Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Menyediakan Telur Mata Yang Cantik


Menyediakan Telur Mata Yang Cantik


Selamat menyambut Hari Kemerdekaan yang ke58 buat semua warga negara Malaysia walau di mana anda berada. Semoga keamanan yang dikecapi akan berkekalan dan semoga negara kita dipimpin oleh pemimpin yang jujur dan amanah dalam menjalankan tugas dan amanah. Hari ini, hanya inginkan kongsikan petua mudah sahaja kerana saya tidak memasak. Banyak jemputan majlis perkahwinan yang perlu dihadiri sempena cuti kemerdekaan yang panjang ini. Hari ini pula, kami akan ke rumah Sue Aziz dan bro Suhaimi di Bukit Jelutong untuk makan makan dan bertemu geng geng universiti. Jadi tiada resepi untuk sehari dua ini. Cuma mahu kongsikan petua. Kalau menyediakan nasi lemak, memang tak sah atau tak lengkap kalau tak ada telur rebus atau pun telur mata kerbau. Betul ke namanya telur mata kerbau? Entahlah hentam, ajalah apa apa yang nak dipanggil. Terbaca dalam satu blog tapi saya lupa nak copy link blog tersebut berkenaan cara menyediakan telur mata yang cantik terletak telur kuningnya. Meh kita tengok cara cara telur mata disediakan dengan cantik. Mula mula panaskan sedikit minyak dalam kuali yang tak lekat bersaiz paling kecil. Pecahkan telur ke dalam mangkuk dan asingkan telur putih dan kuning. Tuangkan telur putih dan biarkan beberapa minit. 


Menyediakan Telur Mata Yang Cantik

Kemudian sudukan telur kuning dan diletak di tengah tengah telur putih. Masak dengan api perlahan sahaja sehingga telur benar benar masak. Boleh juga mahu diterbalikkan seketika.


Menyediakan Telur Mata Yang Cantik

Menyediakan Telur Mata Yang Cantik

Haa hasilnya telur kuning terletak cantik di tengah tengah permukaan telur putih. Selamat mencuba.


Menyediakan Telur Mata Yang Cantik


Azie
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.

4 ulasan for "Menyediakan Telur Mata Yang Cantik"

  1. Saya telah cuba banayk resipe..memang sedap.Terima kasih
    kerana Puan memberi resipe dengan iklas.Semoga allah memberkati usaha Puan..Terima kasih.

    BalasPadam
  2. kalo susu xde apa gantinya A

    BalasPadam