Isnin, 5 April 2021

Roti Sosej Yang Sedap



Assalamualaikum semua. Tidak beberapa hari lagi, umat Islam akan menyambut bulan Ramadhan di mana ianya bulan pesta ibadah untuk diraih pahala dan keampunan. 

Hari ini pukul 3.00 petang, saya akan bersiaran dalam facebook live Unilever Food Solutions bersama Chef Hadzrin untuk resipi masakan Pantai Timur yang sesuai untuk bulan Ramadhan nanti. Sesiapa yang ada berkelapangan, jangan lupa menonton dan cuba memasaknya. Kepada peniaga, boleh masak dan jual lauk ini.

Sebelum itu, saya ingin menulis sedikit berkenaan blog yang dah bersawang beberapa hari kerana kesibukan dengan tugas tugas. Amat mengejutkan juga bila hanya terdapat 500 klik sahaja untuk blog saya dari lebih 50 ribu viewers. 

Alaa sebelum tengok tu, klik lah dulu bagi memberi motivasi kepada blogger. Lagi pulak resepi yang diberi adalah percuma. Bukan ada charge atau bayaran pun. Kalau resipi PJJ, paling murah pun 3 resipi RM100. Ada yang RM100 untuk satu resipi.



Untuk roti hari ini, Juita yang menyediakannya. Saya bertugas sebagai jurugambar sahaja. Haha. Tapi serious sangat sedap dan bila kita sediakan sendiri, boleh letak macam macam bahan mengikut apa yang kita sukai. 

Jom lah buat, satu adunan ini cukup untuk kami makan sekeluarga. Makan dengan kopi O panas panas. Memang sangat sedap. Kalau macam saya, dari kecil lagi kalau makan roti, mesti nak dicicah roti ke dalam air minuman. Tak kiralah air apa. Mesti nak cicah. Tapi bukan lah air kosong pulak. 

Jom layan resepi dan cara penyediaannya di bawah ini. Jangan lupa video juga ada disediakan di Azie Kitchen Youtube Channel. Selamat mencuba...



Roti Sosej Mayonis
Oleh: Azie Kitchen

Bahan Roti:
280 gram tepung roti
30 gram gula kaster
1 biji telur
130 ml susu
3 gram yis
40 gram mentega

Cara cara:
Satukan kesemua bahan di atas dalam Bread Maker dan biarkan sehingga ianya siap menjadi doh. 


Keluarkan dan uli seketika sebelum dipotong mengikut saiz yang dikehendaki.Canaikan dan bentukkan seperti yang dikehendaki. 

Letakkan sosej di tengah tengahnya. Kemudian di paip mayonis. Tabur dengan daun herba kering.





Panaskan oven pada suhu 180C dan bakar sehingga keperangan yang disukai. 





Sabtu, 20 Mac 2021

Pengat Ubi Keladi Telur



Kebelakangan ini, saya agak sibuk dengan beberapa tugasan untuk persediaan Ramadhan yang akan menjelang tidak lama lagi. Jadi blog saya agak terbiar seketika. Bila saya check, aduhaai tidak ramai pun yang klik iklan di blog saya. Apa kata, anda beri satu klik di mana mana iklan yang ada di sini dulu. 

Hari ini saya ingin kongsikan resepi pengat ubi keladi telur. Siapa tahu atau pernah dengar keladi telur? Saya memang tak kenal dan tak pernah dengar pun. Saya ada baca yang keladi telur ini sedap direbus dan dimakan cicah dengan kelapa parut yang digaul garam dan gula macam ubi kayu rebus. 

Sayur keladi ni dikatakan juga sedap dimasak lemak, asam pedas tumis atau asam pedas rebus. Kebetulan, ada kawan yang belikan keladi telur untuk kami cuba. Jadi selain dimasak lauk, saya juga menyediakan pengat. 


Sayur keladi tu selepas bersih, direbus sekejap sehingga ubinya agak-agak empuk dan nak buang air gatalnya juga. Kalau masak lauk berkuah, kuah kena cair sedikit sebab ubi ni akan menyebabkan kuah jadi pekat. 

Jadi kalau ada yang belum pernah merasa ubi keladi telur, bolehlah cuba mencarinya di kedai kedai runcit atau mungkin juga di pasar pasar tani dan pasar malam. Barulah kita dapat merasai nikmatnya pelbagai tumbuhan yang ada di alam ini. 

Jom layan resepi di bawah ini. Selamat mencuba...



Pengat Keladi Telur
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
4 ketul keladi telur
1 cawan santan sederhana pekat
1 keping gula Melaka
1 sudu besar gula 
Secubit garam
2 helai daun pandan

Cara cara: 
Keladi yang siap dikupas dicuci bersih & potong sederhana tebal. Toskan.

Masukkan ubi keladi dalam periuk dan tambah air secukupnya. Rebus separuh lembut dengan sehelai daun pandan.

Masukkan gula Melaka, gula dan garam. Kemudian masukkan santan secukupnya. Setelah kuah mendidih, rasakan manisnya. Bila keladi dah lembut, bolehlah ditutup api.

Nota:
Keladi telur sangat cepat empuk berbanding keladi biasa, jadi rebus sekejap sahaja. 

Khamis, 18 Mac 2021

Singgang Tulang Rusuk



Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Hari ini saya ingin kongsikan satu resepi mudah yang sangat terkenal di Kelantan dan Terengganu iaitu singgang. 

Singgang daging atau singgang tulang adalah antara lauk yang sangat terkenal di musim hari raya Korban di mana ramai yang akan memasak dan menghidangkan lauk ini dengan menggunakan daging atau tulang dari ibadah korban.

Hari hari biasa juga ada tapi di restoran dan kedai makan sahaja. Selain daging, yang biasa digunakan untuk singgang ialah ikan. Ikan seperti ikan tongkol, ikan kembung dan ikan selar kuning. 


Memasak singgang ni sangat mudah kerana semua bahan hanya perlu dihiris hiris halus supaya berasa bahan tersebut pada kuah. Tapi dari masa ke semasa akan sentiasa dibuat penambahbaikan, cara memasak walaupun menggunakan bahan yang sama.

Kali ini saya ikut cara Datin Isma di mana sebahagian bahan dihiris seperti biasa dan sebahagian lagi dikisar halus. Jadi lebih berperisa kerana bahan yang dikisar memang akan membuatkan daging dan kuah lebih sebati. 

Jom layan resepi dan cara penyediaannya di bawah ini. Jangan lupa untuk klik follow my blog bagi mendapat notifikasi setiap kali entri baru dimuat naik. Haa klik sekali iklan yang keluar di blog tu tauu...



Singgang Tulang
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1½ kg tulang 
3-4 keping asam keping
½ keping gula Melaka
Garam secukupnya
Serbuk perasa aji no moto - opsyenal
½ sudu kecil cili kisar

Bahan Hiris:
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
2 tangkai cili kering - potong kecil

Bahan Kisar:
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu kecil ketumbar biji

Cara cara:
Tulang atau daging direbus dengan cili kisar, lengkuas ketuk dan bahan kisar sehingga empuk. 



Setelah empuk, baru dimasukkan bahan hiris dan bahan bahan lain.


Rabu, 10 Mac 2021

Mee Hoon Goreng Terlajak Sedap



Kebelakangan ini, saya sangat sibuk kerana banyak terlibat dengan beberapa kempen produk. Jadi janji saya untuk kongsi resepi mee hoon ini telah tertangguh. Saya mohon maaf. 

Sebelum itu, jangan lupa besok (11 Mac 2021), saya akan bersiaran secara live buat pertama kali nya di fb live. Sesiapa yang berkelapangan, boleh lah join facebook live esok pukul 3.00 petang. Saya akan bersiaran bersama dengan Chef Hadzrin. 


Hari ini saya memasak lagi sekali mee hoon ini, jadi saya telah check sukatan untuk anda yang baru baru nak belajar memasak mengikuti resepinya. 

Saya tak pasti dengan orang lain tapi cukup susah untuk mencari mee hoon yang sedap dan kena dengan selera. Kalau yang dijual di restoran atau di restoran mamak atau yang dibungkus siap siap, memang jauh sekali rasanya. 

Dulu masa sarapan pagi sebelum ke pejabat, saya mesti merungut bila makan mee hoon goreng. Masa tu, saya tak ada pilihan. Nak masak sendiri, memang tak sempat. Pada saya, untuk membuat mee hoon goreng atau nasi goreng yang sedap, tak susah dan tak perlu bahan yang mahal pun. Tak perlu nak letak udang, abalone pun. Jadi kenapa orang berniaga, tak boleh masak dengan sedap. Itu yang saya tak faham.

Jadi kalau ada sesiapa nak berniaga, guna resepi ini. Mee hoon sedap dan jualan pasti laku keras. Untung pun mesti dapat nya. Jangan risau. Jangan sampai orang merungut, orang berniaga, awak pun nak berniaga tapi masak tak pandai. Haa betul tak? 


Nak lagi sedap, boleh guna udang kering tapi saya tak letak kerana saya allergi. Rasa udang kering lagi sedap dari rasa ikan bilis. Kalau suka, boleh gunakan daging kerana daging memang favourite saya. 

Kalau daging, hiris lebar dan nipis, jadi cepat jer masak. Atau kalau malas menunggu, boleh juga direbus. Air rebusan daging dimasukkan dalam rencah mee hoon ni. Insya Allah sedap dan manis daging masih terasa. 

Jom layan resepi dan cara penyediaannya di bawah ini. Jangan lupa klik Follow My Blog dan klik subscribe Azie Kitchen Youtube Channel untuk dapat notifikasi setiap kali entri baru di muat naik. Lagi satu, klik juga iklan google di blog saya tau. Selamat mencuba..... 



Mee Hoon Goreng Terlajak Sedap
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 pek mee hoon - 350 gram
10 ekor udang - atau apa apa yang disukai
1 sudu besar cili kering kisar
2-3 biji telur
1 ikat sayur sawi
1 mangkuk taugeh - opsyenal
½ cawan minyak masak

Bahan B:
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
½ sudu besar kicap pekat
½ sudu besar gula pasir
1 sudu kecil garam atau secukupnya 
Aji no moto - opsyenal
1 kiub pati ayam - opsyenal

Bahan Kisar:
4 ulas bawang putih
2 sudu besar udang kering - saya ganti dengan ikan bilis

Cara cara:
Rendam mee hoon dalam air sejuk. Tos.

Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis lagi.

Masukkan udang dan kacau rata. Masukkan 100 ml air dan bahan B. Biarkan kuah mendidih.



Masukkan telur. Kacau rata atas api perlahan. Biarkan sedikit berkuah secukup untuk melembutkan dan masakkan mee hoon.



Masukkan mee hoon dan kacau rata dengan menggunakan 2 senduk.

Bila mee hoon separuh masak, masukkan sawi. Bila masak, masukkan taugeh. Renjis kicap atas taugeh sebelum dikacau rata dengan mee hoon, jika menggunakan taugeh.




Tabur bawang goreng dan daun bawang. Siap.



Ahad, 7 Mac 2021

Sambal Tumis Udang Dengan Petai


Selamat pagi semua. Selamat berhari minggu. Hari ini saya ingin kongsikan lauk kegemaran suami dan anak anak iaitu Sambal Tumis Udang Dengan Petai. Sebelum itu, jangan lupa untuk klik Follow My Blog dan juga klik iklan google yang keluar di blog. 

Masa baru kawin dulu, baru saya tahu sambal tumis udang selain kari ikan adalah lauk kegemaran Hubby. Setiap kali balik kampung, saya melihat dia makan dengan menambah nambah kalau ada lauk lauk ini. 

Secara jujur saya tak berapa pandai masak sambal tumis udang kerana arwah Bonda saya tidak pernah memasak lauk ini. Dengan kata lain, saya tak pernah makan sambal tumis udang. Tak kenal pun lauk ini ketika itu. 

Jadi saya banyak menanya rakan rakan di pejabat bagaimana untuk memasaknya. Saya masih ingat rakan sekerja mengajar supaya menumis dengan api perlahan supaya sambal benar benar masak. 

Ketika itu, saya rasa sangat beruntung mereka yang pandai memasak kerana kepandaian memasak diturunkan dari ibu kepada anak anak. Tidak seperti sekarang sesiapa sahaja boleh belajar memasak dengan dapur tidak lagi bersempadan. 

Tapi saya beruntung juga kerana suami saya tak cerewet bab makan. Dia tak ada pun minta saya masak itu dan ini. Kalau saya tak masak, dia akan beli lauk di luar. Sebelum kawin pun, dia tak pernah bertanya kalau saya pandai memasak dan sebagainya. Malahan sehingga kini pun, dia bukan seorang yang demanding. 


Kini anak kami Juita pula yang suka makan lauk sambal tumis udang. Bezanya Juita suka sambal tumis yang dimasukkan petai. Jadi bila memasak lauk ini, saya akan asingkan sedikit kerana Nana pula tak makan petai. 

Saya masih suka dengan rasa sambal tumis cara tradisional di mana bahan yang digunakan hanya cili kering, bawang merah dan bawang putih. Manakala perasanya hanyalah garam dan gula serta asam. 

Saya tak suka sambal yang dimasukkan pelbagai sos dan perasa. Ianya tidak lagi seperti sambal tumis dulu dulu tapi dah jadi seperti udang masak merah pula. Itu saya lah. Lain orang lain citarasanya kan. Jadi terpulang pada citarasa masing masing. 

Bab petai dan udang digoreng itu adalah opsyenal. Boleh juga terus dimasukkan tapi saya sangat sensitif dengan rasa hanyir dan juga saya mahu mengurangkan sedikit bau mulut selepas makan petai. 

Jom layan resepi yang saya gunakan dan cara penyediaannya. Jangan lupa video penyediaannya di Azie Kitchen Youtube Channel di SINI. Selamat mencuba...



Sambal Tumis Udang Dengan Petai
Oleh: Azie Kitchen 

Bahan bahan:
300 gram udang
100 gram isi petai
3 sudu besar cili kering kisar
½ biji bawang besar
2 sudu besar gula
½ sudu besar garam
2 keping asam keping
1 cawan minyak masak

Bahan kisar:
5-6 biji bawang merah
3-4 ulas bawang putih

Cara cara:
Panaskan minyak minyak dan goreng petai seketika. Angkat dan ketepikan. Masukkan pula udang dan goreng seketika sekadar bertukar warna. Angkat dan ketepikan. 


Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan kisar sehingga  terbit minyak. Setelah itu, masukkan cili kering kisar. Tumis menggunakan api sederhana sehingga cili masak, garing dan terbit minyak. Cili garing apabila minyak kelihatan berbuih. 

Setelah cili masak, masukkan gula dan kacau rata. Gula akan caramelised dan menjadikan warna sambal berwarna gelap. Masukkan sedikit air, garam dan asam keping. Tak perlu air, jika guna air asam jawa. Sesuaikan rasa masam masin dan manisnya. 

Kemudian masukkan udang dan kacau rata. Masukkan pula petai dan kacau rata. 


Akhir sekali, masukkan bawang besar hiris dan kacau sehingga bawang layu. Bolehlah ditutup api. 

Nota;
Bila udang digoreng dahulu, kita dapat mengelakkan udang kecut kerana proses memasak yang lama. Dengan cara ini, sambal telah sedap dan terbit minyak cantik, baru masukkan udang seketika sahaja. 

Minyak jika berlebihan boleh diceduk keluar ketika menghidang. Menumis perlukan minyak yang banyak supaya bahan yang ditumis masak sempurna. 




Sabtu, 6 Mac 2021

Cekodok Pisang Sedap Dan Bulat



Sejak saya makan cekodok di satu restoran, saya jadi kemaruk dengan cekodok pisang. Sedap sangat cekodok di sana. Kadang kadang minta Hubby pergi beli. Cuma yang saya tak suka, cekodoknya berminyak. saya terpaksa picit atas tisu sehingga habis minyak. Tapi kerana sedap, saya makan juga.

Sejak itu, saya jadi obssed setiap hari buat cekodok. Sebenarnya saya dari kecil makan cekodok yang leper. Kalau berekor pun lagi sedap kerana garing krup krap krup krap. Orang kampung, mana ada soda bikarbanat, mana ada tepung bagai bagai. Telur pun susah kerana telur tak dibeli, tak pernah beli. Ambil jer telur bila ayam bertelur.

Cuma kebelakangan, bila ramai yang mahu membuat cekodok berbentuk bulat, jadi saya pun terikut ikut. Bila bentuk bulat, biasanya mereka akan memasukkan sedikit soda bikarbanat dan teksturnya pun bukan lagi macam cekodok zaman dulu yang hanya menggunakan tepung gandum dan isi pisang. Isi cekodok sekarang dah gebu gebu ala kek pisang. 

Seorang follower saya Puan Faridah Abu, berkongsikan resepi yang beliau telah gunakan lebih 4 tahun. Bila saya guna, memang menjadilah bulatnya. Rasanya pun sedap. Saya menyukat menggunakan cawan untuk memudahkan follower saya yang lain menggunakan resepi ini. Maka jadilah sukatannya dalam cawan. 


Saya suka menggunakan pisang emas kalau untuk dibuat cekodok, bila tak ada pisang emas baru cuba pisang lain. Hmm sedap juga menggunakan pisang lain. Hahhaa itu sebabnya kita kena rajin bereksperimen dalam masakan. Tak boleh hanya kekal dengan satu cara sahaja kan.

Jom layan resepi dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba...  



Cekodok Pisang Sedap
Oleh: Azie Kitchen 

Bahan bahan:
630 gram pisang ranum (rastali atau pisang emas) - 3 cawan pisang lenyek 
350 gram tepung gandum - 3 cawan
150 gram gula pasir - ¾ cawan
¼ sudu kecil garam
1 sudu kecil soda bikarbonat
¼ cawan air - masuk sedikit sedikit, tak perlu dihabiskan

Cara cara:
Lenyek pisang sehingga hancur dan masukkan gula, garam dan soda bikarbonat. Kacau rata.


Kemudian masukkan tepung gandum dan dikacau rata. Perap selama 15 hingga 20 minit.

Panaskan minyak yang banyak dan jemput adunan menggunakan jari yang dibasahkan atau menggunakan 2 sudu. Nota: Sentiasa dikacau sambil ditekan tekan dengan belakang senduk supaya ianya terbentuk bulat. 


Goreng sehingga keperangan. Angkat dan tos.


Jumaat, 5 Mac 2021

Kari Ikan Jenahak Pekat Sedap



Sebelum kita bersembang lebih lanjut, jangan lupa klik Follow My Blog dan jangan lupa untuk klik iklan google yang keluar. Dengan adanya iklan ini akan memberikan sedikit income buat blogger seperti saya. Terima kasih kepada anda yang telah klik.

Saya memang tidak pernah jemu untuk belajar walaupun untuk masakan yang telah saya buat setiap hari. Bila dapat tahu teknik memasak orang lain, saya pasti akan mencuba. Barulah kita dapat pelbagaikan masakan kita. Belajar perlu dilakukan sepanjang masa.

Kali ini saya mengikut teknik yang diajar oleh seorang follower saya Puan Rozina Aziz. Cara mungkin sama kecuali beliau masukkan ikan dahulu dan kemudian masukkan air asam jawa sehingga tenggelam ikan. Jadi ikan akan berebus dengan air asam jawa.

Saya tak pasti dengan orang lain, tapi saya mungkin sebab kari ikan adalah sesuatu lauk yang baru buat saya. Maksudnya bukan lauk yang biasa saya makan sejak kecil. Jadi saya sangat sensitif dengan rasa hanyir ikan. 

Saya memang tak suka ikan terutama ikan sungai. Kalau ikan biasanya saya akan makan jika ianya digoreng atau lauk yang ikannya digoreng terlebih dahulu. Masa saya kecil dulu, arwah Bonda bila lumur ikan dengan garam kunyit, akan dibiarkan dulu sebelum digoreng.


Cara kita makan akan dipengaruhi oleh keluarga kita kan. Masih saya ingat arwah Bonda akan memasuk gulai ikan duri di mana ikan akan diperap dengan garam selama beberapa jam sebelum dimasak gulai. Tapi dah lama saya buat kerana suami dan anak anak lebih suka makan ikan segar. Bukan ikan yang dimasinkan seperti ini.

Teringat dulu masa baru baru kawin, saya yang terkejut tengok Hubby tolong di dapur dengan dilumur ikan dengan garam kunyit dan terus digoreng. Hahaha lain cara dengan cara keluarga saya. Tapi selepas itu, saya ikut cara Hubby kerana dia yang nak makan. Lauk pauk juga selain lauk pauk Kelantan, saya juga belajar masak lauk pauk kegemaran Hubby. Antaranya ialah kari ikan dan sambal tumis udang.

Jom layan resepi dan cara penyediaannya di bawah ini. Video akan diupload di Azie Kitchen Youtube Channel di SINI. Selamat mencuba.... 



Kari Ikan Jenahak

Bahan bahan:
1 kg ikan jenahak/kembung/ikan tenggiri/ikan bawal 

2 biji bawang besar saiz sederhana – diricih halus

2 ulas bawang putih – diricih halus

4-6 sudu besar serbuk kari ikan Babas  

1 sudu besar serbuk cili Babas

1 mangkuk kecil air asam jawa - 30 gram asam jawa 

1 mangkuk kecil santan sederhana pekat - 400 ml

2-3 tangkai daun kari

4-6 biji kacang bendi - potong hujung

2 biji tomato - dipotong 4

¾ sudu besar halba campur 

Garam secukup rasa

1 sudu kecil gula kabung - opsyenal

½ cawan minyak masak

Air secukupnya


Bahan tumbuk:

2 biji bawang merah 

4 ulas bawang putih

1 inci halia


Cara cara:

Ikan dibasuh bersih dengan asam jawa. 


Panaskan minyak dan tumis halba campur atau 4 sekawan, 1 tangkai daun kari dan  bawang hiris sampai kekuningan dan naik bau.


Masukkan serbuk kari ikan dan serbuk cili yang sudah dibancuh dengan air panas.  Masak dengan api yang sederhana. Jangan tinggalkan takut hangit.


Lebihan kari di dalam mangkuk, dikacau dengan air dan masukkan dan kacau lagi sampai pecah minyak.


Bila dah pecah minyak, tambah 2 tangkai daun kari. Masukkan ikan dengan susun ikan, jangan campak. 



Masukkan air asam jawa dan air dengan lebihan perahan asam jawa sampai tenggelam ikan. 


Kacau kuah perlahan lahan supaya ikan tidak hancur.  


Bila sudah menggelegak, masukkan santan dan kacau perlahan lahan lagi. 


Masukkan garam, gula kabung dan aji no moto (opsyenal). 


Masukkan kacang bendi dan tomato. Bila ikan masak dan kuah sedikit pekat serta terbit minyak cantik, bolehlah ditutup api. 






Sabtu, 27 Februari 2021

Selamat Hari Jadi, Adik



Hari ini adalah hari jadi anakanda kami yang kedua, Nurnellisa Aikha. Dah lama saya tak kongsikan makan makan sempena hari jadi anak anak. Kenapa saya berkongsikan makan makan sempena hari jadi kali ini kerana ianya adalah istimewa untuk dikenang. 

Selain untuk menyambut harijadi ianya juga adalah kerana makan makan hari ini ditaja oleh Juita yang menerima gaji bulan pertama. Alhamdulillah.

Saya sangat sangat bersyukur kerana Juita mendapat pekerjaan di organisasi yang bagus. Semoga beliau dibimbing untuk berkhidmat dengan cemerlang. Saya percaya semua perlukan panduan dan tunjukajar kerana apa yang dipelajari di universiti tidak sama dengan apa yang akan ditempuhi di alam pekerjaan.

Saya berpesan supaya Juita pandai menguruskan kewangan dengan membuat simpanan dan pelaburan juga termasuk membayar zakat serta memberi sumbangan pada ibubapa bagi mendapat keberkatan. 

Saya juga gembira kerana Nellisa juga menunjukkan prestasi yang cemerlang di tempat beliau bekerja. Semoga dia terus cemerlang dan berdedikasi kepada tugasnya. Aameen. Selamat Hari Jadi Adik dan Terima Kasih, Baby. 


Rabu, 24 Februari 2021

Masak Lemak Daging Salai Dengan Pucuk Ubi



Saya memang penggemar daging salai, yang merupakan lauk serta masakan yang terkenal di Negeri Sembilan. Sekarang ini daging salai juga banyak di negeri negeri lain. Hari ini saya menggunakan daging salai ibu dari Kuala Kangsar. Sedap dan lembut dagingnya. Baunya memang wangi dan menyelerakan.

Saya suka daging yang ada sedikit jer lemak. Jadi kuah nampak lah cantik sikit berkilat. Lebih lebih lagi kalau kita menggunakan santan kotak yang memang payah nak nampak kuahnya sedikit ala ala minyak muda. 


Kebelakangan ini saya suka makan pucuk ubi. Ada dua tiga pokok ubi kayu di belakang rumah. Memang berbaloi, puas dapat makan pucuk ubi segar di pokok sendiri. Sebenarnya pemakanan kita banyak berubah selari dengan usia. 

Kalau dulu dulu, saya tak lah suka makan makan sayuran atau ulaman macam ni. Tapi sekarang saya suka pula. Selain itu, pucuk ubi boleh juga dimasak gulai lemak sekali dengan telur itik atau dimasak gulai lemak putih dengan sedikit ikan bilis. 

Lauk saya hari ini, serious sedap. Saya siap meratah ratah lagi daging dan pucuk ubinya. Pucuk ubi ni, saya terus masukkan ke dalam gulai tapi ada orang yang akan mencelurnya terlebih dahulu. Tapi kalau pucuk ubi kayu muda, tak lama pun untuk ianya lembut. Jadi ia nya bergantung kepada pucuk ubi yang kita gunakan.  

Jom layan resepi dan cara penyediaannya di bawah ini. Jangan lupa untuk subscribe Azie Kitchen Youtube Channel di SINI. Selamat mencuba....



Masak Lemak Daging Salai Dengan Pucuk Ubi

Bahan-bahan:
500 gram daging salai
Pucuk ubi - simpul
1 inci halia - dihiris
2 biji bawang merah - hiris
2 batang serai - ketuk
2 kotak santan kotak
Sedikit garam

Bahan kisar:
Segenggam cili api - 15-20 tangkai
1 inci kunyit hidup

Cara cara:
Satukan bahan kisar, daging salai, serai dan bahan hiris di dalam kuali.


Masak atas api sederhana. Kacau sehingga mendidih dan daging lembut. Setelah daging empuk, tuang santan dan kacau supaya santan tak pecah minyak. Kacau sehingga kuah mula memekat.

Apabila santan telah pekat, masukkan pucuk ubi kayu dan garam secukupnya.


Kacau sebati dan biar kuah merenih seketika. Apabila pucuk ubi lembut, bolehlah tutup api. Sedia untuk dihidangkan.


Nota:
Jika suka, boleh juga pucuk ubi dicelur seketika.


Isnin, 22 Februari 2021

Shrimp and Mushroom Alfredo Juita Amanda



Hari hari di dapur memang saya pening memikirkan menu apa yang nak dimasak. Memang tugas sebagai seorang suri rumah tidak mudah sebenarnya. Saya masa bekerja dulu, lebih rela ke pejabat dari duduk di rumah. 

Tapi bila dah bersara, tiada apa pilihan yang ada melainkan tinggal di rumah. Itu pun, saya tidak banyak membuat kerja rumah seperti mengemas dan membasuh. Saya hanya memasak sahaja. Ada masa, Hubby akan tolong mengemas juga di dapur sebelum dia naik tidur. 


Hari ini kami bersarapan lewat tengahari atau dipanggil sebagai brunch breakfast sekali dengan lunch dengan pasta yang disediakan oleh Juita. Tak lalu dah hari hari makan nasi lemak, nasi goreng, mee goreng. Sejak PKP, inilah menu sarapan saya. Aduhaaai. Nak keluar sarapan, tak boleh. Terpaksa lah redha. 

Menu western begini memang sedap dimakan sekali sekala jer. Jika selalu pun, boleh jadi muak. Inilah gara gara menonton drama Korea Pasta, jadi teringin nak makan pasta. 


Serious sedap. Kalau makan di restoran, rasanya RM30-50 sepinggan, memang tak lari. Nak lagi nampak sedap, hias lah ala ala restoran. Letak fresh parsley. Saya tak letak kerana saya memasak untuk makan sendiri sahaja. Bukan untuk blog. Beza tu. Yang mana saya masak, yang tu saya share di blog. Matlamat utama untuk hidangan keluarga. Bila sedap, saya kongsikan pula pada follower saya. 

Jom layan resepi yang saya guna hari ini. Video penyediaannya di Azie Kitchen Youtube Channel di SINI. Selamat mencuba...



Shrimp and Mushroom Alfredo Juita Amanda

Bahan bahan:
300 gram pasta linguine
30 gram mentega
15 ekor udang - buang kulit
1 paket cendawan shimeji
½ biji bawang besar kuning - dadu
3 ulas bawang putih - cincang
1/3 cawan susu segar
2 cawan whipping cream
1/3 cawan parmesan cheese
Garam
2-3 sudu besar minyak masak
Serbuk lada hitam
Paprika
Parsley

Cara cara:
Panaskan air secukupnya. Masukkan 1 sudu besar garam dan sedikit minyak. Bila mendidih, masukkan pasta. Masak selama 10 minit atau mengikut masa yang ditetapkan di pek pembungkusan. 


Udang digaul dengan ¼ sudu kecil garam, sedikit serbuk lada hitam dan paprika. 

Panaskan dua sudu besar minyak dan masukkan udang. Balikkan dan angkat. Masukkan pula cendawan dan kacau seketika. Angkat dan ketepikan. 



Buang minyak tadi dan masukkan mentega dalam kuali yang sama, setelah mentega cair, masukkan bawang besar. Kacau rata. 

Masukkan pula bawang putih dan tumis lagi sehingga naik bau. 

Masukkan susu segar dan kacau rata sehingga sedikit pekat. Masukkan whipping cream. Kacau sehingga hampir mendidih sahaja, terus masukkan pasta. Kacau rata. 

Masukkan udang dan cendawan yang telah digoreng. Kacau rata. 


Masukkan juga ½ sudu kecil garam, serbuk lada hitam dan tabur dengan parsley. Siap untuk dihidangkan.