Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Air Sirap Bandung CincauAir Sirap Bandung Cincau
Dalam saya berfikir juadah untuk majlis makan makan yang Nana akan adakan untuk kawan kawan, saya telah didatangi oleh Ikhmal ke pejabat saya. Beliau telah mencadangkan supaya membuat air sirap bandung cincau. 


Air Sirap Bandung Cincau

Saya belajar membuat air sirap bandung dari jiran saya di USJ semasa mengunjungi beliau pada masa hari raya dan bertanyakan cara cara menyediakannya.  Dari situ la, saya mula mengenali dan membeli ais krim soda. Tapi hari ini Ikhmal telah mengajar supaya dimasukkan cincau ke dalam air sirap bandung ....

Semasa masih mempunyai pembantu rumah, kami selalu menyediakan sendiri sirap dengan memasak air, gula, sirap rose dan daun pandan. Dan diletak sedikit sirap pisang. Cara penyediaan sirap ini dipelajari dari kawan baik saya, Dr Sabariah dari Segamat.

Air Sirap Bandung Cincau
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
Air sirap (boleh beli siap atau dimasak sendiri)
Ais krim soda
Susu cair
Cincau secukupnya (diparut)
Ais kiub secukupnya

Cara cara
Campurkan sirap, air masak, susu sejat. Kacau dan rasakan manis dan lemak yang dikehendaki. 

Masukkan ais krim soda sambil dikacau tanpa henti. Masukkan ais kiub dan juga cincau. 

Siap untuk dihidangkan.....


Azie
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.

Catat Ulasan for "Air Sirap Bandung Cincau"