Ahad, 10 Julai 2016

Tart Nenas Gebu Gebas Yang Sangat Sedap


Tart Nenas Gebu Gebas Yang Sangat Sedap


Aduh tersenyum saya sorang sorang. Ada juga orang macam ni dalam dunia. Bila buat kek tak menjadi, salahkan resepi, salahkan saya. Yang paling kelakar, minta saya gantikan duit dia yang membeli bahan bahan. Aduhhaai kenapalah begini sekali adat belajar. 

Kalau kek buah tu dah pahit, sah sah lah gula nya dah hangit kerana dimasak dengan api kuat. Saya ke yang salah? Mestilah ada sebab bila kek tu tak sedap. Memasak ni kena ikhlas dan tak boleh nak show off. Saya memasak tak ada pun atas kepentingan apa apa. Ada kala, saya pun gagal dalam percubaan memasak saya.  

Saya tidak berniaga dan tidak pula charge resepi yang dikongsikan. Apa apa pun saya harap, dia tahu apa yang perlu dia buat selepas ini. OK lah sempena bulan Syawal ini, saya tak mahulah merosakkan amalan Ramadhan saya dengan melayan orang seperti ini. 



Tart Nenas Gebu Gebas Yang Sangat Sedap

Syukur Alhamdulillah kerana kita telah berpeluang untuk berada dalam bulan Ramadhan dan semoga kita berjaya menjadikan diri kita seorang bertaqwa yang Allah janjikan penghapusan dosa. Samada kita telah menemui Malam Lailatul Qadr, hanya diri kita yang dapat menilainya. Apakah bisikan kebaikan lebih kuat dari bisikan untuk melakukan kejahatan dalam diri kita. Jika ya, maknanya kita mungkin telah bertemu malam penuh keberkatan itu. 

Insya Allah semoga kita dipanjangkan usia untuk menghadapi Ramadhan akan datang dengan usaha yang lebih berlipat ganda. Banyak nikmat dan peluang yang telah Allah kurniakan untuk saya beribadat sepanjang bulan Ramadhan yang telah lalu. Semuanya datang dari Allah bila kesusahan yang dihadapi sebenarnya adalah satu manfaat yang tersembunyi. 

Seperti yang saya tulis sebelum ini, saya sangat gembira kerana berpeluang merasai suasana beraya di Kelantan setelah sekian lama. Namun apa yang saya perhatikan, banyak perubahan yang berlaku dari segi hidangan. Lebih moden. Contoh 2 rumah yang saya kunjungi menghidangkan soto. Sedang untuk perantau seperti saya, pasti yang dicari adalah hidangan Kelantan seperti nasi kapit, nasi dagang atau lain lain makanan Kelantan seperti nisse cair dsb. Namun begitu, saya tetap seronok terutama Nana, Juita dan Aween ikut sekali berhari raya.



Tart Nenas Gebu Gebas Yang Sangat Sedap


Seperti dijanjikan dalam entri inti tart nenas sebelum ini di SINI, kali ini saya ingin kongsikan resepi tart nenas gebu gebas yang kami sediakan untuk hari raya baru baru ini. Inilah resepi baru yang saya pelajari dari Nana. Resepi kawan beliau yang memang setiap tahun menyediakan biskut tart nenas. Boleh lihat juga resepi "keeper" saya iaitu Tart Permata Qaseh di SINI dan SINI.  Layan juga video di bawah ini.




Jom layan resepi mudah dan sangat gebu ini. Rugi tak mencubanya tau. Saya perhatikan biskut tart memang laris dan dicari cari. Saya sendiri hanya makan biskut tart berbanding dengan biskut lain.


Tart Nenas Gebu Gebas Yang Sangat Sedap

Biskut Tart Nenas

Bahan bahan:
250 gm mentega
300 gm tepung gandum
50 gm gula kaster
40 gm tepung jagung
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit kuning telur + sedikit air  +  pewarna kuning - sapuan

Cara cara:

Satukan semua bahan dan uli dengan menggunakan tangan sahaja.

Masukkan dalam acuan dan picit. Letakkan inti dan gulung.

Sapukan sedikit kuning telur. Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 170C selama 25 minit.



Tart Nenas Gebu Gebas Yang Sangat Sedap


Susun atas redai dan bila sejuk bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.


Tart Nenas Gebu Gebas Yang Sangat Sedap

90 ulasan:

  1. Hi kak Azie.. ooo ada jugak orang jenis macam tu rupanya. Abaikan saja, ye kak. Heran bin ajaib jugak SB jadinya bila dia nak gantirugi ke apa sbb kek tak menjadi..hhrrmmm..alahai manusia..

    BalasPadam
    Balasan
    1. SB saya pun hairan bin ajaib juga. Ada orang yang macam tu.

      Padam
    2. Salam kak. Saya nak mintak halal resipi akak untuk saya gunakan buat bisnes ye kak.

      Padam
    3. cantik nya kejadian tart ni. boleh tak share mcm mana rupa acuan dan mcm mana gulung cantik2 cmni... menusuk kslbu betul tgk hasilnya!

      Padam
  2. Assalamualaikum Kak, Akak ada tak buat video tutorial untuk memasak? Hehehe... terima kasih & selamat hari raya.

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum Kak Zie,...sy dah cuba tart gebu landak kak zie mmg mavelous sedap sgt dan menjadi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Nak lagi sedap, inti kena buat sendiri.

      Padam
    2. macam mane intip dye

      Padam
    3. sya share resepi yer k.azie.nk bt mkn dan jual.tq

      Padam
  4. Macam2 kerenah manusia ni kan.... sbar je lah

    BalasPadam
  5. Pernah juga tengok komen di fb. Memang ada yang jenis salahkan resepi. Bukan nak kata apalah kan kak. Memasak ni perlu skill juga. Percubaan pertama kadangkala menjadi, bila buat kali ke2. Lain jadinya. �� Pengalaman sendiri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ooh saya tak pernah pulak perasan ada komen macam tu di fb. Memasak ni perlukan praktis. Ada kala menjadi dan ada masa tak menjadi.

      Padam
  6. Assalamualaikum,
    sampai juga nak beraya di sini he he heee...dapat pula jamu mata dengan tart nanas yang gebu gebas tu. Selamat hari raya buat Azie sekeluarga, maaf zahir batin.

    BalasPadam
  7. hai kak azie, selamat hari raya maaf zahir batin..")

    saya nak tanya, tak perlu pukul mentega + gula sampai kembang dulu ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak perlu. Hanya diramas ramas sahaja

      Padam
  8. Assalam...slmt hr raye...doakn yg terbaik utk org tu..hati dia bermslh skit tu...nk buat ape2 yg penting niat..sya nk tanye puan..acuan mcmmn guna utk tart tu cantik sgt nmpk..kemas n sama saiz je..sya buat mcm2 bentuk jd gulungnye..hihi..atau ade tips ke nk hasilkn tary gulung yg comei gitu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya guna acuan yang dipicit. Boleh tengok video yang baru saya update

      Padam
  9. Assalam..kak zie..sy sentiasa follow resepi kak zie..alhamdullilah semua menjadi..paling best nasi briyani pakistan & setiap tahun mesti buat biscuit famous amos atas permintaan mak sy serta adik2...tq kak zie..sy doa kak zie serta sekeluarga dirahmati allah..

    BalasPadam
  10. Salam kak azie . Bakar tart ni guna api atas bwh ke ? Tingkat 2 sebelum last ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya jika resepi tak menyebut secara spesifik, bermakna guna api atas bawah macam biasa

      Padam
  11. Resepi ni x letak telur kuning ke?

    BalasPadam
  12. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  13. Assalam kak azie nk tanya inti nenas tu brape gram ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat sebiji agak agak saiz yang disukai. Timbang dan yang lain timbang sama saiz. Saya punya besar sebab utk makan sendiri

      Padam
  14. Assalamua'laikum kak Azie..sy peminat ketat resepi kak Azie..setiap kali sy ingin buat minum ptg ke..nk buat muffin ataupun biskut tuk hr raya..100% sy akn search blog kak Azie..ini kali pertama sy komen kt ruangan blog kak Azie..rs teruja sgt nk cari resepi tart nenas..sy zuuuuuzzzz terus ke blog kak Azie..setakat ni tdk mengecewakn..alhamdulillah semua yg sy buat semuanye menjadi.berkat resepi dr Kak Azie..tq kak Azie😘😘..excited sgt😄😄😄

    BalasPadam
  15. Terima kasih kerana berkongsi resipi biskut2 yang memang menjadi.

    BalasPadam
  16. Salam kak azie.. Boleh tahu kenapa kita masukkan tepung jagung untuk doh tart?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau ikutkan entri kak azie sblm ni texture tart yg ni rapuh lagi, untuk tart yg lebih rangup xde tepung jagung resepi boleh follow link tart qaseh tu

      Padam
  17. Assalamualaikum kak azie.. ada jugak org yg perangai mcm tu.. sepanjang sya guna resepi akak,tk pernah pulak ada silapnya,kdg2 sya rasa mana yg sya perlu tmbh sya tambah sendiri.. terima ksih ye kak atas tunjuk ajar

    BalasPadam
  18. Assalamualaikum, wah.. Nampak Sedap Tart akak.. Boleh guna tips untuk improve..

    http://www.mamalyndacookies.com/2017/03/resepi-tart-nenas.html

    salam Blogwalking :)

    BalasPadam
  19. Salam Kak Azie..nk tnya kuning telur+air+pwrna kuning tu untk sapu ke??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Ya. Arulah cantik sapuannya.

      Padam
  20. Assalamualaikum. Saya nk minta izin guna resepi ni utk buat bisnes ye kak. halalkan ilmu ni ye kak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Saya doakan semoga business maju dan berkembang ya. Aamiin

      Padam
  21. Terima kasih kerna berkongsi resepi tart nenas ni kak...Saya pun kalo raya cari tart nenas jer

    BalasPadam
  22. Assalammualaikum Kak mintk halal ilmu akk NK,, egt NK ambik resepi ninuntuk niaga

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Saya doakan agar business NK maju dan dimurahkan rezeki. Aamiin.

      Padam
  23. minta halal juga resepinya ya Kak Azie :)

    BalasPadam
  24. MasyaAllah ilmu yang berkah. Amiin YRA. Thank you for the recipe

    BalasPadam
  25. salam kak , saya juga nak minta izin ambil resepi ni untuk buat bisnez ... minta halal ya kak...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Semoga berjaya dan maju. Aamiin

      Padam
  26. Assalamualaikum kak saya nk minta izin ambil resepi ni ye kak,nk buat makan untuk ank2

    BalasPadam
  27. Kak Azie, nak tanye...oven tu tak perlu di panaskan dulu ye (nak buat tart nenas)?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena panaskan dulu. Semua pun kalau menggunakan oven atau bakar, mesti dipanaskan dulu.

      Padam
  28. Mana nk dptkn acuan tart nenas macam dalam video puan.Tk

    BalasPadam
  29. Mana nk dptkn acuan tart nenas macam dlm video puan?.Tk

    BalasPadam
  30. Ka Azie, tepung gandum dan jagung tak perlu ayak dahulu ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semua kalau guna tepung tepung, kenslah ayak dulu supaya tak berketul

      Padam
  31. Assalamualaikum kak azie..nak mintak halal resepi tart nenas ni..nak buat kuih raya tahun ni..suke makan tart nenas tapi yang dijual tak sedap..nak cuba buat sendiri tahun ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Insya Allah saya doakan agar agar ianya mnejadi dg sedap. Memang buat sendiri bukan sahaja jimat tetapi lebih sedap

      Padam
  32. Assalammualaikum..kak azie..sy share ya..mohon dihalalkan ..baru nk mencuba..hihi

    BalasPadam
  33. AS SALAM KAK AZIE...GUNA TEPUNG RED ROSE BOLEH X

    BalasPadam
  34. ni kalau buat bentuk bunga pun boleh ke?

    BalasPadam
  35. Assalamualaikum...Kak azie adunan tart ni take perlu campur telur ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Ikut resepi, sis. Saya juga ada letak video dalam blog.

      Padam
  36. Salam kak ..sy nk minta izin ..sy amik yer resepi .. Mintak halal .. 😊

    BalasPadam
  37. Macam mana nk wt inti tart nenas ..pkai jem nenas yg dlm botol kaca ke tu..

    BalasPadam
  38. Assalamualaikum.. kak nak tanya.. x letak telur dalam doh ke?

    BalasPadam
  39. Suka resepi dalam blog ni..nak buat tart xde penimbang plak.. Nak bajet sukatan cawan xreti plk.. :)

    BalasPadam
  40. Assalamualaikum, kak.. Bahan2 diatas aggaran untuk berapa biji yer..

    BalasPadam
  41. Assalam kak ..sya share yer resepi..mintak halal

    BalasPadam
  42. Salam kak..saya share yer resepi ni..mintak dihalalkan :)

    BalasPadam
  43. Kak zie pinjam resipi ye. Btw jem nenas tu guana nak buat?

    BalasPadam
  44. Nampak menarik..boleh cuba resepi ni.. jmput singgah blog saya ea. Dirawanhartawan.blogsport.com

    BalasPadam
  45. sedapnya..jemput singgah blog saya ea.
    dirawanhartawan.blogsport.com

    BalasPadam
  46. Manusia ni mcm2 peel ye pn azie....sya pun pernah kena..buat donut xjadi smp rosak mixer kata sya bg resepi tipu.. redho jelah. Semoga Allah bg hidayah kt org2 mcn ni. Thanks kongsi resepi pn azie.

    BalasPadam
  47. Kak! Kalau boleh ni tahun ke tiga saya buat kuih raya sendiri, terima kasih sebab selalu share pelbagai jenis resipi. Banyak resipi kakak yg kiranya sedap n special! Mama saya cakap tq juga. May Allah bless you kak.

    BalasPadam
  48. assalam kak , ada yang bagi tips kalau nak rangup letak air sejuk atau ,doh tu letak dlm peti ais .betul ke? ada tak tips nak bagi rangup pastri tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Resepi ni mmg dah rangup. ikut jer resepi

      Padam
  49. Saya try buat hari raya bulan lepas, memang menjadi, sebelum ni saya try guna resepi lain tak menjadi, jadi keras dan tak boleh dipicit from acuan, thank you kak azie for your resepi, selalunya resepi kak azie tak pernah menghampakan.

    BalasPadam
  50. Salam kak Azie..nk tanya..kalau nak buat dlm kuantiti yg byk..cth dlm 180 biji,sukatan bahan2 mcmna ye?boleh bagi tak sukatan bahan2 biskut tart nenas utk 180 biji😅

    BalasPadam
    Balasan
    1. biasanya saya double kan bahan utk yg kita nak. kalau nak 4 kali, gandakan bahan kepada 4

      Padam
  51. Sedap nyer. Minta halal resepi yer akak. Dah lama tak buat tart nenes.

    BalasPadam
  52. saya nak tanya butter apa yg sedap kalau nak guna?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semua pure butter sedap. Buttercup bukan butter ya

      Padam
  53. Assalamualaikum kak . tak de buat kelas PJJ untuk kek ke ?

    BalasPadam
  54. Assalamualaikum Kak Azie.
    terima kasih share resepi ni. satu keluarga suka sangat tart ni.
    semoga Kak Azie dimurahkan rezeki, dipermudahkan segala urusan & dipanjangkan umur, aamiin

    BalasPadam
  55. Salam k.azie... k.Azie org kelantan ke.. utk makluman k.Azie sy sentiasa mengikuti blog k.Azie utk dptkan resipi2 makanan.. mohon halalkan ye.. cuma nak tanya.. k.Azie buat biskut tart nwnas gulung tu dlm brape inci panjang yg k.Azie guna?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Cookies lagi kecil lagi bagus dan lagi mahal. Sb susah nak buat. Bite size mudah nak makan.

      Padam
  56. Terima kasih kak azie.. Semalam sy ikut resepi kak azie utk buat biskut famous amous, menjadi.. Dapat buat 7bekas kuih.. Hari ni sy nak buat tat nenas gebus ikut resepi kak azie.. Suka sgt2 blog kak azie

    BalasPadam
  57. Tq kak azie..resepi2 kak azie semua sedap..dh bnyk yg sy cuba..alhamdulillah semua menjadi..

    BalasPadam
  58. kalau tak guna asen vanila xpe kan.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Assalamualaikum kak azie..sedapnya tart nenas.. nak try lah nanti.. sy selalu kalau nak cari resepi2 masakan dan nak masak selalu guna rezepi akak.. mintak halal ya kak azi.. tq 😘

      Padam
  59. Hai kak azie. comel je tengok tart nenas tu. boleh tau kat mana beli acuan tart tu? ada jual online ke?

    BalasPadam

Add your comment
EmoticonEmoticon