Jumaat, 22 Januari 2021

Dalca Tulang Tanpa Santan Yang Sangat Sedap


Hari ini ramai sahabat sahabat rakan sekerja yang masih bekerja menerima bonus. Alhamdulillah dapat juga menampung perbelanjaan persekolahan anak anak atau menampung bayaran cukai pendapatan.

Teringat beberapa tahun dahulu, saya diberikan zero bonus oleh boss saya. Dengan kata lain, saya tidak diberikan bonus langsung. Seolahnya saya langsung tak bekerja sehingga tidak layak mendapat bonus. Dia meminta saya mencerminkan muka sendiri dengan melihat cermin. Jangan lihat kaca katanya. Takut nampak orang lain. 

Sebenarnya perkara yang sama patut dia juga lakukan. Apa apa pun ujian itu tidak menjadikan saya miskin dan berhutang walaupun di saat itu saya sangat sedih dan rasa sangat demoralise. Sebaliknya dia yang berhutang dengan saya akan tanggungjawab yang perlu dijawab di hadapan Allah. 

Lebih lebih lagi di saat saya mengerjakan umrah, rancak mereka cuba menjatuhkan saya. Memanggil staf saya untuk cuba mencari kelemahan saya. Kesimpulannya di dunia ini, setiap apa yang dilakukan akan dipertanggungjawabkan. Jangan mudah mudah nak campakkan orang itu orang ini sebagai high performance, orang ini non performancer dsb. Jangan, kerana anda akan ditanya tat kala malaikat maut memunculkan dirinya. Belum lagi di Padang Mahsyar. 

Ok, setakat ini dahulu untuk kali ini. Kepada mereka yang bergelar boss, jangan buat silap dengan manusia kerana dosa tersebut hanya boleh diperbetulkan dengan manusia yang kita aniayai.

Sebelum kita teruskan, nak tanya jika anda dah klik iklan google di atas? Yang view blog saya dalam sehari hampir 100K tapi yang klik hanya 1000 sahaja. Jadi adakah anda termasuk dalam yang 1000 atau tidak? Jika tidak, bolehlah bagi satu klik. Hahaha.

Saya sebenarnya baru teringat yang blog saya telah ditukar platfrom domain blog dengan tidak menggunakan blogger yang percuma. Saya guna yang berbayar. Pengalaman pahit saya ialah bila saya terlupa membayar yuran tahunan. 

Sebenarnya yuran tidak mahal tapi terlupa. Blog cattery www.catalisacattery.com saya langsung hilang tanpa dapat dikesan lagi. Sedih dan sangat kecewa. Jadi saya sangat kuatir jika blog kesayangan ini satu hari, tidak dibayar yuran kerana terlupa. Memang saya bayar setiap 5 tahun sekali. 



Saya sebenarnya tak suka makan dalca. Tak tahu kenapa tapi setiap kali ke majlis perkahwinan yang menyediakan lauk dalca, memang saya tak akan ambil. Mungkin kerana saya tak biasa makan lauk ini. Kalau di kampung saya, akan disediakan teresek dan sira labu untuk hidangan sayur dalam majlis perkahwinan. 

Seingat saya, ini adalah kali kedua saya menyediakan lauk dalca. Pertama kali, rasanya dua puluh tahun lepas menggunakan resepi yang diajar oleh Haji Hasbullah, rakan sekerja di jabatan Personel ketika itu. 

Tapi serious dalca saya hari ini sangat mantap, sangat sedap sehinggakan saya makan menambah nambah. Dah habis makan nasi, tambah lagi dalca untuk dicicah dengan roti gardenia. Terasa betapa nikmatnya bila apa yang kita kunyah terasa sedap di selera kita. Ada juga benda yang kita makan, tak terasa sedap. Mungkin ketika itu, makan kerana lapar sahaja.

Jom layan resepi dan cara penyediaannya di bawah ini. Jangan lupa tengok video penyediaannya di Azie Kitchen Youtube Channel di SINI. Selamat mencuba...



Dalca Tulang Tanpa Santan Yang Sangat Sedap
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 kg tulang lembu 
5 sudu besar serbuk kari daging - 60 gram 
1 cawan kacang dal - direbus
2 kuntum bunga lawang
1 inci kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 liter air 
1- 1 ½ sudu besar garam
1- 1 ½ sudu kecil pes asam jawa
¾ cawan minyak masak 

Bahan kisar:
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia

Bahan Sayuran:
3-4 biji ubi kentang - belah empat
2 batang lobak merah - potong panjang 1 inci
2-4 biji terung bulat - potong
1 mangkuk bunga kobis
2 biji tomato belah empat
3 batang cili hijau - potong 2
1 mangkuk kacang buncis 

Bahan Tumis:
2 sudu minyak masak
8 biji bawang merah - hiris
2 tangkai daun kari

Cara cara:
Tulang direbus dengan 2 liter air bersama kacang dal sehingga empuk. Saya masak guna periuk tekanan selama 25 minit. Nota: kalau masak guna periuk biasa, bolehlah direndam kacang dal satu malam supaya cepat empuk. 


Sementara daging direbus, panaskan minyak dan tumis rempah sekawan dengan bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan rempah kari daging dan kacau rata lagi sehingga garing. Masukkan air dan biarkan sehingga terbit minyak. 

Setelah daging empuk, tuang bahan tumis ke dalam kuah daging. Kacau rata dan masak sehingga mendidih.


Masukkan santan, jika suka. Santan adalah opsyenal. Nota: saya tak masukkan santan. Warna akan lebih pucat jika menggunakan santan.

Masukkan sayuran dari yang keras sehingga yang mudah lembut dan masak sehingga lembut. Akhir sekali, masukkan tomato, pes asam jawa dan garam. Renihkan seketika.

Di dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis bawang hiris dan daun kari sehingga keperangan. Tuang ke dalam periuk sekali dengan minyak. Jangan dikacau. Tutup periuk dan biarkan selama beberapa minit sebelum dikacau. 



Sedap dimakan dengan nasi minyak, nasi tomato atau dicicah dengan roti canai dan roti putih. Selamat mencuba...




Rabu, 20 Januari 2021

Sup Ayam Kampung Yang Sedap


Prinsip saya dalam hidup ini mudah sahaja. Saya hanya jadi diri saya sendiri. Sejak dulu memang saya suka pakai pakaian yang selesa dan berkualiti. Seingat saya sejak saya berada di universiti dan pegang duit sendiri. Bukan kerana apa apa pun tapi kerana ianya memang diri saya sendiri. 

Saya berkawan pun dengan sesiapa sahaja. Saya jadi diri sendiri sahaja. Bukan berkawan dengan kerabat kerabat atau golongan berpangkat dan bangsawan. Saya selesa menjadi diri saya sahaja. 

Tak perlu nak show off kita kenal orang itu orang ini, kerabat itu ini. Telek dan belek jer diri sendiri. Dengan kata lain, saya sedar jer siapa saya. Anak kampung jer pun yang membina kehidupan sendiri di ibu kota. Kesimpulan tak payah tyring very hard nak tunjuk yang kita orang berjaya atau orang penting dari diri kita sebenarnya. 

Lagi satu berpakat pakat membuat kebaikan dalam hidup. Jangan berpakat pakat buat benda tak baik. Berpakat nak boikot orang tu, boikot orang ni. Tak perlu. Rugi. Sebaliknya ajak dan berpesan pesan pada kebaikan. Haa cukup lah setakat ini dahulu.

Serius sedap sungguh ayam kampung yang dimasak sup. Ini betul betul ayam kampung yang dilepas bebas, bukan ayam kampung yang dibela secara komersial dengan diberi makanan dedak. Ayam seperti ini yang saya makan sejak kecil sehingga saya berhijrah ke bandar selepas menamatkan pengajian di universiti.  

Makan kulitnya sekali dengan tak ada rasa bersalah pun. Ayam ini tidak lemak seperti mana ayam daging yang kita beli di kedai. Banyak muscle agaknya digunakan untuk terbang dan berlari ke sana ke mari. 

Patutlah orang tua tua dulu kata kalau tak sihat, makan lah sup ayam kampung. Hirup kuahnya. Kalau kita dinasihatkan oleh doktor untuk menjaga makan juga, kita akan disarankan untuk makan ayam kampung.  


Sedap sangat sup hari ini. Itu pun bahan bahan tak cukup. Kalau ada batang saderi dan daun sup atau daun bawang, lagi sedap. Saya suka juga masukkan sedikit perahan air limau nipis dan beberapa tangkai cili padi yang diketuk. 

Jom layan resepi di bawah ini dan cara penyediaannya juga di bawah ini. Semua orang pun pandai masak sup tapi cara mungkin berbeza. Jadi saya share cara saya kot ada yang ingin mencubanya.... 



Sup Ayam Kampung

Bahan bahan: 
1 ekor ayam kampung
1 batang lobak merah
2-3 biji ubi kentang
1 biji buah tomato
1 batang saderi - saya tak letak
1 sup bunjut
½ biji bawang besar - goreng sehingga keperangan
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit serbuk pati ayam - opsyenal
Garam 
Daun sup - hiasan

Bahan tumbuk:
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
½ inci halia
2 biji buah keras

Cara cara:
Rebus ayam kampung dengan periuk tekanan atau atas dapur biasa sehingga ayam empuk. Masukkan ubi kentang dan  biarkan separuh masak, masukkan lobak merah.

Sementara itu, panaskan minyak dan goreng bawang hiris sehingga keperangan. Angkat dan toskan. Ketepikan. 

Menggunakan minyak yang sama, tumis pula bahan tumbuk sehingga wangi. Masukkan serbuk lada sulah. Kacau rata. 




Masukkan sedikit air dan tuang ke dalam kuah sup. Akhir sekali, masukkan garam dan serbuk pati ayam secukupnya. 


Sebelum dihidangkan, tabur daun bawang. Sedia untuk dinikmati. Selamat mencuba...

 
Nota:
Jika suka, perahkan sedikit air perahan limau nipis, taburkan cili padi yang diketuk. 

Selasa, 19 Januari 2021

Daging Masak Rose



Saya menyediakan daging masak rose ini pada tahun 2020 tapi belum sempat di update di sini. Saya pun tak menyangka bahawa saya menjadi sangat sibuk selepas bersara. Mungkin kerana saya tidak sempat berehat tetapi sebaliknya terus memulakan projek buku edisi ke2 saya iaitu Resepi Azie Kitchen, Hebat Di Dapur. 

Alhamdulillah kerana buku telah pun berjaya disiapkan walaupun ianya telah melepasi tarikh yang saya tetapkan pada asalnya. Jadi kepada follower saya, jangan lupa untuk mendapatkan naskah ini kerana bila stock habis, tak akan ada lagi. Jangan lupa, blog adalah tertakluk kepada renewal. 

Sedangkan buku adalah hakmilik kekal kita. Hadiahkan buku kerana ia akan menjadi ilmu yang berkekalan yang boleh pula dipanjangkan kepada anak anak dan cucu cicit. Atau boleh selamanya kita mendapat manafaatnya.  Jadi kalau nak beli, boleh email di haziahjaya@hotmail.com


Bagus juga bila kita sentiasa merasa sibuk kerana tidaklah terasa bosan berada keseorangan diri di rumah. Insya Allah selepas ini saya akan menulis buku berupa novel yang telah lama tertangguh. Saya mula menulis sebaik sahaja menamatkan pengajian di universiti namun ianya terhenti begitu sahaja dek kesibukan dengan tugasan di pejabat.

Saya akan cuba untuk menyambung semula episod yang telah dimulakan dulu. Ianya berkisahkan kisah cinta dan kekuatan dan kecekalan hati seorang wanita menghadapi hidup yang penuh dengan cabaran.  


Daging masak rose ini saya belajar di Instagram. Salin dan terus cuba. Alhamdulillah sedap dimakan dengan nasi atau pulut kuning. Jom kalau ada yang nak cuba, boleh salin resepinya di bawah ini. 

Saya suka masak daging kerana ianya tahan lama dan boleh disimpan di dalam freezer. Bila rasa nak makan, dah ada. Tinggal di panaskan sahaja. Ya lah nak masak daging kan agak memakan masa untuk daging empuk. 

Jom layan resepinya di bawah ini dan jangan lupa video penyediaannya di Azie Kitchen Youtube Channel di SINI. Selamat mencuba....



Daging Masak Rose
Oleh: Azie Kitchen 

Bahan bahan:
1 kg daging - hiris kecil
1 sudu kecil gula
1 sudu besar garam
1 cawan minyak masak

Bahan-bahan perap:
4 ulas bawang putih - cincang 
1 inci halia - cincang
4 sudu besar gula merah
2 sudu besar cuka
3 sudu besar kicap manis
3 sudu besar kicap pekat

Bahan tumis:
2 biji bawang merah besar - hiris
4 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang

Bahan kisar:
3 biji bawang merah besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
4 batang serai
30 tangkai cili kering - rendam air panas & tos 
1 cawan air

Cara-cara:
Perap daging dengan bahan perap selama 3-4 jam. Panaskan 1 cawan minyak dan tumis bahan hiris sehingga naik bau dan sedikit keperangan. 


Masukkan bahan kisar dan kacau rata sehingga cili benar benar masak. 


Masukkan daging yang telah diperap, gaul rata, tutup periuk dengan penutup, biarkan selama 30 minit dengan api kecil atau sehingga daging empuk. Boleh tambah air, jika daging belum empuk. Masak sehingga kuah hampir kering yang disukai. 


Akhir sekali, masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa. Boleh tutup api.


Nota:
Cili kisar yang dikeringkan air adalah 3 sudu besar.  

Khamis, 14 Januari 2021

Yee Mee Goreng Yang Simple


Saya memang suka rasa yee mee yang kenyal kenyal bila dikunyah. Dulu suka jer makan yee mee bila ke restoran Homst tapi sejak mereka berpindah dari outlet Kota Damansara, dah lama tak makan yee mee. 

Cari cari apa yang boleh dimasak dalam peti ais. Semua tak ada. Yang ada hanya sebungkus yee mee. Saya guna 3 ketul yee mee.  Itu pun yang ada hanya telur, sayur bok choi dan kubis sahaja. 

Sebenarnya di dapur kita, kalau ada telur dan ikan bilis, semua boleh jadi sedap. Bahan utama kalau nak menyedapkan masakan bagi saya ialah ikan bilis. Bahan utama untuk menyelamatkan masakan pula ialah telur. Jadi dengan adanya telur, telah cukup untuk saya memasak yee mee goreng.


Jika menggoreng yee mee, lebih sedap jika dilebihkan kicap lagi pulak warnanya akan nampak lebih menyelerakan. Jom kepada mereka yang tidak pernah menggoreng yee mee sendiri, bolehlah tengok cara saya menggorengnya. Cara biasa jer tapi sedap lah jika disediakan sendiri. 

Jom layan resepi dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba...



Yee Mee Goreng
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
3 keping yee mee
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sudu besar cili kering kisar
Udang
Fish ball
2 biji telur
Sayur bok choi
Sayur kubis - racik
½ sudu kecil garam
¼ cawan minyak masak

Bahan sos:
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram

Cara cara;
Panaskan minyak dan tumis bawang hiris sehingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing. 


Masukkan udang dan fish ball. Saya tak masuk kali ni sebab tak ada stock. Goreng seketika. 

Masukkan sayur bok choi. Dan kacau rata. 

Perlahankan api dan masukkan sos tiram, sos tomato dan kicap pekat. Ketepikan bahan lain dan tuang telur. Kacau kacau telur sehingga telur separuh mengeras. 

Masukkan yee mee dan kacau rata. Besarkan api. Masukkan sedikit garam dan sayur kubis. Kacau rata dan sedia untuk dihidangkan. 


Tabur dengan daun bawang dan bawang goreng.


Jumaat, 8 Januari 2021

Daging Masak Hitam Yang Sedap



Sebelum itu, nak tanya dah klik iklan google di blog saya ke belum? Kalau belum, bolehlah kasi klik dulu tau. Hahaha. Dah nama pun blogger masakan, pastinya saya akan cuba memasak pelbagai versi untuk satu satu masakan. 

Sebagai contoh, ada yang menulis komen, bahawa mereka menyediakan laksa tak letak bawang putih, tak masak dulu cili dsb. Saya tak kisah pun dengan komen begitu. Boleh juga saya belajar cara mereka menyediakan laksa. Memang lah itu pun cara saya menyediakan laksa selama ini. 

Tapi bila saya belajar sesuatu yang baru, saya mencubanya. Jadi saya masukkan 1 ulas bawang putih dan bahan kisar dimasak dulu bagi masak dan wangi sebelum dimasukkan air rebusan ikan.  Pada saya, jangan takut untuk mencuba dan bereksperimen dengan sesuatu yang baru. Nanti suami pun jemu dok makan yang sama jer rasanya. Hahaha lebih kurang begitu lah analoginya. 

Sebenarnya bila menyentuh bab suami ni, macam mana baik sekali pun isteri kalau mereka nak menggatal dengan perempuan lain, mereka buat juga.  Jadi bukanlah salah isteri tak pandai memasak, tak pandai memasang badan. Hatta isteri bergaji mahal, isteri yang membeli rumah dsb pun masih ada suami yang tak sedar diri sehingga sanggup menjebakkan diri dengan perkara yang tidak sepatutnya dilakukan. 

Maaf saya memang benci lelaki sebegini. Duit selalu kering, tak sedar diri dan ada hati nak mengorat lain. Yang lagi bahalol, boleh mengorat saat bini ada tidur di sebelah. Boleh bayangkan tak betapa tak boleh pakai lelaki macam ni. Yang perempuan pun sama juga, yang nak pergi menempek dengan lelaki dah beristeri buat apa. Dunia kan macam roda, satu hari ianya akan terkena kat keluarga sendiri. 

Jadi kepada semua wanita di luar sana, kena bekerja dan menpunyai kedudukan kewangan sendiri yang kukuh supaya hidup tidak mudah dikotak katik oleh suami. Hidup berdikari, ada simpanan sendiri yang seharusnya dirahsiakan dari sesiapa sahaja. 



Saya suka makan daging seperti ini dengan pulut kuning walaupun sedap juga dimakan dengan lain lain masakan seperti nasi beriyani, nasi lemak, mee hoon dsb. Pendek kata, lauk daging memang versatile, sedap dimakan dengan apa apa jer. 

Daging masak hitam seperti yang saya tulis di atas ada bermacam cara, tapi bahan utama yang mesti ada ialah kicap. Yang lain lain jer berbeza. Tapi kita kena rajin mencuba supaya kita dapat mempelbagaikan masakan daging masak hitam buat keluarga kita.

Jom layan resepi daging masak hitam yang saya sediakan di bawah ini. Video penyediaannya ada di Azie Kitchen Youtube Channel di SINI. Selamat mencuba...



Daging Masak Hitam kak zaidah

Bahan bahan:
1 kg daging batang pinang
2 sudu besar cili kering kisar 
2 sudu besar rempah kari daging 
4 sudu besar kicap manis 

Bahan A- tumis:
2-3 sudu besar minyak sapi 
1 kayu manis, 2 bunga lawang, 4 buah pelaga, 5 bunga cengkih
7 biji bawang merah - hiris 
2 helai daun pandan 

Bahan B - kisar:
5 biji bawang merah 
4 ulas bawang putih 
¾ inci halia
¾ inci lengkuas
2 batang serai

Bahan C - sangai & kisar:
1 sudu besar ketumbar 
1 sudu besar jintan manis 
1 sudu besar jintan putih 

Bahan D:
2 sudu besar kerisik 
2 sudu besar tomato puri 
1 sudu besar gula 
½ sudu besar garam 

Cara cara:
Panaskan minyak sapi dan tumis rempah 4 sekawan, bawang hiris dan daun pandan sehingga naik bau. 

Masukkan cili kisar dan kacau lagi. Masukkan pula bahan B, bahan C dan rempah kari. Tumis sehingga bahan tumis benar benar masak dan terbit minyak. 


Masukkan kicap dan daging. Kacau rata. Tambahkan air untuk daging empuk. Setelah terbit minyak, masukkan bahan D. Masak sehingga kering. 


Sebelum dihidangkan tabur bawang goreng. Sedap dimakan dengan nasi beriyani, nasi minyak dan nasi tomato.

Percutian Singkat Ke Melaka Di Tahun Baru 2021



Pada 1 Januari 2021 kami bersama 3 orang anak telah bercuti ke Melaka. Sekadar berehat selepas kepenatan dengan projek buku Resepi Azie Kitchen Edisi 2 sambil jalan jalan cari makan. Hubby juga sibuk dengan year end closing. Saya tidak cukup tidur kebelakangan ini sehingga mata juga kelihatan sangat sembab. 

Kami bertolak agak lewat dari rumah dan singgah makan tengahari yang juga agak lewat di gerai makan Semabok di gerai Asam Pedas Nora. Ketika kami sampai, pelanggan agak ramai. 

Jadi kami terpaksa makan cepat cepat dan terus beredar. Lauk utama pastinya asam pedas ikan pari dan telur ikan. Saya ambil juga ulaman yang dimakan dengan sambal mangga yang sangat sedap. 

Dari sana kami terus ke Hotel Doubletree by Hilton Hotel Melaka untuk check in tapi pihak hotel membuat sanitising. Terpaksa menunggu 1 jam sebelum boleh masuk bilik. 

Jadi kami terus ke rumah sahabat kami Tuan Haji Kamalullail dan Hajah Rozarita di Ozana Country Resort atas jemputan mereka untuk minum petang. Saya memang suka ke rumah mereka. Dekorasi rumah yang sangat cantik dan suasana dalam dan luar rumah yang sesuai dengan citarasa saya. 


Pelbagai kuih muih dihidangkan. Kesemua kuih muihnya sedap tetapi sebab kami baru sahaja lepas makan tengahari, terpaksa control. Lagi pula, sebelah malam kami mahu makan malam di Deuk Kitchen, restoran milik Faisal, anak Tuan Haji Kamalullail.  

Kenapa kami memilih Melaka sebagai destinasi percutian kali ini pun kerana mahu menikmati masakan di Deuk Kitchen. Keunikan masakan yang berasaskan daging dan ayam yang disalai memang sangat sedap. Semua sos sos di sini adalah ciptaan mereka sendiri yang semestinya tidak sama dengan tidak dapat ditemui di tempat lain. 



Faisal banyak menimba pengalaman dalam masakan luar negara semasa bekerja di atas kapal. Setiap kali singgah di pelabuhan, Faisal tidak melepaskan peluang untuk mengutip ilmu berkenaan masakan setempat. Kalau ke sana, bolehlah masuk ke dalam rumah dan melihat tempat tempat yang telah beliau singgah. 

Ada juga resepi ramen yang dicipta Faisal semasa beliau bekerja di Korea. Haa apa lagi, sesiapa di Melaka atau yang nak datang ke Melaka, wajib ada dalam itineri makan makan di Deuk Kitchen yang terletak di Kampung Morten. Ianya terletak berhampiran dengan river cruise. Ramai orang berjalan kaki untuk ke tepian sungai akan melalui restoran ini. 

Hari kedua, kami memutuskan untuk tidak bersarapan di hotel. Sebaliknya terus makan tengahari selepas check out. Kami sekali lagi ke Deuk Kitchen untuk makan tengahari. Kali ini saya order Rameen dan Aglio Olio dengan ayam salai. Haa sampai 2 sekali order untuk saya sahaja.

Selepas makan kami bertolak balik. Tapi anak anak mahu minum coconut shake, jadi singgah pula di Coconut Shake Bukit Katil. Ketika itu, orang belum ramai, jadi tidak lah risau sangat untuk turun minum di situ. Hajatnya untuk bungkus dan diminum dalam perjalanan sahaja.


Selepas itu terus balik dan singgah di Hentian R&R Dengkil untuk menunaikan solat. Dari situ, kami terus balik ke rumah. Nana datang ke rumah dan kami order sahaja makanan untuk makan malam sama sama. 

Khamis, 7 Januari 2021

Percutian Singkat Ke Johor Bahru Akhir Tahun 2020



Sehari sebelum cuti hari Krismas kami bercuti ke Johor Bahru. Yang ikut hanyalah Nana dan keluarga serta Aween sahaja. Yang lain tak nak ikut. Percutian singkat ini sebenarnya untuk berehat rehat. 

Oleh kerana kami bertolak dari rumah agak awal, jadi hampir waktu makan tengahari kami telah berada di Melaka. Jadi apa lagi, kami singgah dulu makan nasi berlaukkan asam pedas di Asam Pedas Hajah Rahmah. Pada saya, makan di sini sedap lah juga cuma kata Hubby, harga makanannya dah terlebih mahal. Tidak seperti dulu dulu.  


Kami menginap di Golf Hotel di Forest City. Kata Hubby, untuk cari kelainan. Kedudukan hotel ini agak jauh ke dalam. Waktu malam, tidak banyak lampu jalan dengan kiri kanan penuh dengan hutan pokok bakau. Oleh kerana masih Covid, kolam renang masih ditutup. Jadi tak dapatlah Ammar Yahya mandi di kolam renang. 


Selepas check in, kami berehat seketika sebelum keluar untuk makan malam di Mana Cafe di Puteri Harbour. Makan ringkas ringkas jer tapi kenyang sangat sangat. Yang pasti bila ke sini, kami akan order Mantau goreng yang dicicah dengan kuah kari. 

Hari kedua, selepas bersarapan ringkas kami keluar dengan Haji Khairi dan Puan Mai zatul untuk melihat tempat pendaratan ikan di Jeti Kampung Pendas Laut. Semasa dalam perjalanan ke sana, kami melalui kawasan di mana kapal terbang terhempas di Tanjung Kupang tahun 1976. 


Seronok tengok ikan segar segar dengan ketam dan siput yang masih bergerak gerak. Aduhaai teringin nak beli bawa balik tapi apakan daya kerana kami belum lagi mahu balik ke KL. 



Di situ juga ada orang orang kampung menjual pelbagai sayuran kampung dan buah buahan. Saya beli buah salak madu. Hmm memang sedap sangat. Makan tak berhenti henti sehingga habis. 

Puan Mai pula beli satar yang sangat sedap dengan rasa ikan segar yang manis. Sampai ke hari ini, teringat ingat keenakannya.



Selepas hampir 1 jam meronda ronda di sini, kami kemudian beredar mencari gerai untuk minum. Singgah di gerai Roti Canai Maman. Makan roti canai dicicah dengan asam pedas kepala ikan sembilang yang sangat sedap. 

Kesedapannya buat saya teringat ingat sehingga ke hari ini. Ya lah masakan orang kampung yang dimasak untuk sedap lainlah hasilnya dengan masakan untuk keuntungan. 



Kami balik ke hotel dan bersiap siap untuk check out kerana malam kedua kami akan menginap di Hotel Thistle di Johor Bahru. Selepas check out, kami terus ke JPO. Seperti biasa bila di sini, saya jarang membeli pakaian untuk diri sendiri. Dah masuk cuba pun, saya tak jadi beli. Beratur agak panjang untuk masuk ke kedai Levis. Tapi berbaloi kerana harga agak murah selepas diberikan diskaun. Saya belanja Hubby, Nana dan Alain di kedai Levis. 

Selepas itu, kami hanya masuk di kedai yang tidak ramai orang sahaja. Senang kerana tak perlu beratur. Hubby membeli baju di Brooks Brothers yang merupakan antara kedai yang mesti kami singgah setiap kali ke sini. Ingat nak beli kemeja untuk Juita pakai ke pejabat tapi risau juga jika tak muat saiz. Dah beli mahal mahal dan kalau tak muat, sayang dan membazir lah pulak. 

Selepas penat berjalan saya dan Aween singgah minum di kedai coklat Godiva sambil membeli coklat untuk dibawa balik. Selepas keluar dari JPO kami mencari nasi Ambeng di The Dulang Kafe. Ini adalah kali kedua kami ke sini. Yang pertama dulu bersama geng alumni di SINI

Selepas itu, kami terus ke hotel untuk check in. Selepas solat Maghrib kami ke Restoran Todak (orang asli) di Masai untuk makan malam. Nana yang mencadangkan di sini. Masakan mereka sedap sedap tapi sebab dah kekenyangan, saya makan sedikit sahaja. Balik terus berehat. 


Pagi pagi hari ketiga, kami terus check out dari hotel dan keluar mencari sarapan. Destinasi kami adalah Restoran Sup Tulang ZZ yang menjual mee rebus tulang. Dah lama tak ke sini, jadi saya memesan mee rebus tulang. 

Sedap sangat mee rebusnya. Agaknya sebab dah lama tak makan mee rebus di Johor. Makan mee rebus Johor di Kota Damansara tak sama rasanya dengan asli di Johor. Tengok warna pun dah nampak perbezaannya.


Selepas makan kami terus balik kerana tidak mahu kesesakan jalan raya. Lagi pula Nana mahu ke rumah mertua di Putra Jaya. Sebelum balik, kami singgah solat di R&R Dengkil sambil mahu singgah makan sate kajang di situ. 

Selepas makan, terus balik ke rumah. Alhamdulillah tamat percutian kami ke Johor Bahru bersama anak anak dan cucu. Pendek tapi menyeronokkan.