Isnin, 25 Oktober 2021

JJCM Muar Part II



Hari ini saya akan sambung catatan perjalanan JJCM ke Muar untuk hari kedua. Boleh klik di SINI untuk Part I. Jangan lupa untuk klik iklan yang keluar di blog dan klik Follow Blog ya. Kerjasama anda saya dahului dengan ucapan tertima kasih. 

Pagi pagi hari kedua, kami berjalan kaki untul bersarapan Muo style iaitu sate, mee rebus, lontong dan soto. Restorannya hanya terletak di hadapan hotel iaitu di belakang HSBC Bank. Ada beberapa restoran yang menjual sate di barisan yang sama. Tapi hari itu, hanya satu restoran jer yang berniaga. 

Jadi masuk jer yang mana ada. Dulu saya pernah datang balik hari untuk sarapan di Restoran ZZ Satey Warisan. Boleh klik di SINI. Tapi hari itu mereka tutup. Kami makan di Gubuk Ann Warisan. Sedap lah juga.



Seperti biasa, kami akan makan sate, mee rebus dan mee bandung. Ada juga soto tapi dah tak boleh nak masuk semua. Itu pun siap menambah lagi sate nya.


Selepas makan kami balik ke hotel. Selepas itu, kami ke kedai kopi Sai Kee Kopi untuk membeli kopi dan kaya. Tapi kaya dah habis. Saya beli roti bakar untuk dimakan dalam kereta sahaja. Sedap roti bakarnya yang diletakkan sekali kaya dan mentega. 



Selepas itu, kami bergerak untuk mencari medan selera Tanjung Emas. Ramai yang suggest untuk saya ke sana sambil menikmati pemandangan yang dikatakan cantik. Tapi saya tak jumpa pun tempat yang dikatakan ada pemandangan pantai.

Semasa dalam perjalanan ke sana, terjumpa Restoran Asam Pedas JJ di Jalan Joned. Kami pun terus singgah kerana melihat restoran telah dibuka walapun jam menunjukkan baru pukul 10.00 pagi. Lagi pun saya tak mahu ke restoran yang ramai orang. Kedai sepatutnya dibuka mulai pukul 1130 pagi. 



Sementara menunggu lauk asam pedas yang lain masak, saya makan meratah asam pedas telur ikan mayong yang telah pun masak. Ada rezeki kerana dalam periuk asam pedas ikan mayong, ada ternampak seketul telur ikan mayong. Saya juga mengambil sebekas tapai ubi kayu putih yang sangat sedap. 

Bila lauk lauk lain siap, saya mengambil kepala ikan jenahak untuk dimakan. Manakala yang lain dibungkus untuk dibawa balik. 

Balik ke hotel, kami berjalan kaki di sekitar hotel untuk mencari apam balik Muar yang terletak di hadapan Hotel Muo Boutique. Ada 2 kedai yang menjualnya, satu dalam kedai dan satu di kiosk. Tapi tak tahu kenapa, budak yang berniaga di kedai memberitahu semua apam dah habis, dah ada orang punya. Jadi saya order dari adik yang berniaga di kiosk. 

Sementara menunggu, saya memerhatikan sahaja, seorang demi seorang datang dan membeli apam balik yang dikatakan dah habis. Pada perkiraan saya dari apa yang kami dengar, mereka datang secara walk in juga, maksudnya bukan mereka telah order terlebih dahulu. 

Saya tak pasti kenapa dia memberitahu saya telah habis. Sedangkan mereka masih membancuh adunan tepung yang baru. Wallaahualam, hanya Allah yang mengetahui.  Saya percaya setiap tindak tanduk kita akan mendapat balasan Allah seadilnya. 

Sementara menunggu apam masak, saya bergambar di dinding yang dilukis cantik oleh seorang artis bernama Joel. Memang cantik bandar Muar dengan lorong yang dijaga cantik, siap ada dengan pokok bunga di dalam pasu. Memang layaklah Muar mendapat bandar pelancongan terbersih. 


Selepas dapat apam balik, kami berjalan kaki ke bus stand yang terletak di tepi sungai. Seperti biasa saya order Kopi O ais. Oleh kerana telah berada di Gerai Mee Bandung, Abang Sayang, kami order lah sepinggan sekadar untuk merasa. Alhamdulillah sedap dan ada diletakkan 2 ekor udang yang bersaiz agak besar. DI situ juga ada gerai Nasi Beringin Hashim yang dikatakan menjual nasi beringin yang sedap. Insya Allah kalau datang sekali lagi, boleh cuba nasi beringin pula.

Hari kelihatan mulai mendung, kami berjalan balik ke hotel. Mengemas barang dan selepas solat, kami turun untuk check out. Ketika itu, hujan mulai turun dengan lebat dan angin juga sangat kuat. Kami bertolak balik dalam keadaan hujan yang sangat lebat.

Dalam perjalanan balik, boleh dilihat longkang penuh sehingga air melimpah di atas jalan raya. Kami singgah di Restoran Murtabak JD untuk beli murtabak Singapore untuk di bawa balik. 

Hujan tak berhenti sepanjang jalan dari Muar sehingga kami sampai di rumah. Alhamdulillah kerana selamat sampai di rumah. Kenangan percutian ke Muar adalah sangat indah dan pasti saya akan mengunjunginya lagi. Banyak lagi yang belum sempat dirasai seperti nasi beriyani, rojak, nasi beringin, lempeng dan sup.


Ahad, 24 Oktober 2021

JJCM Muar Part I



Selepas sehari balik dari program JJCM jelajah Selangor di SINI dan di SINI, saya mengajak Hubby ke Muar. Kami mengajak sekali sahabat kami Tuan Shahrol dan Mariam untuk JJCM di Muar. Alhamdulillah mereka setuju untuk ikut sama walaupun mereka tidak dapat bermalam kerana menpunyai urusan lain keesokannya.


Kami singgah di RnR untuk minum sebelum meneruskan perjalanan. Destinasi pertama adalah R&H Cafe untuk sarapan Muo Style iaitu sarapan dengan sate, mee rebus dan soto. Kami tiba agak lewat jadi sate perut telah habis.


Kami terpaksa beratur agak lama untuk mendapatkan tempat duduk. Selepas makan kami bersembang santai sebelum keluar untuk ke Medan Asam Pedas Parit Jawa. Jika ditanya pada pendapat saya, saya lebih suka sate di Restoran ZZ Sate Warisan yang saya pernah makan dulu. Tapi selera masing masing kan berbeza. 

Hajat hati nak cuba di Gerai Asam Pedas Mak Pon kerana dulu saya dah makan di gerai Pak Yahya. Tapi di gerai Asam Pedas Mak Pon hanya tinggal ikan kembung sahaja. Jadi terpaksa lah kami makan sekali lagi di gerai Pak Yahya. 

Harga makanan di sini agak berpatutan, untuk 2 set makanan kami membayar tidak sampai pun RM50, termasuk 2 plastik ubi keledek Jepun yang dijual di situ. 



Selepas makan kami bersembang sembang sebelum beredar untuk mencari tempat menarik yang boleh singgah untuk bergambar. Kami ke kawasan masjid tapi tak dapat masuk. Hari pulak panas terik, jadi kami tak jadi keluar. Sebaliknya mahu terus ke kedai menjual cendol.  

Malangnya kedai cendol yang dicari pulak tutup. Tuan Shahrol kemudian memutuskan untuk balik kerana mereka bercadang untuk singgah di Melaka. 



Dari situ, kami berdua waze mencari cendol Delima. Saya pernah melihat YB Syed Saddiq makan cendol delima di dalam Instagram beliau. Hanya makan sambil berdiri sahaja atau duduk dibangku tanpa meja. 

Ramai juga yang membuat pesanan dan makan cendol di dalam kereta yang di parking. Sedap dan cendolnya besar besar. Ada pelbagai cendol special yang boleh dipilih, ada pulut, ada tapai pulut, ada juga mangga dan banyak lagi. 

Selepas itu, kami bertolak ke hotel untuk check in. Tapi bila dapat tahu kedai Mee Bandung Abu Bakar Hanifah ditutup pukul 4.30 petang, jadi kami buat keputusan untuk singgah dulu. Maklum esok pasti tak berkesempatan kerana kami akan balik selepas makan tengahari. 

Mee bandung di sini sangat famous dan dikatakan antara mee bandung Muar yang ori. Tapi pada saya kuahnya terlalu pekat dengan rasa udang kering yang terlalu kuat. Saya terpaksa berhati hati. kerana saya memang allergi dengan udang. Saya hanya mengambil 2-3 sudu sahaja. Tidak berapa kena dengan selera saya yang mungkin tidak biasa dengan mee bandung Muar yang asli. 


Kami kemudian terus ke Muar Traders Hotel untuk check in. Kami mengambil bilik mengadap sungai di tingkat 11. Memang sangat cantik pemandangan sungai Muar. Cuma saya agak gayat dengan ketinggian begitu. Pemandangan sebelah malam lagi cantik dengan lampu dari jambatan Sungai Muar. 

Sebelah malam, kami keluar mencari ikan bakar. Kami ke medan ikan bakar di Medan Ikan Bakar Sabak Awor tapi ketika kami sampai, kelihatan orang ramai mulai beratur masuk. Jadi kami berpatah balik dan singgah di restoran ikan bakar Wak Jos. Walaupun orang ramai tapi restorannya menpunyai ruang terbuka.



Kami hanya pesan makanan untuk diratah ratah. Ada yang sedap dan ada yang tak berapa sedap. Sotong celup tepung selain dari tak berperisa juga sangat liat sehingga lenguh pipi mengunyahnya. Memang memasak sotong perlukan skil. Kalau tak pandai, memang akan jadi keras dan liat.

Balik dari sana, kami terus balik ke hotel.  Hubby mengambil gambar pemandangan malam yang cantik di balconi. Saya pula terus berehat sambil google mencari maklumat tempat makan menarik untuk saya kunjungi keesokannya. Setakat ini dahulu, nantikan sambungan di bahagian kedua. 


Sabtu, 23 Oktober 2021

JJCM 5: Jelajah Selangor Di Sky Mirror Part 2



Alhamdulillah, hari ini saya akan sambung Part II perjalanan JJCM Jelajah Selangor. Boleh klik di SINI untuk Part I.  Sekali lagi, jangan lupa klik iklan yang keluar di bahagian atas blog ini dan juga klik Follow Blog. Terima kasih atas kerjasama anda.

Pagi pagi hari kedua, sangat teruja kerana ini lah antara destinasi yang telah lama ingin saya kunjungi, sky mirror. Kami berkumpul di lobi pukul 6.15 pagi kerana ingin bertolak ke jeti sky mirror. Kami memakai baju yang berwarna warni supaya refleksi di dalam gambar lebih cantik. 

Pukul 7.00 pagi, kami berpecah kepada 2 kumpulan dengan menaiki 2 boat laju. Perjalanan memakan masa selama 30-40 minit juga untuk sampai di tengah laut yang merupakan sebahagian dari Selat Melaka. Boat perlu sampai sebelum air mulai surut. 


Ketika sampai, air masih di paras betis. Kami berjalan ke tempat yang ditetapkan oleh crew. Ketika itu, orang telah ramai di sana. 

Semua menunggu sehingga air hampir surut sebelum crew dan jurugambar mulai membuat persediaan untuk mengambil gambar. Charge yang dikenakan sebanyak RM80 seorang adalah termasuk servis mengambil gambar.


Sangat mengagumkan kerana kita sedang berpijak di tanah dasar laut yang pada waktu biasa airnya adalah sedalam 6 meter. Subhanallah. Bila surut beting tanah akan timbul seolah pulau yang rendah. Ketika kami di sana, langit kelihatan gelap seolah hari hendak hujan. Risau juga kalau hari gelap dan hujan.

Tapi secara tiba tiba, matahari timbul bersinar cantik dan membantu untuk kami bergambar dengan cantik. Setelah air mulai surut crew photographer mulai bersiap sedia untuk mengambil gambar dengan pelbagai aksi yang telah dipilih. 


Semasa bergambar, kami berpecah kepada 2 kumpulan di mana geng suami bergambar sesama mereka. Kita tidak boleh terlalu lama berada di sini kerana perlu balik pada masa yang tepat sebelum boat terkandas bila air terlalu surut dan kering. 


Selepas bergambar, kami mula beredar kerana tempahan untuk sarapan telah dibuat. Perjalanan balik agak mencabar kerana ombak besar menjadikan boat agak melambung lambung tinggi. Risau juga kalau mabuk dan pening. 

Balik dari sky mirror, kami terus menuju ke kedai tempat sarapan. Lontong daun pisang sangat sedap walaupun kuahnya kelihatan biasa sahaja. Itu lah keenakan masakan yang dimasak oleh gerai gerai di luar bandar. Walaupun gerai tapi masakan sedap dan cukup rencah dan bahan yang digunakan. 

Lempeng juga sangat lembut tapi sayang kerana saya tak dapat makan sambal untuk cicah dengan lempeng. Sambal ikan bilis habis kerana sambal yang sama dimakan bersama dengan kuah lontong. 

Kami kemudian balik ke hotel untuk berehat dan check out selepas solat Zohor. Sempat lah mandi dan tidur seketika. Selepas menunaikan solat, kami check out dan berkumpul di lobi untuk bergambar kenangan. Kami kemudianya beredar secara konvoi ke Restoran Ayam Kampung Menyorok. 


Di sini ayam kampung gorengnya sangat sedap. Ikan bawal yang ditempah, tak ada stock tapi digantikan dengan ikan kembung. Juga sangat sedap, bila ikan digoreng masih panas panas.

Ada 2 jenis ikan asam pedas iaitu ikan sembilang dan ikan pari. Kedua duanya sedap. Diberikan juga ulam dan telur masin. Wallaa sedap makan masakan ringkas seperti ini. 

Air minuman panas yang dipesan selepas makan tengahari juga sedap. Secukup rasa manisnya. Ada dihidangkan cucur udang. Pendek kata semua sedap. 



Selepas makan diadakan majlis penutup ringkas dengan acara penyampaian hadiah kepada pemenang “game”. Selepas itu, kami bersembang santai seketika sebelum berangkat balik.



Alhamdulillah selesai sudah percutian ringkas JJCM Jelajah Selangor dengan kawan baik sejak dari zaman kampus lagi. Walaupun singkat namun kenangan yang terpahat adalah sangat indah untuk dikenang selamanya. 

Jumaat, 22 Oktober 2021

JJCM 5: Jelajah Selangor Part 1

 

Atas permintaan ramai yang minta saya kongsikan tempat makan dan tempat menarik sepanjang Program Jalan Jalan Cari Makan (JJCM) geng ethica iaitu Persatuan Alumni Bekas Penghuni Kolej Ketiga Universiti Malaya yang ke 5 Jelajah Selangor, maka saya kongsikannya di sini hari ini. 

Jangan lupa untuk klik iklan yang keluar di blog dan juga klik Follow Blog untuk dapat notifikasi setiap kali entri baru dibuat. Kerjasama anda sangat saya hargai. Terima kasih. 

Sebenarnya kami merancang untuk JJCM ke bandar bandar kecil di Johor sebelum PKP 3 dilaksanakan. Dengan pelaksaanaan PKP 3, kami terpaksa menangguhkan program tersebut. 

Sebaik diumumkan, kebenaran merentas negeri, kami menukar destinasi dari Johor untuk menjelajah Selangor sahaja. Kami belum bersedia untuk menempuh kesesakan jalanraya yang mana orang ramai ingin balik kampung setelah sekian lama tidak dapat berbuat demikian.

Sebelum perjalanan kami semua bersepakat untuk melakukan ujian kendiri Covid 19. Oleh kerana program kali ini masing masing akan memandu kenderaan sendiri, jadi aturcara dibuat mengikut check point yang ditetapkan.

Checkpoint 1 adalah tempat kami berkumpul sebelum konvoi. Kami berkumpul di Sg Tua menantikan ketibaan semua sebelum memulakan perjalanan. Doa sebelum perjalanan dimulakan dibacakan oleh Prof Dr Mohad Anizu. 


Selepas bergambar, kami menuju ke check point 2 iaitu stesyen minyak Caltex. Di sini kami mengeluarkan kuih muih yang kami tempah untuk mengisi perut walaupun kami masing masing telah singgah bersarapan sebelum check point 1. Sekadar mencari kelainan, seronok makan sambil berdiri macam tu. 




Oleh kerana masih awal lagi untuk bertolak ke tempat makan tengahari di Anuar Rusa Steak House, kami mengubah plan dengan menuju ke Empangan Kuala Kubu Baru, Selangor. 

Malangnya tempat kami singgah tak nampak pun empangan kerana hutan yang tinggi. Kami memang mengelakkan tempat yang disinggahi ramai orang untuk mengelakkan berada di tempat ramai orang. Jadi di situ, kami hanya bergambar sambil posing di bawah drone yang dibawa Datuk Haji Khairi. 


Selepas bergambar, baru lah kami menuju ke felda untuk menikmati makan tengahari di Anuar Rusa Steak House yang lauk utama mereka ialah rusa, arnab, puyuh dan kambing. Tiada ayam atau daging. 


Ketika kami sampai, ruang makan hanya lah kumpulan kami sahaja. Tidak bercampur dengan pelanggan lain. Alhamdulillah walaupun makan di ruang terbuka tapi tidaklah terasa terlalu panas seperti yang sepatutnya. Masih terasa angin. Tandas yang disediakan berserta surau juga bersih dan selesa.  

Selepas makan kami menuju ke destinasi seterusnya iaitu masjid untuk bersolat. Selepas selesai solat, kami memulakan perjalanan ke ladang tebu. Pemandangan sepanjang perjalanan sangat cantik dengan tali air di sebelah kiri dan sawah yang hijau terbentang di sebelah kanan. 

Memang cantik dan menarik. Nostalgia untuk saya yang merupakan anak petani di mana ibubapa saya menanam padi untuk menyara kehidupan. Tapi sesampai di ladang tebu, kelihatan kereta yang banyak di park sepanjang jalan. Kami membuat keputusan untuk skip kerana orang terlalu ramai. Kami tidak mahu mengambil risiko berada di kalayak ramai buat masa ini.

Dari sini, kami menuju ke destinasi seterusnya iaitu Paddy Gallery PLS di Sekinchan. Ada gallery dan muzium padi untuk menunjukkan bagaimana proses dari mula penanaman padi sehingga terhasil menjadi beras yang dibungkus. Selepas membeli tiket, kami diberikan cenderahati berupa beras yang dibungkus cantik.


Kami diberi penerangan serta ada tayangan video yang menunjukkan peringkat peringkat yang terlibat dalam penanaman padi. Selepas selesai, kami beredar untuk ke galeri padi. 

Selepas bergambar di galleri padi, kami turun dan membeli jagung kukus untuk makan dan jagung manis mentah untuk dibawa balik. Selepas makan, kami bergambar di tepi sawah padi yang sangat cantik. Hahaha ketika itu, cuaca panas. Memang muka berminyak minyak jadinya.


Dari sini, kami bergerak ke VI Boutique Hotel untuk check in. Pukul 7.30 malam kami berkumpul di dewan makan untuk makan malam dan juga untuk acara dan permainan yang disediakan oleh Dr Abdol Aziz. 

Hidangan makan malam kami adalah Nasi Ambeng yang ditempah. Tidak ada kedai. Sangat sedap. Sehingga sekarang pun masih teringat ingat. Kali pertama saya makan kacang soya yang digoreng dengan kacang panjang.


Selepas makan, acara teka teki perumpamaan dimulakan dengan suasana yang sangat melucukan dengan pelbagai gaya dan aksi cuba untuk menjelaskan maksud perumpamaan. 

Selepas itu, geng lelaki berpindah ke bilik berhadapan bilik saya. Mereka menpunyai. agenda dan game yang telah dirancang sesama mereka. Manakala geng wanita pula berkumpul di bilik saya untuk bersembang sembang dan berkongsi pelbagai cerita dan pengalaman.

Setakat ini dahulu, jangan lupa baca Part II Jelajah Selangor yang sangat menarik, iaitu Sky Mirror dan juga tempat makan yang best semuanya di SINI

Khamis, 21 Oktober 2021

Asam Pedas Ikan Pari



Alhamdulillah saya baru balik dari Muar untuk Jalan Jalan Cari Makan. Kami pergi bersama sahabat kami Tuan Shahrol dan Puan Mariam tapi mereka balik hari. Kami bermalam satu malam dan keesokannya explore lagi makanan menarik di Muar. Antaranya ialah asam pedas. 

Asam pedas Melaka dan asam pedas Muar sedikit berbeza dari segi rasa walaupun bahan yang digunakan hampir sama. Asam pedas Muar menggunakan daun kesum dan bunga kantan. Kalau asam pedas Melaka, guna serai dan daun limau purut.

Pada saya dua dua pun sedap. Kita tak boleh hanya nak makan sejenis sahaja masakan, nanti rasa jemu pulak. Satu lagi asam pedas di Muar yang lebih cair, seakan asam pedas rebus sahaja. Tapi rasanya memang sedap juga walaupun kuahnya cair. 


Hari ini saya kongsikan resipi asam pedas ikan pari. Tak tahu lah versi mana. Dah jadi versi Malaysia kot. Atau mungkin resipi Melaka sebab saya guna daun limau purut.

Kalau masak asam pedas, yang wajib ada ialah kacang bendi sebab saya sangat suka dengan kacang bendi. Saya boleh makan berpuluh batang. Haa kalau tak ada idea nak masak apa, boleh masak asam pedas. Cepat dan mudah kan. 

Jom layan resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba...



Asam Pedas Ikan Pari 
Oleh: Azie Kitchen 

Bahan bahan:
700 gram ikan pari
4 ulas bawang putih - ketuk
25 gram asam jawa - bancuh dengan 1 mangkuk air
½ sudu besar garam atau secukup rasa
½ - ¾ cawan minyak masak
3 batang serai - ketu
5 helai daun limau purut
Sedikit daun kesum
3-4 sudu besar cili kering kisar
Kacang bendi
400 ml air atau secukupnya

Bahan kisar:
6-7 biji bawang merah - saiz besar
2 biji buah keras
¼ sudu besar belacan

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan sedikit belacan sehingga naik bau. Nota: Minyak kena betul betul panas dan banyak.

Masukkan serai dan daun limau purut. Kacau rata.

Masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili masak dan terbit minyak. Masukkan air dan tumis lagi sehingga terbit minyak. Ulang proses terbit minyak ini beberapa kali bagi memastikan cili benar benar masak.

Masukkan air asam jawa dan garam. Masukkan ikan dan kacau rata. Nota: kalau ikan mudah hancur, masukkan selepas kuah mendidih.


Tuang air sedikit demi sedikit mengikut kepekatan kuah yang disukai. Perlahankan api dan renih lama lama.

Masukkan daun kesum dan kacang bendi. Sesuaikan rasa asam dan garam.


Masak sehingga kacang bendi hampir lembut, tutup api.




Jumaat, 15 Oktober 2021

Ayam Ungkep Jawa



Alhamdulillah kita bertemu lagi, hari ini adalah hari Jumaat yang penuh dengan keberkatan. Penghulu segala hari. Semoga hari ini anda telah pun membaca surah Al Kahfi dan juga memperbanyakkan zikir dan doa. Kadang kadang memang kita akan rasa berat dan malas tapi kita kena lawan perasaan malas tersebut, kita kena bermujahadah. Ianya adalah peringatan untuk diri saya sendiri juga.

Sebelum itu, jangan lupa mengundi saya untuk Anugerah Influencer Meletop. Kena undi setiap hari. Walaupun saya memang susah untuk menang, tapi sekadar memberi sokongan kepada penganjur yang telah mencalonkan saya. Boleh klik link di SINI



Setiap hari usia kita semakin lama semakin pendek, semakin singkat. Kita tak tahu andainya kita. punya masa berbaki yang sangat singkat. Kita akan tahu kita akan mati setelah kita didatangi oleh Malaikat Maut. 

Kita akan yakin dengan kematian setelah kita berada di dua alam di mana sebelah dari kaki kita telah berada di alam barzah dan hijab mata kita telah diangkat yang membolehkan kita melihat malaikat maut dan melihat dosa pahala yang kita lakukan.  Ketika itu, mereka masih mendengar apa yang kita bicarakan tapi mereka tidak lagi dapat respond.

Masih saya ingin saat arwah ayah meninggal pada 13 Mei 1995, saya dan hubby tunggu di sebelah katil hospital sementara bonda dan adik beradik lain beredar untuk menunaikan solat Maghrib. 

Saya duduk di kerusi tepi katil dan hubby berdiri di bahagian kepala. Arwah ketika itu berehat dengan tenang selepas kesakitan serangan jantung sebelah petangnya. Bila hubby beritahu, Zie cepat panggil doktor. Saya berdiri dan tergaman kerana ketika itu saya melihat mata arwah memandang ke atas bahagian kepala. 

Oleh kerana terlalu panik, saya tidak dapat memanggil Bonda yang hanya berada di luar tingkap katil sahaja. Saya hanya mampu melambai lambai tanpa mengeluarkan sepatah suara. Tidak juga mampu memanggil doktor sehingga husband terpaksa memanggil doktor. Inilah saat yang tetap kekal di ingatan saya sehingga kini. Saya nampak dengan jelas apa yang dikatakan mata diangkat hijabnya. Dahi akan keluar peluh. 

Semua orang akan merasa takut menghadapi detik detik ini melainkan orang yang benar benar beriman dan beramal soleh. Itu pun mereka juga tidak tahu kalau amalan mereka di terima melainkan kita di saat akhir usia, bersangka baik dan mengharap Allah akan mengampunkan dosa kita. 


Saya hari ini ingin kongsikan resipi ayam ungkep. Saya telah beberapa kali mencuba resipi ayam ungkep tapi bila ada follower yang mencadangkan saya menyediakan resipi ayam ungkep masakan orang Jawa, saya pun mendapat idea untuk memasaknya hari ini.

Hari itu, saya pening kepala memikirkan apa lauk ayam yang perlu dimasak. Anak anak saya kalau tak ada lauk ayam, memang mereka rasa seperti tak ada lauk. Saya pun bingung memikirkan apa lauk yang nak dimasak. Bila ditanya pada follower, banyak cadangan yang saya dapat. Banyak idea yang saya dapat.  

Resipi ini sangat mudah cuma perlu masukkan semua sekali dan renih dengan api sederhana supaya ianya benar benar meresap dan sebati ayam dengan rempah. Jika suka berkuah, jangan dikeringkan. Kepada yang belum pernah merasainya, bolehlah mencuba... 

Jom layan resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba....



Ayam Ungkep Jawa

Bahan bahan:
1 ekor ayam - potong kecil
Garam
Serbuk kunyit

Bahan tumbuk/kisar:
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
10 biji cili padi
3 sudu besar biji ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 inci kunyit hidup - guna serbuk kunyit

Bahan lain:
2 batang - serai - ketuk
¼ cawan minyak masak
½ sudu kecil pes asam jawa
½ sudu besar gula atau secukup rasa
Garam secukup rasa
Serbuk perasa

Cara cara:
Ayam dilumur garam dan serbuk kunyit dan digoreng separuh masak. Nota: boleh juga jika tak mahu goreng ayam.


Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan serai sehingga wangi.


Masukkan ayam dan kacau rata. Tambahkan sedikit air separas ayam.

Kemudian, masukkan semua bahan lain. Tutup periuk, biarkan ayam mereneh dengan api perlahan sehingga ayam masak.


Masak hingga hampir kering atau boleh juga jika mahu berkuah sikit.


Tips:
Boleh juga dimasak tanpa menumis, iaitu masukkan semua bahan (tanpa minyak) bersama sedikit air di dalam periuk, lalu dimasak ungkep hingga kuah hampir kering.

Gunakan ayam kampung atau ayam pencen supaya isi ayam tetap pejal apabila dimasak lama.

Boleh juga jika mahu dimasukkan sedikit santan.

Sedap juga menggunakan daging tulang rusuk.

Rabu, 13 Oktober 2021

Kek Marble Pandan Gebu



Kuliah Zoom Ustaz Mat Esa Deraman, Tokku Pasir Gudang bab Wali wali Allah dari Kitab Ibnu Qudamah ada disentuh bab salah satu buruan para wali Allah ialah qiyam. Kalau nak tahu buruan para wali yang lain, boleh baca di SINI. Entah kenapa saya sangat suka dengan kuliah dan huraian oleh Tokku. Setiap patah ayat yang digunakannya, saya ingin tulis kerana ianya adalah jawapan kepada banyak perkara yang saya sangat ingin belajar dan dahagakan. 

Saya cuma ingin menulis sedikit sahaja dari bab qiyam di mana Nabi qiyam dan tidur sekejap selepas qabliah subuh. Bila penat sangat sehingga boleh mengganggu solat subuh, kita tidur sekejap. Untuk membantu kita menjadi lebih kuat bagi melakukan ibadah yang lebih aula iaitu solat subuh. Kalau tidur dan dikuatiri tak bangun, jangan tidur.

Nabi tidur di atas tangan yang diletak di pipi supaya bila mengantuk akan terjaga bila dekat waktu solat. Tidur untuk kuatkan tenaga dan kekuatan dalam beribadah adalah sunat. Begitu juga, kalau sebelum solat Zohor, rasa mengantuk, tidur sekejap. 

Qiyam bukan khusus untuk solat dan baca Al Quran semata tetapi zikir dan doa juga adalah qiyam. Qiyam adalah menghidupkan malam. Bila tersedar, baca, 

Laa ilaaha illallaah, wahdahu laa syariikalah, lahul mulku wa lahul hamd, wa huwa 'alaa kulli syai-in qodiir, 

Subhaanallaah, walhamdulillaah laa ilaaha illallaah, wallaahu akbar, 

Wa laa haula wa laa quwwata illaa billaah. 

Rabbirfirli.

Telah tercatat pahala qiyam atau bila tersedar dan berdoa "Ya Allah ampunkan lah dosa aku dan ibubapa ku". Maka dia telah mendapat pahala qiyam.

Atau bila bangun baca buku, study atau dengar ceramah, dia dah dapat pahala qiyam. qiyam adalah hidupkan malam dengan mengingati Allah dengan apa cara sekali pun. 

Uzur bukan lesen untuk bangun lewat dan mengingati Allah dengan apa sahaja. Perempuan uzur bangun pukul 9 pagi yang menutup pintu ibadat. Bangun awal adalah yang paling baik. Bangun awal dan qiyam dengan doa dan zikir. Kita telah mendapat pahala qiyam asalkan malam kita hidupkan dengan mengingati Allah. Sekarang kita masuk pula bab resipi. Semoga apa yang dikongsikan memberi manafaat kepada semua. 


Saya suka sangat dengan kek simple macam ni. Kek mentega atau kek marble yang menggunakan sedikit serbuk koko atau perisa pandan. Kalau kek coklat sepenuhnya, saya kuranglah sikit. 

Teringat masa abang sulung belajar di Maktab Perguruan Temenggong Ibrahim, Johor dulu di mana arwah Bonda saya akan meminta kakak sepupu untuk menyediakan kek untuk dipos ke sana. Kek itu dimasukkan ke dalam bekas tin. Jadi nak memuatkan bekas tin, dapat lah saya merasa kek yang dipotong sikit tu. Saya sendiri tak pernah makan kek sebiji macam tu. 

Hahaha arwah Bonda saya kiranya walaupun orang kampung, ada juga lah ingat nak menghantar kek kepada anaknya. Sedangkan kek adalah makanan mewah pada kami kerana kami tak pernah makan kek kecuali kek potong yang memang dijual atas meja di kedai kedai makan. 

Bila saya dah cukup duit, kek lah masakan pertama yang saya cuba masak. Masak atas dapur kayu menggunakan sabut kelapa yang diletak di atas tudung periuk. 

Jom layan resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba...


Kek Marble Pandan Gebu

Bahan bahan:
1 cawan mentega - 200 gram
1 cawan gula kaster - 200 gram
3 biji telur
2 cawan tepung gandum     } - 220 gram
1 sudu kecil baking powder }
1 sudu kecil ovallete
1 sudu kecil esen vanilla
3 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar pes pandan + pewarna hijau - saya guna ½ sudu besar pes

Cara cara:
Putar mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu demi satu sambil terus diputar.

Masukkan ovalette, essen vanila dan susu pekat manis. Putar hingga sebati.

Masukkan tepung gandum dan kacau dengan spatula secara kaup balik adunan.

Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (414 gram) dan masukkan pes pandan + pewarna hijau. Satu bahagian lagi biarkan dalam warna asal.

Panaskan oven pada suhu 170C. Alas loyang saiz 8”x8” dan masukkan adunan secara berselang seli. Kemudian lorek mengikut yang disukai.


Tuang adunan berselang seli sehingga habis. Bakar selama 45 minit atau sehingga kek masak. Nota: jangan terlebih masak kerana kek akan kurang moist kalau terlebih bakar.