Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Ayam Masak Merah Yang Paling Best


Ayam Masak Merah Yang Paling Best


Saya memang suka mencuba resepi turun temurun atau resepi yang digunakan oleh mereka yang berniaga atau resepi yang digunakan oleh tukang tukang masak bagi majlis majlis kahwin. Kerana yang pasti, resepinya adalah proven and tested recipe. 

Resepi Ayam Masak Merah yang ini diambil dari blog Ana Suzana yang dipelajari dari ayahnya yang merupakan seorang tukang masak bagi majlis kenduri kawin yang tersohor di kampung beliau. Dah lama resepi ini disalin, cuma belum ada kesempatan dan masa yang sesuai untuk dicuba sendiri sehingga lah hari ini.



Ayam Masak Merah Yang Paling Best


Serius, sangat sedap Ayam Masak Merah ini dan pastinya ia akan menjadi a keeper recipe untuk masakan Ayam Masak Merah saya di masa masa hadapan. Bahan bahan yang digunakan pun sangat simple. Ada sesetengah resepi, menggunakan tomato puree yang agak mahal. Dan yang paling tak best, ianya digunakan sedikit sahaja dan bakinya jika tak digunakan akan terbuang begitu sahaja. Saya perhatikan resepi ini tidak menggunakan gula tapi saya menambah sedikit gula bagi melengkapkan rasanya mengikut citarasa kami.

Seronok melihat Dato Saleh dan anak anak menambah meratah ayam masak merah yang dihidangkan walaupun saya tidak menyediakan nasi. Klik di SINI untuk entri berkenaan. Sebenarnya saya boleh jer menyediakan nasi minyak atau nasi tomato kerana semua gandingan lauk sudah serasi seperti gulai kambing di SINI, ayam masak merah dan acar timun masak. Tapi memikirkan hidangan petang, pasti nasi tidak berapa sesuai. Jadi kami sediakan roti jala, nasi impit dan lemang sebagai ganti nasi.  

Jom kita tengok resepi di bawah ini. Jika anda ingin tahu bagaimana rasanya, bolehlah cuba memasaknya sendiri. Pasti terpikat dengan sambalnya yang pekat melekat giteww...


Ayam Masak Merah Yang Paling Best

Ayam Masak Merah

Bahan bahan:
1 ekor ayam - lumur garam + kunyit & goreng separuh masak.
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 sudu besar sos cili
60 ml santan 
250 ml air 
3 biji tomato - belah 4
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa - saya tambah
Minyak utk menumis
Kacang peas - opsyenal

Bahan bahan kisar halus:
4 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
15 - 20 tangkai cili kering - rebus sebentar dan kisar

Bahan bahan hiris:
3 biji bawang besar - lagi sedap bwg holland
5 ulas bawang putih
2 cm halia - hiris jadi 3 keping

Cara cara:
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan hirisan sampai layu. Kemudian masukkan bahan kisar dan gaul rata.

Lepas tu masukkan cili kering yang dikisar dan sos cili. Tumis sampai pecah minyak. 







Bila dah pecah minyak, masukkan ayam yang digoreng separuh masak tadi. Jika digoreng garing, ayam akan menjadi liat. Dikacau rata dan biarkan seketika.


Ayam Masak Merah Yang Paling Best


Kemudian masukkan air mengikut banyak mana kuah yang disukai. Lepas tu masukkan santan untuk memekatkan kuah mengikut yang disukai.






Masukkan buah tomato dan garam. Masak sehingga pecah minyak. Taburkan sedikit gula, jika suka. Bila rasa dah sebati, dan warnapun dah cantik, bolehlah ditutup api.


Ayam Masak Merah Yang Paling Best

Ayam Masak Merah Yang Paling Best


Jika suka, boleh masukkan kacang peas, sebelum ditutup api dan sedia untuk dihidangkan bersama nasi minyak, nasi briyani atau nasi tomato.


Ayam Masak Merah Yang Paling Best




Azie
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.

167 ulasan for "Ayam Masak Merah Yang Paling Best"

  1. Emm..sedapnya kak.mintak izin ambil resepi yea kak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi admin, i dh try dh recepi you. memang sedap and menjadi. anak2 pun suka je makan. thx for sharing ya. i love it !
      Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

      >>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<

      Padam
    2. saye dah try ikut resepi akak..mmg ohsem..

      Padam
    3. Nak try la cara mcm ni...selalu i msk cara lain...πŸ‘πŸ‘πŸ‘

      Padam
  2. salam Azie. Selamat hariraya. Kalau ditempat saya ayam masak merah yang dicampur santan macam ni dipanggil Ayam Rose. Memang sedap. Sama selera kita.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasanya kalau tak letak santan pun sedap juga.

      Padam
    2. Kak azie guna sos cili jenama apa ya? Tlg kongsi mklumat please

      Padam
    3. Kak azie guna sos cili jenama apa ya? Tlg kongsi mklumat please

      Padam
    4. Biasanya saya guna Adabi. Apa apa brand pun boleh. De monte lagi sedap kalau untuk masak Kuzi. Sebab rasanya lebih tomato

      Padam
  3. Kalau di tempat saya masakan ni dipanggil Ayam Masak Ros. Kalau tanpa santan baru dipanggil Ayam Masak Merah :)

    Biasanya untuk Ayam Masak Ros, saya gantikan santan dengan susu sejat. Lebih sedap.

    BalasPadam
  4. waa..sedapnye..terliur pulak saya.klo balik segamat rmh mentua, inilah dia yg mak mertua saya sediakan utk mkn dgn ketupat.mmg best.tp ade la tambh lg bahan2 nye.gula melaka, serai, sos tomato.

    BalasPadam
  5. Sedapnya...terima kasih share

    BalasPadam
  6. Saya da try td kak.. Terbaeqq

    BalasPadam
  7. oooo... rahsianya letak sedikit santan ekk.. oraitt.. thanks for the tips! :)

    BalasPadam
  8. salam kak azie, saya dah cuba resepi ayam masak merah ni, tersangat sedap. Terima kasih kak atas perkongsian resepinya.

    BalasPadam
  9. Hmmm sedapnya.. Terima kasih share resepi.. InsyaAllah balik nanti saya cuba :) Senang-senang jemput lawat www.kindhearty.blogspot.com

    BalasPadam
  10. bestnyer ayam masak merah..suka sgt.
    www.chekuseeha.com

    BalasPadam
  11. Saya dah try.thanks atas resepi.sedapp :)

    BalasPadam
  12. Assalamualaikum Pn.Azie..sy memang suka sngt cube resepi dr blog ni..memang mnjadi..n sedap..tq for sharing..jemput singgah ke blog sy..naniarshad.blogspot.com...sy masih baru lg dalam dunia blog ni..salam perkenalan..:)

    BalasPadam
  13. As salam...sy pernah cb resepi ni n hr ni pun sy msk ayam msk ros lg...mmng sdp..tq kak azie...

    BalasPadam
  14. Memang terbaik top,semua resepi azie memang Sedap,thanks

    BalasPadam
  15. Emm..memang terliur la nengok resepi ni

    BalasPadam
  16. Baru pas try buat..mmg puas hati..sedap sgt

    BalasPadam
  17. Tried this today, and it was very, very good! Thanks!

    BalasPadam
  18. Sodapnyaaaaa. Mlm ni juga saya try! Jom lawati blog saya: http://hargasetkesuburan.net utk tips2 kesihatan keluarga

    BalasPadam
  19. Dah try. Mmg menjadi n sedap. Tq for the recipe :)

    BalasPadam
  20. Kini giliran sye pulak try resepi nie.. Smua wanita komen.. Segan sye..kikiki.. #azhar#fb jap are#peace yowww...

    BalasPadam
  21. Salam kak azie , semalam dah try masak , perghhh memang sedap , nasib baik menjadi , biasalah saya ni lelaki , umur pun baru 20tahun , duduk rumah bujang dengan 2 orang kawan , bila turn saya masak tu nasib baik jumpa resipi akak ni , terliur rasanya , hahah , mak pun suruh masak sebab nak merasa air tangan anak lelaki dia ni πŸ˜‚ , akak nak tau , habis licin kuali kawan saya ratah sampai masukkan nasi dalam kuali hahaha , terima kasih atas resipinya kak , harini nak buat lagi hantar kat my mom 😘

    BalasPadam
  22. Sis, kalau ikut resipi cili kerin kisar 15-20 biji. Nanti pedas tak? Sebab anak2 tak suka makan pedas

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak nak pedas..make sure buang biji cili tu sebelum direbus. And tambah sedikit cuka dlm rebusan tersebut

      Padam
  23. sy tgh masak ikut resepi akk ni....hihihihi

    BalasPadam
  24. nk sdp lg titik sbtg serai msa mnumis bwg tu tumis serai jugk..hmm aromanya ...menyelerakn ..

    BalasPadam
  25. nk sdp lg titik sbtg serai, tumis skali dgn bhn2 tumis td..mmm aromanya mmbngkit selera

    BalasPadam
  26. Sgt sedap..dh cuba tadi. Terima kasih

    BalasPadam
  27. Assalamualaikum sis Azie..mohon share yer resepi ni😊

    BalasPadam
  28. Tqvm share ya kak..nan norzi pun nk try. Tq again

    BalasPadam
  29. Sedapnya... Nyum..nyum...

    BalasPadam
  30. Terima kak..saya memang noob memasak...alhamdulillah jadi

    BalasPadam
  31. saya x sabar nk masak ni nk mkn dgn nasi tomato...tqvm for the recipe...

    BalasPadam
  32. slm sis pny resepi mmg the best ever! :) utk sy yg bru blaja msak ni mmg ni lha tutorial yg byk mmbntu sy . thanks for the recipe . .

    BalasPadam
  33. smua jdi...sy try xjadi pun....mula2 wrne merah ok da...pas cmpur santan hbis brtukar warna jdi wrna perak cmtu... mmg xley masak aq ni..hmm..

    BalasPadam
  34. I dh try resepu ni tghr td.. sedap... tq sis... 😊

    BalasPadam
  35. Sedap! Saya mmg suka rujuk resepi dr blog akak. Blog akak yg pertama. Kalau tak ada baru rujuk yg lain😊

    BalasPadam
  36. Sedapnya.. meleleh air liur tgk ptg2 ni.

    BalasPadam
  37. meh korang semua guna product ni
    http://amazing-tm5.blogspot.com/
    terbaik

    BalasPadam
  38. Sedapnyaa..nk tryla japg..xboleh thn tengoknye..nyum2..hihi

    BalasPadam
  39. mula2 masak ingatkan x jd..hehehe alhamdulillah jdk jugak wlaupun x letak sntan

    BalasPadam
  40. Nampak sedap. Boleh laa saya cuba resepi ni.. terima kasih :)

    BalasPadam
  41. Izinkan saya share yea-
    lyza

    BalasPadam
  42. Saya dah cuba resepi ni, memang sedap. Terima kasih utk resepi yg dikongsi.
    Nuri SP.

    BalasPadam
  43. Thanks azie....jazakumullahu kathiran... Saya day byline Cuba resepi dr blog ni... Alhamdulillah semuanye sedap...

    BalasPadam
  44. Terima kasih kerana berkongsi resepi. Saya dah cuba memang sedap pun. Dan saya ada kongsikan dalam blog saya juga :)

    BalasPadam
  45. terima kaseh byk2 diatas resipi nih.. sy telah guna utk masakan dirumah dan saya bawa sehingga tempahan catering

    BalasPadam
  46. Ooooo.... it looks awesome.. I will be trying this recipe this weekend for my family!! Thank you so much for sharing!!

    BalasPadam
  47. Sedap sgt resepi ni..br masak td. Husband mkn sesuap trs puji sdp.. Thanks sis azie :)

    BalasPadam
  48. Assalamualaikum kak.

    Nampak sedap :)

    Biasa mak saya masak akan letak tomato puri tak letak tomato betul.

    Santan pula kami guna susu cair.

    InsyaAllah nextime nak try resepi akak pula. :)

    Ubah selera. :)

    BalasPadam
  49. tengok pon dah menyelerakan. tq share resepi ini..

    Hot post - Resepi Nasi Goreng Ikan Sardin Hadiah Dari Hati

    BalasPadam
  50. Feveret ever...
    Saya suka kuahnya pekat dan lekat2 je kat ayam tu.... :-)

    BalasPadam
  51. Laparnyee... Baru pkul 3 ke..? Huargghhh terlior + perut pdih nk mkanan... Gmbar tu mmg nk kene btol lah! Isk3..

    BalasPadam
  52. Sedap raya aji nie nk masak
    www.momstoreretail.blogspot.com

    BalasPadam
  53. Resepi ni untuk berapa Orang?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Adri, resepi ni guna 1 ekor ayam. Kalau Adri satu ekor ayam utk brp orang makan. Jadi boleh lah agak sendiri. Sama jer masakan apa pun, kira ayam brp ekor. Ikut juga ayam potong berapa.

      Padam
  54. Pergh terbaik....mmg duk cari resepi ayam masak merah ne....

    menu mudah, hanya click dari blog akak...:)

    petang ne saya buat...heheh

    jom masuk blog saya : http://jelitawancollection.blogspot.my/2015/09/badan-berasid-punca-penyakit-kronik.html

    BalasPadam
  55. Minta halal yaa :3 kak. Kita amik resepii ni dan share

    BalasPadam
  56. Sangat membantu. Sedappppp. Tq forr sharing

    BalasPadam
  57. Nk bgtau yg saya jilat kuali.. Sedap betul.. Makasih kak sharing.. Hehe..

    BalasPadam
  58. First time masak. Jadi saya berpandukan resepi ini utk first try saya. MasyaAllah ! sedaapp. Tak sangka sangat ^^. terima kasih banyak ya Azie Kitchen . May you be blessed .

    BalasPadam
  59. Dah try juga . . . Mmm sedap :)

    BalasPadam
  60. Wooww besnye resepi kak azie npk mnarik semuanya..saya suke dgn resepi2 kak azie..klu nk nsk ap2 msti try ur resepi mmg mnjdi.terbaek la.😘😘😘

    BalasPadam
  61. resepi nie x ade gune ciki kisar ker ??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mmg sedap..yummy. da cuba. Terima kasih kak azie

      Padam
    2. saya baru nk cuba...tqsm akak share resepi ni..

      Padam
  62. Memang sedap...dah try wat..Time kasih Sbb share recipe

    BalasPadam
  63. Dah buat hari ni. Masya Allah.. mmg sedap. Terima kasih. Sy nak share resepi ni ngan kengkawan ya...

    BalasPadam
  64. Br siap msak...tp sy tambah serai (ditumbuk dn daun pandan) bg wangi

    BalasPadam
  65. Sy da try td.... sedapnyaaa... nnt nk buat lg...

    BalasPadam
  66. Wooww bestnye resepi ayam masak merah kak azie nampak menarik semuanya..saya suke dgn resepi2 kak azie..klu nk nsk ap2 msti try ur resepi mmg mnjdi.terbaek la.

    BalasPadam
  67. Terima kasih kerana berkongsi resepi ayam masak merah. Saya dah cuba memang sedap pun. Dan saya ada kongsikan dalam blog saya juga :)

    BalasPadam
  68. Assalamualaikum Kak...Alhamdulillah menjdi & sedap sangat. Bru prtma kali mencuba sbb sy memang jenis tak masak. Tp stlh pertama kali cubs resepi kak ni terasa mcm sy ni mcm cekap masak plak sbb ayam skit ja,so kira² sdri la lebih kurangnya semua ramuan. Tksh skali lgi ya kak..

    BalasPadam
  69. Share resipi yer sis azie. ...mmg sedap sgt ..nissa dah buat....huuu berkilat kuali ha kes masakan ayam ni ...tqq sis...

    BalasPadam
  70. Saya dah try masakan ayam masak merah ini, tapi kenapa wrnnya x merah lepas i tuang susu cair,ia jadi merah pucat.boleh bg tips.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang bila diletak susu, warna tidak menjadi merah lagi. Susu tak perlu banyak hanya sekadar untuk melemakkan rasa. Sama juga bila masak nasi lemak, masukkan sedikit susu cair untuk menambah rasa lemak

      Padam
  71. Sya dah try resepi ni.. memang sedap,,tq blog azie sngat bermanfaat..

    BalasPadam
  72. Sy pn dh try...first ke laut...pastu ke2 bru mjdi...tq kak...
    https://www.blogger.com/profile/05309560337238090261

    BalasPadam
  73. salam kak azie. boleh tak bagi resepi untuk hati ayam maask apa yang sedap ya? tq

    BalasPadam
  74. Saya dh cuba...memang sedap..anak2 suka sgt....sblm n buat ikut resepi sendiri...anak kurang makan.....

    BalasPadam
  75. Sy dah try..mmg menjadi..terima kasih kongsi resepi

    BalasPadam
  76. Sy dah try..mmg menjadi..terima kasih kongsi resepi

    BalasPadam
  77. Dh cuba ikut spenuhnya resipi.. mmg sedap

    BalasPadam
  78. Saya da try recipe ni mmg sedap . keepniy up sis .

    BalasPadam
  79. Assalamualaikum...wbt..kak sy dh try buat,mnjadi mmg sedap..resepi akk mmg terbaiklh...terima kasih share resepi yg sedap ni kak...

    BalasPadam
  80. Assalamualaikum sis azie mohon simpan resepi ye..halalkan Dunia akhirat.tq sis...

    BalasPadam
  81. Dah try buat masa open house raya tahun lepas.. buat 4 ekor ayam... semua tetamu puji x habis2... kembang2 saya padahal ikut resepi org je...heheh

    BalasPadam
  82. resipi k.azie mmg best...dr biskut sampai masakan....tq k.azie

    BalasPadam
  83. blh x gantikan santan dgn susu cair?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh tp guna susu cair lagi sedap berlemak

      Padam
  84. Kak azie,,, kalau nak ganti santan dgn yogurt boleh?

    BalasPadam
  85. Assalam kak azie..kalau nk guna susu cair, brpe anggaran sukatannye ye utk hidangan 2 org supaya tidak berlebih dan lauk jd xmerah..tksih kakzie

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Sekadar menambah lemak sahaja. Dlm 1/4 cawan pun dah ok.

      Padam
  86. Kak azie ade terbit n publish buku masakan tak? Kalau ada, sy nk beli..nmpk menarik..

    BalasPadam
  87. Di Penang kami masukkan serai,ketuk serai utk penambah kesedapan

    BalasPadam
  88. Saya dah cuba resepi nie. Alhamdullilah...memang sedap.

    BalasPadam
  89. Saya dah cuba resepi nie. Alhamdullilah...memang sedap.

    BalasPadam
  90. Azie Kitchen selalu menjadi rujukan sy utk masak. tq kak azie selalu share resepi yg sedap2.

    BalasPadam
  91. salam puan azie..kalau saya gantikan santan dengan fresh milk bole ke?

    BalasPadam
  92. sedapnya...x pernah lg masak ayam masak merah guna santan

    sudi2kanlah ke blog saya

    adianazulhilmistory.blogspot.com

    BalasPadam
  93. salam puan azie..kalau saya gantikan santan dengan fresh milk bole ke?
    http://masakanbundo.com/

    BalasPadam
  94. Maaf tnya...kalau separuh kuantiti ayam..bhn yg lain2 pon nak kena separuh gak ka..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya tapi kalau tak mahu kurangkan kuah, boleh juga jika tak dikurangkan. Boleh tambah telur rebus ke dalam kuah

      Padam
  95. Baru je masak resepi ni hari ni. Terbukti sgt semua komen2 yg di post di sini...sememangnya sedappp. Tp saya tak letak santan..pun masih sedap. Tqsm atas perkongsian resepi ni. Terbaikk...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahniah kerana berjaya memasak utk keluarga. Kalau tak bubuh santan, boleh juga bubuh sedikit susu cair utk menambah lemak. Jika suka warna lebih merah, tak perlu letak santan atau susu. Rasa tetap sedap

      Padam
  96. Setiap kali nak masak ayam masak merah, setiap kali tu google blog akak yang resipi ni. Hihi
    Sedap!!!!

    BalasPadam
  97. Sedapnya...hari ni nak try la resepi ni plak πŸ˜€

    BalasPadam
  98. Hi Kak, bunga lawang dan kayu manis pakai masa bila?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masa menumis. Minyak panas, terus masak

      Padam
  99. Salam kak,

    Terima kasih byk sbb brkongsi resepi. Byk mnjadi panduan bg sy n kluarga yg skrg sedg menetap di Australia. Kalo tringin, bole masuk blog akak je. Sy da try resepi ni, laksa n rendang akak. Simple n sedap. Thanks again.

    BalasPadam
  100. sy selalu guna resepi kak azie utk memasak. kdg2 tu lps balik keje takde idea nak masak. blog kak azie slalu dpt idea.. thanks you for sharing, kak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. Gembira kerana blog saya dapat membantu puan.

      Padam
  101. saya suke dgn resepi2 kak azie, resepi masakan ayam merah yang sedap di cuba

    BalasPadam
  102. http://earnwithinvite.com/index.php?ref=280640

    BalasPadam
  103. Memang best lah kalau cik azie masak. Saya dah try sendiri di rumah resepi ayam masak merah ni. Sedap.

    BalasPadam
  104. Dah try ya Allahhh sedappppppp tqqqqqqqqq share ye muahhh

    BalasPadam
  105. Aslmwbt..
    Kak Azie, mtk simpan resepi. Halalkan na...
    Anak2 sgt2 suka... Alhamdulilah...
    Rubyadawiyah..

    BalasPadam
  106. Terima kasih kerana berkongsi resepi ayam masak merah ni. Memang sedap!

    BalasPadam
  107. alhamdulillah .. dh try mmg sdap.. istri pon suke haha

    BalasPadam
  108. Kawan saya memang suka masak ayam masak merah. Anak-anaknya punya favourite. Satu hari gatal tangannya memasukkan sedikit sos Salad 1000 RASA ketika menumis. Hari tu anak-anak bertanya kat kedai mana mama beli ayam masak merah tu, sedap sangat kata mereka. Kawan saya beiya-iya mengaku dia yang masak sperti selalu cuma ada tambahan sos salad 1000 Rasa. Kawan saya juga memasak dua jenis masakan ayam masak merah yang bersos dan tidak untuk demo kepada saya dan isteri. Memang betul masakan ayam masak merahnya memang sedap dan lazat tetapi yang ditumis bersama sos Salad 1000 Rasa lagi sedap.Saya dan isteri adalah pengeluar sos tersebut yang merupakan resepi original kami. Kalau Cik Azie ingin mencuba besar hati sgt lah kami berdua.Sila WhatsUp alamat penghantaran ke 01139214764. semua kos sos dan penghantaran untuk sample ini saya tanggung. Kalau nak bantu kami pasarkan sos tu nanti kita boleh sembang mata ke mata.

    BalasPadam
  109. Sgtt sedap..suami dan ank2 suka (sya tak pandai masak) tpi ikut resepi ni mcm sya terer masak..tq

    BalasPadam
  110. Sy dah cuba pelbagai resepi dr kak azie.. Mmg smua mabless.. Sdp sgt2 tq sdi brkongsi😘

    BalasPadam
  111. Dah berkali cuba masak..sebab best
    Arini mak ayah dr kg mai peehhhh..meleleh..hahaha

    BalasPadam
  112. Saya baru ja cuba resipe ni. Sedap. Terima kasihπŸ‘

    BalasPadam
  113. Nk try masak jap lagi. Ank²request. Harap jadi laa yee. Hehehehehe

    BalasPadam
  114. Hai kak serai memg xletak ea?

    BalasPadam
  115. Saya dah cuba masak 2 kali..mmg sedap resepi ni...terima kasih kak azie....saya xpndai masak sgt...tp tiap kali nk masak resepi baru saya akan pegi dekat blog akak sbb kebayanakan resepinya sgt mudah dan ringkas...terima kasih byk kak...;-)

    BalasPadam
  116. Mohon copy ya kak azie. Buat berbuka hari ini. Terima kasih kak kongsi resepi mudah ringkas. Sesuai untuk golongan baru masuk dapur mcm saya ni. Hehe.

    BalasPadam
  117. Sy mintak izin cube resepi ni ye kak - Teja

    BalasPadam
  118. Bunga lawang ngan kulit kayu manis tu bila nak masukkan yer? Sebelum tumis bahan hirisan kan?

    BalasPadam
  119. Dah 2 3 resepi kak azie saya cuba, sangat2 wallahhh!! Please visit my blog
    https://tetikuskecil.blogspot.my

    BalasPadam
  120. Waaaa ada santan.. Leh try nnt ni... Tq

    BalasPadam
  121. resepi ni mmg sedap
    gila . first time buat trs mnjd dan sedap . ☺️πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»

    BalasPadam
  122. Nk tya..klit kyu mnis n bunga lwang tu ltak msa bila...hqhaha...sori bru nk blaja

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rempah ni letak mula mula sekali sebelum tumis bawang bawang. Atau masuk sekali dg bawang pun tak apa. Minyak panas, terus masuk.

      Padam
  123. 1st time buat ayam msk merah ikut resepi sis Azie(kita adjust skit² je la kan), alhamdulillah memang menjadi...anak² pun suka,depa siap meratah lagi...sy lagi suka tgk depa suka...sedap sgt...nanti nk buat nasi tomato plak...yg ni mkn ngn nasi putih,ermm m x kena je..terima kasih ata resepi yer...

    BalasPadam
  124. memang bast le ... kalau masak je terus jadi .. terima kasih kak zie

    BalasPadam
  125. Balasan
    1. Sedap juga. Tapi kali ini saya letak kulit kayu manis bagi menambah wangi. Kalau ada, boleh letak serai.

      Padam
  126. Menu favorit ni, cuma kami tak masukkan santan. Terima kasih share resepi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Santan atau susu cair adalah opsyenal. warna lebih merah tanpa santan atau susu

      Padam
  127. salam kak zie..Mohon copy ye.. saya baru berjinak2 dengn blog k.azie ni..first time jumpe blog ni sebab cari resepi sup ketam.. suami kene ddemam denggi..org ckp sup ketam bagus.. klau xkerana sup ketam, xjumpe blog k.azie ni.. :) setakat ni saya dah cube 2 resipi..sambal sotong dgn sup ketam..alhamdulillah..menjadi.. ni nk cube ayam masak merah k.azie plk.. Insyaallah saya akan jdi follower k.azie sepanjang mase tuk dapatkan resepi2 yang enak dari k.azie..mohon halalkan segala ilmu yg dikongsi.. trm kasih ats perkongsian kak azie.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Alhamdulillah. Terima kasih kerana sudi follow ya. Jgn lupa selalu berhubung di sini. Semoga suami telah kembali sihat.

      Padam
  128. Assalamualaikum Kak Azie......saya & suami penggemar ayam masak merah...nak cuba resepi Kak Azie ni...nampak sangat menyelerakan...

    BalasPadam
  129. Resipi kak memang special tgk sudah nak lapar hehehe.

    BalasPadam
  130. Terima kasih resepi..dah cuba Alhamdulilah sedap

    BalasPadam
  131. seyes nampak sedap.. terliur saye

    BalasPadam
  132. Resepi yg kak azie bgi x prnah x menjadi. .. sedap sngt

    BalasPadam
  133. Hi kak azie...terima kasih atas perkongsian resepi ni.... alhamdullilah menjadi dengan jayanya....moga Allah memberkati Ilmu yg di sanpaikan ini...amin

    BalasPadam
  134. resepi ni mmg sedap. terima kasih Puan azie, saya share resepi puan

    BalasPadam