon Goreng
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
160 gram mee hoon vermecille
1 mangkuk kecil daging - hiris nipis
1 biji telur
½ mangkuk kecil kubis
1 sudu besar cili kering kisar
½ sudu kecil garam
¼ sudu kecil gula
Sedikit cuka
¼ cawan minyak masak - boleh tambah sikit lagi

Bahan kisar:
½ biji bawang besar - saiz sederhana
3 ulas bawang putih
1 sudu besar ikan bilis

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili masak dan terbit minyak.

Masukkan air untuk cili masak dan terbit minyak lagi. Boleh dibuat berulang kali.

Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan air untuk daging empuk dan sambal terbit minyak sekali lagi. Masukkan garam, gula dan cuka.


Setelah daging empuk, masukkan telur dan kacau rata.

Masukkan mee hoon yang telah direndam dengan air sejuk. Kacau rata.

Masukkan kubis dan kacau lagi sehingga mee hoon kering air nya dan terbit minyak. Angkat dan hidang.

Jika suka, tabur daun bawang dan bawang goreng atau cili merah yang dihiris sebagai hiasan. Semua terpulang pada bahan yang ada.


Isnin, 20 Jun 2022

Percutian Scotland The Lake District - Day 7


Alhamdulillah hari ini, saya berkesempatan untuk menyambung semula catatan percutian kami dari Bicester Village ke Scotland. Boleh klik entri sebelum ini di SINI

Kami keluar dari apartment di Butterbur Garden menuju ke Bicester Village untuk last minute shopping. Kami singgah makan Cinnamon bun di Oliphants. Pukul 10.00 pagi, kami keluar dari Bicester Village dan memulakan perjalanan ke Scotland.


Kami singgah di The Lakes District Ambleside untuk bergambar dan makan sandwich yang kami bawa bekal. Hajat hati nak makan fish and chips di restoran dekat dengan jeti kapal dan ferri berlabuh tapi tak ada parking. 

Dulu kami pernah ke Lake District masa datang dengan anak anak masa dalam perjalanan ke Edinburgh. Di sini juga lah kali pertama saya berpeluang menikmati salji yang agak lebat sehingga membasahi tudung yang dipakai. Jadinya. The Lake District akan sentiasa kekal dalam ingatan. Boleh. klik di SINI.


Dulu kami singgah di Lake Windermere, Lake District National Park, Cumbria. The Lake District berada dalam kawasan national park di Cumbria di northwest England. Ianya adalah merupakan destinasi percutian yang sangat popular. 

Kami kemudian memulakan perjalanan ke Fort William tapi di pertengahan jalan kami diarah berpatah balik kerana jalan ditutup. Aduhai dah jauh perjalanan kami bila terpaksa berpatah balik. 

Perjalanan ke Fort Willian sangat jauh memakan masa hampir 12 jam. Bila sampai di Fort William, hari telah malam. Jalan raya nya berbengkang bengkuk dengan sebelah kiri bukit dan sebelah kanan tasik sepanjang perjalanan. 

Aduhaai serious seram juga kerana saya memang tak suka travel malam dengan tiada lampu jalan. Sekali sekala, berselisih dengan kereta lain. Dalam hati. berdoa, jangan lah apa apa terjadi pada kereta di tengah tengah malam yang sunyi.

Kami sampai di cottage yang terletak di kawasan lapang dalam pukul 10.30 malam. Ala ala country home. Cuaca sejuk giler. Pijak lantai pun dah. sejuk macam ais. Selepas selesai, mengemas barang, saya terus menyediakan makan malam dengan memanaskan baki lauk pauk yang dibawa dari London. 

Selesai mengemas dapur, terus masuk tidur dek kepenatan dengan perjalanan yang panjang. Nantikan catatan seterusnya catatan percutian di Scotland yang sangat cantik. Semua tempat pun cantik. 

Sabtu, 18 Jun 2022

Masak Lemak Cili Padi Ketam Yang Sedap



Assalamualaikum semua. Apa khabar? Semoga semua anda berada dalam keadaan sihat walafiat dan diberkati dunia dan akhirat. Jangan lupa untuk follow blog saya dengan klik butang FOLLOW BLOG dan sudi lah untuk klik satu atau dua iklan yang keluar di blog saya sebagai tanda sokongan. 

Ramai yang tak klik iklan kerana tak tahu, mereka fikir bila mereka masuk blog, saya akan dapat bayaran. Untuk mendapat bayaran 1 atau 2 sen, anda perlu klik satu iklan dulu. Tidak mahal pun bayarannya tapi cukup untuk membuatkan saya kekal bermotivasi.

Saya sebenarnya pertama kali menyiang ketam yang masih hidup dan juga kali pertama saya juga, saya beli ketam nipah. Selepas 3 hari, ia masih hidup dan siap acah acah saya lagi. 

Saya sebenarnya mudah kesian dan rasa tak sampai hati. Akhirnya saya letak dalam peti sejuk beku bagi pengsan sebelum mati. Itu pun hati rasa kesian bila tengok masih ada mata bergerak gerak, ketika saya buka freezer untuk tengok kalau ketam dah pengsan.



Saya membeli 3 ekor ketam betina dan 1 ekor ketam jantan. Yang betina, penuh dengan telur. Ketam ini dikatakan sangat bagus untuk dibuat sup bagi mereka yang mengalami demam denggi. Samada menjadi atau tidak, itu saya tak pasti tapi ianya menjadi amalan masyarakat kita sebagai satu ikhtiar.

Banyak resipi yang boleh digunakan untuk masak ketam nipah seperti ketam sambal, ketam masak 3 rasa, ketam kukus tapi saya membuat masak lemak kerana saya nak kuah gulai untuk digaul dengan nasi putih panas panas. 

Memang sedap kerana kuahnya memang berperisa ketam gitu. Kalau masak ketam atau udang, saya lebih suka menggunakan santan segar. Kuahnya akan lebih sedap dan cantik juga. Makan pula dengan petai yang digoreng atau direbus, wallaaa sedap tak terkata. Ada sepinggan ikan goreng garam kunyit dah kira lengkap satu hidangan kan. 

Jom layan resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba...



Masak Lemak Cili Padi Ketam Nipah
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
4 ekor ketam nipah
1 biji kelapa parut - santan
1 keping asam keping
1 sudu kecil garam

Bahan kisar:
1-2 genggam cili padi - ikut pedas disukai
1-2 inci kunyit hidup - saya guna ½ sudu besar kunyit kisar
Sedikit serbuk kunyit

Cara cara:
Masak bahan kisar sehingga air hampir kering, masukkan santan dan kacau rata.

Masukkan asam keping dan garam. Setelah mendidih, masukkan ketam. Masak sehingga ketam masak. Bolehlah tutup api.




Nota:
Basuh dan berus ketam bagi menghilangkan bau lumpur. Siang basuh dan tos. 


Cara nak matikan ketam nipah yang masih hidup ialah dengan dimasukkan ke dalam peti beku terlebih dahulu.