Khamis, 9 Julai 2020

Happy Birthday Medina


14 Jun 2020 adalah hari kelahiran Medina yang pertama. Oleh kerana negara masih di dalam perintah kawalan pergerakan bersyarat, majlis diadakan di rumah Boy dan Mia secara kecil kecilan yang dihadiri oleh kedua dua keluarga sahaja. 



Tema majlis yang berkonsepkan meow meow kucing di mana Medina di make up dengan make up kucing dan deko pada kek serta cupcake juga adalah berupa kucing.




Makanan yang dihidangkan dimasak sendiri oleh Mia dengan dibantu oleh Juita. Antaranya ialah lasagna, spaghetti carbonara, karipap sardin, boiled potatoes, chicken nuggets, salmon sandwich dll. 




Alhamdulillah walaupun majlis kecil kecilan tapi tetap meninggalkan kenangan indah buat cucunda kami, Nur Hana Medina. Semoga Medina menjadi seorang insan yang berjaya di dunia dan akhirat. Aameen. 




Riadah di Tasik Putrajaya



Hari terakhir sebelum Perintah Kawalan Pergerakan, kami dengan kawan kawan ethica dalam perjalanan pulang dari program JJCM Pantai Timur. Ketika itu, kes belum banyak. Malahan belum ada kes dilaporkan di Negeri Terengganu dan Kelantan. 

Tapi kami telah mengamalkan amalan untuk mencegah rantaian dengan tidak bersalaman dan bersentuhan sesama sendiri, sanitize dan kerap membasuh tangan serta memakai pelitup muka bila berada di tempat yang ramai orang. 


Dalam perjalanan balik, kami singgah membeli barang dapur di pasaraya Giant Kuala Terengganu. Boleh klik di SINI. Balik di rumah, kami telah bersedia untuk perintah kawalan pergerakan fasa pertama yang diumumkan untuk selama dua minggu mulai 18 Mac 2020. 

Sejak itu kami semua berada di rumah bagi mematuhi PKP. Bila PKP ditarik semula dengan nasihat penjagaan serta amalan amalan mengikut SOP, kami mengaturkan program riadah di Tasik Putrajaya. 

Kami mematuhi SOP dan mengamalkan norma norma baharu dengan tidak bersalaman dan bersentuhan, mengambil suhu badan, kerap membasuh tangan dan sanitize. Insya Allah. 

Ini adalah kali kedua kami beriadah sambil berbasikal. Jika kali pertama dahulu, kami melakukan brisk walking terlebih dahulu dari Kelab Tasik Putrajaya. Kali ini kami terus parking kereta di Ayer 8. Terus berbasikal dan laluan kali ini juga agak jauh dari sebelumnya.  



Kali ini juga lebih meriah kerana lebih ramai yang dapat join bila Prof Dr Anizu dan Dr Abdol Aziz juga ada bersama. Lebih meriah. Namun sebab lama tiada aktiviti, agak kepenatan bila terus beriadah tanpa warming up terlebih dahulu. 


Selepas selesai beriadah, kami singgah di rumah Tuan Khairi untuk makan makan bagi menyambut hari ulang tahun kelahiran isteri beliau, Mai Zatul Akmar dengan jamuan mee rebus Haji Wahid yang sangat sedap dan KFC. Kami juga meraikan harijadi Prof Anizu yang jatuh pada keesokan harinya. 


Kami beredar kerana mahu menghadiri majlis harijadi Medina pula di sebelah petangnya. Nantikan di entri seterusnya. 


Selasa, 30 Jun 2020

JJCM Pantai Timur VI Kota Bharu Sehingga Berjumpa Lagi



Kini tibalah entri hari terakhir program JJCM Pantai Timur kami. Catatan perjalanan bersama rakan rakan alumni Ethica, bekas penghuni kolej ketiga Universiti Malaya buat kenang kenangan. Boleh klik entri sebelum ini di SINI.

Pagi pagi pada 16 Mac 2020, kami turun lebih awal untuk bersarapan di cafe hotel. Selepas sarapan, kami kemudian naik ke bilik untuk membawa turun bag. Kami berkumpul di lobi dan menaiki bas untuk balik ke Kuala Lumpur melalui Kuala Terengganu. 

Kami singgah di restoran berhadapan dengan Pasaraya Giant di Kuala Terengganu untuk makan tengahari yang ditaja oleh Dato Wan Nazari. 




Ketika di sini, kami mendapat berita yang berkemungkinan besar kerajaan akan melaksanakan perintah kawalan pergerakan bagi membendung penularan virus covid 19. 

Selesai makan, kami beramai ramai masuk ke pasaraya Giant untuk membeli barang barang dapur dan keperluan rumah yang lain. Kebetulan saya pun dah lama tak bershopping barang dapur, jadi banyak juga barang keperluan yang telah pun habis. 

Ketika itu, berita ini belum luas tersebar, jadi agak mudah untuk kami bershopping dan beratur di kaunter bayaran walaupun kelihatan orang ramai mulai berpusu pusu juga mencari barang keperluan dapur di sini. 


Selepas memuatkan barang barang belian di dalam bas, kami terus bertolak balik ke Kuala Lumpur. Suasana menjadi sunyi sepi dan ternampak kebimbangan di wajah masing masing. 

Lebih lebih lagi selepas mendapat mesej dari anak anak masing masing bahawa banyak barang keperluan dapur di rak rak pasaraya di Kuala Lumpur yang telah kehabisan dan barisan di kaunter pembayaran juga sangat panjang seolah ada pembelian panik. 

Kami tiba di Shah Alam dalam pukul 9 malam dan masing masing bersurai dengan penuh kesyukuran kerana selamat tiba. Sebaik tiba di rumah, keesokannya kerajaan mengumumkan pelaksanaan perintah kawalan keselamatan yang berkuatkuasa selama dua minggu mulai pada 18 Mac 2020.


JJCM Pantai Timur V Malam di Kota Bharu



Kali ini saya ingin kongsikan jalan jalan dan makan makan malam di bandar Kota Bharu. Kami berkumpul di lobi hotel pukul 8 malam untuk makan malam di Restoran Kengsom yang dipilih oleh Datin Nik Junainah yang juga berasal dari Kota Bharu. Sebenarnya restoran ini terletak tidak jauh dari hotel kami iaitu Hotel Perdana. 

Masakan ala Thai yang dihidangkan di sini juga semuanya sedap sedap.  Lauk utama yang dipesan ialah ikan siakap kengsom. Kengsom ini ialah masakan seperti singgang Thailand. Orang ramai memenuhi ruang restoran sehingga agak membataskan pergerakan kerana meja yang disusun agak rapat. 

Rasa cuak juga di dalam hati melihat orang ramai di restoran. Tapi ketika itu, kes covid 19 belum begitu banyak. Hanya 3 orang pesakit dalam negara yang ketika itu dirawat di bawah alat ventilator.    

Selepas makan kami singgah minum kopi di Kopitiam White House Coffee. Melihatkan ramainya orang, kami berhajat hanya untuk singgah membeli serikaya atau dipanggil juga sangkaya untuk dibawa balik. Seri kaya hanya dihadkan kepada 2 sahaja bagi setiap orang. Jadi beratur untuk membelinya juga sangat panjang. 

Sementara menunggu rakan rakan beratur, kami duduk bila terdapat meja kosong. Jadi alang alang kami terus memesan kopi dan roti bakar. Ketika itu, memang ada rasa cuak juga di dalam hati kerana kedudukan antara satu meja dengan meja lain yang agak rapat.





Biasalah sambil minum, kami bersembang sembang dan saling usik mengusik sehingga riuh rendah juga suasana. Itulah keinstimewaan group kami yang memang sangat rapat dan mesra seperti adik beradik. 

Selesai minum, kami menaiki bas untuk balik ke hotel. Sebelah malamnya, kami mula melakukan packing supaya tidak kelam kabut di sebelah paginya. Sehingga kita bertemu di entri hari terakhir program JJCM Pantai Timur.  


Ahad, 28 Jun 2020

JJCM Pantai Timur Part IV di Kelantan



Hari pertama di Kota Bharu kami bersarapan di Kopitiam Kita yang telah di book awal. Orang terlalu ramai. Walaupun di book, tapi bilik penuh. Ya lah mereka tak dapat membiarkan ruang kosong bila orang yang menunggu terlalu ramai. 

Nasib baik kami dapat bilik yang walaupun dikongsi dengan orang lain, masih lebih selesa berbanding dengan di ruang restoran di luar. 

Selain pelbagai menu roti bakar, kami juga menjamah nasi berlauk, nasi dagang yang dibungkus beralaskan daun pisang. Yang menjadi pilihan ramai di sini ialah roti titab, yang merupakan roti yang dibakar dan dihidangkan dengan kaya, majerin dan telur.

Selepas makan diadakan penyampaian hadiah bagi game yang kaum suami sertai sepanjang dalam perjalanan. Di samping itu juga, adalah acara wajib iaitu bergambar kenangan sebagai satu kumpulan. 




Selepas sarapan, kami di bawa ke Pasar Buluh Kubu untuk membeli belah di situ atau di Pasar Besar Siti Khadijah yang terletak bersebelahan bangunan sahaja. Saya singgah untuk menukar brooch yang dibeli. Di sini juga menemani besan kami membeli banyak sampin songket. 

Kain songket Kelantan tenunan tangan ini memang menjadi pilihan kami sekeluarga. Saya beli sampin untuk majlis majlis perkahwinan anak semuanya di sini. Jika ada yang berminat, bolehlah berjumpa dan Herry dan beritahu dia yang anda mendapat rujukan dari Azie Kitchen. Hahaha pasti dia memberi harga istimewa.  



Kemudian kami berjalan ke pasar Siti Khadijah untuk mencari toto saiz single senang digunakan ketika berurut. Keadaan di dalam pasar sangat panas dan orang pula sangat ramai mungkin kerana telah mula cuti persekolahan. 

Bukan sahaja tidak selesa dengan panas tapi dalam hati agak kerisauan dengan penularan wabak covid 19. Jadi selepas beli kami terus turun ke gerai di tengah tengah antara kedua dua bangunan untuk minum sementara menunggu rakan rakan yang lain bershopping. 

Selepas selesai shhopping, kami menaiki bas untuk dibawa ke Kampung Badak di Bachok untuk makan tengahari di rumah Prof Dr Anizu. Hidangan tengahari ditempah dari rakan sekolah kami iaitu Puan Maznah yang terkenal juga sebagai Mama Nah Kitchen di facebook. 



Lauk pauk yang saya pilih ialah Kerutuk Daging, teresek jantung pisang, solok lada, ikan goreng serta ulam bersama sambal belacan. Ada juga lauk sampingan yang disediakan oleh tuan rumah iaitu sup urat keting. 

Kuih muih Kelantan juga banyak iaitu akok dan macam macam lagi. Masya Allah semua lauk pauknya sedap sedap dan memang terasa sangat keaslian masakan Kelantan. Saya meratah solok tak tahu berapa biji. Saya seperti tak mahu berhenti makan walaupun telah kekenyangan.


Selepas makan, kami buat keputusan untuk balik dan berehat di hotel kerana masih kekenyangan untuk minum petang. Kalau ikut aturcara, ada keluar untuk hi tea. Jadi kami buat keputusan untuk terus keluar makan malam sahaja. 


Saya hanya lepak lepak di bilik sahaja sambil membalas mesej yang membuat order untuk buku masakan saya iaitu  101 Resepi Dari Azie Kitchen. Ada juga yang keluar ke pasar Kota Bharu seperti Mai dan Dr Salita. 

OK setakat ini dahulu, nantikan entri seterusnya untuk aktiviti malam di Kota Bharu. Boleh klik entri sebelum ini di SINI.


Rabu, 24 Jun 2020

Kuih Bawang Sedap

Kuih Bawang Sedap

Sebenarnya telah lama saya tak ke dapur, sejak Hubby buat renovation di rumah kami. Walaupun ditutup dengan plastik tapi rumah tetap berhabuk. Hampir 3 minggu juga, dari  3 June sehingga 20 June. 

Jadi sepanjang tempoh tersebut, kami hanya order makanan. Maklumlah nak ke dapur pun terpaksa keluar dari pintu utama rumah, lalu kot taman dan masuk melalui pintu tepi dry kitchen. 

Semalam, Nana mula menghantar Ammar Yahya ke rumah kami untuk membiasakan beliau sebelum mula bersekolah semula minggu hadapan. Sejak covid 19, Ammar belum lagi ke sekolah walaupun sekolah telah dibuka seperti biasa.

Ammar sekarang semakin keletah. Semua benda dan barang hendak disentuh dan diambil. Seingat saya, anak lelaki saya Hafez dan Aween masa kecil pun tidak seperti Ammar. Jadi sementara Ros ada di rumah, dia telah menemani saya di dapur. 

Kuih Bawang Sedap

Hari ini saya ingin kongsikan resepi kuih bawang yang memang sangat sedap. Kalau biasanya kuih bawang atau kerepek bawang kita berbentuk bulat menpunyai 2 warna. Kali ini kita membuat bentuk petak. Sebenarnya boleh jer nak buat bentuk apa sekali pun, tetap namanya kuih bawang.

Sangat sedap makan begitu sahaja dengan rasa daun sup yang wangi. Sambil menggoreng, sambil saya mengunyah ngunyah. Haa boleh bayangkan tak? Mestilah sedap, rangup dan wangi. Cuba lah buat sendiri di rumah. Hidangkan untuk famili. Walaupun boleh dibeli tapi kita lebih seronok bila suami dan anak anak makan kudapan hasil air tangan sendiri. 

Jom layan resepi di bawah ini. Juga jangan lupa video penyediaannya di Azie Kitchen Youtube Channel di SINI. Selamat mencuba....

Kuih Bawang Sedap

Kuih Bawang
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
500 gram tepung gandum
5 biji bawang merah
20 gram mentega
130 gram santan 
1 biji telur
½ sudu kecil garam halus
5 batang daun sup

Cara cara:
Satukan semua bahan dan gaul rata. Kemudian diuli sehingga adunan lembut. 

Kuih Bawang Sedap

Adunan dicanai nipis dan bolehlah dipotong mengikut yang disukai. 

Kuih Bawang Sedap

Kuih Bawang Sedap

Kuih Bawang Sedap

Panaskan minyak dan goreng sehingga berwarna keemasan. Selalu dikacau rata supaya ianya masak rata.

Kuih Bawang Sedap

Kuih Bawang Sedap

Angkat dan tos atas tisu dapur. Sedia untuk dinikmati. Bila sejuk, simpan dalam bekas kedap udara.

Kuih Bawang Sedap



Selasa, 23 Jun 2020

JJCM Pantai Timur Part III Persinggahan Di Kuala Terengganu


Sampai di Restoran Mat Binjai Kuala Terengganu. Pelbagai lauk pauk kampung yang ditaja oleh Dato Wan Nazari. Masya Allah terlalu banyak lauk pauk sehingga tak tahu apa yang hendak dimakan. Lauk pauknya sedap sedap belaka terutama untuk orang Pantai Timur seperti saya. 




Selesai makan kami kemudiannya di bawa masjid untuk menunaikan solat sebelum di bawa ke Pasar Payang. Saya ingin mencari periuk tembaga tapi sebab tiada saiz yang sesuai, kami tak jadi membelinya. Hanya beli beberapa acuan kuih ros yang dibuat dari tembaga.

Kami kemudian keluar dari dalam pasar Payang kerana orang ramai dan bersesak sesak. Kamu berjalan keluar ke hadapan Pasar Payang dan singgah makan durian tembaga di gerai yang terletak di hadapan pintu masuk pasar payang. 

Selesai makan kami masuk semula mencari besan kami Dato Setia Salehuddin dan isteri bershopping.  Selesai mereka membeli belah, kami kemudian sekali lagi pergi ke gerai menjual durian tembaga. Kali ini Khairi dan Mai ikut sekali singgah makan durian. 


Selepas makan dan geng lain selesai membeli belah, kami berjalan ke tempat bas dan terus bertolak ke kota Bharu. Hasrat untuk singgah makan ikan celup tepung di Pantai Teluk Ketapang terpaksa dilupakan kerana semua telah kekenyangan. 

Oleh kerana hari telah malam, kami menukar plan dan terus ke Cafe Hostel Pantai di Pantai Cinta Berahi untuk makan malam. Di sini pun orang sangat ramai tapi nasib baik kerana kami disediakan bilik khas. 




Oleh kerana semua telah kepenatan dan makanan yang dipesan dah pun sejuk, semua seperti tidak berapa berselera makan. Selepas makan, kami terus ke Hotel Perdana untuk mendaftar masuk. 


Setakat ini dahulu, sehingga kita berjumpa lagi di entri berikutnya aktiviti kami di Kelantan. Boleh klik entri sebelum ini di SINI.