Rabu, 18 Mei 2022

Rizky Dalam Kenangan Jan 2007-18 Mei 2022

 

Mama, Rizky dah tak ada. Kata kata Juita yang mengejutkan saya dari tidur pagi tadi. Setelah lebih sebulan tidak dapat tidur malam, saya mulai tidur malam tadi. Biasanya pukul 2.00 pagi saya akan mulai terjaga.

Saya meluru berlari ke bilik Juita sambil menangis. Kelihatan Hubby dan Aween ada di situ. Hubby sedang menggosok Rizky sambil menutup mata dia.

Walaupun kami redha dengan pemergian Rizky tapi kami tidak mampu menahan tangis kerana Rizky telah menjadi keluarga kami dari 4.2.2007 hingga 18.5.2022.

Rizky adalah kucing pertama yang saya setuju untuk bela atas permintaan Aween untuk harijadi beliau pada 4 Februari 2007 sekembalinya kami dari menunaikan Fardhu Haji. Semasa kami di Mekah, Aween banyak kali menghantar mesej mahu memelihara kucing. Akhirnya saya akur dan meminta menunggu sehingga kami kembali ke tanahair. 

Kami adopt Rizky setelah menemuinya di pet shop di Uptown Damansara Utama. Dia telah menghampiri Nelly untuk bermanja manja menyebabkan dia yang menjadi pilihan kami. Rizky adalah kategori domestic long hair kerana tidak menpunyai certificate. Ketika itu, dia berusia 3 bulan.


Akhirnya Rizky telah pergi meninggalkan kami pada hari ini 18.5.2022 pada pukul 3.20 pagi. Setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati. Dari Allah kita semua datang dan kepada Allah, kita semua dikembalikan.

Lebih 15 tahun, Rizky menjadi sebahagian dari keluarga kami. Kami redha untuk Rizky pergi kerana tidak sanggup melihat dia yang sangat uzur. Malahan tidak lagi dapat berdiri kerana muscle kaki nya yang sangat lemah kerana usia tua. Gigi pun hanya ada beberapa batang sahaja.




Semasa kami berada di London, Nana dan Alain membawa Rizky ke vet dan disahkan mengidap sakit buah pinggang kerana faktor usia. Sejak itu, Nelly dan Aween akan memberi air melalui injection. Sehingga lah Rizky tidak mampu lagi menerima injection, Juita setiap hari membawa Rizky ke vet untuk injection. Kali terakhir Juita membawa Rizky adalah semalam dalam pukul 11 pagi.

Menurut doktor keadaan Rizky bertambah uzur. Doktor ada memberi pilihan jika mahu Rizky ditidurkan. Saya tidak mahu kerana nyawa adalah milik Allah. Selagi ada nyawa, kami akan menjaganya.

Ini adalah kali kedua doktor mencadangkan sedemikian. Kali pertama dalam tahun 2014 apabila Rizky terkena sawan kerana terkena penyembur semut. Setiap kali serangan, dia akan tergigit lidahnya.

Kata doktor ia menyakitkan dan kebiasaannya sawan sekali terkena akan sentiasa ada selamanya. Saya juga mendapatkan pandangan ustaz yang ianya dibolehkan jika kesakitan itu menyiksakan haiwan. Setelah beberapa hari dirawat di klinik, Alhamdulillah akhirnya Rizky kuat dan sihat dengan kasih sayang kami.

Rizky yang sentiasa menemani anak anak yang berjaga malam untuk belajar, Rizky yang menemani kami bersahur dan Rizky yang menunggu kami balik dari kerja. Rizky selalu naik dan berehat di bilik Juita dan Aween.

Setiap malam juga Rizky akan berada di ruang keluarga samada menemani Hubby menonton dan berehat atau memerhatikan cucu cucu saya Ammar Yahya dan Medina bermain. Setiap kali dipanggil, dia akan datang dan baring rapat dengan Hubby.



Petang semalam, Juita membawa Rizky di depan kolam ikan tempat yang biasa Rizky berehat. Kami bercakap cakap dan memanggil Rizky. Dia masih menggerakkan mata bila namanya dipanggil.



Kami redha kerana Rizky telah berada di tempat yang lebih baik sekarang. Allah menjanjikan seseorang yang berbuat kebaikan termasuk menjaga kebajikan haiwan-haiwan peliharaan adalah termasuk dalam amalan soleh yang boleh membawa seseorang menuju ke syurga. Maafkan mama.


Selasa, 17 Mei 2022

Percutian London. - Jalan Jalan Oxford Street Day 2



Pagi pagi hari kedua di London kami dah keluar dan kali ini menaiki bas terus ke Oxford street. Tapi bas berhenti banyak perhentian, rasanya 38-40 kali dan mengambil masa hampir 1 jam. 

Tapi saya seronok jer dan tak terasa pun lama kerana sepanjang perjalanan melihat suasana dan kesibukan orang ramai yang mungkin ingin ke pejabat. 


Kami shopping di kedai kedai sepanjang Oxford Street sahaja sebelum masuk ke Selfridges. Memang tiada perancangan untuk membeli handbag. Sekadar tengok tengok sahaja. Nelly yang beli handbag kiriman kawan kawan. 



Kami kemudian berjalan jalan dalam Selfridges kerana saya ingin mencari kasut jika ada yang sesuai. Sementara itu, Nelly dan Juita shopping untuk barangan make up dan parfum yang dipesan oleh customer mereka. 


Setelah penat berjalan, kami singgah makan tengahari di Restoran Burger and Lobster di Oxford Street. Selepas makan, kami sambung lagi bershopping. 


Semasa balik ke apartment, kami naik bas dan duduk di tingkat atas. Saya pulak masih jet lag. Mungkin kerana itu, saya terjatuh ketika menuruni tangga bas. Nasib baik, kaki saya tidak terseliuh. Balik bilik dan terus berehat.




Isnin, 16 Mei 2022

Percutian London 19 Mac 2022 - Day 1



Alhamdulillah. Hari ini saya akan mulakan catatan perjalanan percutian saya dan keluarga ke London dan Scotland dari 19 Mac sehingga 2 April 2022. Kami sampai di rumah, pada malam pertama umat Islam di negara kita memulakan solat sunat terawih. Catatan ini adalah sebagai kenangan buat saya sendiri dan rujukan kepada mereka yang mungkin kali pertama ke sana.

Setelah lebih 2 tahun kami menunda percutian ke London, akhirnya 19 Mac kami berangkat ke London. Boy, Mia dan Medina yang sepatutnya ikut percutian Julai 2020, tak dapat ikut kali ini. Kami sepatut bercuti pada Julai 2020 tapi disebabkan pandemik Covid 19, percutian ditunda dan kami bernasib baik kerana pihak penerbangan Qatar Airline telah memulangkan semua duit kami. 

Kami bertolak dari rumah sebelum pukul 5 pagi. Sesampai di KLIA kami terus check in. Kemudian segera turun untuk solat Subuh di surau bahagian depan imigresen. Ianya sebab kami tak mahu solat di surau tingkat pelepasan kerana orang mesti ramai. 


Ingatkan nak sarapan di terminal sahaja. Tapi tak banyak cafe yang buka menyebabkan orang yang beratur terlalu panjang dengan tempat makan yang kecil sahaja.

Jadinya pagi kami tidak bersarapan sehingga makan hidangan atas flight. Hahaha kali pertama, naik flight dengan perut kelaparan. Bayangkan duduk jer atas flight, dah mengharapkan cepatlah hidangan makan disediakan. 

Flight bertolak pukul 9.20 dengan penerbangan selama 13 jam. Makan nasi lemak udang dan kek pisang. Walaupun tengah kelaparan, terasa nasi lemak atas kapalterbang tak sedap. Kadang terfikir, business yang dah secured. 

Patut boleh jer masak nasi lemak dengan sambal yang sedap. Sambal seperti mana nasi lemak biasa yang sedap. Tak susah pun untuk membuat masakan yang sedap. Cukup bahan, cukup masak dengan lama, sedaplah kejadiannnya. 

Dek excited agaknya, tak terasa pun penat dalam penerbangan. Saya lebih banyak bergerak dan melakukan regangan dengan berjalan di bahagian belakang. Saya banyak minum air kosong kerana tekak masih terasa gatal dan kering selepas covid. Risau lah pula kalau tiba tiba batuk tak berhenti dalam flight ni. Nanti passenger lain pun takut dengar ada orang yang batuk. 

Ketibaan kami di Terminal 2, Heathrow International Airport yang merupakan kali pertama untuk saya. Biasanya terminal 4 yang rasanya lebih besar. Alhamdulillah kerana proses pemeriksaan oleh pihak imigresen lebih mudah, tiada pemeriksaan covid dan sebagainya pun. Tak ada ditanyakan apa apa pun. Risau juga saya masih belum betul betul sihat. Masih ada lagi rasa nak batuk dan kering tekak. Risau kalau terbatuk semasa pemeriksaan passport dilakukan. 

Sebaik kami keluar untuk mendapatkan teksi yang boleh memuatkan kami dengan 8 bag bersaiz agak besar. Kena cari betul betul. Ada jer yang menawarkan teksi dengan charge yang sangat mahal. Jadi kena ambil masa sedikit supaya tidak perlu membayar kos tambang berlebihan.


Sebaik selesai pemeriksaan, kami keluar untuk mendapatkan teksi yang boleh memuatkan kami dengan 8 bag bersaiz agak besar. Kena cari betul betul. Ada jer yang menawarkan teksi dengan charge yang sangat mahal. Jadi kena ambil masa sedikit supaya tidak perlu membayar kos tambang berlebihan. Juita. menempah apartment yang agak  jauh dari London, jadi tambang teksi juga agak tinggi. 


Sesampai di apartment, kami terus keluar untuk mencari kebab Taza di Bayswater. Naik bas ke underground station. Cuaca tersangat sejuk. Penat lah pula bila dah lama tak banyak berjalan, apa lagi kena berjalan laju untuk mengejar underground. 

Sesampai di kedai kebab, ramai lah pulak orang beratur sehingga keluar kedai. Dah lah kesejukan menggigil. Mereka hanya membenarkan 2 orang pelanggan sahaja berada dalam kedai dalam satu masa. Kami bernasib baik kerana ada tempat makan yang kosong. Jadi kami makan di situ sambil memanaskan badan. 

Selepas makan, kami berjalan ke stesyen bas untuk balik ke apartment. Kalau nak pergi ke Oxford Street pun, kedai dah hampir tutup. Masya Allah waktu malam lagi lah sejuk menggigil gigil sepanjang jalan. 

Sambal Sotong Kembang



Saya terbaca satu posting di dalam twitter yang menghentam blog yang posting yang menulis panjang lebar sebelum dikongsikan resipi. Ada insan yang telah tag saya untuk tweet tersebut. Mereka mahu hanya bahan dan cara penyediaan tanpa apa apa coretan. 

Dah lah bahasa yang digunakan kurang beradab dan mungkin kurang ajar. Mereka rasa mereka siapa untuk menentukan bagaimana orang lain harus melakukan sesuatu. 

Memang dasar nak sesuatu free dengan cara paling malas. Malas membaca. Kalau pun tak nak baca, ada jari jemari dianugerahi Illahi untuk scroll resipi di bahagian bawah sesuatu entri. Kalau jari pun malas nak guna, cari sahaja resipi di tempat lain. 


Blog adalah umpama diari hidup saya. Saya boleh jer privatekan untuk rujukan anak cucu saya sahaja. Tapi saya berpandangan jauh kerana kita tidak selamanya hidup. Selagi hidup kita boleh melakukan sesuatu yang bermanafaat untuk hari selepas kita tiada lagi di dunia ini. 

Tapi orang macam ni memang kedekut untuk keluar duit bagi beli buku resipi pun. Kalau tidak, beli jer buku resipi yang hanya ada gambar, bahan bahan dan cara penyediaan. Bukannya mahal, satu resipi mungkin hanya berharga seringgit lebih sahaja. 

Maaflah kalau saya teremosi kerana manusia sekarang memang tidak takut dosa, bila menulis komen di media sosial seolah tiada hari esok, seolah mereka akan hidup selamanya, seolah tiada hari hisab. Bahasa maki hamun yang digunakan seolah orang lain adalah patung yang tiada perasaan. 

Jom jika ada yang nak mencuba memasak cara saya, bolehlah tengok resipi di bawah. Jika sudi, boleh klik follow blog untuk subscribe. Selamat mencuba....


Sambal Sotong Kembang 
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
2 ekor sotong kembang - 500 gram
1 biji bawang besar - hiris
7 ulas bawang putih - hiris
5 sudu besar cili kering kisar
½ keping gula Melaka - 90 gram
I sudu besar gula atau secukupnya
Sedikit kicap manis
1 sudu besar sos cili - opsyenal
1 sudu besar garam
¾ cawan minyak masak

Bahan Kisar:
8 biji bawang merah - hiris
½ inci halia- tumbuk halus

Cara cara;
Panaskan minyak dan tumis bawang bawang hiris sehingga wangi. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi sehingga terbit minyak.

Masukkan cili kering kisar dan tumis sehingga cili garing dan terbit minyak.

Masukkan gula Melaka dan terus masukkan sotong kembang. Kacau rata dan masukkan 1 liter air dan biarkan masak dengan api sederhana sehingga sotong lembut.


Masukkan asam keping dan daun pandan. Masak lagi sehingga air sotong kering dan sambal terbit minyak.

Akhir sekali, masukkan sos cili, gula pasir dan garam. Kacau rata dan sedia untuk ditutup api.


Nota;
Boleh juga rebus sotong selama 2 minit. Angkat dan tos air.

Boleh letak segenggam kacang tanah tumbuk dan segenggam ikan bilis sebab sotong ini tawar.

Kuantiti sambal sesuai untuk 3 ekor sotong kembang.

½ cawan kacang tanah - goreng & tumbuk kasar. Selain sedap dimakan bersama nasi, ia juga enak kalau anda gandingkan bersama lontong, nasi impit atau ketupat.



Jumaat, 13 Mei 2022

Lidah Lembu Masak Merah Pedas


Lidah lembu adalah antara lauk kegemaran anak anak saya. Kalau di Kelantan, lauk lidah adalah sangat terkenal dan dimasak samada sup, colek atau dimasak merah. Lidah ni agak mahal kerana satunya, ia terhad dan kedua, nak mengambilnya pun agak rumit.

Selain digoreng atau dibuat sup, saya suka memasak lidah dengan masak merah pedas. Resipi ala ala Thai gitu. Dibuat sedikit pedas bagi menambahkan kesedapannya.


Kalau anda belum pernah mencuba masakan lidah, bolehlah. cuba resipi di bawah ini. Mudah dan cepat sahaja. Bahan bahannya pun simple jer. Kalau beli di kedai memang mahal, dah tu sedikit sahaja lidahnya. Yang banyak adalah bawang besar.

Jom layan resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba...


Lidah Lembu Masak Merah
Oleh: Azie Kitchen

Bahan-bahan:
Lidah lembu - dicelur dgn air panas dan buang kulit luar
1-2 sudu besar cili kisar
2 batang serai - ketuk
Sedikit air asam jawa
1 sudu besar pewarna merah

Bahan kisar:
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan sos:
2-3 sudu besar sos cili
2-3 sudu besar sos tomato
2-3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan

Bahan hiris:
2 biji bawang besar - hiris bulat
1 biji capsicum hijau
2 biji tomat
1 biji cili merah
5 helai daun limau purut
Cili padi
Daun bawang

Cara-cara:
Rebus lidah yang dipotong besar dan disiat kulitnya. Kemudian hiris nipis dan direbus lagi dengan sedikit pewarna merah sehingga empuk.

Tumis bahan kisar dan serai sehingga wangi dan masukkan cili kisar. Terus menumis sehingga garing. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan air rebusan lidah tadi serta air asam jawa.

Apabila mendidih dan sedikit pekat, masukkan lidah lembu tadi dan masak sehingga masak. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.




Khamis, 12 Mei 2022

Pajeri Nenas Resipi Signature Azie Kitchen


Siapa yang follow blog saya pasti tahu yang saya adalah. penggemar pajeri terutama pajeri terung. Masa masih bekerja di BNM, bila sekali sekala saya keluar lunch di Medan Kupang, lauk pajeri lah yang menjadi pilihan saya. Saya akan gandingkan dengan ikan cencaru sumbat dan telur masin. Memang itulah lauk yang dipilih. 

Pajeri yang sedap adalah pajeri yang dimasak oleh Wan Chu suatu ketika dulu. Kalau tak silap, terung yang digunakan adalah berwarna hijau yang dibeli di pasar di Sg Besi. Bila terputus hubungan, saya berusaha mencari dan belajar resipi pajeri dari Wan Chu.

Cara masak pajeri. hampir sama dengan masak kari terung cuma kata Wan Chu, pajeri lebih berempah dan kuahnya lebih pekat. Bukan seperti kari. 


Resipi ini adalah resipi asal pajeri terung yang saya tukar kepada nenas. Musim raya ni sedaplah dapat makan nasi putih dan lauk pauk. Jemu dan muak bila tengok hidangan lauk pauk raya dengan lemang, rendang dan ketupat. Itu saya lah. Kalau dapat makan nasi putih, dengan sayur lemak putih dan ikan kering pun dah sedap sangat.

Jom layan resipi yang saya gunakan hari ini. Jika mahu tengok versi pajeri terung, boleh klik di SINI. Selamat mencuba....


Pajeri Nenas
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 biji nenas
50 gram rempah kari daging Babas - 4 sudu besar
3 sudu besar kerisik
300 ml santan segar
2 sudu kecil garam - guna 1 sudu kecil
3 sudu besar gula atau secukup rasa
½ cawan minyak

Bahan kisar:
6 biji bawang mera
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu besar udang kering

Cara cara:
Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan masukkan rempah kari kering (tak dibancuh dengan air) dan kacau rata cepat cepat.

Masukkan sedikit santan supaya tidak hangit dan kacau rata. Kemudian masukkan baki santan, garam, gula, serbuk perasa serta kerisik supaya kesemua sekali masak mesra.

Setelah hampir terbit minyak, masukkan terung dan sedikit air sehingga agak agak terung tenggelam sahaja.

Masak dengan api sederhana sehingga terung lembut dan kuah pecah minyak. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.


Rabu, 11 Mei 2022

Rendang Pedas Ayam Bonda Mertua



Sebelum kita masuk bab resipi, kita baca dulu bab taubat dari video Tokku Pasir Gudang yang sangat saya gemari cara penyampaian dan cara ulasan beliau bagi sesuatu isu. Sebelum itu jangan lupa untuk klik iklan di blog saya dan juga klik follow blog. 

Teringat pula kata kata Ustaz Mat Esa yang juga dikenali sebagai Tokku Pasir Gudang bahawa dalam bab masakan, orang lelaki lebih pandai dan lebih sedap masakan kerana orang perempuan banyak had dan batasannya. Tak dinyatakan pula apa had dan batasan tersebut. 

Masa saya di kampung dulu, memang yang memasak adalah kaum wanita, jadi memang rasa janggal bila mendengar orang lelaki memasak ketika itu. Mungkin masa itu, tiada pendedahan apa yang berlaku di tempat lain. Hidup saya umpama katak bawah tempurung jer. OK sekarang kita masuk bab taubat. 

Taubat iaitu kembali pada fitrah kita, kembali membersih diri kita, kembali beribadah dan meninggalkan larangan Allah. Taubat ialah menjauhi semua perkara yang dimurkai Allah. Menyesali apa yang telah dilakukan, memutuskan hubungan dengan orang jahat yang Allah benci. Taubatnya lengkap dan kehendaknya benar. Menghapus jejak dosa dengan linangan airmatanya.

Ada beberapa sifat orang bertaubat. Selepas menyesal dengan apa yang dilakukan, meninggalkan apa yang telah dilakukan dan berazam untuk tidak mengulanginya. Maka ada satu proses yang dianggap proses membenarkan taubat iaitu menjauhi semua dosa dosa besar. Dosa besar yang akan meranap hati nya. Kalau mereka menjauhi dosa besar maka Allah akan mengampuni dosanya. Nabi sebut jauhi 7 dosa besar yang membinasakan. Bila hati terkeluar dari ikatan dosa besar, maka akan mula menyesali semua dosanya. 

Peringkat seterusnya ialah memutuskan hubungan dengan orang jahat yang membawa pada maksiat. Mereka pada mualatnya baik selalu call, belanja makan. Mereka ada jasa pada kita. Contoh bagi hutang masa nak berjudi. Mencebur untuk dia berbuat maksiat. Tapi kebaikan tersebut tiada nilai di sisi Allah. Cara nak jauhi kawan jahat. Bagi alasan untuk jauhinya. Jauhi dulu bukan terus membencinya. Ketika kita jauhi, lengkaplah syarat taubat kita. 

Hapuskan jejak jejak dosa dengan airmata yang boleh menghilangkan kesan dosa. Ada kesan dosa yang menyebabkan kita jadi tertarik pada dosa lain. Ada kesan dosa yang menjadikan kita keras hati. Ada kesan dosa yang kita akan rasa luka dari dosa yang telah kita buat. Contoh luka ialah kita malu nak pegang Quran, malu untuk hadir majlis ilmu. 

Rawati dengan airmata dan taubat sebenar sehingga akan terzahir pada badan kita. Akan nampak kesan pada orang taubat seperti mana nampak kesan pada tubuh orang yang exercise. Nampak pada wajahnya kebimbangan dan ketakutan. Inilah tanda benarnya taubat.


Tahap pertama taubat seseorang adalah menghadapi irihati musuhnya. Musuh sentiasa iri hati bila kita mahu bertaubat. Mereka ada hak untuk tuntut pada kita. Maka sempurna kan hak dia. Contoh bayar hutang dia. Orang yang pernah bersama kita akan tuntut hak dia. Bayar dan lunas balik hak dia. 

Ada 2 perkara, lakukan solat untuk dapatkan kekuatan dan jalan dan ikhtiar untuk berfikir untuk lunaskan hak. Solat dapat menyelesaikan segala galanya. Mengingati Allah itu lebih agung iaitu solat. Tunaikan solat untuk mengingatiKu. Allah membantu kita tunaikan hak yang tidak dapat dilunaskan. 

Kedua, doakan untuk mereka supaya menggugurkan tuntutan hak tersebut dan akan bersama dengan kita. Sebab kamu dah berubah jalan, maka aku nak tuntut. Dulu aku tak kisah. Analogi dulu kita bercinta, engkau ada berhutang. Sekarang bila dah putus, saya nak ambil balik apa yang diberi. Begitu juga boss dengan pekerja. Bila berlawan arus, kita akan tuntut. 

Begitu juga bab taubat. Kalau gagal bagi hak yang dituntut, taubat kita akan terbantut. Contoh ada orang cela, dulu dia ada hutang aku pun tak bayar. Akan mencemar imej kita yang baru nak jadi baik. Ramai yang tumbang. Akhirnya kembali semula jalan lama supaya tidak dituntut. Jadi kena sempurnakan hak dia. Kalau tak mampu, solat untuk pujuk orang dan doa. Baik dan jahat kita adalah berkait dengan orang. 

Ada sifat lain yang perlu ada sifat yang penting walaupun ianya bukan syarat taubat seperti menuntut ilmu dan mendampingi orang soleh. Banyakkan masa melakukan perkara berfaedah. Meninggalkan kerja halal yang risiko tinggi untuk mendedahkan pada maksiat. Cari kerja lain. Allah sayang orang yang bertaubat. Bila dok dalam majlis ilmu tanda Allah sayang. Bila kita baca Al Quran, itu tanda Allah sayang. OK setakat ini sahaja dulu, semoga bermanafaat dan mendapat ganjaran pahala dari Allah. 

Telah bertahun tahun saya menggunakan hanya resipi ini untuk menyediakan rendang ayam. Sejak berkahwin, memang inilah rendang yang saya tengok arwah Bonda mertua sediakan. 

Kami akan beramai ramai menghiris halus bahan bahan yang digunakan. Kemudian akan membantu mengacau rendang dalam kuali. Tapi tak boleh dikacau sembarangan kerana akan menyebabkan ayam hancur. Kacau hanya di dasar kuali supaya ianya tidak hangus di bawah kuali sahaja.

Masa yang paling best bila rendang masak, masa ni lah akan memilih bahagian ayam yang disukai seperti tengkuk, kepak dsb. Makan panas panas dengan lemang, memang sangat nostalgia. Haa kalau ada yang tak tahu, saya tak pernah makan rendang sebelum berkahwin. 

Tak kenal pun rendang kerana arwah bonda saya serta masyarakat kampung sekeliling saya memang tidak memasak rendang. Rasanya tiada pun resipi rendang ketika itu. Tak pastilah kalau masyarakat bandar seperti di Kota Bharu, mungkin dah ada yang merendang. 

Rendang arwah bonda mertua saya ada dimasukkan bawang putih tapi ada juga yang tidak memasukkan bawang putih langsung. Jadi terpulang pada selera masing masing. Saya ikut cara Bonda mertua yang menggunakan bawang putih. 

Begitu juga dengan gula, jika suka boleh masukkan. Jika tidak, tak perlu masukkan gula. Ikut lah citarasa masing masing. Ada orang masukkan gula bukan untuk manis tapi untuk seimbangkan rasa rendang yang pedas pedas ini. 

Jom layan resipi dan cara penyediaan rendang pedas ayam Perak yang saya sediakan hari ini. Selamat mencuba...



Rendang Pedas Ayam
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
2 ekor ayam
1 kg santan segar
½ biji kelapa parut - digoreng keperangan (jika suka boleh dikisar dengan bahan kisar)
3 keping asam keping
1 sudu besar garam

Bahan kisar:
3 inci kunyit hidup - 20 gram
7 biji bawang besar - 380 gram
6 sudu besar penuh cili - 250 gram 

Bahan hiris:
4 inci halia - 50 gram
10 biji bawang merah - 100 gram
8 ulas bawang putih - opsyenal
8 batang serai
2-3 helai daun kunyit  

Cara cara;
Masukkan semua sekali ke dalam kuali dan masak sehingga rendang kering yang disukai.

Masukkan asam keping dan garam. Sesuaikan rasa dan bolehlah ditutup api.


Nota:
Jika ayam dikeluarkan dari peti ais, dimasak ayam terlebih dahulu sehingga air ayam kering sebelum dimasukkan bahan lain.

Cara arwah Bonda mertua, semua bahan dihiris halus kecuali kunyit hidup. Boleh juga jika mahu dikisar.

Selasa, 10 Mei 2022

Laksa Perlis Pasti Sedap Dan Cara Rebus Laksa Kering



Saya belajar resipi laksa ini dari sahabat saya, Puan Yarina yang berasal dari Perlis. Jadi laksa ini adalah laksa utara versi Perlis lah. Kata beliau lagi, laksa Perlis memang berwarna sedikit pucat, tidak kemerahan. Kalau suka pedas, masukkan hirisan cili padi gitu.

Saya dah menggunakan resipi ini rasanya dah lebih 20 tahun dan masih setia dengannya. Ini adalah kerana ianya adalah resipi turun temurun keluarga sahabat saya. Saya memang suka menggunakan resipi turun temurun. 


Itu sebab saya suka ambil resipi dari blog supaya kita dapat baca sejarah resipi berkenaan. Barulah kita lebih menghargai resipi yang pastinya bernilai berbanding dengan resipi yang kita tidak tahu asal usulnya. 

Boleh tengok entri sebelum ini menggunakan resipi yang sama di SINI. Manakala laksa utara yang saya buat selepas belajar resipi seorang peniaga dari Kedah di SINI. Resipi laksa ini pun sedap dan sedikit kemerahan. Ulam ulaman yang digunakan pun simple sahaja. 

Musim musim rumah terbuka ini, eloklah sangat kalau disediakan laksa kerana cepat dan mudah disediakan. Yang saya suka, kerana ianya boleh disediakan sehari sebelum, jadi tak ada lah kita jadi rushing dan terkejar kejar pada hari majlis diadakan. 

Laksa kering pun kita boleh rendam semalaman, sebelum ianya direbus. Kuah laksa ini selepas sehari lagi bertambah sedap kerana kuahnya dah betul betul sebati. 

Jom layan resipi dan cara penyediaannya seperti di bawah. Jangan lupa untuk klik follow blog bagi mendapat notifikasi entri baru setiap kali saya pos entri baru. Juga jangan lupa untuk klik iklan yang keluar di blog sebagai tanda sokongan moral.  Selamat mencuba...


Laksa Utara Perlis

Bahan baha
2 pek laksa kering - cara rebus rujuk di bawah 
1 kg ikan kembung - rebus & ambik isi
3-4 sudu besar cili kisar
10-15 keping asam keping - atau secukupnya
1 bunga kantan - belah 4
1 ikat daun kesum
Garam secukup

Bahan kisar:
1 biji bawang besar
7 biji bawang merah
1 ibu jari belacan

Bahan hiasan
Telur - rebus & belah 2
Timun - hiris
Salad - hiris
Bawang besar - hiris
Cili hidup - hiris
Limau kasturi - belah 2
Daun pudina - jika suka
Cili padi - jika suka
Otak udang - jika suka

Cara cara:
Rebus ikan dan air rebusan disimpan untuk dibuat kuah. Kisar isi ikan dengan air rebusan. Jangan sampai hancur kerana saya suka kuah yang terasa isi ikannya. Bahagian kepala ikan dan tulang dikisar dan ditapis airnya.

Masukkan bahan kisar dan cili kisar ke dalam periuk dan masak sehingga agak dah masak sikit. Masukkan air rebusan, isi ikan yang dikisar halus, isi yang dikisar kasar dan juga isi ikan yang dicarik carik sahaja.

Masukkan asam keping secukupnya. Masak sehingga mendidih dan benar benar sebati. Masukkan bunga kantan dan daun kesum.

Biarkan merenih atas api perlahan. Masukkan garam dan sesuaikan rasa dan kepekatannya.

Bolehlah dihidangkan dengan meletak laksa di dalam pinggan, tuangkan kuah laksa ke atasnya. Taburkan bahan bahan dan sayuran yang dihiris.

Cara merebus laksa kering
Rendam laksa kering semalaman atau minimum 2 jam. Dengan air rendam tu, rebus hingga mendidih dalam 10 minit. Tutup api dan tutup periuk. Biarkan laksa dalam air panas selama 1 jam.

Kemudian boleh tapis laksa tapi jangan basuh. Biarkan dalam penapis, dah boleh dihidangkan.

Nota:
Ada tips nak bagi sedap, menggunakan dua jenis ikan, contoh ikan kembung dan ikan sardin (selayang).
 

Rendang Hijau Kerang



Alhamdulillah hari ini saya berjaya menggagahkan diri untuk melakukan briskwalking sebanyak 3 pusingan tasik yang berhadapan dengan bilik tidur saya. Memang saya kena kuatkan hati kerana saya memang sangat mengantuk setelah saya langsung tidak tidur malam tadi walaupun saya ada mengambil ubat yang boleh memberi kesan mengantuk.

Sepanjang jalan mengelilingi tasik, saya mendengar youtube bab taubat oleh Tokku Pasir Gudang. Antara yang saya ingin kongsikan dari petikan kuliah tersebut ialah cara bertaubat. Caranya ialah pertama dengan memisahkan diri dari orang yang berbuat jahat. Mereka boleh menghalang niat seseorang untuk bertaubat. Jangan menjadi sahabat dengan orang yang tidak membantu kita untuk bertaubat, bahkan boleh mematikan azam kita untuk bertaubat. 

Bagaimana cara mahu mengukur kawan yang baik atau sebaliknya. Kawan jahat adalah jahat yang macam mana untuk kita nak kenal? Pertama, kita ajak mereka jadi baik, mereka tak nak jadi baik. Kalau begitu, kamu bantu aku jadi baik tapi mereka tetap engkar. 

Kalau kamu tidak mahu jadi baik dan tak mahu bantu aku jadi baik, kamu kena redha dengan kebaikan yang aku buat. Kamu kena suka dengan apa kebaikan yang aku buat. Jika mereka tetap tidak suka, lalu kata jangan kamu halang aku dari buat baik, tapi kalau mereka menghalang. Kalau begitu, jangan lakukan sesuatu yang menghalang aku mendapat redha Allah. Inilah perkara yang kita boleh guna untuk menilai samada kawan kita seorang baik atau tidak. 

Semoga apa yang saya kongsikan ini dapat memberikan manafaat. Jika kawan itu tidak baik, maka kita kena berubah dengan mencari sahabat yang baik yang boleh membantu kita untuk berubah dan bertaubat. Sekarang kita masuk pula bab resipi.  


Saya memang suka makan kerang tapi sejak allergi dengan makanan laut yang bercengkerang, saya terpaksa kurangkan. Lagi pulak untuk mendapatkan 300-500 gram isi kerang memerlukan sekurangnya 5-6 kg kerang. Kerang pula bukan main lagi mahal sekarang ini. Dah jatuh kategori makanan mewah lah pula. 

Kalau isi kerang memang lauk yang saya akan masak, seperti biasalah rendang atau sambal tumis. Rendang pulak ada 2 jenis, iaitu rendang biasa atau rendang hijau. Semua pun saya suka. Kalau kerang yang segar, rebus dan terus makan isinya pun sedap. Kita ubah ubah lah menunya agar tidak menjemukan. Pelbagaikan cara masakan.

Jangan lupa baca tips di bawah untuk mendapatkan isi kerang yang tidak kecut dan masih cantik. Saya biasanya merebus tanpa air kerana kerang akan mengeluarkan air yang banyak. Kacau rata jer. Setelah nampak kerang dah ternganga, bolehlah ditutup api.  

Jom layan resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba...


Rendang Kerang Hijau
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
300 gram isi kerang
250 gram santan pekat
1-2 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit
1 keping asam keping
Garam
Gula
Minyak masak

Bahan kisar:
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci lengkuas
1 inci halia
2-3 biji cili hijau
8-10 biji cili api hijau - ikut pedas disukai
1 sudu besar kunyit hidup

Cara cara:
Basuh kerang dengan sedikit air kapur sehingga bersih. Rebus kerang tanpa air di dalam kuali dan ditutup seketika. Kacau sekali sekala sehingga kerang terbuka. 

Angkat dan masukkan kerang ke dalam air ais dan masukkan sedikit ketulan air batu. Biarkan seketika sebelum dikopek isinya.  Nota: isi kerang boleh disimpan dalam peti beku jika tidak terus digunakan. 
 

Untuk masak rendang, panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga terbit minyak.

Masukkan santan dan kacau rata. Masukkan asam keping, garam dan kerisik.

Akhir sekali masukkan kerang dan daun kunyit. Masak sehingga kering yang disukai.