Isnin, 26 Oktober 2020

Sambal Tumis Udang Yang Sedap


Saya masih lagi nak kongsikan intipati dari buku Perjalanan ku bersama Al Quran. Manusia sanggup menghabiskan masa dan tenaga berjam jam semata mata untuk mengejar kesenangan hidup di dunia seperti pangkat, perhiasan, pujian dsb. 

Mengapa ini terjadi? Kerana mereka beranggapan bahawa harta dapat menjamin kehidupan. Dengan harta, mereka boleh bergembira, boleh beli apa sahaja yang diuskai, bercuti dsb. Ini juga adalah kerana mereka tertipu dengan syaitan. 

Mencari harta dan populariti bukan matlamat kehidupan. Ianya hanyalah satu keperluan. Kita boleh  mencari keperluan tanpa melanggar objektif kehidupan. 

Apa matlamat kehidupan? Kehidupan adalah untuk melakukan ketaatan iaitu memastikan semua aktiviti mengikut peraturan yang ditetapkan oleh Al Quran dan sunnah. Jadi pastikan apa yang kita lakukan setiap hari, menghasilkan pahala. Itulah jaminan  kehidupan yang terbaik. Fokus bagaimana untuk melakukan amal soleh hatta dalam melakukan pekerjaan seharian. Caranya ialah melakukan setiap aktiviti mengikut peraturan Al Quran dan sunnah.

Macam mana nak tahu peraturan di dalam Al Quran, jika kita tidak belajar Al Quran. Jadi itu sebabnya kita kena belajar Al Quran dengan bersungguh sungguh. Ini lah objektif kehidupan yang sebenar. Allah akan jamin kehidupan mereka. 

Allah akan hilangkan kerisauan terhadap rezeki, keselamatan dan kesihatan. Allah akan mengeluarkan mereka dari kemelut masalah dan menunjukkan jalan keluar. 

Kita kena fahami makna ayat 1000 dinar yang selama ini dianggap hanya untuk murahkan rezeki sahaja. OK setakat ini dahulu semoga selepas ini, apa yang kita lakukan, lakukan dengan objektif untuk menjadikan ianya amal soleh. 


Hari ini saya hanya kongsikan resepi sambal tumis udang. Sebenarnya bila kekeringan idea, inilah resepi untuk memasak udang. Saya akan menyediakan sambal tumis yang basic iaitu bawang merah, bawang putih dan cili kisar sahaja. Tak ada penggunaan sos cili dsb. Ini yang kena dengan selera saya.

Bila memasak sambal tumis udang, saya akan menggoreng udang seketika. Saya suka cara ini kerana sambal tidak terasa bau udang sangat. Lain orang lain lah caranya kan. Lidah saya memang sensitif dengan bau dan rasa hanyir. 

Jom layan cara saya menyediakan sambal tumis udang. Resepi yang mudah, cuma teknik yang mungkin berbeza antara seorang dengan seorang yang lain. Selamat mencuba...


Sambal Tumis Udang
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
10-12 ekor udang
4 sudu besar cili kering kisar
1 biji bawang besar - hiris
Pes asam jawa
1 sudu besar gula
Garam

Bahan kisar:
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih

Cara cara:
Panaskan minyak dan goreng udang yang dilumur dengan garam dan serbuk kunyit seketika sahaja. Bila udang berubah warna dan bengkok, dah boleh angkat dan ketepikan. 


Menggunakan minyak yang sama tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili masak. Bila terbit minyak, masukkan sedikit air dan tumis lagi sehingga terbit minyak. Buat secara berulang ulang sehingga cili benar benar masak. Nota: boleh tambah minyak jika tidak cukup kerana menumis perlu minyak yang banyak. 

Setelah cili benar benar garing dan kelihatan sedikit berbuih, masukkan gula dan kacau rata sehingga warna sambal menjadi sedikit gelap. Jumlah gula bergantung kepada kepedasan cili sebab cili kisar berbeza kepedasannya.

Masukkan udang yang digoreng tadi. Masukkan pes asam jawa dan garam secukupnya. Boleh masukkan sedikit air. Jika suka, boleh masukkan bawang besar hiris.


Sesuaikan rasa dan bila bawang layu, bolehlah ditutup api dan angkat. 



Ahad, 25 Oktober 2020

Ikan Bawal Masak Sweet Sour dan Pahala Membaca Al Quran



Agak terkejut mendengar berita kemangkatan anakanda Sultan Brunei, Pengiran Muda Haji Abdul Azim pada 24 Oktober 2020 di usia yang masih muda. Mungkin sebab saya tidak pernah mendengar yang almarhum sakit, cuma perasan jarang ada dalam majlis majlis diraja Brunei. Namun kita yang masih hidup, masih ada peluang untuk berbuat kebaikan. Muda tidak semesti lama lagi mati, kaya juga bukan boleh melambatkan kematian. 

Hari ini saya ingin kongsikan petikan pilihan dari buku yang saya baca iaitu Perjalanan Ku Bersama Al Quran. Seperti mana kita tahu setiap huruf al Quran yang kita baca, kita akan dapat pahala. 

Hadis Riwayat Tirmizi, sesiapa membaca satu huruf daripada kitab Allah, maka baginya satu kebaikan. Dan satu kebaikan itu bersamaan 10 kebaikan yang seumpamanya. Aku tidak maksudkan Alim Lam Mim itu satu huruf tapi Alif satu huruf, Lam satu huruf dan Min satu huruf. 

Bermakna membaca Alim Lam Mim kita mendapat 30 kebaikan dan ganjaran pahala. Cuba kita fikir, mencari pahala dengan berpuasa sunat, bertahajjud dan bersedekah tidak begitu mudah. Berapa hari kita berpuasa sunat dalam seminggu? Berapa banyak sedekah kita?

Namun dengan hanya membaca satu huruf daripada Al Quran dengan mudah kita mendapat pahala. Tapi sayangnya walaupun tawaran ini cukup istimewa, kebanyakan manusia tidak berminat. 

Kalau lah Allah menukar pahala jadi duit, sebagai jika baca ya sin, dapat 20 pahala yang kemudian Allah tukarkan menjadi 20 ganjaran ini kepada RM20, pasti ramai akan berebut rebut untuk menghafaz Al Quran kerana ianya sangat mudah. 

Tetapi tidak begitu, kerana Allah mahu memberi manusia pahala yang nilainya jauh lebih tinggi daripada wang. Tapi sayang kerana kebanyakan manusia tidak mengetahuinya. 

Jadi jom kita semua amalkan membaca Al Quran setiap hari. Jadikan ianya rutin hidup kita dari sekarang selagi kita masih bernyawa supaya kita tidak menyesal. Orang yang tidak berbuat kebaikan di dunia, akan menyesal apabila mati. Orang yang berbuat kebaikan juga akan menyesal kerana sepatutnya dibuat lebih banyak lagi kebaikan. 


Ikan bawal sweet sour adalah lauk kegemaran Nana. Semasa dia masih menuntut di University Alexandria Egypt, setiap kali balik bercuti dia akan menghantar mesej supaya disediakan ikan bawal sweet sour. Sampai di rumah, nak terus makan katanya. 

Hari ni pun Nana dan Alain pergi shopping barang runcit di Giant. Ammar ditinggalkan dengan kami. Saya memesan supaya dibelikan ikan, bawang bawang dan sayuran. Bila dia nampak ada ikan bawal segar terus menghantar mesej supaya dimasak sweet sour sebagai lauk makan tengahari. 

Sebelum kita masuk bab resepi, jangan lupa klik butang FOLLOW di bawah dan juga klik iklan yang keluar di blog saya sebagai tanda sokongan. Terima kasih.

Jom layan resepi dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba... 


Ikan Bawal Sweet Sour
Oleh: Azie Kitchen 

Bahan-bahan:
2 ekor ikan bawal - lumur garam kunyit 
2 sudu besar cili kisar 
½ cawan sos tomato - 6-7 sudu besar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos ikan
2 sudu besar gula atau secukupnya
Garam

Bahan kisar:
½ biji bawang besar
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih 
1-2 inci halia 

Bahan lain:
1 biji tomato buah - hiris
1 biji bawang besar - hiris
1 biji cili capsicum - hiris
Daun sup

Cara cara:
Ikan dilumur garam dan serbuk kunyit. Sebelum digoreng, tabur tepung jagung rata rata dan goreng dalam minyak yang banyak sehingga garing. Angkat dan ketepikan.


Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan sedikit keperangan. Masukkan cili kisar dan tumis lagi sehingga cili masak. Masukkan air dan tumis lagi sehingga terbit minyak. Ulang beberapa kali. 

Selepas itu, masukkan pula sos tomato, sos cili, sos ikan, garam, gula dan sedikit air. Sesuaikan rasa dan kepekatan. 

Akhir sekali, masukkan bawang besar, buah tomato dan cili capsicum. Biarkan sehingga bawang layu. Tutup api.


Sebelum dihidangkan, tuang kuah sweet sour ke atas ikan dan hias dengan daun sup. 

Sabtu, 24 Oktober 2020

Kari Ayam Kampung Dan Nilai Integriti



Sebelum kita citer bab resepi, meh kita borak borak dulu. Sehari dua ini saya sangat sedih bile mendapati pen kesayangan saya yang telah dijaga dengan baik berbelas tahun akhirnya hilang. Saya tidak ada bukti untuk menuduh, tapi saya masih ingat dengan jelas kali terakhir saya menggunakannya. 

Lebih sedih bila ianya hilang di rumah sendiri. Terutama bila saya menpunyai tetamu yang datang untuk urusan kerja, untuk repair atau untuk mencuci rumah. Subang berlian saya hilang, duit koleksi wang kertas lama hilang, rantai tangan berlian Juita hilang dan yang terbaru pen saya. 

Kejujuran adalah sesuatu yang tidak boleh ada tolak ansurnya. Mungkin manusia tidak dapat melihat tapi Allah memerhatikannya. Bayangkan bagaimana untuk kita meminta maaf dengan orang yang barangnya kita curi. Pen adalah pen yang kegunaannya untuk menulis. Kalau tak mampu memiliki pen yang mahal, guna sahaja pen biasa asal dapat menulis. 

Jadi kenapa nak guna pen mahal sehingga sanggup mengambil hak orang lain. Sekadar nak show off kita menpunyai pen mahal? Serius saya sungguh sedih dan semoga Allah menggantikannya buat saya dengan yang lebih baik. Kita kena ajar value ini pada anak anak, supaya nilai nilai murni ini ada pada diri anak kita yang satu hari akan menjadi ibubapa. Insya Allah. OK sekarang masuk bab ayam pula.

Kalau masa kecil dulu, ayam kampung jer yang dapat makan sebab ayam kampung dibela sendiri. Diberi makan hampas kelapa atau nasi lebihan. Bila dapat makan ayam daging, punya seronok sebab baru terasa banyak daging dan lembut dagingnya. Bukan macam daging ayam yang pejal dan kena gigit dengan gigi. 

Tapi kini setelah setiap hari disaji dengan ayam bandar aka ayam daging, terasa pula ayam kampung lebih sedap terutama ayam kampung yang memang dibela lepas bebas. Harganya boleh tahan mahal berbanding dengan ayam daging. 


Hahaha dunia memang boleh jadi terbalik. Sama juga dengan rumah. Saya memang dibesarkan di rumah papan sebuah, tak tahu pula yang rumah sebuah tu dipanggil rumah banglo. Kampung kami memang semua orang tinggal di rumah sebuah, tak ada pun rumah teres. 

Masa tu, bila tengok ada orang kampung yang bina rumah batu, terasa bestnya mesti kaya ni. Tapi sekarang baru tahu yang kos rumah kayu lagi mahal terutama jika ianya dibuat menggunakan kayu cengal. Begitu lah adatnya, hidup kita berubah, dari susah jadi senang. Citarasa juga berubah. 

Berbalik pada ayam kampung ini, saya memang suka memasak kari sahaja kerana isinya tak lah banyak, jadi bolehlah diceduk kuahnya untuk digaul dengan nasi. Lagi pulak, memasaknya agak lama kerana isinya lebih pejal. Saya masak dalam periuk tekanan selama 20 minit. 

Selain kari, ayam kampung seperti ini juga sedap dimasak rendang kot kerana isinya tidak mudah hancur walaupun dimasak rendang lama lama sehingga kering kuahnya. 

Jom layan resepi yang saya gunakan di bawah ini. Selamat mencuba...



Kari Ayam Kampung
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 ekor ayam kampung
½ kg santan segar
Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
3 sudu besar rempah kari ayam
Sedikit serbuk cili - opsyenal
1 sudu besar kerisik
Pes asam jawa/2 keping asam keping
½ sudu  besar garam kasar
Gula/gula Melaka - jika suka
Serbuk perasa - jika suka
Minyak masak

Bahan hiris:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
½ inci halia

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. Masukkan bahan hiris dan tumis sehingga naik bau dan sedikit keperangan,

Masukkan rempah kari (kering) dan sedikit serbuk cili. Kacau rata. Setelah naik bau, masukkan air untuk masakkan rempah. Bila terbit minyak, masukkan sedikit air dan biarkan lagi sehingga terbit minyak. Boleh ulang ulang bagi memastikan rempah cukup garing. 

Masukkan ayam kampung dan kacau rata. Biarkan sehingga ayam kecut dan air kering, baru dimasukkan sedikit santan cair bagi memastikan ayam empuk terlebih dahulu. Saya masukkan dalam periuk tekanan selama 20 minit.


Setelah ayam empuk, masukkan santan pekat dan kacau lagi sehingga mendidih. Kemudian masukkan kerisik, garam dan gula secukup rasa. Sesuaikan rasa dan bolehlah ditutup api.


Ayam Ungkep Yang Mudah Dan Sedap



Assalamualaikum semua. Hari ni masak apa? Saya dah kekeringan idea nak masak apa. PKPB ni kena masak hari hari. Kalau hari lain, boleh jer saya makan kat luar. Aduhai bila hari hari masak ni, pening juga rupanya. Lebih senang kalau ada yang beritahu hari ni, nak makan apa. 

Sebelum itu, nak tanya anda yang singgah blog saya hari ini dah klik butang FOLLOW di blog saya ke? Saya baru letakkan butang tersebut. Kalau anda follow, anda akan diberi notifikasi setiap kali saya update entri baru. Saya memang update dalam dua hari sekali atau kadang kadang hari hari pun ada.

Selain itu, jangan lupa untuk klik iklan yang keluar di blog saya. Saya terpaksa tulis kerana ramai yang salah anggap, mereka fikir bila view sahaja resepi di blog saya, blogger akan dibayar. Tidak sebenarnya, iklan adalah source of income bagi blogger. 

Dah lebih 10 tahun, saya ber blog, saya baru letak iklan ni dalam 2 tahun lepas sahaja. Itu pun sebagai persiapan saya untuk bersara. Bila bersara, saya memang tiada pencen macam pesara perkhidmatan awam. 

Lagi pula ramai yang takut untuk klik iklan kerana mereka fikir ianya adalah spam. Insya Allah iklan di blog saya seharusnya selamat kerana ianya adalah dari google.  Jadi jangan lupa untuk klik iklan setiap kali ke blog saya.


Sebab hari hari masak lemak, masak rendang, masak sambal, jadi hari ni saya masak yang mudah jer. Yang tak guna santan pun walaupun saya letak juga beberapa sudu santan. Hahaha kalau dah biasa makan lemak, mesti rasa tak puashati tengok kuah tak berlemak. 

Ayam ungkep ni masakan Jawa yang sangat mudah dan sedap. Sekejap jer dah siap. Yang penting ianya memberi kelainan pada selera. 

Jom layan resepi yang saya gunakan hari ni. Ada video penyediaannya di Azie Kitchen Youtube Channel di SINI. Selamat mencuba...



Ayam Ungkep
Oleh: Azie Kitchen 

Bahan-bahan:
½ ekor ayam - potong 10 - perap dg garam & kunyit 
1 batang serai - dititik
3 cawan air
Garam/gula/perasa pilihan
½ keping asam keping - opsyenal
Sedikit santan - opsyenal
Minyak masak

Bahan kisar:
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih 
½ inci kunyit hidup
½ inci halia 
8-10 tangkai cili padi

Bahan sangai & tumbuk:
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih

Cara cara:
Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.

Masukkan serai dan ayam yang telah diperap dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan kecut atau berubah warna.

Tambahkan air, garam, gula dan perasa pilihan. Tutup kuali rapat-rapat. Kacau sekali-sekala untuk memastikan ayam tidak hangus kekeringan atau hancur. 

Apabila kuah kering (jika suka kuahnya tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api.


Rabu, 21 Oktober 2020

Mee Goreng Azie Kitchen Yang Paling Sedap


Sebelum kita citer bab resepi, jom kita sembang jap. Ramai yang menulis komen di Instagram @aziekitchen atau di facebook Azie Kitchen Blogger memberitahu mereka tak pernah melihat wajah saya di blog. 

Hmm itu yang saya hairan juga kerana di blog saya banyak gambar gambar percutian saya di dalam dan luar negara, selain bab pembinaan rumah kami, Villa Nur Qaseh. Boleh google JJCM Azie Kitchen atau percutian Azie Kitchen.

Saya kongsikan dengan Juita tentang komen komen ini. Kata Juita, mesti mereka google dan taip resepi yang mereka ingin cari sahaja. Mereka tidak masuk ke blog Azie Kitchen (https: aziekitchen.com). 

Hmm betul juga sebab setiap kali saya publish entri baru, tidak ramai yang membacanya walaupun jumlah page view blog saya hampir 100 ribu setiap hari. Boleh bagi cadangan bagaimana yang harus saya buat untuk anda follow blog saya. Saya update resepi beberapa hari dalam seminggu. OK cukup setakat ini dahulu.


Over tak tajuk entri kali ini? Jangan salah faham, bila saya katakan mee goreng paling sedap. Sebabnya kerana setakat ini saya memang tak jumpa lagi mee goreng yang kena dengan selera saya. Sangat susah untuk menemuinya di kedai kedai makan, di restoran, hatta hotel sekali pun. Melainkan mee yang saya goreng sendiri di rumah. 

Saya tidak pasti sedap atau tidak pada orang lain tapi pada saya, ianya adalah mee goreng yang saya boleh makan sehingga 3 pinggan penuh. Haa sekali lagi saya tulis mee yang paling sedap pada selera saya. Nantikan ada pula yang yang kata puji diri sendiri. Ya lah selera kan lain lain, tekak lain lain.

Tapi secara jujur ada juga masa mee saya goreng tak menjadi terutama bila air yang dimasukkan terlebih. Akhirnya mee menjadi terlebih kembang.

Hari ini saya menyediakan 2 pek mee kuning untuk sarapan pagi. Kalau nak lagi sedap, masak 1 pek sekali masak, lagi sedap. Senang nak uruskan kuali. Macam juga kalau makan di kedai, biasanya mereka akan goreng satu atau dua pinggan sahaja sekali masak. Hahahaha. Tapi Hubby kata 1 pek tak cukup untuk kami 5 orang. 

Untuk memudahkan anak anak saya dan follower yang baru berjinak jinak untuk belajar mee goreng cara saya dan sukatan bahan seperti saya, jadi saya menyukat bahan yang digunakan. 

Kalau semua orang memasak secara campak campak, macam mana anak anak yang tak tengok sendiri kita memasak untuk tahu sukatan dan memasaknya. Betul tak?

Kalau makan mee goreng, antara yang wajib ada dalam pinggan saya ialah hirisan limau nipis. Limau nipis sahaja, tak mahu limau kasturi tu. Terasa sangat sedap di lidah saya. Mungkin sebab dari kecil kalau makan mee goreng di Kelantan, mesti ada hirisan limau nipis.

Jom layan resepi di bawah ini. Sebelum itu, jangan lupa untuk klik iklan yang keluar di blog. Ianya adalah iklan yang selamat. Jangan risau. Saya ada sediakan video penyediaannya di Azie Kitchen Youtube Channel di SINI. Selamat mencuba....



Mee Goreng Azie Kitchen

Bahan bahan:
2 pek/900 gram mee kuning
Udang secukupnya
½ - 2 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
2 keping tauhu goreng - opsyenal
1 ikat sayur sawi
3 biji telur
6-7 sudu besar kicap manis
11 sudu besar minyak masak 
½ sudu kecil garam

Bahan tumbuk:
4-5 biji bawang merah 
3 ulas bawang putih 

Cara cara;
Lalukan mee di bawah air sekadar untuk membuang rasa kapur. Tos. 

Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili masak dan garing. 

Masukkan udang dan sedikit air. Masukkan pula sos cili, sos tiram dan kicap. Kacau rata. 


Masukkan batang sawi dan kacau sehingga separuh lembut. Masukkan mee kuning, tauhu goreng dan kacau rata. Nota: ketika ini kena agak masukkan air sedikit demi sedikit untuk memastikan mee secukup lembutnya. Jika kurang, mee akan keras, tak sedap.

Pecahkan telur dan bila telur separuh masak, digaul rata dengan mee. 


Akhir sekali masukkan garam dan daun sawi. Jika suka, boleh masukkan cili padi. Kacau sehingga sawi lembut dan bolehlah ditutup api. 


Masa dihidangkan, boleh tabur bawang goreng dan perah asam limau nipis. 


Selasa, 20 Oktober 2020

Kuih Wajik Yang Sedap


Tengah Perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) ni memang elok sangat kalau kita menyediakan kuih muih untuk hidangan petang. Sambil sambil tengok televisyen update dari KKM, bolehlah menikmati secawan kopi dengan kuih muih. Kalau tak ada idea, saya bagi cadangan untuk menyediakan kuih wajik. 

Nak kata saya suka sangat  makan makanan tradisional ini, tidak juga. Tapi memang saya ingin sekali menghasilkan kuih wajik yang terbaik. Rasa tak lengkap sebagai seorang iseri dan ibu jika tak pandai buat kuih muih tradisional. Itu lah sebabnya saya tidak pernah jemu mencuba dan mencuba. 

Bukan mudah untuk menghasilkan kuih tradisional ni. Kena selalu cuba dan cuba. Bukan macam buat kek. Ikut resepi jer, Insya Allah jadi. Itu sebab ada blogger yang jual resepi PJJ untuk kuih ni kalau tak silap RM100 untuk 1 resepi kuih wajik. Untuk follower Azie Kitchen, saya bagi percuma sahaja. Cuma saya minta jangan lupa untuk klik iklan google yang ada di blog. 

Ada pula seorang kawan saya yang sehingga kini tak mahu kongsikan resepi keluarga beliau. Dah lebih 5 tahun menunggu. Tapi tak mengapa, kita kena hormati kerana apa apa pun yang dibuat perlu dengan ikhlas hati. Baru lah ianya mendapat pahala.  


Arwah Bonda saya memang sangat pakar dalam menyediakan kuih wajik tapi sayang sekali, kerana tiada seorang pun dari kami yang belajar. Zaman dulu bukan senang nak belajar kerana mereka hanya campak campak sahaja. Jadi cara terbaik untuk belajar ialah dengan sama sama memasak dari mula hingga akhir. Barulah pandai untuk menilai sukatan bahan. 

Boleh tengok entri kuih wajik sebelum ini di SINI, pulut kacau utara di SINI dan kuih wajik durian di SINI.

Jom layan resepi dan cara penyediaannya di bawah ini. Jangan lupa subscribe, like dan share Azie Kitchen Youtube channel di SINI. Selamat mencuba....



Kuih wajik Buat Hidangan Petang

Bahan bahan:
250 gram beras pulut
125 gram santan segar pekat
75 gram gula merah
75 gram gula pasir - boleh tambah
½ sudu kecil garam
Daun pandan

Cara cara:
Rendam beras pulut selama 30-60 minit. Kukus pulut sehingga masak. Angkat dan ketepikan. 


Masak santan, gula pasir, gula merah dan garam. Kacau atas api perlahan sehingga mendidih dan pekat likat. 


Masukkan pulut dan kacau rata tanpa henti sehingga gula bersalut dengan pulut. Bila terasa berat ketika dikacau, bolehlah tutup api. 




Alas acuan dengan daun pisang. Tuang pulut wajik ke dalam acuan dan biarkan sejuk sebelum dipotong.



Isnin, 19 Oktober 2020

Rendang Pedas Daging Azie Kitchen



Kebelakangan ini, saya banyak menulis bab resepi percuma yang tidak ramai orang menghargainya. Sedangkan resepi percuma yang saya bagi adalah resepi yang telah dicuba dan terbukti sedap.

Ramai yang sanggup bayar sehingga RM100 ke RM300 untuk satu resepi yang hasilnya yang sama atau lebih kurang sama. Yang membezakan antara satu resepi dengan resepi yang lain ialah teknik penyediaannya. 

Teringat dulu bekas boss saya di pejabat pernah cadangkan untuk charge RM10 jika ada yang ingin menyalin resepi yang saya kongsikan. Namun saya bertegas tidak mahu mengenakan apa apa bayaran. 

Sekarang baru saya sedar, cadangan boss saya tersebut telah dibuat oleh ramai blogger. Mereka hanya berkongsi gambar masakan, jika mahu resepi perlu mesej. Dikenali sebagai program PJJ.


Setakat ini, saya belum lagi bercadang untuk private kan blog saya atau pun mengenakan bayaran. Tapi saya hanya mohon sedikit sokongan agar anda yang masuk ke blog saya untuk klik mana mana iklan yang ada di sini. 

Memasak dan menulis blog juga memakan masa sekurang kurangnya setengah hari. Hanya sedikit tanda penghargaan akan dapat memberikan semangat untuk blogger kembali ber blog dengan meriah. Lebih lebih lagi sekarang saya memang sepenuh masa sebagai blogger masakan.

OK sebelum kita masuk bab resepi. Resepi saya hari ini adalah sama dengan resepi rendang pedas ayam di SINI. Cuma saya gantikan dengan daging. Rendang pedas ini sedap dimakan dengan lemang, pulut kuning selain dari nasi putih. 

Jom layan resepi dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba...



Rendang Pedas Daging
    
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
2 kg daging
2 kg santan
½ biji kelapa parut - digoreng keperangan (jika suka boleh guna kerisik biasa)
3-4 keping asam keping
2 helai daun kunyit - hiris
1 sudu besar garam
70 gram gula Melaka - jika suka

Bahan kisar:
4 inci halia - 50 gram
3 inci kunyit hidup - 20 gram
7 biji bawang besar - 380 gram 
10 biji bawang merah - 100 gram
5-8 ulas bawang putih - opsyenal
8 batang serai
6 sudu besar penuh cili - 250 gram 

Cara cara;
Masukkan semua bahan ke dalam kuali dan masak sehingga daging agak kering air. 


Masukkan santan dan masak sehingga daging empuk. Setelah terbit minyak, masukkan kerisik, asam keping, gula Melaka dan garam. 

Masak sehingga rendang kering yang disukai. Setelah hampir kering, taburkan daun kunyit. Kacau dan bolehlah diangkat.




Nota:
Separuh dari bawang boleh dihiris jika suka.


Sabtu, 17 Oktober 2020

Rendang Cili Padi Ayam Hutan dan Resepi Berbayar


Sebelum kita masuk bab resepi, saya ingin menanya anda semua? Berapa ramai yang tahu bahawa banyak kelas jarak jauh (PJJ) yang diadakan untuk resepi yang sama atau hampir sama dengan resepi yang dikongsi oleh blogger. 

Kalau ada yang belum tahu, saya kongsikan di sini, bagi 1 resepi untuk PJJ, yuran ialah antara RM80 hingga RM100. Bukan murah murah tau. Saya pernah bayar RM300 untuk satu resepi. Tanpa gambar langkah demi langkah pun. Kalau kelas masakan PJJ ni, biasanya mereka akan bagi resepi dengan cara penyediaannya melalui email dengan gambar langkah demi langkah seperti di blog saya juga.

Tapi bila saya bukukan 101 resepi resepi saya yang memang terbukti sedap dan menjadi dengan harga yang sangat rendah, masih ada yang teragak agak. Beria ia menulis mesej untuk membeli buku tapi bila diberikan harga termasuk pos, terus senyap. Dalam hati saya terfikir, kenapa dia senyap, terasa mahal ke? 

Hahaha saya tak kisah pun sebenarnya kalau ada yang nak buat PJJ atau nak beli resepi PJJ kerana semuanya pencarian rezeki yang halal. Cuma memang betul lah, bila benda percuma, orang tidak hargai. Agaknya saya juga perlu kenakan yuran jika ada yang mahu menyalin resepi di blog ini, baru ramai akan hargai.

Sebagai full time blogger, tahukah anda bahawa sumber pendapatan blogger adalah dari iklan google yang disiarkan di blog. Dari 10 orang yang ditanya, 9 menjawab tidak tahu dan tidak pernah pun klik iklan yang keluar di blog. Hmm itulah yang saya maksudkan bila resepi percuma. Sebetulnya dalam blog saya, ada resepi yang saya bayar untuk mendapatkannya, ada resepi yang susah untuk mendapatkannya. Ada resepi yang memakan masa bertahun tahun untuk mendapatkannya.


Jadi apa kata, jika saya meminta anda yang menyalin resepi di blog saya untuk klik iklan yang keluar sebagai tanda sokongan. Tak perlu bayar pun tak apa. Cukup sekadar klik iklan. OK tak? Walaupun 1 klik bernilai 1-2 sen tapi ianya mampu memberi semangat untuk terus ber blogging. Ramai blogger yang sudah tidak lagi aktif dengan blog. Sekarang kita masuk pula bab resepi pula.

Hari ini saya ingin kongsikan rendang cili padi menggunakan ayam hutan yang diberikan oleh besan kami. Ayam hutan ni daging nya lebih liat kerana kehidupan ayam ini yang sangat aktif dan banyak menggunakan muscle. 

Ayam ini perlu terbang dan berlari untuk mencari makanan dan juga untuk mencari perlindungan dari bahaya. Bukan macam ayam bandar yang kerjanya makan dan minum sahaja. 

Jom layan resepi yang saya gunakan hari ini. Sekali sekala saya tukar selera. Masak rendang cili padi ni sedap juga. Pedasnya lain dengan pedas cili kering kisar. Apa apa pun, jangan lupa untuk mencuba. Video akan saya kongsikan di Azie Kitchen Youtube Channel....



Rendang Cili Api Ayam Hutan
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
½ ekor ayam hutan
1 kg santan
2-3 sudu besar kerisik 
1-2 helai daun kunyit - hiris
2 batang serai - ketuk
1-2 keping asam keping
Garam

Bahan kisar:
20-30 tangkai cili api 
1 inci lengkuas - tak letak
3 inci kunyit hidup 
3 batang serai

Cara cara:
Masukkan ayam ke dalam kuali, tuang bahan kisar. Masukkan santan. Setelah mendidih, masukkan serai, asam keping, garam dan kerisik. 


Boleh masukkan dalam periuk tekanan selama 25 minit kerana ayam hutan agak keras. 


Bila hampir kering yang disukai, tabur daun kunyit. 



Jumaat, 16 Oktober 2020

Ayam Masak Kicap Yang Mudah



Sebelum kita berceloteh bab masakan, apa kata saya memohon anda yang menyalin resepi di sini untuk klik iklan yang keluar di blog saya. Ianya sebagai tanda sokongan kerana seperti yang anda tahu, sumber pendapatan blogger adalah dari iklan yang disiarkan. 

Ramai yang ingat, bila masuk ke blog ini sahaja, kami akan mendapat bayaran. Tidak begitu. Hanya bagi yang klik iklan sahaja, baru blogger mendapat bayaran. Dapat beberapa sen untuk satu klik. Bukan lah beringgit atau berpuluh ringgit pun tapi cukup sekadar untuk memberi semangat untuk terus ber blog. OK cukup setakat ini dahulu.

Memasak masa perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) ni cuma guna apa apa yang ada dalam peti ais jer. Kalau tak ada satu dua bahan tu, kira ok lah. Tak menjejaskan rasa pun. Jadi tak perlu lah sebab nak cari lengkuas, pun nak kena gi cari di kedai runcit kan. Itu contoh sahaja. 

Saya percaya ramai anak anak yang suka dengan masakan yang menggunakan kicap. Tapi tidak dengan saya. Dari kecil sehingga sekarang pun, saya tak berapa lah gemar. Kalau lauk yang menggunakan kicap yang saya suka ialah telur mata yang dimakan dengan kicap dan sos cili serta bawang merah yang dihiris. Makan gitu gitu jer dengan nasi putih panas panas.


Bukan nak memuji diri sendiri tapi lauk ayam masak kicap saya hari ini sangat sedap. Bau nya wangi sahaja. Kalau masak kicap, memang saya suka guna kicap lemak manis. Ada rasa lemak lemak dan manis gitu. 

Ini kira masak kicap yang paling basic. Kalau nak letak kulit kayu manis ke atau sertai ke, itu semua dah kira macam kosmetik. Boleh jer. Tapi kadang kadang yang paling simple tu yang lebih sedap.  

Anak anak saya makan menambah nambah dan berulang ulang. Itu yang hati rasa seronok bila apa yang dimasak dimakan dan disukai anak anak. Jom lah cuba masak ayam masak kicap guna resepi dan cara saya ini. Cara biasa biasa jer tapi bagi yang baru belajar memasak, pastinya akan dapat membantu kan?

Jom layan resepi dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba...



Ayam Masak Kicap

Bahan bahan:
½ ekor ayam ayam 
1 biji bawang besar - hiris
¼ cawan Kicap jalen kuning lemak manis
½ cawan air 
Garam

Bahan tumbuk:
½ biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar cili kering 

Cara cara:
Ayam dilumur dengan garam dan serbuk kunyit dan kemudian digoreng sekadar masak sahaja. Jangan garing kerana mahu ayam yang masih juicy.

Tumis bahan tumbuk sehingga naik bau dan sedikit keperangan. Masukkan bawang besar, kicap dan sedikit air. Kacau rata.


Masukkan ayam yang digoreng, kacau rata supaya ayam sebati dengan kuah. 

Masak sehingga kuah pekat dan melekit. Boleh tambah garam, jika perlu. Boleh tutup api.