Jumaat, 28 Januari 2022

Tepung Bungkus Kelantan Yang Sangat Nostalgia



Kuih tepung bungkus adalah salah satu sejarah hidup saya. Saya membesar dengan kuih tepung bungkus Wak Siti. Kuih tepung bungkus Wak Siti lah yang paling legend. Tak jumpa dah sehingga kini yang sesedap itu. 

Sejak kecil hanya tahu tepung bungkus Wak Siti. Wak Siti tinggal di rumah berdindingkan buluh seorang diri. Kami budak budak kampung di kawasan situ, suka jer kalau dapat ke rumah Wak Siti untuk mengisar beras untuk dijadikan tepung beras bagi kuih tepung bungkus. Wak Siti akan bagi upah pada siapa yang mengisar beras.

Ada kala masa perangai nakal datang, kami akan merangkak masuk bawah rumah Wak Siti mencari duit siling Wak Siti yang jatuh melalui lubang lantai papan. Masa tu, duit 5 sen pun besar nilainya. Hahaha. 

Sekarang agak susah untuk mencari tepung bungkus yang sedap. Memang susah. Ada masanya tepung bungkus keras dan tidak ada rasa lemak pun. Inti pun tidak sedap. Kalau zaman dulu, bayi kecil pun diberi makan tepung bungkus sebagai makanan permulaan mereka.


Kuih tepung bungkus saya hari ini boleh dikatakan menjadi lah walaupun kejadiannya tidak secantik yang seharusnya. Daun pisang yang ada tidak cukup besar, jadi bungkusan tepung bungkus tidak kemas cantik. 

Sepatutnya bila dibuka bungkuasan daun pisang, badan tepung bungkus akan jadi licin cantik, bukan berlekuk macam kuih yang saya sediakan. 

Asalnya saya guna resepi seorang Chef terkenal yang terdapat dalam buku masakan beliau tapi tak menjadi. Resepi beliau guna 1 cawan tepung beras dan 2 cawan santan sahaja. Tapi bila saya memasaknya atas dapur, ianya terlalu keras, sehingga saya terpaksa menambah air panas dan mengacaunya sehingga adunan licin. 

Jom layan resepi di bawah ini dan jangan lupa video penyediaanya di Azie Kitchen Youtube Channel di SINI. Selamat mencuba...



Tepung Bungkus Kelantan
Oleh: Azie Kitchen

Bahan inti
1/2 biji kelapa parut muda
1 keping gula melaka
½ cawan gula merah - untuk warna cantik
2-3 sudu besar gula pasir 
1 helai daun pandan
1 cawan air 

Masak air dengan semua gula dan daun pandan. Bila air gula sudah mendidih, masukkan kelapa dan masak hingga kelapa agak pekat dan kering.

Tambah gula putih jika masih kurang manis. Perasakan dengan secubit garam. Gentel inti bulat bulat.


Nota: 
Inti agak manis, jadi ia akan melekit. Jika kurang manis, inti akan berderai. Jika adunan berderai, masukkan 1 sudu besar tepung jagung dan masak hingga inti agak kering dan melekit. 

Inti boleh dibuat banyak banyak dan simpan dalam bekas dan masuk dalam peti ais. Boleh tahan sehingga 2 bulan.


Bahan Pembalut Inti:
1 cawan tepung beras pulut
½ cawan air atau secukupnya

Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan. 

Ambil sedikit adunan, leperkan dan masukkan inti. 


Bungkus inti dengan doh tepung pulut. Buat sehingga habis. Ketepikan. Nota: boleh buat sebelah malam dan masukkan dalam bekas disimpan dalam peti ais untuk kegunaan keesokannya. 

Bahan tepung bungkus:
1 cawan tepung beras
2 cawan santan pekat
3 cawan air - sebelum ni guna 300 ml air
½ sudu kecil garam
Daun pisang secukupnya

Satukan santan dengan tepung dan air sehingga larut. Masukkan garam.

Nyalakan api dan kacau dengan api perlahan sehingga adunan menjadi kental. Jangan risau jika adunan menjadi sedikit berketul ketul. Kacau dengan cepat sehingga adunan menjadi licin. 

Ambil 1½ sudu adunan dan letak atas daun pisang. Letakkan 2 biji inti di kiri dan kanan. Ceduk lagi 1½ sudu adunan ke atas inti. Balut dengan kemas dan dilipat di hujung kiri dan kanan. 

Nota: ada yang masukkan inti ke dalam adunan. Kemudian ceduk adunan bersama 2 inti ke atas daun pisang.


Susun dalam loyang dan kukus kira-kira 10 minit. Jika telah nampak wap keluar dari penutup pengukus, biarkan dalam 2-3 minit lagi untuk memastikan bahagian tepung pulut benar-benar masak.


Nota: Cara lain untuk memastikan sama ada kuih telah masak atau tidak, daun pisang pembalut kuih akan kelihatan sedikit terbuka dan mengembang.


Sejukkan dan sedia untuk dinikmati.



Khamis, 27 Januari 2022

Ayam Kari Kapitan Sedap Macam Restoran



Assalamualaikum semua. Beberapa hari ini, saya membuat muhasabah diri apabila blog saya semakin sendu. Kadang kadang bila saya pos di Instagram minta pembaca yang singgah di blog untuk klik di blog juga, tidak memberi banyak impak. Mulanya saya juga rasa putus asa. Tapi akhirnya saya sedar, saya harus melakukannya kerana Allah.

Jadi saya akan terus ber blogging sementara saya masih ada kekuatan dan semangat. Terima kasih kepada semua follower setia saya yang masih sudi membaca coretan saya di sini.

Jom saya kongsikan sedikit petikan dari kuliah zoom malam tadi berkenaan dengan nasihat kematian. Hidup kita sementara jadi gunakan apa sahaja aktiviti harian kita menjadi satu ibadah yang memberi pahala. Di samping mencari resipi, kita juga dapat ilmu dan kebaikan di akhirat.

Bab nasihat kematian di mana kita dinasihatkan supaya jangan berputus asa dan minta mati. Orang koma sekali pun jika akal masih ada, masih diberi peluang untuk bertaubat. Maka bertaubatlah sebelum nyawa belum sampai di kerongkong, masih ada peluang.

Jangan minta mati kerana kata Rasulullah, kalau dia orang baik, boleh tambah lagi kebaikan. Kalau dia seorang yang melakukan banyak dosa, mudah mudahan masih sempat bertaubat pada Allah. Jangan sesekali berputus asa dengan rahmat Allah.

Kepada sesiapa yang mencapai usia 40 tahun, dah mula kena sedar diri. Kena kenal ibadah, kenal jalan ke masjid. Kalau masih lagi tak tahu, pergi pada dia dan takbir sebanyak 4 kali. Kenapa 4 kali? Itu adalah takbir solat jenazah.

Pada usia 40 tahun, adalah usia kematangan dan seseorang boleh berfikir apa yang baik dan buruk. Allah datangkan beberapa tanda, Allah ajar apa yang perlu diminta dan doanya juga Allah ajar. 

Jangan bila kita mati, kita baru nak yakin apa yang dulu pernah kita dengar semasa hidup di dunia. Apa doanya? Doa agar diberi kebaikan hidup dan selalu bersyukur serta banyak bertaubat atas dosa dosa lalu. Doanya ialah:

"Ya Tuhanku, tunjukilah aku untuk mensyukuri nikmat Engkau yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku dapat berbuat amal yang saleh yang Engkau redhai; berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada anak cucuku Sesungguhnya aku bertaubat kepada Engkau dan sesungguhnya aku temasuk orang-orang yang berserah diri." (QS: Al Ahqaf: 15)


OK sekarang kita masuk sedikit bab masakan. Masakan Nyonya adalah salah satu kategori masakan yang sangat ingin saya pelajari. Keunikan masakan mereka menyebabkan saya dari dulu menyimpan hasrat untuk mencuba resipi resipi masyarakat Baba Nyonya yang bukan sahaja di Melaka tapi juga di Penang. 

Alhamdulillah resipi hari ini sangat mudah disediakan dan pastinya satu resipi yang anda semua wajib mencubanya. Seorang wanita hebat mesti pandai memasak dalam semua kategori masakan. 

Sebelum mengundur diri hari ini, saya ingin menjemput anda untuk singgah dan subscribe Azie Kitchen Youtube Channel saya di bawah ini.


Jom layan resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Jangan lupa untuk klik follow blog saya ya. Selamat mencuba.... 



Ayam Kari Kapitan


Bahan bahan:

1 ekor ayam - potong 12 

2 batang serai -  ketuk

3-4 helai daun limau purut 

1 keping asam keping

Garam 

Gula 

¼ cawan santan 

½ cawan minyak 


Bahan kisar:

4 biji cili merah 

10 biji cili kering - rebus 

15 biji bawang merah

4 ulas bawang putih

2 batang serai 

1 inci halia 

1 inci lengkuas

2 inci kunyit hidup

2 biji buah keras

1 inci belacan


Cara cara:

Lumur garam dan serbuk kunyit pada ayam dan digoreng 90% masak. Angkat dan ketepikan. 

Keluarkan minyak berlebihan dan tinggalkan dalam ½ cawan minyak menggoreng ayam di dalam kuali.

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan serai dan daun limau purut. 

Masukkan cili kering kisar. Masukkan sedikit air. Tumis sehingga terbit minyak. 

Masukkan ayam kacau rata. Masukkan sedikit air, asam keping, garam dan gula secukup rasa. 

Akhir sekali, masukkan santan dan masak sehingga pekat dan kering yang disukai. 


Nota:
Sedap dimakan selepas 4-5 jam dimasak.




Rabu, 26 Januari 2022

Ayam Masak Lemak Cili Api Yang Pasti Sedap



Assalamualaikum semua? Kepada anda yang membaca entri saya hari ini, saya pasti anda pasti menpunyai akaun socia media. Saya ingin menjemput anda semua yang setia dengan blog saya untuk follow facebook page saya, Azie Kitchen Blogger dan Instagram saya @aziekitchen 

Ramai menulis yang mereka baru terjumpa facebook page dan IG saya dan mereka selama ini tidak tahu kalau saya menpunyai facebook dan Instagram. 

Anda juga boleh klik di butang yang disediakan di blog saya di bahagian bawah. Tinggal klik sahaja untuk follow saya.  Boleh tak?


Seperti biasa meh kita sentuh sedikit bab perkongsian dari kuliah ustaz. Pernah dengar tak orang berkata, saya mulut jer macam ni tapi hati saya baik. Atau orang lain yang berkata, dia mulut macam tu pun hati baik.

Kiranya macam mulut laser, lidah tajam tapi hati baik. Mulut terjemahan hati. Kalau kita masukkan senduk dalam periuk, kalau dalam periuk ada asam pedas, akan ceduk keluar asam pedas. Tak akan keluar masak lemak. 

Mulut cuma tadbir apa yang ada dalam hati. Kalau dalam hati baik, maka lidah sebagai dalil akan mengeluarkan perkataan yang baik baik. Setiap hari jasad berpesan pada lidah. Kalau kamu bengkok wahai lidah, kami pun jadi bengkok. Habis semua bengkok bila lidah silap cakap. Jangan biar mulut bercakap benda yang tak baik. Lisan adalah bukti apa yang ada dalam hati kita. Semoga bermanafaat.

Sedikit berkenaan dengan masak lemak ayam hari ini. Anak saya cukup suka dengan masak lemak ini. Kadang kadang beberapa hari dalam seminggu, masak lauk ni. Tak pernah jemu. Untuk masak lemak kita tidak cepat rasa muak, kena buat pedas pedas sikit. 

Jadi kalau anda belum pernah mencubanya, jom lah cuba resipi yang awesome ini. Videonya seperti di bawah. Klik menonton di youtube, baru puashati dapat melihat screen yang penuh.


Jom layan resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba... 


Ayam Masak Lemak Cili Api

Bahan bahan:
1 ekor ayam
1 kotak santan kotak + air secukupnya
Asam keping
3 batang serai - ketuk
2 biji buah keras - tumbuk
1 helai daun kunyit
1 sudu besar serbuk kunyit
5-6 biji cili padi - hiasan
Garam
Serbuk pati ayam - opsyenal
½ cawan minyak

Bahan Kisar:
5 biji bawang merah- size besar
4 ulas bawang putih
3 genggam cili padi - guna 1 genggam
2 inci halia

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serai sehingga terbit minyak.

Masukkan ayam, asam keping, buah keras. Masak lagi sehingga terbit minyak. Masukkan daun kunyit hiris, cili padi dan serbuk kunyit. Masak sehingga kuah sedikit pekat pekat dan terbit minyak.

Masukkan 1 santan kotak. Masukkan sedikit air. Masak pekat pekat. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya. 


Selasa, 25 Januari 2022

Masak Lemak Udang Dengan Nenas


Alhamdulillah saya diberi kekuatan untuk mengemaskini blog saya yang dah lama bersawang. Insya Allah saya akan cuba update setiap hari atau beberapa kali dalam seminggu. Tapi jangan lupa untuk klik Follow Blog dan juga klik iklan yang keluar di blog saya. 

Juita menegur kerana katanya saya telah lama tidak memasak dan membuat video seperti sebelumnya. Mendengar kata beliau menyebabkan saya seperti tersedar dari tidur. Di dalam blog saya. terdapat lebih 900 draft resipi yang belum saya publish.

Jadi saya rasa lebih baik lah saya update semua draft yang memang dah ada ini untuk mendapat manafaat oleh ramai orang. Lagi pula, pembantu rumah kami akan balik tidak lama lagi. 

Balik for good, jadi mungkin agak memenatkan untuk saya kembali melakukan semuanya seorang diri seperti sebelum ini. Jadi anda semua yang masih setia dengan blog saya, jangan lupa nantikan entri yang akan saya kongsikan. 


Saya memang suka masak udang dan ketam dengan masak lemak kerana kuahnya akan menjadi sangat sedap. Biasanya saya akan gaul kuah lemak dengan nasi putih. 

Udang ni masak apa pun sedap, masak sendiri pun sedap tapi kalau digandingkan dengan nenas, lagi sedap. Memang sangat serasi. 

Saya sertakan juga link untuk ke Azie Kitchen Youtube Channel di bawah ini. Jadi dengan masuk ke blog, ada dapat dua terus. Pertama dapat resipi penuh di blog dan juga video di Youtube. 


Jom layan resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba....


Udang Masak Lemak Cili Padi Dengan Nenas

Bahan bahan:
½ kg udang
1 kotak santan kotak 200 ml
½ biji nenas
Garam
Gula - opsyenal
2 keping asam keping - jika belum cukup masam
½ sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai - ketuk
1 helai daun kunyit
¼ cawan minyak masak

Bahan tumbukn kasar:
20 tangkai cili padi - ikut pedas
1 inci kunyit hidup hidup
3 ulas bawang putih
7 biji bawang merah

Cara cara:
Bahan atas ditumbuk kasar atau kisar. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, serai dengan daun kunyit sehingga naik bau. Masukkan udang dan kacau. Jangan terlalu lama supaya udang tidak kecut.


Masukkan santan cair dahulu. Kacau rata. Masukkan nenas dan garam.


Setelah mendidih rata. Masukkan santan pekat. Kacau selalu supaya tidak pecah minyak. Bolehlah ditutup api. Jika belum cukup masam, baru masukkan asam keping.



Sira Ubi Kayu Masakan Lama Yang Sangat Sedap



Hari ini saya ingin kongsikan satu resipi tradisional yang biasa ditemui di kampung kampung di mana pokok ubi kayu ditanam di belakang rumah dengan cara dicucuk batangnya sahaja. Cepat jer tumbuh. Selepas dicabut ubi, batangnya dicucuk lagi. Begitulah berulang ulang tanpa putus bekalan anak benih ubi kayu.

Tapi di sini nak cari ubi kayu susah, nak cari benih ubi kayu pun susah. Merata mencari ubi kayu ke NSK, ke Village Grocer, ke kedai runcit, semua tak jumpa. Akhirnya jumpa di gerai seksyen 8 Kota Damansara katanya stock sampai setiap 2 hari sekali.  

Masa mencari tu, teringat untuk menanam sendiri. Saya order benih ubi kayu dari shopee. Alhamdulillah dah besar, dan Insya Allah bulan April nanti dah boleh dicabut untuk ubinya. Cucuk di tanah belakang dapur sahaja. 


Sebetulnya saya sendiri tak pernah makan sira ubi kayu yang dimasak arwah Bonda. Seingat saya tak pernah lah. Biasa makan sira pisang sahaja. Cara penyediaan keduanya hampir sama. 

Kali pertama saya ingat makan kuih ini masa di rumah arwah Bonda Mertua. Teringat lagi kuah siranya yang basah basah pekat pekat. Wow sedap gitu. Tapi masa tu, tak semua orang pandai memasak kalau kita tak melihat sendiri cara penyediaannya. Jadi siapa yang ibu atau ahli keluarga pandai memasak sangat beruntung jika mereka berminat untuk belajar. 

Haa kepada anak anak yang baru belajar memasak dan baru berjinak jinak ke dapur, kena belajar masakan tradisional seperti ini supaya kita menjadi seorang wanita hebat di mata suami, anak anak dan keluarga. 

Ini yang dikatakan seorang wanita, setinggi mana pelajarannya, pasti akan ke dapur juga. Bukan bermakna menjadi seorang suri rumah tetapi sekali sekala memasak untuk suami dan anak anak gitu. 

Jom layan resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Jangan lupa video penyediaannya di Azie Kitchen Youtube Channel di SINI.


Selamat mencuba…. 


Sira Ubi Kayu

Bahan bahan:
200 gram ubi kayu
80 gram gula Melaka
Air secukupnya
Sedikit garam

Cara cara:
Rebus ubi sehingga empuk. Setelah empuk, masukkan garam dan gula Melaka. Nota: jika air berlebihan, buangkan sedikit air. Jika air kurang, tambah.


Masak sehingga air gula kering dan bersalut pada ubi. Bolehlah tutup api.


Nota:
Jika suka sira basah berkuah, masukkan sedikit air dan jangan masak sehingga kering. 


Isnin, 24 Januari 2022

Lala Masak Lemak Yang Sangat Sedap



Saya terbaca dalam satu forum akan satu negara yang tersangat kaya dengan hasil minyaknya. Selama ini saya memikirkan negaranya moden dengan infrastrukturnya maju dan rakyatnya juga kaya dan senang lenang. 

Tapi bila dalam forum tersebut, ramai rakyat negara tersebut menulis yang ramai juga yang hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Ye ke? Memang seperti sukar dipercayai kerana dikatakan infrasturktur agak mundur dan tidak stabil.  Mungkin juga betul. Wallaahuallam.

Tapi pada pandangan saya, walau apa pun dan di negara mana sekali pun kita berada, kita mesti berusaha untuk hidup senang. Tidak boleh mengharapkan ehsan dan bantuan dari kerajaan semata mata. 

Soal kerajaan, itu tanggungjawab pemimpin untuk menjawabnya. Tanggungjawab rakyat sebagai individu adalah berusaha. Muka bumi ini sangat luas, rezeki juga banyak. Tinggal perlu berusaha sahaja. 

Rezeki orang tidak akan menjadi rezeki kita, rezeki kita juga tidak akan menjadi milik orang lain. Saya selalu mengingatkan ini pada diri sendiri bila ada masa saya jadi seperti sedih dan berputus asa. Saya akan cuba cepat cepat berdoa agar saya tidak mengeluh dengan takdir Allah dan sentiasa mensyukuri nikmat Allah serta menyakinkan diri bahawa setiap makhluk telah dijanjikan rezeki. 

Kekayaan dan rezeki yang melimpah ruah juga adalah ujian. Jadi kita tak perlu rasa envy dengan mereka yang diuji dengan pangkat darjat dan kesenangan dunia. Tengok sahaja orang di sekeliling kita yang diberi ujian dengan lahir dalam dulang emas, perniagaan maju dan keuntungan besar, bagaimana kehidupan mereka. 

Bukan semua, ada juga orang kaya yang merendah diri dan hidup bersederhana. Tapi kebanyakannya hidup dalam kekayaan melampau sehingga membeli handbag atau jam hampir setengah juta, sehelai tudung pun berpuluh puluh ribu. 

Mendengar pun kita rasa takut kerana yang pasti kita akan ditanya dari mana kita dapat harta dan ke mana kita membelanjakannya. Analoginya jika kita tiada barang yang perlu declare di airport, laluan dan clearance, laju sahaja. 

Tapi kalau banyak barang yang nak di istihar pasti banyak borang dan dokumen atau soal jawab dengan pihak kastam yang perlu diselesaikan terlebih dahulu. Ini yang selalu di dengar dari kuliah kuliah agama. Bukan analogi saya sendiri. OK cukup setakat ini dahulu, sekarang kita masuk pula bab resipi. 


Lala adalah lauk kegemaran Aween. Saya pun suka juga maka lala tapi sekarang terpaksa melupakan nya kerana serangan allergi yang menyebabkan saya tidak boleh lagi makan makan laut yang bercenkerang.

Lala ni sebenarnya sangat sedap dan yang penting senang dan cepat menyediakannya. Tak perlu berlama lama di dapur gitu. Jika sebelum ini saya memasak lala goreng bercili di SINI dan lala masam manis di SINI

Semuanya sedap jika menggunakan lala. Jadi kali ini saya kongsikan resipi lala masak lemak pula. Kalau memasak lauk masak lemak, memang saya suka masukkan hirisan daun kunyit. Entah kenapa obsess sangat dengan rasa dan aromanya. Tapi kalau anda tak suka, tak perlulah masukkan. 

Selain resipi di bawah, boleh juga menonton video di bawah ini. Jangan lupa klik subscribe youtube channel Azie Kitchen tau....


Jom layan resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba.... 


Lala Masak Lemak

Bahan bahan:
½ kg lala
1 batang serai - ketuk
1 helai daun kunyit
2 keping asam keping
½ kg santan
Garam secukup rasa

Bahan kisar:
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
7 biji cili padi

Cara cara:
Masak bahan kisar dan serai sehingga air hampir kering.



Masukkan lala dan kacau rata. Masukkan asam keping, daun kunyit dan garam. Kacau rata sehingga lala terbuka.



Masukkan santan dan kacau rata supaya tak pecah minyak. Boleh tutup api.


Ahad, 23 Januari 2022

Ikan Selar Sambal Berlado Mudah dan Sedap


Sebenarnya saya baru perasan yang saya tidak banyak pos dan update entri baru di blog kebelakangan ini. Pertamanya kerana pada awal tahun lepas, saya mengalami anxiety apabila kes covid naik mendadak. Alhamdulillah kerana telah diberi kesembuhan.

Keduanya, saya kadang kadang kurang motivasi apabila melihat setiap kali saya update entri baru, tidak ramai yang melihatnya walaupun jumlah pengunjung ke blog saya pada hari tersebut adalah tinggi.  

Jawapannya ialah kerana mereka tidak follow blog saya. Mereka tidak masuk ke blog saya kerana mendapat notifikasi entri baru. Sebaliknya mereka google sahaja resipi yang mereka cari yang membawa ke blog saya. 

Hmm saya telah mencuba pelbagai cara supaya mereka klik FOLLOW BLOG tapi masih ramai tidak sudi berbuat demikian. Jadi saya redha sahaja. Kalau anda yang membaca entri ini belum klik follow, jom lah follow kerana saya akan cuba update banyak resipi sehingga ke bulan Ramadhan nanti.  

Saya merindui saat ramai follower setia yang sentiasa mengambil berat. Bila lama saya tak update blog, mereka akan email menanyakan sebabnya. Walhalnya ketika itu, saya sedang mengerjakan ibadah umrah di Mekah. Serious saya merindui detik dan saat itu. Follower saya yang menceriakan hidup saya.  OK sekarang kita masuk lah sedikit bab perngisian minda supaya kita mendapat manafaatnya.

Topik kali ini ialah berkenaan tanggungjawab menjada ibubapa. Menjaga ibubapa uzur bukan tanggungjawab anak lelaki atau anak perempuan. Al Quran menyebut hendaklah melakukan ehsan pada kedua ibubapa kamu. Yang fiqh kena jaga adalah anak lelaki. 

Apa itu ehsan? Ianya adalah tidak mengira anak lelaki atau perempuan patut berebut untuk melakukan kebaikan pada ibubapa. Bukan taat tapi buat dengan ehsan penuh iaitu dengan seronok dan penuh kasih sayang dengan mengharap balasan pahala yang besar. 

Jangan berbalah siapa berhak jaga kerana ianya adalah peluang untuk kita berbakti dan mengaut sebanyaknya pahala. Rasulullah pernah bersabda dengan ucapan celaka mereka ada ibubapa tapi tak berbakti. Ibubapa tak pernah tengok anak lelaki atau anak perempuan.



Resipi hari ini adalah ikan selar sambal berlado. Ikan selar adalah antara ikan kegemaran saya terutama jika ikan digoreng garam kunyit garing garing. Makan meratah begitu pun sedap. Saya suka isi ikan yang kental dan garing.

Saya juga suka masak berlado yang sangat versatile, bukan sahaja sedap untuk ikan tapi juga ayam, udang, sotong dan semua lauk lain termasuk telur. Pendek kata, satu sambal boleh digunakan untuk banyak jenis lauk. Kan senang begini, jimat masa. Masak banyak banyak dan simpan dalam peti ais. 

OK kepada yang belum tengok video nya di Azie Kitchen Youtube Channel boleh tengok videonya di bawah ini. 


Jom salin resipi dan cara penyediaannya di sini. Jangna lupa untuk klik follow blog dan subscribe di blog saya tau. Selamat mencuba semua....



Ikan Selar Sambal Berlado

Bahan bahan:
3 ekor ikan selar - lumur garam dan serbuk kunyit
½ cawan minyak masak
1 sudu besar gula
½ sudu besar garam

Bahan kisar:
½ biji buah tomato
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
5-6 tangkai cili padi merah dan hijau
2 biji cili merah

Cara cara:
Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga masak. Angkat dan tos.



Di dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga terbit minyak. Masukkan garam dan gula secukup rasa.


Masukkan ikan yang telah digoreng. Kacau rata dan bolehlah tutup api.




Rabu, 19 Januari 2022

Putu Mayam Kelantan Kuih Signature Arwah Bonda


Sebelum itu, nak tanya kalau anda dah klik iklan di blog saya? Dah klik follow blog di bahagian kanan atau di bahagian bawah jika menggunakan handphone? Kalau dah, saya ucapkan ribuan terima kasih kerana menyokong saya.

Saya ingin kongsikan petikan kuliah Ustaz Mat Esa Deraman berkenaan Mengenali Dosa Dosa Besar, dalam bab hidup berjiran. Sesungguhnya tidak sempurna iman seseorang sehingga jirannya selamat dari kejahatannya. Kejahatan termasuk lah penipuan pada jiran atau berbuat jahat pada jiran. 

Jiran ada hak yang perlu dijaga. Tidak beriman seseorang sehingga jirannya selamat dari kejahatannya. Maknanya tak sempurna iman jika seseorang memberi mudarat pada jiran.

Malaikat Jibril berpesan supaya berbuat baik pada jiran. Jangan sandar kayu pada pagar kita. Tak boleh jadikan ianya sebagai punca perbalahan. Kena memaafkan. Kena bertoleransi. Perbalahan dengan jiran jadikan hidup kita tak aman. Seumur hidup mengumpul duit untuk membeli rumah utk tinggal situ. Jika jiran tak baik kita tak akan selesa. 

Akhlak yang buruk iaitu zalim, menipu dan taksuf sebagai contoh buka radio kuat sehingga mengganggu jiran. Start motor kuat sehingga menggangu hak orang lain di tempat kita. Buat majlis tak jemput jiran dan pasang khemah sehingga halang jalan tanpa beritahu jiran. Ini juga dikira sebagai bentuk kezaliman.

Jangan bila mati, kita jadi muflis dengan jiran. Siapa benar benar beriman, muliakan jiran. Bertanya khabar atau ziarah ketika jiran sakit atau hantar jenazahnya bila jiran meninggal. 

Selain itu, jaga hak bersama yang bertindih, supaya kita tidak mengambil hatta sejengkal tanah atau hak yang bukan milik kita. Contoh bila membina bangunan pagar, jangan dilebihkan mengambil bahagian jiran. Sebaiknya jika kita yang membina pagar, kita lebihkan batu binaan dinding pagar di dalam tanah kita sebagai tanda toleransi.

Begitu juga reserve jalan antara kita dengan jiran. Jangan mengambil hak bersama ini dengan menanam pokok  sehingga mengganggu jalan yang digunakan oleh jiran untuk ke tanah mereka. Daun pokok yang boleh mengganggu kenderaan mereka atau menimbulkan rasa tidak selesa jiran kita. 

Ingatlah amat berat untuk seseorang bermuamalah dengan jiran berhubung perkara seperti ini. Jadi kita sendiri kena faham dan bertoleransi untuk mengelakkan dosa menyakiti hati jiran sehingga merosakkan kesempurnaan iman. 

Jika kita seorang yang pendiam dan tak pandai bergaul dengan orang, jenis seorang yang berat mulut, paling kurang yang patut kita lakukan ialah jangan beri mudarat pada jiran. Supaya tak ada isu untuk jiran tak puas hati atau nak tegur kita atau perkara yang mereka perlu nasihat pada kita. OK setakat ini dahulu, sekarang kita masuk pula bab resipi dan masakan. 

Arwah bapa saya sangat kreatif dan pandai bertukang. Acuan kuih putu mayam dibuat sendiri. Bunga yang diperbuat dari tempurung kelapa juga dibuat sendiri selepas melihat contoh bunga yang dibeli dari pasar seni Melaka. Banyak lagi yang dibuat sendiri.


Arwah Bonda memang selalu membuat kuih putu mayam untuk jualan. Putu mayam kami di Kelantan adalah jenis berkuah. Saya tak pernah makan putu mayam yang dicicah dengan gula perang dan kelapa parut sehinggalah kebelakangan ini sahaja.


Secara jujur saya tidak belajar kuih ini dari Bonda. Cuma yang saya tahu kuahnya dibuat menggunakan santan, gula Melaka dan telur yang dipukul.

Masya Allah sedap dan sangat nostalgia buat saya. Dulu tugas saya ialah mengisar beras dengan pengisar batu yang besar dan berat tu. Jadi bila selesai, memang saya akan lari pergi bermain. Itu sebab masa arwah menyediakan putu mayam, tak tengok. Masuk ke dapur balik untuk makan putu mayam yang dah siap dimasak jer. 

Jom layan resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba.... 


Putu Mayam 

Bahan bahan:
2 cawan tepung beras
2 cawan air
½ sudu kecil garam
1 sudu besar minyak

Cara cara:
Lenser daun pisang dan acuan putu mayam dengan minyak. Panaskan air dalam periuk pengukus.

Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan garam dan minyak. Tutup api.

Tuang tepung ke dalam air sedikit sedikit ke dalam air panas. Kacau rata menggunakan belakang senduk sehingga menjadi adunan lembut. Bila suam, uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.


Ketika masih suam, masukkan adunan ¾ penuh ke dalam acuan, tekan atas daun pisang secara pusing untuk membentuk seperti lace bulat. Putuskan bahagian akhir kepingan dengan pisau.



Kukus selama 2-3 minit atas api besar dan tutup dengan penutup yang dibalut dengan tuala. Angkat dan biarkan selama 5 minit, keluarkan dari daun pisang.


Nota:
Boleh simpan dalam bekas kedap udara selama 3 hari di dalam peti ais.

Untuk putu mayam warna hijau, guna air jus daun pandan dan serbuk kunyit untuk putu mayam warna kuning.

Kuah Manis
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 kotak santan kotak
2 kotak air
1 biji telur
½ sudu kecil garam
½ cawan gula merah
1-2 sudu besar gula
1 sudu kecil tepung beras

Cara cara:
Kisar semua sekali di dalam blender dan masukkan dalam kuali. Kacau sehingga mendidih. Akhir sekali, masukkan bancuhan tepung beras. Tutup api.