Khamis, 4 Jun 2020

Mee Hoon Goreng Daun Limau Purut Kesukaan Anak Anak

Mee Hoon Goreng Daun Limau Purut Kesukaan Anak Anak

Hari ini adalah hari kedua kerja kerja menukar tile di rumah kami serta beberapa kerja repair lagi yang dilakukan. Memang kena berkurung dalam bilik sahaja kerana habuk merata ke tingkat atas.

Pagi pagi lagi hari telah hujan dengan lebat. Selepas hujan reda, kami keluar ke pejabat Tanah dan Galian Selangor Daerah Petaling untuk mendapatkan bil cukai tanah terkini. Saya balik terlena sekejap sebab terkilan dengan guard yang menjaga pintu masuk di situ kerana saya tidak dapat menggunakan scan handphone. 

Dia boleh membebel saya katanya praktis ini telah lebih sebulan dipakai dan semua orang perlu ikut peraturan. Persoalannya saya juga ikut peraturan cuma saya memilih untuk menulis maklumat dalam buku pendaftaran masuk. Bukan menggunakan scan di handphone. 

Memang saya tidak berniat untuk membesar besarkan tapi saya merasa sangat terkilan. Kalau pun terpaksa melakukan kerja kerja tambahan, tak perlu kot untuk menunjuk perangai kurang sopan pada pelanggan. OK lah sekarang kita masuk pula bab masakan. Hari ini saya ingin kongsikan mengenai mee hoon goreng daun limau purut.

Mee Hoon Goreng Daun Limau Purut Kesukaan Anak Anak

Nak tanya, siapa pernah cuba menyediakan mee hoon goreng daun limau purut ini? Memang telah banyak kali, saya kongsikan resepinya di blog ini. Kalau belum, saya cadangkan anda mencuba resepi mee hoon goreng kegemaran kami sekeluarga. Malahan tetamu yang datang ke rumah dan dihidangkan dengan mee hoon ini juga, memuji keenakannya. Rasa dan bau ala ala tom yam kerana penggunaan daun limau purut yang memang sinonim dengan tom yam.

Bahan bahan yang digunakan sangat simple dan mudah didapati di dalam peti ais rumah. Karot dan kubis dimasukkan bagi menambahkan khasiat kepada hidangan sahaja. Ianya adalah opsyenal. Jika tidak dimasukkan pun, masih sedap. Daun limau purut mungkin boleh dipetik di belakang rumah jika anda menpunyai pokok limau purut. Menyediakannya pun sangat cepat dan mudah. Dan yang paling penting, ianya sedaaap.

Jom layan resepi yang saya gunakan di bawah ini. Selamat mencuba...


Mee Hoon Goreng Daun Limau Purut Kesukaan Anak Anak

Mee Hoon Goreng Daun Limau Purut

Bahan bahan:
1 bungkus mee hoon vercimelli Jati
1 mangkuk udang
Karot - opsyenal
Kubis - opsyenal
3 biji telur
Garam

Bahan kisar:
3 tangkai cili hijau
3 tangkai cili merah
4 tangkai cili padi
½ biji bawang besar
15-20 helai daun limau purut - buang tulang

Cara cara:
Kisar cili cili dan bawang besar sehingga hancur. Masukkan daun limau purut dan kisar jangan terlalu halus supaya masih ada daun limau purut.

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan udang dan kacau rata. Masukkan karot dan kacau sehingga lembut. Masukkan kubis dan kacau rata lagi.

Ketepikan semua bahan dan masukkan telur. Setelah telur hampir mengeras, baru dikacau rata. Masukkan sedikit garam. 

Masukkan mee hoon yang telah direndam lembut. Kacau rata. Masukkan garam secukupnya. 

Mee Hoon Goreng Daun Limau Purut Kesukaan Anak Anak

Sebelum dihidangkan, tabur daun bawang dan bawang goreng.

Rabu, 3 Jun 2020

Agar Agar Sirap Rose

Agar Agar Sirap Rose

Hari ini kerja kerja repair lantai rumah telah dimulakan. Jadi saya berkurung jer di bilik sambil update blog. Dalam banyak banyak draft yang ada, saya memilih untuk menulis mengenai agar agar kegemaran saya iaitu Agar Agar Sirap Rose.

Sebelum itu, ramai yang bertanya apa renovation yang hendak saya buat. Sebenarnya selepas beberapa ketika, lantai akan terangkat naik disebabkan tekanan angin dan udara di bawah tanah jika ianya tidak dibuat dengan betul semasa pembinaan. Semasa kerja kerja render dan tile dulu, memang kami telah ditipu oleh pekerja Indonesia. Jadi kami terpaksa mencari masa untuk menukar tile. Kerja yang paling saya tak suka kerana ia akan menyebabkan habuk. Nanti bila dah siap, kita boleh tengok bagaimana hasilnya. Sekarang kita masuk bab masakan.

Agar Agar Sirap Rose adalah antara agar agar kegemaran saya sejak kecil. Setiap kali balik kampung pun, anak buah saya Mimi pun suka menyediakan agar agar ini. Selain sedap, ianya sangat mudah dengan bahan bahan yang ringkas. Itu sebab ianya menjadi pilihan bila mahu membuat agar agar.

Tapi biasa bila masak agar agar ni, main agak agak jer sukatan air dan gulanya. Jadi bagi anak anak yang baru nak belajar memang susah nak membuatnya. Kalau di blog ramai yang tulis 1 pek agar agar tali tanpa menyebut berat. Agar agar tali ada banyak beratnya. Ada yang berat 18 gram, ada yang 20 gram dan ada yang 25 gram. Ada juga yang ditulis 37 gram tapi bila ditimbang agar agarnya sahaja, baru 25 gram. Jadi kalau tulis 1 pek, kita tak pasti pek untuk berat berapa gram.


Agar Agar Sirap Rose

Hari ini, saya sukat bahan bahan yang digunakan bagi memudahkan sesiapa yang ingin membuatnya. Tinggal disesuaikan dengan citarasa masing masing. Ada yang suka agar agar lembut dan ada yang suka keras sedikit. Jadi kena ikut apa yang kita suka dengan menambah atau mengurangkan air. 

Alhamdulillah, sedap dan secukup rasa manis nya dan seelok lembutnya pada saya. Masa saya memotongnya, dah hampir sepinggan saya makan lepas satu satu. Memang kalau makan agar agar ni, tak boleh nak berhenti. Laju sangat jadinya. Sangat nyaman dengan rasanya yang sejuk sejuk.  

Jom layan resepi di bawah ini. Selamat mencuba...

Agar Agar Sirap Rose

Agar Agar Sirap Rose 
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 paket agar- agar tali - 25 gram
¾ liter air
1 helai daun pandan - carik & simpul
1 ½ cawan gula 
30 gram gula batu
2 sudu besar sirap rose

Cara cara:
Rendam agar-agar hingga lembut. Masak agar agar dengan air, daun pandan dan gula batu sehingga agar agar hancur. 

Agar Agar Sirap Rose

Setelah hancur, masukkan gula dan sirap ros. Kacau sehingga gula larut dan mendidih. 

Agar Agar Sirap Rose

Agar Agar Sirap Rose

Tapis ke dalam loyang yang disukai. Ketepikan sehingga keras, baru dipindahkan ke dalam peti ais. Sedap dimakan ketika sejuk. 



Selasa, 2 Jun 2020

Soto Ayam Di Hari Raya Kedua

Soto Ayam Di Hari Raya Kedua

Telah lama teringin untuk menyediakan Soto Ayam. Maklumlah soto ayam yang dibeli di kedai jarang yang memenuhi selera saya. Kebiasaannya musim perayaan sebegini, soto senang ditemui di majlis majlis rumah terbuka. 

Tetapi tahun ini raya PKP, tiada rumah terbuka dibenarkan. Jadi mahu atau tidak, terpaksa menyediakannya sendiri di rumah. Lagi pula, inilah masa terbaik untuk menyediakan masakan yang renyah kerana ramai orang di rumah yang boleh makan. Saya katakan renyah kerana banyak bahan sampingan yang terpaksa disedia untuk melengkapkan hidangan soto.

Kalau anda salah seorang follower Azie Kitchen, pasti anda tahu yang saya menpunyai signature recipe untuk soto yang telah saya gunakan lebih 30 tahun lamanya. Boleh klik di SINI

Saya juga pernah menyediakan soto madura di SINI menggunakan daging. Kali ini saya menggunakan soto yang diubahsuai dengan dimasukkan buah keras bagi menambah rasa lemak pada soto.  

Soto Ayam Di Hari Raya Kedua

Sangat sedap soto saya hari ini. Lebih lebih lagi bila dimakan beramai ramai. Siap sahaja, terus dihidangkan. Sekali makan terus licin. Ingat boleh makan ulangan di sebelah petang. Hampa. Memang kalau di hari raya kedua, orang mula mencari makanan lain selain dari ketupat, lemang dan rendang. 

Jom layan resepi dan cara penyediaannya di bawah ini. Juga jangan lupa video penyediaannya di Azie Kitchen Youtube Channel di SINI. Selamat mencuba... 

Soto Ayam Di Hari Raya Kedua

Soto Ayam

Bahan bahan:
1 ekor ayam
2 inci lengkuas - ketuk
1 sudu kecil lada putih - tumbuk halus
3-4 helai daun salam
½ mangkuk santan
1 kiub pati ayam
Garam 

Bahan kisar:
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 biji buah keras
1-2 inci kunyit hidup
2 inci halia

Bahan lain:
Begedil
Sambal kicap
Mee hoon - goreng 
Daun sup
Daun bawang
Taugeh
Kacang tanah goreng
Bawang goreng

Cara cara:
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar sehingga sedikit masak. Masukkan daun salam, serai dan lengkuas. 

Soto Ayam Di Hari Raya Kedua

Soto Ayam Di Hari Raya Kedua


Masukkan air secukupnya untuk dijadikan kuah soto. Masak sehingga mendidih sebelum dimasukkan ayam. Biarkan seketika sehingga agak agak ayam masak. Setelah ayam masak, keluarkan ayam dan ketepikan.

Soto Ayam Di Hari Raya Kedua

Masukkan kiub pati ayam dan garam secukupnya.

Soto Ayam Di Hari Raya Kedua

Masukkan santan dan kacau rata. 

Soto Ayam Di Hari Raya Kedua

Ayam yang dikeluarkan dari kuah sup, digoreng seketika dan dicarik carik kasar.

Soto Ayam Di Hari Raya Kedua


Bahan bahan lain untuk dihidangkan dengan soto ayam ialah begedil, mee hoon goreng, sayuran seperti taugeh, daun bawang, daun sup, bawang goreng dan sambal kicap.

Soto Ayam Di Hari Raya Kedua

Soto Ayam Di Hari Raya Kedua


Sambal Kicap
Cili padi
Bawang putih
Kicap
Gula
Limau nipis


Sabtu, 30 Mei 2020

Chocolate Rice Puff Yang Sedap

Chocolate Rice Puff Yang Sedap

Saya tidak pasti dengan orang lain tapi pada saya Hari Raya Aidil Fitri tahun ini yang diraikan dalam suasana Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) kerana penularan wabak Covid 19, yang sangat seronok dan membahagiakan. 

Saya tidak perlu memikirkan juadah dan lauk pauk untuk tetamu tetapi hanya juadah untuk dimakan suami dan anak menantu sahaja. Lebih relax dan lebih santai. Lepas makan, boleh berehat rehat sambil tengok televisyen. 

Tak perlu nak rushing untuk balik kampung dsb. Saya boleh beraya dengan tenang. Maklumlah selepas sebulan berpuasa, tiba masa untuk kita berehat sambil menikmati juadah raya. Kalau biasa, masak banyak banyak dan selepas solat raya bergegas nak balik kampung. Tinggalkan semua makanan yang dimasak di rumah sehingga malam.  

Saya dan famili juga tidak membuat baju baru pun. Semua dipakai apa yang ada. Buka wardrobe dan cari apa apa yang matching. Nasib baik ada tudung, handbag dan kasut yang matching. Suami dan anak anak pun pakai baju yang sedia ada juga.

Kuih muih raya juga yang simple simple yang mengikut selera anak anak. Semuanya berasaskan cornflakes dan rice puff sahaja. Tak perlu banyak banyak kuih. Hari ini saya ingin kongsikan satu resepi biskut raya yang disediakan anak anak iaitu chocolate rice puff.  

Chocolate Rice Puff Yang Sedap

Biskut raya ini sangat mudah. Sekadar bancuh dan kacau rata. Masukkan dalam paper cup dan siap. Mudah. Bahan mudah, menyediakannya juga sangat cepat dan yang paling penting sedap dan memenuhi citarasa anak anak. 

Jom layan resepi dan penyediaannya di bawah ini. Juga jangan lupa video penyediaannya di Azie Kitchen Youtube Channel di SINI. Selamat mencuba...

Chocolate Rice Puff Yang Sedap

Chocolate Rice Puff
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
250 gram rice puff/coco puff
450 gram dark chocolate memasak
125 gram almond nibs 

Cara cara:
Cairkan chocolate memasak dengan kaedah double boiler. Setelah chocolate cair, disejukkan seketika. 

Setelah sejuk, masukkan almond nibs yang telah digoreng tanpa minyak dan gaul rata supaya bergaul rata dengan chocolate. 

Chocolate Rice Puff Yang Sedap

Akhir sekali, masukkan rice puff dan gaul rata. Sudukan ke dalam bekas cawan dan sejukkan di dalam peti sejuk. 

Chocolate Rice Puff Yang Sedap

Chocolate Rice Puff Yang Sedap

Boleh disimpan dalam bekas kedap udara.

Chocolate Rice Puff Yang Sedap

Chocolate Rice Puff Yang Sedap


Sabtu, 23 Mei 2020

Cornflakes Madu Sedap Yang Diberi Score 10/10

Cornflakes Madu Sedap Yang Diberi Score 10/10

Hari Raya Aidil Fitri tahun ini adalah sejarah buat saya dan buat kita semua bila kita tidak dapat ke shopping mall untuk membeli baju raya, tidak dapat ke masjid untuk menunaikan solat sunat hari raya dan tidak dapat kunjung mengunjung antara satu sama lain. 

Namun hari raya tetap disambut sebagai meraikan kemenangan kita berpuasa selama sebulan bulan Ramadhan. Kemenangan menahan diri dari melakukan perkara perkara yang membatalkan puasa.

Cornflakes Madu Sedap Yang Diberi Score 10/10

Dua hari sebelum hari raya, Nana mengambil cuti dan bermalam di rumah kami. Seperti biasa, Nana akan juadah nasi dan lauk pauk untuk hidangan di hari raya. Dah lama tugas ini dilakukan oleh beliau. 

Nana memang handal dan cekap bab memasak. Cuma kesibukan tugas dan sekarang ini pula sedang mengikut pengajian di peringkat master, menjadikan dia kurang masa untuk ke dapur. 

Tugas saya setiap kali raya, cuma menyiapkan lauk rendang untuk dicicah dengan lemang atau kuah kacang jika hendak dimakan dengan nasi impit. 

Boy dan Mia juga balik sama sama menyediakan cookies hari ini. Mereka berkongsi membuat cookies ini. Selepas berbuka, kami sama sama menikmati cookies ini yang mana Juita memberi score 10/10. Bila saya makan, saya setuju yang ianya sangat sedap. 

Yang penting bahan bahannya ringkas dan menyediakannya pun cukup mudah. Tugasan saya hanya merekod cara cara penyediaannya untuk youtube channel dan juga untuk blog. 

Jom sama sama mencuba resepi cornflakes cookies ini. Sangat cepat disediakan. Pasti anak anak menggemarinya. 

Jom layan resepi di bawah ini dan video penyediaannya di Azie Kitchen Youtube Channel di SINI. Selamat mencuba...


Cornflakes Madu Sedap Yang Diberi Score 10/10

Cornflakes Madu Cookies Sedap

Bahan bahan:
500 gram cornflakes
250 gram mentega - salted
1 cawan gula kaster
1 biji kuning telur
3 sudu besar susu pekat manis
6 sudu besar madu
Sprinkles

Cara cara:
Putar semua bahan di atas kecuali cornflakes sehingga kembang. 

Cornflakes Madu Sedap Yang Diberi Score 10/10

Cornflakes Madu Sedap Yang Diberi Score 10/10

Masukkan bahan yang diputar dalam mangkuk cornflakes dan kacau rata rata supaya bergaul keseluruhannya.  

Cornflakes Madu Sedap Yang Diberi Score 10/10

Cornflakes Madu Sedap Yang Diberi Score 10/10

Masukkan dalam bekas cawan. Taburkan sedikit manik gula untuk hiasan. 

Cornflakes Madu Sedap Yang Diberi Score 10/10

Cornflakes Madu Sedap Yang Diberi Score 10/10

Bakar pada suhu 120C selama 15 minit. Angkat dan sejukkan. Simpan dalam bekas kedap udara. 



Rabu, 20 Mei 2020

Kek Buah Kukus Pilihan Azie Kitchen

Kek Buah Kukus Pilihan Azie Kitchen

Musim perayaan ini, antara kek yang sangat terkenal dan dibuat oleh ramai wanita ialah kek buah buahan kukus. Terdapat banyak resepi yang berbeza dari sukatan bahan yang digunakan dengan bahan asas yang sama. Klik entri sebelum ini untuk melihat cara penyediaann dengan langkah demi langkah bergambar di SINI

Begitu juga dengan saya. Kek buah kukus adalah antara kek kegemaran saya samada untuk makan atau untuk ber eksperimen. Kalau di rumah saya, Hubby dan anak anak tidak gemar sangat dengan kek buah ini. Jadi bila saya ada kelapangan masa, barulah saya menyediakannya. Untuk makan sendiri. Jika tidak, saya order jer.

Kek Buah Kukus Pilihan Azie Kitchen

Resepi yang saya kongsikan di bawah ini adalah untuk separuh adunan sahaja. Jika mahu dibuat bersaiz besar, hanya perlu digandakan sahaja bahan bahannya. Alang alang dah buat, biar buat besar sikit. Renyah penyediaannya tetap sama. Betul tak?

Teknik penyediaan kek buah telah dibuat pembaharuan. Kalau kek buah kukus yang dulu dulu, air gula hangus dimasukkan dalam adunan yang telah siap diadun sebati. Manakala buah pula digaul dengan tepung dan bahan kering. 

Manakala teknik sekarang buah campuran direbus bersama gula hangus dan mentega. Teknik penyediaan sekarang lebih simple dan mudah. Tunggu jika ada masa, saya akan kongsikan kek buah kukus versi dulu dulu dengan anda semua.

Kek Buah Kukus Pilihan Azie Kitchen

Jom layan resepi serta cara penyediaannya yang saya gunakan di bawah ini. Selamat mencuba...


Kek Buah Kukus Pilihan Azie Kitchen

Kek Buah Kukus Yang Sedap 
Oleh: Azie Kitchen

Bahan A:
300 gm gula kaster - guna 280 gm sahaja
60 ml air panas
250 gm mentega
500 gm mixed fruit - boleh cuci dan tos, jika suka

Bahan B:
350 gm tepung gandum
2 sudu kecil soda bicarbonate
½ sudu kecil cream of tartar - ganti dengan 1 sudu kecil jus lemon
1 sudu kecil serbuk buah pala 

Bahan C:
3 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanilla 

Cara cara:
Ayak tepung dengan soda, cream of tartar dan campurkan serbuk buah pala. 

Masukkan gula ke dalam kuali yang permukaan bawahnya tebal. Dengan menggunakan api sederhana, masak gula hingga mencair dan berwarna perang. Jangan mengacaunya, hanya goyangkan periuk ke kiri ke kanan sehingga gula mencair sekata dan berubah warna keperangan. Jangan sampai hangus. 

Bila gula telah mencair kesemuanya, tuang air panas dari tepi kuali supaya tidak terpercik. Kacau hingga gula larut, masukkan butter. 

Biarkan butter mencair, baru dimasukkan mixed fruit yang telah dicuci dan ditos tadi.

Biarkan sekejap atas api. Tutup api dan bila suam, masukkan jus lemon ganti cream of tar tar. Kemudian masukkan tepung gandum dan rempah dan digaul secara kaup balik. 

Pukul telur bersama esen vanilla hingga berbuih dan tuang ke dalam  adunan sedikit demi sedikit. Oleh kerana adunan kelihatan sedikit likat, saya masukkan 2 sudu besar air panas ke dalam adunan.

Masukkan ke dalam loyang yang dilapik dengan baking paper saiz 7 atau 8 inci, tutup loyang dengan aluminium foil yang dilenser sedikit mentega supaya kek yang naik tidak melekat di aluminium foil. Nota: boleh juga gunakan bekas aluminium saiz 7''x3''. 

Penutup periuk pengukus dibalut dengan dengan tuala dapur supaya wap air tidak menitis masuk. Kukus selama 2 jam atau sehingga masak. Jika ingin menambah air pengukus, tambah air panas.

Selepas masak, biarkan kek di dalam pengukus sehingga sejuk supaya buah tidak jatuh atau mendap ke bawah. 

Potong kek setelah ianya benar benar sejuk. Lebih baik jika dibiarkan di luar semalaman di bawah tudung saji sebelum dipotong dengan menggunakan pisau yang tajam. 

Nota:
Boleh juga merebus buah dibuat sebelah malam. Keesokan, baru dimasukkan tepung dan lain lain. 

Kek ini lebih sedap selepas 2 hari. Boleh dibalut dengan plastik dan disimpan. Terbalikkan agar bahagian bawah kek berada di bahagian atas bagi menjadikan kek lembab secara sekata. 

Kek Buah Kukus Pilihan Azie Kitchen


Agar Agar Milo Yang Sedap

Agar Agar Milo Yang Sedap

Beberapa hari lagi kita akan menyambut hari raya Aidil Fitri. Suasana beraya yang sangat berbeza pada tahun ini kerana kita masih lagi dalam perintah kawalan pergerakan bersyarat. Aktiviti dalam sektor ekonomi telah dibuka. Tetapi kita semua masih perlu mematuhi SOP yang ditetapkan bagi memutuskan rantaian Covid 19.

Hmm tapi sedih juga bila mendengar berapa ratus kereta telah ditahan dan diarah berpatah balik kerana cubaan untuk melakukan rentas negeri. Mungkin berhajat untuk balik kampung. 

Sedih kerana ada yang masih engkar pada arahan yang tidak membenarkan perjalanan rentas negeri. Jika benar benar menpunyai keperluan penting, boleh memohon kelulusan dari pihak polis tapi kalau sekadar untuk balik kampung, memang tidak wajar sekali. 

Begitu juga dengan hari raya ini, sehingga kan polis akan melakukan pemeriksaan di kawasan perumahan. Kenapa perlunya polis berbuat demikian? Jawapannya tidak lain ialah kerana orang kita memang suka melanggar arahan. 

Bukan tidak dibenarkan langsung untuk berziarah tapi ada SOP yang perlu diperhatikan terutama bilangan orang dalam rumah pada satu satu masa yang tidak melebihi 20 orang. Virus covid 19 ini sangat bahaya dan boleh membawa kematian. Malahan sehingga sekarang belum ada penawarnya. 

Jadi fikirkan bagaimana sedihnya cara pengendalian jenazah pesakit covid 19. Pasti kita tidak mahu ini berlaku dalam keluarga dan sahabat sahabat kita. Jadi sama sama kita menghentikan penularan virus ini. Kita tidak ada pilihan melainkan kita mesti menang. OK sekarang kita masuk pula bab resepi masakan.

Agar Agar Milo Yang Sedap

Sebenarnya memasak agar agar ini yang paling susah adalah untuk menganggar kan sukatan air atau cecair. Ada agar agar yang diberikan sukatan air di paket pembungkusannya.  Tapi agar agar yang saya gunakan hari ini, tiada maklumat tersebut. 

Banyak resepi dalam internet atau Instagram, hanya menyebut sepaket agar agar tali. Sedangkan agar agar tali menpunyai timbangan yang berbeza. Yang biasa kita temui ialah 18 gram, 20 gram dan 25 gram. 

Jadi hari ini saya mengagaklah sukatan air dan bahan bahan yang digunakan. Ianya juga berbeza mengikut brand agar agar. Agar agar saya hari ini lembut sehingga perlu dipegang dengan berhati hati, ia akan patah. 

Tapi saya suka kerana ianya lembut dan sedap dimakan. Laju jer lepas satu satu masuk mulut. Tapi jika kita sukakan agar agar yang kenyal, boleh dikurangkan air kepada 1200-1250 ml air. 

Manakala kemanisannya pun secukupnya buat saya. Jika suka manis, boleh tambah samada susu atau gula. Nama lagi kuih muih kan, kalau tak terasa manis tak sedap. Jom cuba untuk hidangan berbuka puasa. Menyediakannya pun sangat cepat. Yang penting, sedap.

Jom layan resepi di bawah ini. Selamat mencuba...


Agar Agar Milo Yang Sedap

Agar Agar Milo

Bahan bahan:
18 gram agar agar tali
4 mug air - 1400 ml
Sebesar ibu jari gula batu
¼ cawan gula
200 ml susu pekat manis
½ cawan milo
Sedikit garam

Cara cara:
Masak agar agar dengan air, gula batu dan sedikit garam. Bila agar agar hancur, masukkan gula dan kacau rata. Masak sehingga mendidih dan gula hancur.

Setelah mendidih, masukkan milo yang telah dibancuh dengan sedikit air panas dan susu pekat. Kacau rata sehingga mendidih. 

Agar Agar Milo Yang Sedap

Bolehlah diangkat dan ditapis ke dalam acuan yang disukai. Saya menggunakan loyang saiz 10''x7''. Sudukan keluar buih buih yang kelihatan di permukaan agar agar. Sejukkan. 

Agar Agar Milo Yang Sedap

Setelah sedikit mengeras, baru dipindahkan ke dalam peti sejuk. 

Nota:
Jika sukakan agar agar yang lebih keras dan kenyal, boleh dikurangkan air kepada 1200-1250 ml air.