Rabu, 4 Ogos 2021

Gulai Ikan Tongkol Nasi Dagang Terengganu Stail Tradisional



Sekarang semua menjadi lebih mudah. Samalah juga kalau hendak resipi, cuma google sahaja, terus dapat. Tapi biasanya apa yang kita dapat secara mudah, kurang nilainya, kurang dihargai. Berbeza dengan saya. Saya mendapat resipi ini bukan cara yang mudah. 

Haa jadi saya minta siapa berminat untuk mendapat resipi ini, boleh bagi satu klik iklan di atas entri ini. OK tak? Saya tak minta bayaran pun. Resipi ini juga ada dalam buku resipi kedua saya Resipi Azie Kitchen, Hebat Di Dapur yang boleh dibeli terus dengan email saya di haziahjaya@hotmail.com  atau 0197047375 klik WhatsApp di SINI

Saya mengambil masa bertahun untuk melengkapkannya kerana tidak semua orang pandai berkongsi resipi. Tanya banyak kali kan, nanti orang jemu. Terpaksa lah tanya sikit sikit. Resipi ini saya belajar dari kawan saya yang mana emak mertua beliau orang asal dari Terengganu. Kerana kesukaran ini, saya sangat sayang dan hargai resipi ini. 

Kalau yang ramai, akan cakap agak agak jer. Kalau semua nak diagak agak, rasa rasanya ada yang berjaya tak menghasilkan lauk yang hampir sama dengan orang yang mengajar. Sama 100% mungkin sukar kerana faktor air tangan dan lidah masing masing. 


Tapi kalau rasa malas dan nak masak cara mudah, boleh jer, panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan cili kering sehingga garing, masukkan santan dan lain lain bahan perasa seperti cara kita memasak kari. 

Tapi kalau rasa nak jadi wanita hebat di dapur yang pandai serba serbi, wajib lah sekali mencuba cara memasak gulai ikan tongkol nasi dagang terengganu cara tradisional ini. 

Selain dimakan dengan nasi dagang, sedap juga dimakan dengan nasi putih. Lauk ini lagi lama lagi sedap. Sekarang nasi dagang boleh dimasak bila bila masa sahaja. Tak perlu tunggu raya. Lagi lagi time PKP ni, kalau beli tak sedap, nak pergi Terengganu tak dapat merentas negeri. Jadi masak lah sendiri. 

Jom layan resipi yang saya kongsikan di bawah ini sert cara cara penyediaannya. Selamat mencuba....



Gulai Ikan Tongkol Nasi Dagang Terengganu

Bahan A:
1 ekor ikan tongkol hitam

3-4 keping asam keping

3 sudu besar garam 

1 inci kunyit hidup

½ keping gula  Melaka


Bahan B: 

4 sudu besar cili kering kisar

1 senduk rempah nasi dagang

2 cawan santan segar pekat

Air secukupnya

Gula Melaka

Garam

Gula

Sedikit ajinomoto, jika suka

15-20 biji cili padi hijau dan merah

Asam belimbing buluh - opsyenal

Telur rebus - opsyenal 


Bahan kisar:

10 biji bawang merah

4 ulas bawang putih

2 inci halia

1 inci lengkuas


Cara cara:

Ikan tongkol direbus dengan semua bahan A (serupa ikan singgang).  Asingkan ikan dan air rebusan. Nota: jika suka rebus 2 hari sebelumnya sehingga tulangnya lembut macam ikan sardin (terbaik) atau rebus menggunakan slow cooker. 




Masak santan atas api sederhana sambil dikacau sehingga terbit minyak. Sementara itu, panaskan sedikit minyak dan tumis cili kisar sehingga garing dan terbit minyak.  


Panaskan air rebusan ikan dan masukkan bahan kisar. Setelah mendidih, masukkan rempah nasi dagang, kemudian masukkan ikan, santan yang telah dimasak tadi, cili yang telah ditumis dan gula Melaka. 


Sesuaikan rasa masam dan masin kerana air rebusan telah ada garam dan asam. Jika belum cukup, baru tambah asam keping, garam dan gula. Kuahnya tu mesti ada rasa manis, pedas, lemak dan sedikit masam. 


Sekiranya dah secukup rasa, baru masukkan asam belimbing, cili padi, cili merah, telur rebus dan sedikit aji-no-moto, jika suka.



Nota:

jika rasa kurang lemak, tambah santan, jika rasa kurang pedas, tambah cili yang ditumis.


Jika hendak dimakan pagi, kuah boleh disediakan malam. Pagi hanya masukkan santan yang dimasak sehingga terbit minyak dan masukkan cili padi dan cili merah.  


Untuk sukatan beras nasi dagang Terengganu, guna 4 cawan beras siam wangi A1 + 1 cawan beras pulut rendam selama 8 jam. 




Selasa, 3 Ogos 2021

Sotong Goreng Kicap Simple



Saat pandemik seperti ini, seseorang boleh dijangkiti Covid dan boleh memberi maut bila bila masa sahaja. Ramai yang kehilangan ibubapa. Ramai yang kehilangan pasangan, anak anak dsb. Semua berlaku dalam masa yang singkat. 

Tiada daya dan kekuatan kita melainkan pertolongan Allah semata. Selain memperbanyakkan berdoa agar covid 19 diangkat dari muka bumi ini, kita juga perlu banyakkan amal ibadah. Banyakkkan solat sunat, zikir dan berdoa. Persiapkan diri andainya kita ditimpa musibah.

Kadang kadang terasa juga bila melihat negara jiran kita, Brunei yang mana mereka walaupun mengadakan majlis dan perhimpunan besar besaran, tidak lagi memakai pelitup muka. Begitu juga di United Kingdom dan Peranchis berdasarkan video video yang dikongsikan oleh Instafamous Malaysia yang sedang bercuti di sana.

Sedang di negara kita pemerintah dan ahli berpolitik bercakaran bab kuasa tanpa sama sama mahu berganding mahu memikirkan kaedah untuk membantu rakyat semasa covid 19 ini. 

Jika ada kaedahnya, pasti rakyat tidak kisah untuk sama sama lock down selama 2-3 minggu. Ini nama perintah lockdown yang tak macam lockdown. Sepatutnya masa lock down semua tutup. Bagi masa untuk menyimpan stock bahan makanan untuk 2 minggu. 

Cukup lah setakat ini, semoga pihak pemerintah dan mereka yang diberi tanggungjawab, akan melakukan amanah ke atas mereka dengan betul. Takut mereka disiksa selepas mati kerana kegagalan dan penipuan yang dibuat. Jika menipu, mereka menipu berapa juta rakyat, macam mana nak minta maaf. Sedang Allah menyebut berdosa dengan manusia, hanya boleh diselesaikan dengan manusia.


Sekarang kita masuk sedikit bab resipi hari ini. Saya tak pasti dengan orang lain. Tapi kalau saya, bila bab sotong saya akan masak yang paling ringkas. Kalau rebus rebus pun OK, baru terasa sedap dan manisnya. 

Bila kita dah masak lemak, masak kari, rasa sotong dah tenggelam dengan rasa kari. Begitu juga dengan sambal tumis tapi sambal tumis ok lagi kerana kita masak sotong sekejap sahaja. Golek golek dalam sambal dan tutup api. 

Jadi kalau sotong, saya suka masakan yang dimasak simple seperti sotong goreng kicap atau sotong goreng garam kunyit sahaja. Memasaknya cepat, bahannya mudah dan rasanya sangat sedap. Betul tak?

Jom layan resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba...



Sotong Goreng Kicap Mudah dan Sedap

Bahan A:
500 gram sotong
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
½ sudu kecil serbuk cukup rasa Knorr

Bahan B:
Sedikit air asam jawa
Kicap masin secukupnya
Gula secukup rasa

Bahan C:
1 biji bawang besar Holland - hiris bulat
3 tangkai cili merah - hiris serong
2 tangkai cili hijau - hiris serong
2 helai daun limau purut

Cara cara:
Sotong digaul dengan garam, serbuk kunyit dan serbuk perasa. Ketepikan.

Panaskan minyak dan masukkan sotong. Goreng sehingga terbit minyak. Masukkan asam jawa, kicap masin dan gula secukup rasa.

AKhir sekali masukkan cili hijau, daun limau purut dan bawang besar. Kacau rata sehingga bawang layu. Tutup api.


Rabu, 28 Julai 2021

Masak Lemak Jantung Pisang dan Udang



Saya ingin kongsikan petikan dari video Ustaz Jafri berkenaan kecukupan rezeki. Cukup maknanya sempurna. Tidak lebih dan tidak kurang. Rasulullah SWA mengajar supaya kita memohon kecukupan rezeki di dalam doa kita. Jika kita bertawakal pada Allah, hati akan rasa tenang dan rasa cukup.

Harta hanya perlu secukup sahaja. Kalau lebih, akan memberi mudarat. Umpama kita menggunakan gula dalam membuat minuman. Mesti secukup sahaja. Kalau kurang rasanya tak sedap. Jika gula berlebihan, minuman tak rasa sedap dan boleh memberi mudarat pada kesihatan.

Berapa orang yang akan rasa gembira dan rasa tenang bila melihat kejayaan orang lain. Bila kita bertawakkal kepada Allah, kita tak akan rasa dengki dengan kejayaan orang lain. Kalau kita tak dapat maknanya bukan rezeki kita. Kalau kita dapat, mungkin ianya bukan baik untuk kita. Ianya akan menjadikan kita sibuk dan lupa dengan Allah dsb.

Untuk mendapat kecukupan rezeki, kita disarankan untuk melakukan 2 perkara ini iaitu jangan meninggalkan solat sunat Dhuha 4 rakaat. Kedua amalkan untuk membaca 2 ayat terakhir surah Al Baqarah kalau boleh setiap kali selepas solat solat fardhu supaya kita lebih konsisten. Insya Allah, kita akan diberi kecukupan sehingga akhir. Setakat ini dahulu, sekarang kita. masuk pula bab resipi.


Jantung pisang ialah antara lauk sayuran kegemaran saya. Macam macam boleh dimasak dengan jantung pisang. Boleh dimasak teresek, gulai lemak, masak lemak cili api atau goreng tumis dengan udang dan banyak lagi.

Hari ini saya masak lemak dengan dicampurkan dengan sedikit udang. Bukan sahaja saya tapi anak anak yang sebelum ini tak suka makan sayur jenis ulaman seperti ini pun, makan menambah nambah. Haa serious sedap jantung pisang ini. 

Jom cari jantung pisang dan bolehlah cuba resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba...



Masak Lemak Jantung Pisang Dengan Udang

Bahan bahan:
1 biji jantung pisang
250 gram santan segar
Udang 
Garam
Gula - opsyenal 

Bahan kisar:
2 tangkai cili merah
4-5 tangkai cili api - ikut pedas disukai
4-5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara cara:
Jantung pisang dikupas sehingga bahagian kulit yang berwarna cerah. Kemudian dibelah 4 dan direbus sehingga lembut. Angkat dan hiris mengikut yang disukai. Basuh dan tos.

Tuang bahan kisar di dalam kuali dan masak atas api kecil seketika sehingga hampir kering. Tuang santan dan kacau rata sehingga hampir mendidih.

Masukkan udang dan kacau rata. 

Masukkan jantung pisang dan garam serta gula secukup rasa. Masak sehingga mendidih. Sesuaikan rasa dan bolehlah ditutup api.


Selasa, 27 Julai 2021

Rendang Pedas Ayam Perak Untuk Hidangan Di Pagi Raya


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Semoga kita semua jaga diri dan mematuhi semua SOP yang ditetapkan supaya kita dan keluarga tidak dijangkiti virus Covid 19. Kepada yang belum mendapat vaksinasi, semoga terus bersabar, kepada yang belum mendaftar, harap dapat melakukan pendaftaran secepat mungkin. 

Kes baru harian yang sekarang berada antara 14-17 ribu amatlah menakutkan. Dan lebih menakutkan lagi kerana hospital tidak lagi dapat menampung bilangan pesakit covid 19. Hospital juga tidak dapat lagi menguruskan jenazah disebabkan kekurangan staff. Jadi jenazah juga semakin bertambah di hospital. 

Hari ini dapat whatsApp group di mana mereka yang positif Covid 19 perlu menjaga diri sendiri di rumah masing masing. Dont bother the government. Haa terkejut. Ya lah berkurung di rumah berbulan bulan tapi kes harian kian meningkat. Sebab apa? Sebab ada yang masih degil. Masih nak pekerja datang kerja. Masih ambil mudah bab mematuhi SOP.

Pihak hospital sekarang lebih menumpu kepada mereka yang sakit. Yang lain perlu berada di rumah dengan perlu merekod surveillance order dalam My sejahtera. 

Persoalannya di sini, jika rumah anda rumah yang kecil atau rumah flat, bagaimana agaknya anda hendak kuarantin di rumah. Alamaknya semua akan berkumpul dalam satu rumah dan sama sama dijangkiti. 

Jadi sebelum kita dijangkiti, kita perlulah benar benar mematuhi SOP yang ditetapkan jika benar benar perlu keluar rumah. Covid ini real bagi mereka yang telah mengalami dan ditimpa ujian. Bagi yang belum, mereka tetap degil. Balik rumah, bukan nak terus mandi dan membersihkan diri. 

Walaupun banyak kempen tentang cara cara untuk mengelakkan covid, tapi masih ramai buat endah tak endah. Cukup setakat ini dahulu, semoga kita semua mengambil maklum mana mana yang boleh memberi manafaat.


Rendang pedas ayam saya hari ini adalah rendang yang saya sediakan untuk hidangan pagi Hari Raya Aidil Adha yang lalu. Saya menggunakan resipi dan cara penyediaan seperti mana arwah Bonda mertua menyediakannya setiap kali hari raya. 

Simple tapi sedap. Kalau nak bertambah sedap, masukkan lebih daun kunyit. Makan dengan lemang dan pulut kuning memang sedap. Saya masukkan sedikit bawang putih tapi saya tahu ada orang yang langsung tak menggunakan bawang putih. Jadi terpulang lah kepada citarasa masing masing. 

Jom layan resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba. 


Rendang Pedas Ayam Perak

Bahan bahan:
2 ekor ayam
1 kg santan segar
1 mangkuk kelapa parut - digoreng keperangan (jika suka boleh dikisar dengan 50 grm utk 1 ayam)
7 biji bawang besar - 380 gram - kisar
3 keping asam keping
2 helai daun kunyit - hiris
Garam

Bahan hiris:
4 inci halia - 50 gram
3 inci kunyit hidup - 20 gram
10 biji bawang merah - 100 gram
4 ulas bawang putih - opsyenal
8 batang serai
6 sudu besar penuh cili - 250 gram

Cara cara;
Masukkan semua sekali ke dalam kuali dan masak sehingga rendang kering yang disukai.

Masukkan asam keping, gula dan garam.

Nota:
Jika ayam dikeluarkan dari peti ais, dimasak ayam terlebih dahulu sehingga air ayam kering sebelum dimasukkan bahan lain.

Untuk mengelakkan ayam hancur, kacau di bahagian bawah kuali sahaja supaya ianya tidak melekat dan hangus di permukaan bawah kuali. 

Ahad, 25 Julai 2021

Nasi Goreng Daging Mudah Dan Sedap


Seperti biasa sebelum anda membaca coretan saya dan resipi saya hari ini, sudi kiranya anda klik iklan yang keluar di bahagian atas blog ini. Juga jangan lupa klil follow blog samada di sebelah kanan entri atau di bahagian bawah entri. 

Catatan kes harian baru Covid 19 hari ini ialah melebihi angka 17 ribu kes. Saya tak mahu terkejut terkejut kerana saya memang menjangka ianya akan menjangkau 50 ribu kes sebelum ianya mulai turun. 

Apa yang saya kesian ialah pada anak anak yang hampir memasuki usia persekolahan. Mereka tidak berpeluang bertemu rakan rakan sekelas dan guru guru. Begitu juga anak anak yang melangkah ke universiti atau anak anak yang baru bekerja. 

Anak saya, Juita sejak melaporkan diri bertugas di KWSP, belum lagi berpeluang untuk ke pejabat. Hanya bekerja dari rumah. Jadi dia belum berpeluang untuk merasai alam pekerjaan sebenarnya. Namun saya percaya dan yakin, di sebalik musibah dari wabak ini, pasti ada hikmah yang Allah ingin berikan kepada mereka yang bersabar. 

Jadi kita kena berusaha untuk mematuhi SOP dan tidak keluar rumah jika tiada menpunyai urusan penting. Selain itu, kita mesti mendapatkan vaksinasi yang dibuat oleh kerajaan. Selepas kita berusaha, kita hendaklah bertawakal kerana tiada daya dan kekuatan kita melainkan pertolongan Allah semata.  



Hari ini saya ingin kongsikan resipi yang mudah, simple tapi wallaaa sangat sedap iaitu nasi goreng daging. Saya memang suka menggunakan daging dalam nasi goreng atau mee goreng. Memang rasanya akan terasa lebih sedap berbanding dengan menggunakan ayam. Itu pendapat dan citarasa saya lah. 

Serious sedap, saya memang suka sangat dengan nasi goreng seperti ini. Secukup rasa dan sangat kena dengan selera saya. Makan berulang ulang sampai petang. Anak anak juga memuji keenakannya. 

Jom layan resipi yang saya gunakan hari ini dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba...




Nasi Goreng Daging

Bahan bahan:
850 gram nasi putih
1 mangkuk daging - rebus sehingga empuk
1 mangkuk kacang panjang
3 keping fish cake
2-3 biji telur
1 kiub ikan bilis
Garam
½ cawan minyak

Bahan kisar:
1 genggam cili padi - ikut pedas disukai
3-4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga terbit minyak. Masukkan daging dan fish cake.

Masukkan kiub ikan bilis dan sedikit garam. Kacau rata sehingga sebati.

Ketepikan bahan dan masukkan telur. Biarkan telur separuh masak, baru dikacau.

Masukkan kacang panjang dan kacau seketika sebelum terus masukkan nasi. Besarkan api dan kacau sehingga nasi berasap dan beraroma.

Sesuaikan rasa garam. Bolehlah tutup api.


Sabtu, 24 Julai 2021

Gulai Ikan Tongkol Nasi Dagang Kelantan



Alhamdulillah 22 Julai 2021 akhirnya saya mendapat suntikan vaksin astra zeneca dos yang pertama. Walaupun agak terlewat berbanding dengan rakan rakan sebaya dalam group WhatsApp, saya bersyukur kerana urusannya telah dipermudahkan. Sebelum itu, jangan lupa klik iklan yang keluar di blog ini tau dan klik follow blog sekali. Terima kasih. 

Memang menakutkan bila melihat angka kes baru jangkitan covid harian yang makin meningkat. Terutama bagi kes yang melibatkan pekerja pekerja kilang yang beroperasi dan melibatkan warga asing. Selamba sahaja mereka dengan memakai gelang pink, keluar membeli belah dengan menaiki motor berdasarkan gambar gambar yang viral.

Pandemik covid 19 menyebabkan kita menjadi takut dengan semua orang, takut untuk bertemu dengan orang, walaupun ahli keluarga sendiri jika mereka keluar di musim pandemik ini. Lebih lebih lagi, bila melihat ramai orang yang tidak mengambil berat bab pematuhan SOP. 

Ramai yang merasakan mereka mematuhi SOP walaupun kita yang melihatnya mendapati sebaliknya. Pakai pelitup hidung pun longgar asyik jatuh sahaja sehingga nampak lubang hidung. Jarang jarang membasuh tangan selepas menyentuh barang atau balik ke rumah. 

Jadi dalam keadaan seperti ini apa yang boleh dilakukan ialah berdoa dan bertawakal agar diri kita, keluarga kita dan seluruh rakyat negara kita dilindungi dari jangkitan virus covid 19. Sedih saya membaca catatan di IG story yang menulis neneknya meninggal selepas 6 hari dijangkiti covid 19. Hari pertama disahkan, masih lagi bergelak gelak semasa membuat video call.   

Di dalam keadaan ini, siapa yang boleh menyelamatkan kita? Tidak ada. Hanya Allah semata mata. Sesungguhnya tiada daya dan kekuatan melainkan dengan pertolongan Allah jua. Aameen. Sekarang kita masuk pula, bab resipi dan masakan.



Orang Kelantan kalau sarapan pagi memang dengan menu berasaskan nasi seperti nasi berlauk, nasi dagang dan nasi kerabu. Kebelakangan ini sahaja, mulai ada nasi lemak. Ketiga tiga nasi tersebut adalah kegemaran saya. Kalau nasi berlauk dan nasi dagang, lauknya boleh dipilih samada gulai ayam, kerutuk ayam atau daging dan gulai ikan. 

Manakala nasi kerabu pula berlaukkan ayam percik atau daging bakar. Tapi kalau saya, saya akan makan juga nasi kerabu dengan gulai ayam atau gulai ikan atau kerutuk kerana saya mahu makan kesemuanya. 

Gulai ikan untuk nasi berlauk adalah gulai kuning kunyit lengkuas yang kuahnya pekat pekat dan dimasukkan sekali sayur kacang, timun dan lada solok. Berbeza dengan gulai ikan untuk lauk nasi dagang Kelantan. 

Gulai ikan untuk nasi dagang biasanya menggunakan ikan tongkol, yang isinya hitam. Tapi hari ini saya guna ikan tongkol yang isinya putih. Kuahnya juga hampir sama dengan gulai ikan nasi berlauk, cuma dimasukkan sedikit rempah kari ikan. 

Kalau nasi dagang, pasti ramai yang tahu perbezaan nasi dagang Terengganu dengan Kelantan kan? Untuk nasi dagang Kelantan, boleh masukkan 1 genggam beras pulut ke dalam beras nasi dagang supaya nasi tidak berderai. Itu sahaja lain lain macam biasa.   

Jom layan resipi gulai ikan tongkol lauk nasi dagang Kelantan yang saya gunakan hari ini. Selamat mencuba...



Gulai Ikan Tongkol Lauk Nasi Dagang Kelantan

Bahan rebus:
1 ekor ikan tongkol hitam
6-7 keping asam keping
1 sudu besar garam
¼ keping gula Melaka
Sedikit cuka

Bahan lain:
1 paket kecil rempah kari ikan
½ kg santan segar pekat
10-15 biji cili api - dibuang tangkai
½ cawan minyak 
Garam
Gula
Asam keping

Bahan kisar:
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
5-7 biji cili kering - 1 sudu besar cili kering kisar

Cara-cara:

Rebus ikan dengan semua bahan rebus sehingga air tinggal ¼ sahaja. Nota: saya suka biarkan semalaman. Keesokan baru dimasak. 




Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan rempah kari ikan dan kacau rata dengan cepat. Masukkan sedikit air dan tumis hingga terbit minyak.



Masukkan air rebusan ikan, asam keping, garam. Kacau rata.


Masukkan santan dan kacau rata sehingga mendidih. Kacau hingga mendidih kali kedua atau hingga naik minyak dengan cantik. 


Akhir sekali, tabur cili padi. Nota: Kalau Kelantan, biasanya menggunakan lada solok.  



Nota:

Gulai ni mesti ada rasa masin, manis dan masam secukupnya.


Selasa, 20 Julai 2021

Daging Goreng Kunyit Kelantan Yang Sangat Sedap


Setiap kali hari raya Korban, lauk inilah yang paling saya rindu. Semasa lembu sedang dilapah dagingnya, kami mengambil sedikit bahagian daging, ditimbang dan masak daging goreng kunyit. 

Sebaik sahaja daging selesai dibahagikan, semua dijemput untuk makan nasi berlaukkan daging goreng kunyit, sambal belacan dan lauk lain seperti singgang tulang, kari ayam atau ikan dsb.


Nampak mudah menyediakan daging goreng kunyit tapi jika tidak dipelajari betul betul, ia tidak akan menghasilkan daging goreng kunyit seperti mana yang saya makan setiap kali hari raya Korban di kampung.

Saya sendiri mencuba berkali kali tapi tidak menjadi seperti lauk di rumah kakak saya. Berkali kali juga terpaksa call talian hayat dengan kakak. Saya pun dah lama tak balik masa hari raya Korban. Kalau balik, memang saya berhajat nak belajar dengan tengok dari mula sehingga akhir cara ianya dimasak. 

Lagi lagi dah 2 tahun dunia dilanda wabak Covid 19. Jika dulu, nak balik kena mohon cuti kerana cuti hari raya Aidil Adha hanya sehari sahaja. Ingat dah bersara, bolehlah balik beraya dan melakukan ibadah korban di kampung. 

Walaupun tak balik, saya masih membuat korban di kampung. Kakak akan membuatkan pembahagian daging dan mengagihkan bagi pihak saya. Bahagian saya akan dikirimkan pada kami di sini. 

Jom layan resipi dan cara penyediaannya. Jika anda dapat daging korban, bolehlah cuba. Bahannya mungkin sama sahaja tapi teknik penyediaannya yang memberikan hasil yang berbeza. Selamat mencuba…


Daging Goreng Kunyit Kelantan

Bahan bahan:
300 gram daging - hiris lebar
Garam
Serbuk kunyit
1 biji bawang besar Holland - hiris
2 tangkai cili merah dan hijau - hiris
Serbuk perasa - opsyenal
Minyak masak

Cara cara:
Lumur daging dengan garam dan serbuk kunyit. Masukkan ke dalam kuali bersama air secukupnya untuk daging empuk. 

Bila air hampir kering, tuang minyak masak secukupnya. Nota: mesti masih ada air. 

Kacau rata sehingga air dalam minyak hampir kering, masukkan bawang besar dan cili cili hiris tadi. Jika suka, masukkan sedikit bahan perasa. 

Kacau rata sehingga bawang layu. Tutup api. 

Bila hidang, ceduk sekali dengan sedikit minyak ke dalam pinggan. 

Nota:
Lagi sedap jika gunakan sedikit bahagian berlemak dan menpunyai urat rawan. Kalau tak silap, daging bahagian paha. 

Jika suka, campurkan sekali sedikit hati dan limpa. 

Isnin, 19 Julai 2021

Rendang Pedas Daging Perak Untuk Hari Raya Aidil Adha



Selamat menyambut hari raya Aidil Adha buat semua pembaca blog saya. Sebelum kita masuk bab resipi, jangan lupa untuk klik iklan yang keluar di blog dan juga klik follow blog saya. Terima kasih atas kerjasama anda semua.

Sempena Hari Raya Aidil Adha atau dikenali juga sebagai Hari Raya Korban, pastinya mengingatkan saya pada kampung halaman. Setiap tahun kami adik beradik dan anak anak buah akan melakukan ibadah korban dengan lembu yang dibela sendiri oleh kakak. Jadi lembu korban kami biasanya sangat gemuk dan cantik. 

Hanya sekali saya melakukan korban di sini bersama rakan rakan di Jabatan Penjara Kajang. Saya memang terkejut melihat lembu bukan sahaja kecil tapi kurus sehingga boleh nampak tulang rusuknya. 

Saya diberitahu yang lembu lembu tersebut hanya dilepaskan di ladang kelapa sawit. Tapi memang kesian bila melihat lembu kurus begitu yang pastinya tidak cukup makanan. Saya memang tidak pernah melihat lembu kurus sebegitu. 

Ibadah korban ini sangat dituntut kepada umat islam kerana fadhilat dan hikmah yang terkandung di dalamnya. Hikmah korban yang utama ialah sebagai tanda umat Islam memperingati peristiwa yang berlaku pada zaman Nabi Ibrahim dan anaknya. 

Peristiwa tersebut merupakan antara salah satu peristiwa yang memperlihatkan ketaatan Nabi Ibrahim kepada Allah s.w.t apabila diwahyukan oleh Allah untuk mengorbankan anaknya Nabi Ismail.

Peristiwa itu berlaku apabila Nabi Ibrahim bermimpi bahawa Allah s.w.t meyuruh beliau Nabi Ibrahim untuk menyembelih anaknya Nabi Ismail. Walaupun masyarakat menganggap beliau sudah hilang akal, Nabi Ibrahim tidak menghiraukannya.

Nabi Ismail dibawa ke tempat untuk disembelih dan Nabi Ibrahim menjalankan perintah Allah dengan memancungkan pedang ke leher anaknya, maka terperciklah darah ke badan Nabi Ibrahim.

Alangkah terkejutnya Nabi Ibrahim apabila melihat yang disembelihnya itu bukan anaknya tetapi seekor haiwan iaitu kibas. Hal ini jelas menunjukkan akan keperibadian Nabi Ibrahim yang taat akan perintah Allah dan seharusnya menjadi ikutan umat Islam.

Selagi kita masih hidup, sama samalah kita melakukan ibadah korban. Insya Allah kita mampu jika kita merancang untuk melakukannya dengan menyimpan wang secara berdikit dikit. Ibadah ini tidak boleh lagi dilakukan setelah kita meninggal dunia, tidak seperti ibadah Haji. Jom sama sama kita mengambil peluang ini untuk melakukan korban. 

Disebabkan pandemik covid 19, tahun ini kakak saya tidak jadi melakukan korban kerana tidak mendapat kelulusan pihak berkuasa. Jadi saya mengambil keputusan untuk melakukan ibadah korban di tanah suci Mekah bersama anak saya Juita.  


Sekarang kita masuk pula bab resipi yang saya masak untuk hari raya Aidil Adha tahun ini iaitu Rendang Pedas Daging Perak. Cara menyediakan rendang pedas daging sama sahaja dengan cara menyediakan rendang pedas ayam. Cuma untuk rendang ayam, saya menggunakan kelapa goreng. Untuk rendang pedas daging, saya menggunakan kerisik. 

Rendang daging perlu dikacau lama lama sehingga warna bertukar kemerahan gelap begitu. Seperti biasa, rendang daging ini akan dihidangkan dengan lemang dan ketupat. Ketupat palas lemak.

Jika ada yang nak tengok resipi saya gunakan hari ini, boleh salin resipi di bawah. Saya menggunakan 2 kilo daging, jadi anda cuma perlu gandakan bahan bahan yang digunakan. 

Jom layan resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Selamat mencuba.... 



Rendang Pedas Daging Perak 

Bahan-bahan:
1 kg daging - dipotong nipis
1 kg santan segar pekat
5 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar kerisik
2-3 keping asam keping
Garam secukup rasa

Bahan hiris halus:
20 biji bawang merah
4 ulas bawang putih - opsyenal
4 inci halia tua
8 batang serai
4 helai daun kunyit

Cara cara:
Masukkan daging, cili kisar dan kesemua bahan yang di hiris ke dalam kuali.



Masukkan santan, nyalakan api dan masak sehingga mendidih. Kacau sekali sekala supaya tidak hangus di bawah permukaan kuali. Setelah kuah sedikit pekat, masukkan asam keping dan garam. 

Setelah kuah hampir kering dan terbit minyak, masukkan kerisik. Kacau sehingga rendang kering yang disukai.

Kacau lagi sehingga rendang bertukar warna merah gelap, bolehlah sesuaikan rasa garam. Jika belum cukup, boleh tambah garam dan asam. Setelah sesuai rasa, bolehlah tutup api dan sedia untuk dihidangkan. 



Jumaat, 16 Julai 2021

Nasi Goreng Cendawan Pedas Yang Sedap



Saya tahu masing masing punya pendapat dan pendirian berbeza dalam satu satu perkara. Setiap orang patut menghormati perbezaan pandangan orang lain. Apa yang saya perhatikan, bila tak setuju netizen secara berjemaah mengecam orang yang tidak sependapat dengan mereka. 

Jangan begitu. Jangan guna media social untuk mendapat dosa. Hidup ini terlalu singkat untuk disia siakan. Simpan sahaja jika rasa kita tidak setuju. Itu lebih baik.  

Sekarang ini, waktu lock down ramai orang susah kerana tidak dapat keluar bekerja untuk mencari nafkah seperti biasa. Tempat mereka bekerja yang jika tidak dalam kategori "essential" ditutup, menjadikan mereka kehilangan pekerjaan. 

Kesusahan sehingga ramai yang menpunyai masalah kewangan untuk membeli barang barang keperluan asas. Ramai orang perseorangan dan NGO yang mengumpul dana dan membeli serta mengagihkan pek makanan keperluan asas di kawasan masing masing.

Tidak kurang ramai orang yang menggunakan media sosial untuk menghantar mesej memohon bantuan susu bayi dan lampin pakai buang. Susu mungkin boleh difahami kerana susu adalah keperluan bagi bayi tetapi lampin pakai buang adalah barangan yang boleh dielakkan bila kita berada dalam kesusahan. 

Lebih lebih lagi bila ibu ibu berada di rumah masa lock down, jadi ada masa untuk menggunakan lampin kain yang boleh dibasuh selepas digunakan dan juga melatih anak anak untuk ke tandas. 

Saya melihat dalam IG, ada ibu yang menpunyai seorang atau dua anak berumur agak agak dalam 3-4 tahun pun minta bantuan membeli lampin pakai buang. Usia seperti ini, kita telah boleh melatih anak anak ke tandas. 

Tapi biasalah ada yang mengecam dan membahaskan bila perkara ini disuarakan dengan alasan masa dulu tak sama dengan masa sekarang. Memang lah masa dulu tak sama dengan masa sekarang. Seperti juga masa senang tak sama dengan masa susah. Tapi nilai dan sikap berjimat cermat adalah nilai yang sentiasa relevan dalam hidup seorang manusia. 

Kita kena membuat perubahan pada gaya hidup. Contoh saya sendiri, waktu saya bekerja dan bergaji tidak sama dengan sekarang selepas bersara tanpa mendapat pencen bulanan. Mahu tidak mahu, saya terpaksa membuat perubahan pada diri sendiri. 

Dari lima orang anak saya, anak yang keempat dan kelima sahaja yang lebih banyak menggunakan lampin pakai buang. Itu pun masih digilirkan dengan lampin kain. Kenapa saya buat perubahan kerana saya lebih mampu ketika itu berbanding dengan sepuluh tahun sebelumnya. Di awal perkahwinan dan mula membina kehidupan, saya memang terpaksa berjimat cermat. Makan pun 2 kali sahaja sehari. Pagi dan malam. 

Saya menulis ini adalah untuk situasi jika kita susah, jika kita mampu tak ada masalah nak pakaikan lampin pakai buang 24 jam pun. Tak jadi masalah. Jadi kalau ada yang tidak bersetuju dengan saya, terpulang lah. 

Kalau rasa mahu membantu mereka yang meminta bantuan lampin pakai buang, boleh sahaja. Tak jadi masalah juga pada saya. Saya ada cara sendiri untuk sedekah dan infaq saya. Saya memilih saluran yang lebih telus supaya sampai kepada lebih ramai orang yang benar benar memerlukan. Itu cara saya. OK sekarang saya tinggalkan bab ini dan saya mohon maaf andai pendirian saya tidak sama dengan pendirian anda.  



Siapa macam saya suka masakan berasaskan cendawan. Masa kecil kecil dulu, biasa mengutip cendawan liar di hutan. Goreng cendawan dengan telur dadar. Atau dimasak lemak cendawan. Sekarang ini, kalau di kampung pun, tak perlu lagi nak cari sendiri. Boleh jer beli di pasaraya. 

Kebetulan pula, saya memang penggemar nasi goreng.  Jadi saya gandingkan nasi goreng dengan cendawan. Tu diaaa, sedap sangat sangat. Nasi tu ada bau bau dan aroma cendawan. 

Jom layan resipi dan cara penyediaanya di bawah ini. Selamat mencuba....  



Nasi Goreng Pedas Cendawan 

Bahan bahan:
4 cawan nasi putih - 500 gram
2 biji telur
2 + 2 sudu besar minyak masak
1 cawan karot 100 gram - potong dadu (atau guna karot frozen)
1-2 cawan cendawan - potong dadu
1 sudu besar Knorr Pasti Sedap - 10 gram
100 gram isi ayam
2 sudu besar sos ikan
½ cawan daun bawang - hiris

Bahan Tumbuk kasar:
3 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 tangkai cili api - ikut pedas disukai

Cara cara:
Panaskan 2 sudu besar minyak dan masukkan telur. Biarkan separuh mengeras, baru dikacau rata dan angkat. Ketepikan.

Menggunakan kuali sama, masukkan baki minyak. Tumis bahan tumbuk sehingga cili masak dan naik bau.

Masukkan isi ayam dan kacau rata sehingga masak.

Masukkan karot dan kacau sehingga lembut (jika guna karot segar), baru dimasukkan cendawan.

Masukkan sos ikan, perasa Knorr Pasti Sedap dan nasi. Masukkan telur yang telah digoreng tadi. Besarkan api dan kacau sehingga nasi berasap dan beraroma.

Tutup api. Masukkan daun bawang dan kacau rata. Sedia untuk dihidangkan.


Nota:
Jika suka sebelum dihidangkan, tabur bawang goreng.

Boleh ganti 1 sudu besar minyak dengan 1 sudu besar mentega.