Rabu, 20 Julai 2016

Majlis Makan Makan Raya


Tahun ini kami memang tidak bercadang untuk mengadakan majlis rumah terbuka kerana agak susah untuk mendapatkan waktu di mana semua anak anak ada di rumah. Lagi pulak tahun lepas, rumah terbuka kami agak besar. Itu pun tahun lepas, Juita tidak dapat balik. Idea untuk mengadakan majlis makan kecil kecilan bermula apabila Ezzaty menghantar mesej memberitahu ingin datang beraya. Ezzaty adalah kakak kepada imam solat terawih di surau Ad Dhuha yang tinggal dalam satu kejiranan di Seksyen 8. Kami berkenalan ketika sama sama mengerjakan solat terawih di surau. Tertarik dengan Ezzaty yang nampak matang dsn cepat mesra. Ezzaty akan melanjutkan pengajian ke US tidak lama lagi. Saya meminta supaya Zaty membawa sekali ibubapa serta adik beradik beliau. Alang alang ingin memasak, saya mencadangkan Nana menjemput sekali rakan rakan untuk beraya di rumah. Walaupun jalanraya dikatakan sesak di sana sini, ramai juga kawan Nana yang berkunjung.
Kami hanya menyediakan Soto Ayam dan lemang yang dibeli dari Subang selain dari biskut biskut raya yang disediakan sendiri oleh Juita. Saya hanya membantu Nana menyediakan Soto Ayam dengan menolong apa yang patut. Nana yang bertugas untuk memasak sepenuhnya. Seronok melihat rakan rakan Nana menikmati Soto Ayam yang dihidangkan. Mereka telah berkawan lama, ada yang sejak di bangku sekolah dan ada ketika sama sama mengikuti pengajian perubatan di Alexandria University.
Kebetulan juga abang dan kakak serta adik ipar saya dari Perak juga datang berkunjung. Ianya menambahkan kermeriahan majlis kecil di rumah kami.  Jadi kiranya kami menpunyai tetamu sehingga ke malam juga. Majlis kecil kecilan seperti ini lebih santai dan kita juga dapat meluangkan lebih masa untuk bersembang dengan tetamu berbanding dengan majlis rumah terbuka. Nasib baik Aween sudi menolong apa yang patut seperti membancuh minuman, mengisi kuih muih dsb.

3 ulasan

  1. nak tunggu Pn Azie update resepi...dah tak tahu nak masak apa..hehe...Selamat Hari Raya!

    BalasPadam
  2. Salam Puan, boleh saya tahu Puan menempah di mana utk rak di tv tu. Tq

    BalasPadam

Add your comment