10 Jul 2016

Tart Nenas Gebu Gebas Yang Sangat Sedap


Tart Nenas Gebu Gebas Yang Sangat Sedap


Aduh tersenyum saya sorang sorang. Ada juga orang macam ni dalam dunia. Bila buat kek tak menjadi, salahkan resepi, salahkan saya. Yang paling kelakar, minta saya gantikan duit dia yang membeli bahan bahan. Aduhhaai kenapalah begini sekali adat belajar. 

Kalau kek buah tu dah pahit, sah sah lah gula nya dah hangit kerana dimasak dengan api kuat. Saya ke yang salah? Mestilah ada sebab bila kek tu tak sedap. Memasak ni kena ikhlas dan tak boleh nak show off. Saya memasak tak ada pun atas kepentingan apa apa. Ada kala, saya pun gagal dalam percubaan memasak saya.  

Saya tidak berniaga dan tidak pula charge resepi yang dikongsikan. Apa apa pun saya harap, dia tahu apa yang perlu dia buat selepas ini. OK lah sempena bulan Syawal ini, saya tak mahulah merosakkan amalan Ramadhan saya dengan melayan orang seperti ini. 



Tart Nenas Gebu Gebas Yang Sangat Sedap

Syukur Alhamdulillah kerana kita telah berpeluang untuk berada dalam bulan Ramadhan dan semoga kita berjaya menjadikan diri kita seorang bertaqwa yang Allah janjikan penghapusan dosa. Samada kita telah menemui Malam Lailatul Qadr, hanya diri kita yang dapat menilainya. Apakah bisikan kebaikan lebih kuat dari bisikan untuk melakukan kejahatan dalam diri kita. Jika ya, maknanya kita mungkin telah bertemu malam penuh keberkatan itu. 

Insya Allah semoga kita dipanjangkan usia untuk menghadapi Ramadhan akan datang dengan usaha yang lebih berlipat ganda. Banyak nikmat dan peluang yang telah Allah kurniakan untuk saya beribadat sepanjang bulan Ramadhan yang telah lalu. Semuanya datang dari Allah bila kesusahan yang dihadapi sebenarnya adalah satu manfaat yang tersembunyi. 

Seperti yang saya tulis sebelum ini, saya sangat gembira kerana berpeluang merasai suasana beraya di Kelantan setelah sekian lama. Namun apa yang saya perhatikan, banyak perubahan yang berlaku dari segi hidangan. Lebih moden. Contoh 2 rumah yang saya kunjungi menghidangkan soto. Sedang untuk perantau seperti saya, pasti yang dicari adalah hidangan Kelantan seperti nasi kapit, nasi dagang atau lain lain makanan Kelantan seperti nisse cair dsb. Namun begitu, saya tetap seronok terutama Nana, Juita dan Aween ikut sekali berhari raya.



Tart Nenas Gebu Gebas Yang Sangat Sedap


Seperti dijanjikan dalam entri inti tart nenas sebelum ini di SINI, kali ini saya ingin kongsikan resepi tart nenas gebu gebas yang kami sediakan untuk hari raya baru baru ini. Inilah resepi baru yang saya pelajari dari Nana. Resepi kawan beliau yang memang setiap tahun menyediakan biskut tart nenas. Boleh lihat juga resepi "keeper" saya iaitu Tart Permata Qaseh di SINI dan SINI.  Layan juga video di bawah ini.




Jom layan resepi mudah dan sangat gebu ini. Rugi tak mencubanya tau. Saya perhatikan biskut tart memang laris dan dicari cari. Saya sendiri hanya makan biskut tart berbanding dengan biskut lain.


Tart Nenas Gebu Gebas Yang Sangat Sedap

Biskut Tart Nenas

Bahan bahan:
250 gm mentega
300 gm tepung gandum
50 gm gula kaster
40 gm tepung jagung
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit kuning telur + sedikit air  +  pewarna kuning - sapuan

Cara cara:

Satukan semua bahan dan uli dengan menggunakan tangan sahaja.

Masukkan dalam acuan dan picit. Letakkan inti dan gulung.

Sapukan sedikit kuning telur. Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 170C selama 25 minit.



Tart Nenas Gebu Gebas Yang Sangat Sedap


Susun atas redai dan bila sejuk bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.


Tart Nenas Gebu Gebas Yang Sangat Sedap

69 ulasan

Hi kak Azie.. ooo ada jugak orang jenis macam tu rupanya. Abaikan saja, ye kak. Heran bin ajaib jugak SB jadinya bila dia nak gantirugi ke apa sbb kek tak menjadi..hhrrmmm..alahai manusia..

SB saya pun hairan bin ajaib juga. Ada orang yang macam tu.

Assalamualaikum Kak, Akak ada tak buat video tutorial untuk memasak? Hehehe... terima kasih & selamat hari raya.

Assalamualaikum Kak Zie,...sy dah cuba tart gebu landak kak zie mmg mavelous sedap sgt dan menjadi

Wslm. Nak lagi sedap, inti kena buat sendiri.

Macam2 kerenah manusia ni kan.... sbar je lah

Pernah juga tengok komen di fb. Memang ada yang jenis salahkan resepi. Bukan nak kata apalah kan kak. Memasak ni perlu skill juga. Percubaan pertama kadangkala menjadi, bila buat kali ke2. Lain jadinya. �� Pengalaman sendiri.

Ooh saya tak pernah pulak perasan ada komen macam tu di fb. Memasak ni perlukan praktis. Ada kala menjadi dan ada masa tak menjadi.

Assalamualaikum,
sampai juga nak beraya di sini he he heee...dapat pula jamu mata dengan tart nanas yang gebu gebas tu. Selamat hari raya buat Azie sekeluarga, maaf zahir batin.

hai kak azie, selamat hari raya maaf zahir batin..")

saya nak tanya, tak perlu pukul mentega + gula sampai kembang dulu ke?

Assalam...slmt hr raye...doakn yg terbaik utk org tu..hati dia bermslh skit tu...nk buat ape2 yg penting niat..sya nk tanye puan..acuan mcmmn guna utk tart tu cantik sgt nmpk..kemas n sama saiz je..sya buat mcm2 bentuk jd gulungnye..hihi..atau ade tips ke nk hasilkn tary gulung yg comei gitu..

Saya guna acuan yang dipicit. Boleh tengok video yang baru saya update

Tak perlu. Hanya diramas ramas sahaja

Assalam..kak zie..sy sentiasa follow resepi kak zie..alhamdullilah semua menjadi..paling best nasi briyani pakistan & setiap tahun mesti buat biscuit famous amos atas permintaan mak sy serta adik2...tq kak zie..sy doa kak zie serta sekeluarga dirahmati allah..

Salam kak azie . Bakar tart ni guna api atas bwh ke ? Tingkat 2 sebelum last ?

Ya jika resepi tak menyebut secara spesifik, bermakna guna api atas bawah macam biasa

Resepi ni x letak telur kuning ke?

This comment has been removed by the author.

Assalam kak azie nk tanya inti nenas tu brape gram ye?

Buat sebiji agak agak saiz yang disukai. Timbang dan yang lain timbang sama saiz. Saya punya besar sebab utk makan sendiri

Assalamua'laikum kak Azie..sy peminat ketat resepi kak Azie..setiap kali sy ingin buat minum ptg ke..nk buat muffin ataupun biskut tuk hr raya..100% sy akn search blog kak Azie..ini kali pertama sy komen kt ruangan blog kak Azie..rs teruja sgt nk cari resepi tart nenas..sy zuuuuuzzzz terus ke blog kak Azie..setakat ni tdk mengecewakn..alhamdulillah semua yg sy buat semuanye menjadi.berkat resepi dr Kak Azie..tq kak Azie😘😘..excited sgt😄😄😄

Terima kasih kerana berkongsi resipi biskut2 yang memang menjadi.

Salam kak azie.. Boleh tahu kenapa kita masukkan tepung jagung untuk doh tart?

Assalamualaikum kak azie.. ada jugak org yg perangai mcm tu.. sepanjang sya guna resepi akak,tk pernah pulak ada silapnya,kdg2 sya rasa mana yg sya perlu tmbh sya tambah sendiri.. terima ksih ye kak atas tunjuk ajar

Assalamualaikum, wah.. Nampak Sedap Tart akak.. Boleh guna tips untuk improve..

http://www.mamalyndacookies.com/2017/03/resepi-tart-nenas.html

salam Blogwalking :)

Salam Kak Azie..nk tnya kuning telur+air+pwrna kuning tu untk sapu ke??

Wslm. Ya. Arulah cantik sapuannya.

Assalamualaikum. Saya nk minta izin guna resepi ni utk buat bisnes ye kak. halalkan ilmu ni ye kak.

Wslm. Saya doakan semoga business maju dan berkembang ya. Aamiin

Terima kasih kerna berkongsi resepi tart nenas ni kak...Saya pun kalo raya cari tart nenas jer

Assalammualaikum Kak mintk halal ilmu akk NK,, egt NK ambik resepi ninuntuk niaga

Wslm. Saya doakan agar business NK maju dan dimurahkan rezeki. Aamiin.

minta halal juga resepinya ya Kak Azie :)

MasyaAllah ilmu yang berkah. Amiin YRA. Thank you for the recipe

salam kak , saya juga nak minta izin ambil resepi ni untuk buat bisnez ... minta halal ya kak...

Wslm. Semoga berjaya dan maju. Aamiin

Assalamualaikum kak saya nk minta izin ambil resepi ni ye kak,nk buat makan untuk ank2

Kak Azie, nak tanye...oven tu tak perlu di panaskan dulu ye (nak buat tart nenas)?

Kena panaskan dulu. Semua pun kalau menggunakan oven atau bakar, mesti dipanaskan dulu.

Mana nk dptkn acuan tart nenas macam dalam video puan.Tk

Mana nk dptkn acuan tart nenas macam dlm video puan?.Tk

Ka Azie, tepung gandum dan jagung tak perlu ayak dahulu ke?

Semua kalau guna tepung tepung, kenslah ayak dulu supaya tak berketul

Assalamualaikum kak azie..nak mintak halal resepi tart nenas ni..nak buat kuih raya tahun ni..suke makan tart nenas tapi yang dijual tak sedap..nak cuba buat sendiri tahun ni..

Wslm. Insya Allah saya doakan agar agar ianya mnejadi dg sedap. Memang buat sendiri bukan sahaja jimat tetapi lebih sedap

Salam kak. Saya nak mintak halal resipi akak untuk saya gunakan buat bisnes ye kak.

Assalammualaikum..kak azie..sy share ya..mohon dihalalkan ..baru nk mencuba..hihi

AS SALAM KAK AZIE...GUNA TEPUNG RED ROSE BOLEH X

ni kalau buat bentuk bunga pun boleh ke?

Assalamualaikum...Kak azie adunan tart ni take perlu campur telur ke?

Wslm. Ikut resepi, sis. Saya juga ada letak video dalam blog.

Salam kak ..sy nk minta izin ..sy amik yer resepi .. Mintak halal .. 😊

Macam mana nk wt inti tart nenas ..pkai jem nenas yg dlm botol kaca ke tu..

Assalamualaikum.. kak nak tanya.. x letak telur dalam doh ke?

Suka resepi dalam blog ni..nak buat tart xde penimbang plak.. Nak bajet sukatan cawan xreti plk.. :)

Assalamualaikum, kak.. Bahan2 diatas aggaran untuk berapa biji yer..

Assalam kak ..sya share yer resepi..mintak halal

Salam kak..saya share yer resepi ni..mintak dihalalkan :)

Kak zie pinjam resipi ye. Btw jem nenas tu guana nak buat?

Nampak menarik..boleh cuba resepi ni.. jmput singgah blog saya ea. Dirawanhartawan.blogsport.com

sedapnya..jemput singgah blog saya ea.
dirawanhartawan.blogsport.com

Manusia ni mcm2 peel ye pn azie....sya pun pernah kena..buat donut xjadi smp rosak mixer kata sya bg resepi tipu.. redho jelah. Semoga Allah bg hidayah kt org2 mcn ni. Thanks kongsi resepi pn azie.

Kak! Kalau boleh ni tahun ke tiga saya buat kuih raya sendiri, terima kasih sebab selalu share pelbagai jenis resipi. Banyak resipi kakak yg kiranya sedap n special! Mama saya cakap tq juga. May Allah bless you kak.

assalam kak , ada yang bagi tips kalau nak rangup letak air sejuk atau ,doh tu letak dlm peti ais .betul ke? ada tak tips nak bagi rangup pastri tu?

Saya try buat hari raya bulan lepas, memang menjadi, sebelum ni saya try guna resepi lain tak menjadi, jadi keras dan tak boleh dipicit from acuan, thank you kak azie for your resepi, selalunya resepi kak azie tak pernah menghampakan.


EmoticonEmoticon