Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Masak Lomak Cili Padi Ikan Jenahak

Malam tadi masa sahabat kami Zu Mian dan hubby Ki datang berkunjung, sempat mereka berkongsi pelbagai tips memasak masakan nogori. Aduhai terliur sungguh jadinya. Hubby pulak pagi pagi dah ke Segamat menghantar Boy yang memulakan pengajian semester kedua. Tahniah Boy dengan keputusan cemerlang semester lepas.

Sedang saya dok memberi makan ikan ikan koi, tiba tiba saja Nellisa balik menghantar kereta. Apalagi saya pun minta dia ke kedai runcit mencari ikan parang. Tapi tak ada rezeki, ketiga tiga kedai runcit yang dia pergi, tak ada ikan parang. Alahai, kempunan lah camniii. Dari tak ada langsung, beli jer lah ikan jenahak. Hari ini, mesti nak juga Masak Lemak Cili Api ikut cara yang diajar oleh Zu. Memang kena sabor berbanyak, lama nyer masak sebab guna api yang perlahan... bayangkan my Laling hubby sampai balik dari Segamat, saya masih dok mengacau kuah lemak tu ... alahai tu sebab rasanya sedap, berkat kesabaran tukang masaknya. Pedas berapi sampai hubby dan Aween tanya kenapa pedas sangat.

Ini lah resepinya ...

Masak Lomak Cili Padi Ikan Jenahak
Oleh: Azie Kitchen

Ikan jenahak
Segenggam cili burung (ikut suka nak pedas camne)
1 inci kunyit hidup
Santan pekat (dari sebiji kelapa)
Garam
Asam keping

Blend cili padi dan kunyit hidup. Masukkan ikan dan bahan bahan kisar dan masakkan sehingga airnya menjadi kering. Masukkan santan pekat dan dikacau selalu dengan api yang perlahan. Masukkan garam dan asam keping. Sesuaikan rasa dan bolehlah dihidang ....

Apa bezanya dengan yang saya biasa buat? bezanya air dikeringkan dahulu dengan memasak ikan dan bahan kisar di atas dapur terlebih dahulu. Kedua menggunakan cili burung, bukan cili padi biasa. Memang ada dua cara, boleh juga dicampurkan santan dan bahan kisar dan terus dimasak dengan api perlahan.Catat Ulasan for "Masak Lomak Cili Padi Ikan Jenahak"