19 Feb 2018

Berjalan Jalan Di Hyde Park


Setiap kali ke London, pasti kita akan mengunjungi Hyde Park tanpa mengira berapa kali kita ke sini. Ianya bukan sahaja cantik untuk bergambar tetapi juga sangat mendamaikan.  Berjalan di taman di tempat kita, panas dan berpeluh. Tapi di sana seperti berada di dalam aircond yang besar. 

Hari terakhir di London iaitu 8 Januari, kami berlima mengambil bas untuk ke Hyde Park. Bertukar 2 bas juga kerana kami ingin masuk melalui Kensington Gate. Kami berjalan melalui memorial Princess Diana sebelum melalui jambatan. 


Di bawah jambatan kelihatan banyak itik dan swan. Kami turun bergambar di situ. memang nampak sangat cantik bila dilihat dari atas tapi bila berjalan kena berhati hati kerana banyak tahi itik. Hahaha 


Selepas bergambar, saya bersama Hubby dan Juita berjalan kaki balik ke apartment yang rupanya tidak jauh sahaja jika berjalan melalui jalan dalam taman. Tetapi masalah cuaca yang terlalu sejuk menjadikan kita tidak berapa selesa berjalan kaki. 

Manakala Nelly dan Aween pula berjalan kaki keluar dari Hyde Park untuk urusan di Selfridges yang belum selesai. 


18 Feb 2018

Free and Easy Di London


Kali ini saya ingin menyambung beberapa entri lagi berkenaan percutian kami ke London. Kenapa saya ingin melengkapkan catatan ini? Ini adalah kerana ianya percutian yang paling mengembirakan kerana ianya disertai oleh semua anak menantu, bakal menantu serta keluarga bakal besan kami. Klik di SINI untuk entri sebelum ini.

7 Januari 2018 adalah hari free and easy bagi kami. Hanya saya, Nelly, Aween dan Juita sahaja yang keluar. Kami keluar ke Harods untuk mencari zippy wallet dan barangan Huda beauty. Nana dan Alain keluar berjumpa dengan kawan mereka. 

Tapi memandangkan saya dan Nelly tidak dapat membeli atas nama kami, kenalah guna nama Aween. Jadi saya tidak boleh menggunakan kad debit saya untuk membayar pembelian atas nama Aween. 


Saya dengan Juita terpaksa keluar mencari ATM untuk membuat pengeluaran tunai. Banyak ATM yang tidak beroperasi. Merata juga terpaksa berjalan untuk mencari ATM. 

Pengeluaran maksimun untuk satu transaksi adalah £500 dengan dikenakan pula fees sebanyak £12 untuk setiap kali. Aduh ini lah kali pertama, saya bershopping menggunakan debit card di London. Sebetulnya menggunakan credit card lebih mudah berbanding penggunaan debit card. Itu pendapat saya lah.

Selepas selesai, kami mengambil bas untuk ke Oxford street untuk ke House of Fraser untuk melengkap dokumen VAT bagi semua pembelian di situ. Kemudian kami ke Selfridges untuk membeli barangan Huda yang out of stock di Harrods. 

Balik singgah kedai luggage di Edgeware Road sekadar untuk melihat lihat sahaja dulu. Saya memang telah merancang untuk membeli satu luggage bag Samsonite di sini. Kemudian singgah beli kebab. Nelly belanja kebab untuk kami semua. 



Sebelah malam, Nelly, Juita dan Aween keluar kerana ada kesilapan masa pembelian di Selfridges. Saya dan Hubby pula keluar beli luggage bag yang telah dipilih sebelah siangnya. Boy bertolak balik ke Malaysia bersama sama keluarga Dato Salehuddin. 

Balik bilik, mula berkemas kemas dan membuat packing. Maklumlah barang yang dibeli banyak. Kotak kotak handbag juga besar besar, tapi kalau tidak dibawa balik, rasa pulak sayang. 


17 Feb 2018

Program Santai Alumni Kolej Ketiga Universiti Malaya

Program Santai Alumni Kolej Ketiga Universiti Malaya

Hari ini saya ingin menulis berkenaan dengan aktiviti alumni bekas penghuni kolej ketiga Universiti Malaya, kolej yang saya diami sepanjang menjadi seorang Mahasiswi. 

Pejam celik pejam celik dah 15 tahun ethica, alumni bekas penghuni kolej ketiga Universiti Malaya ditubuhkan. Ianya kekal aktif sehingga sekarang. Bak kata Dato Salehuddin selaku Presiden Ethica, rahsianya adalah santai. Apa apa yang dilakukan adalah secara santai. Mesyuarat hatta 3 orang pun boleh jalan, di mana sahaja di rumah atau di restoran atau di pejabat juga boleh jalan. Bila ianya dilakukan secara santai, pasti ianya akan kekal lama. 

Program Santai Alumni Kolej Ketiga Universiti Malaya

Program Santai Alumni Kolej Ketiga Universiti Malaya

Program Santai Alumni 3rd kali ini diadakan bertujuan untuk mengeratkan silaturahim, mengembalikan nostalgia kolej yang melibatkan pelajar di kolej dan juga alumni. Program diadakan di kolej bermula dengan aktiviti sessi berkongsi pengalaman oleh alumni yang berjaya dalam bidang masing masing. Antaranya ialah Datuk Seri Mohd Shafie Abdullah, Datuk Seri Dr Mohammad Azman, Prof Dr Mohad Anizu dan Tuah Johari Atan dengan moderator Dr Abdol Aziz Sahat. 

Program Santai Alumni Kolej Ketiga Universiti Malaya

Selepas itu diadakan senaman riadah dan aktiviti Q Race. Ramai juga ahli alumni yang hadir untuk sessi sebelah petang. 

Program Santai Alumni Kolej Ketiga Universiti Malaya

Sebelah malam diadakan jamuan makan malam dengan kehadiran hampir 70 orang alumni. Saya hanya hadir untuk sessi makan malam sahaja. Selain makan malam, diadakan juga persembahan oleh penghuni kolej dan juga alumni. 

Program Santai Alumni Kolej Ketiga Universiti Malaya

Program Santai Alumni Kolej Ketiga Universiti Malaya

Jamuan makan malam secara buffet diadakan di dewan makan kolej yang pastinya meninggalkan nostalgia untuk alumni. Dewan makan lah tempat untuk pelajar bertemu atau untuk mengintai ngintai junior. Waktu lain semua sibuk dengan kuliah dan tutorial di fakulti masing masing. 

Program Santai Alumni Kolej Ketiga Universiti Malaya

Nostalgia saya kalau bab dewan makan kolej adalah di mana saya akan tertunggu hari minggu di mana Encik Hubby ketika itu akan turun bersarapan kerana adanya roti canai. Hari hari lain dia tidak turun sarapan. Kuliah dia ketika itu banyak diadakan di waktu malam. Saya yang bukan peminat roti canai juga akan turun untuk bersama dengan dia. 

Selain itu, dewan makan adalah tempat di mana kami belajar sebelum menjelang peperiksaan. Ketika itu sistem penggal di mana peperiksaan hanya diadakan setahun sekali sahaja. 

Berbalik pada persembahan selepas makan, para alumni super senior turut menyanyikan lagu Kenangan Ku yang dipopularkan oleh Penyanyi Dato Jeffrey Din. Antara yang menyanyi adalah Dato Hassan Sakimon, Dato Jalaluddin, Dato Wan Nqzari, Encik Ahmad Nizar, Dr Hassan, Encik Fazli dan Encik Yusoff. Memang sangat happening bila semua yang hadir pun ikut sama bergoyang badan mengikut irama yang dialunkan. 

Program Santai Alumni Kolej Ketiga Universiti Malaya

Majlis yang sepatutnya selesai pukul 10.30 malam berterusan sehingga lebih pukul 11.00 malam. Alhamdulillah sangat seronok kerana berpeluang bertemu sahabat lama terutama Datin Fauziah Samsuddin yang merupakan course mate dan BFF sehingga kini. Lebih lebih lagi Encik Hubby juga rapat dengan Dato Hashim Hamzah sejak di kolej lagi. 

Program Santai Alumni Kolej Ketiga Universiti Malaya


15 Feb 2018

Asam Pedas Ikan Merah Kegemaran Saya

Asam Pedas Ikan Merah

Semalam ketika melihat lihat gambar lama anak anak terutama gambar Boy, tiba tiba air mata bergenang. Terlalu cepat masa berlalu. Tinggal beberapa hari sahaja lagi, Boy akan menamatkan zaman hidup bujang. Saya menjadi sangat sedih. Rasa tak bersedia untuk anak anak jauh dari kami. Belum puas melihat mereka di zaman kanak kanak. Tapi kita tidak boleh menghentikan masa. Satu hari kita juga akan pergi.  Itulah hakikat dan kitaran kehidupan. OK cukuplah setakat ini dahulu. 

Entah kenapa kebelakangan ini kemaruk nak makan asam pedas ikan. Balik kerja, singgah di restoran Klate Original makan nasi dengan berlauk asam pedas ikan pari. Tapi saya tak berapa suka ikan pari yang digunakan kerana isi ikan melekat di tulang. Saya suka yang isi ikan pari berkeping keping bila dicubit. 

Asam pedas ni memang tak jemu dimakan. Lagi pulak ianya adalah dalam kategori lauk sihat kerana tidak menggunakan santan. Kurang lemak gitu. Jadi kuahnya sedap dihirup hirup begitu sahaja. Jika nak diet dan kurangkan berat badan, cicah kuah asam ledas dengan roti wholemeal. Sedaap. Jangan tak tahu, ayam pun sedap dimasak asam pedas. Makan dengan dicicah roti, waah meletop. Boleh rujuk entri saya di SINI

Asam Pedas Ikan Merah

Semasa ke pasar tani, saya singgah beli bendi, daun kesum dan lain lain bahan. Cuma ikan sahaja yang belum dibeli. Jadi pada cuti hari wilayah, saya mengajak hubby ke kedai runcit. Tak ada ikan pari, ambik lah ikan merah. Mahal nyer barangan sekarang ni. Seekor ikan merah dah berharga RM20. Bukan lah besar mana. Saya risaukan masa depan anak anak saya. 

Jom layan resepi yang saya gunakan hari ini. Saya memang suka kuah yang sedikit pekat. Kalau cair, dah jadi macam kuah asam rebus. Bahan kisar dalam kuah tak melekat di atas nasi. Kegemaran saya ialah daun kesum dan bendi. Lain lain saya tak kisah sangat. Asam pedas mesti nak ada dua bahan ni. 

Asam Pedas Ikan Merah

Asam Pedas Ikan Merah
Okeh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 ekor ikan merah - potong 4  
1/2 senduk minyak masak - jika kurang boleh tambah
1 batang serai - ketuk
Segenggam asam jawa - bancuh dengan air
Kacang bendi 
Tomato - potong 4
6-7 sudu besar cili kisar

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang merah - saiz besar
4 ulas bawang putih
1 ibu jari halia
1 inci kunyit hidup
Sedikit belacan - saya tak letak

Cara cara:
Panaskan minyak dan masukkan serai dan bahan kisar. Kacau sehingga naik bau. 

Asam Pedas Ikan Merah

Asam Pedas Ikan Merah

Masukkan cili kisar dan kacau hingga cili garing dan pecah minyak.

Masukkan air asam jawa. Tambah air dalam 800-1000 liter atau secukupnya. Kacau sehingga kuah mendidih, baru masukkan garam dan aji no moto. 

Masukkan ikan dengan daun kesum. Jika suka, boleh masukkan juga bunga kantan. Kacau rata sehingga ikan masak. 

Masukkan bendi dan akhir sekali, masukkan buah tomato. Sesuaikan rasa dan kepekatan kuah. Bolehlah tutup api dan sedia untuk dihidangkan. 

Asam Pedas Ikan Merah


11 Feb 2018

Gulai Ayam Kelantan Untuk Nasi Berlauk



Sebelum saya berkisah bab Gulai Ayam Lauk nasi berlauk Kelantan, saya sekadar ingin menulis bab ujian. Kadang kadang saya terfikir, saya sedang diuji. Diuji dengan ujian yang saya tidak mahu nyatakan di sini. Tetapi saya tahu ujian kecil dalam hidup akan menjadikan hidup kita lebih berwarna warni dan menarik. 

Mungkin itu yang Allah ingin memberikan peringatan. Saya tiba tiba menjadi sangat sibuk. Sibuk sehingga membataskan masa dan tenaga untuk hadir ke kuliah kuliah agama seperti dulu. Sama samalah doakan agar saya kembali diberi rezeki kelapangan masa dan dipermudahkan segala urusan. Aameen. Jom masuk bab masakan pula. 

OK sebelum tu, saya ingin memaklumkan bahawa Instagram Azie Kitchen adalah @aziekitchen. Ramai follower yang menulis bahawa mereka telah lama tercari cari dan baru menemui IG azie kitchen. Kepada yang belum follow, boleh lah follow IG saya ya. Jom kita chatting di situ. 

Seorang follower blog Azie Kitchen minta saya kongsikan cara memasak Gulai Ayam untuk lauk nasi berlauk yang sedap. Saya menanyakan tips dari sahabat saya, Mama Maznah yang memang hebat dalam bab masak memasak dan juga mengambil tempahan kecil kecilan di kampung. 

Katanya untuk Gulai Ayam, mesti dimasak dengan kaedah Raja Berangkat iaitu bahan bahan dan serbuk rempah kari tidak ditumis sebaliknya dimasak bersama sama dengan ayam. Cara ini juga adalah cara menyediakan Gulai Ayam Nasi Kak Wook. Kawan saya Maznah ni sempat melihat cara Kak Wook memasak semasa dulu dulu. Bezanya nasi Kak Wook menggunakan keropeh ayam serta dimasukkan sekali sayuran seperti terung, kacang panjang dan cili hijau. 

Untuk memastikan kuah cantik dan menyelerakan, kulit ayam jangan dibuang kesemuanya. Biarkan ada kulit sedikit. Juga Nah mengesyorkan supaya rempah gulai dicampurkan beberapa brand seperti Adabi dengan rempah gulai kampung yang saya gunakan hari ini. 

Memasak juga mesti menggunakan api perlahan supaya kuah masak dengan elok dan lambat basi. Kalau lauk nasi berlauk, mesti lah ada sekali sambal cili Kelantan dan hirisan timun. 

Jom layan resepi yang saya gunakan hari ini. 


Gulai Ayam Lauk Nasi Berlauk
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 ekor ayam
2 - 2 1/2 sudu besar rempah gulai  - campur rempah kari Adabi  
1-2 keping asam keping 
Garam
Gula Melaka
Susu cair - opsyenal

Bahan kisar:
2-3 sudu besar cili kering kisar
3 ulas bawang merah
1 inci halia
2-3 hiris lengkuas
1 inci kunyit hidup 

Cara cara:
Campurkan semua rempah gulai dan bahan kisar dengan ayam hingga rata. 


Jerang atas dapur dengan sedikit santan cair. Masak guna api kecil.

Bila ayam hampir masak, masukkan santan. Masukkan air secukupnya. Masak sehingga mendidih. 


Masukkan asam keping, gula Melaka dan garam. 

Akhir sekali, masukkan santan pekat. Terus masak dengan api perlahan sehingga kuah tiada lagi kelihatan berbuih dan mulai terbit minyak nipis. Kalau terbit minyak tebal, tandanya dah terlebih masak dan ayam dah hilang zat. 


Jika suka, masukkan sedikit susu cair untuk menambah rasa lemak. 

Bolehlah tutup api dan sedia untuk dinikmati sebagai lauk nasi berlauk atau dicicah dengan roti jala. 

10 Feb 2018

Menikmati Keenakan Lobster Di Burger and Lobster

Menikmati Keenakan Lobster Di Burger and Lobster

Alhamdulillah hari ini, saya masih diberi kelapangan masa untuk menyambung entri percutian kami. Boleh klik entri sebelum ini di SINI. Selepas ini saya akan kongsikan entri masakan sebelum menyambung kembali catatan percutian kami sekeluarga. 

Catatan percutian kami lebih kepada kenangan dan rujukan kami di masa hadapan. Yang istimewanya kerana percutian ini disertai oleh semua anak anak dan menantu serta bakal menantu dan juga keluarganya yang merupakan sahabat baik kami. Jadi ianya adalah percutian yang keseronokannya berganda ganda.


Menikmati Keenakan Lobster Di Burger and Lobster

OK kita mulakan ya. Yang belum baca entri sebelum ini, kena baca dulu tau. Selepas bergambar di hadapan Buckingham Palace, kami berpecah dengan Boy dan Mira kerana mereka ingin ke Malaysian Hall. Lagi pun mereka telah makan di Burger and Lobster sehari sebelumnya. 


Kami pula berjalan kaki melalui Green Park, taman yang cantik tempat di mana kami pernah bergambar dulu untuk ke kawasan China Town di Leicester Square untuk lunch di Burger and Lobster. 

Menikmati Keenakan Lobster Di Burger and Lobster

Nana, Alain dan Hubby memesan whole grilled lobster. Manakala Nelly, Juita dan Aween memesan burger lobster. Saya pulak dapat merasa kedua duanya sekali. Hahaha 

Menikmati Keenakan Lobster Di Burger and Lobster

Menikmati Keenakan Lobster Di Burger and Lobster

Saya memesan sotong goreng. Mula mula saya memesan lobster tapi rasa takutlah pulak kerana saya menpunyai masalah allergy. Dek nak rasa sedap seketika, nanti badan akan merana berhari hari. Jadi cepat cepat tukar. Itu pun selepas jer habis makan, lelangit dah terasa gatal kerana saya menjamah sedikit lobster dari pinggan Hubby. Tapi Alahmdulillah kerana sotong goreng pun sangat sedap dan rangup. 

Menikmati Keenakan Lobster Di Burger and Lobster

Menikmati Keenakan Lobster Di Burger and Lobster

Kalau dulu harganya standard sepinggan hanya £20 tapi kini telah naik menjadi £23. Aduhai walaupun £3 tapi kalau dah convert, banyak ler juga. Hahaha berkira pulak ya...

Dari situ, kami mengambil bas untuk ke Oxford Street lagi kerana Aween belum lagi berjumpa saiz kasut adidas. Selepas itu, kami mencari lagi parfum yang dikirim sebelum saya dan Hubby balik ke apartment. Manakala anak anak sambung bershopping lagi. 

Balik apartment saya menyediakan sambal ikan sardin. Akhirnya saya berjumpa dengan ikan mackerel dalam sos tomato di sebelah dengan restoran Tuk Din. 


Entah kenapa cukup susah untuk mencari sardin ini. Yang ada hanya sardin dalam tin leper yang tidak berapa sedap dan ikannya agak kecil. 

Setakat ini sahaja dahulu. Hingga bertemu lagi di entri akan datang. Pastikan dalam hidup yang singkat, kita berusaha untuk mengembirakan orang lain. Jangan disebabkan kita, hidup orang lain tidak tenang dan tenteram.

8 Feb 2018

Sightseeing di London Yang Sangat Menyeronokkan

Sightseeing di London Yang Sangat Menyeronokkan

Hari ini saya ingin coretkan catatan aktiviti kami pada 6 Januari 2018 di London. Telah selesai lawatan luar kota London, sekarang kami hanya pergi ke tempat tempat menarik di London. Tempat menarik yang pasti ingin dikunjungi tanpa mengira berapa kali kita ke London.

Pagi pagi kami mengambil bas dari Bayswater untuk ke Picadilly Circus untuk bertemu Dato Salehuddin untuk sightseeing. Kemudian kami naik bas menuju ke Tower Bridge. Oleh kerana apartment Dato Salehuddin dekat dengan kawasan Lily Whites, kami singgah dulu bergambar di sini sebagai kenangan.


Sightseeing di London Yang Sangat Menyeronokkan

Banyak kali kena bertukar bas tapi ianya sangat menyeronokkan bila kami beramai ramai tanpa ada sesuatu yang ingin dikejar. Sekadar berjalan dengan bersantai santai. 

Sightseeing di London Yang Sangat Menyeronokkan

Sightseeing di London Yang Sangat Menyeronokkan

Cuaca di kawasan Tower Bridge sangat sejuk dengan cuaca berangin. Walaupun dah banyak kali ke sini, tapi perasaan sentiasa teruja bila berada di sini. Mesti nak posing untuk mendapatkan gambar yang tercantik. 

Perkara yang paling challenging, setiap kali ke sini ialah kerana cahaya. Cuaca redup menjadikan gambar kurang menarik. Mungkin juga sebab kami selalu ke sini pada awal pagi sebab kedudukannya yang agak jauh yang perlu naik dan tukar bas beberapa kali.

Dari atas Tower Bridge, kami menuruni tangga dan berjalan jalan sambil berhenti untuk bergambar beramai ramai. 

Sightseeing di London Yang Sangat Menyeronokkan

Kami tidak lama pun di situ, selepas bergambar, kami naik tube di London Bridge Station. 

Sightseeing di London Yang Sangat Menyeronokkan

Dari situ, kami berpecah dengan Dato Salehuddin di mana kami meneruskan perjalanan ke Big Ben. Kebetulan pula Big Ben sedang di dalam renovation, jadi  kami juga tidak lama di situ. Selepas bergambar, kami berjalan di hadapan Westminter Abbey untuk mengambil bas ke Buckingham Palace. 

Sightseeing di London Yang Sangat Menyeronokkan

Selepas bergambar di hadapan Buckingham Palace, kami berpecah dengan Boy dan Mira kerana mereka ingin ke Malaysian Hall. 

Sightseeing di London Yang Sangat Menyeronokkan

Kami pula berjalan kaki melalui Green Park, taman yang cantik tempat di mana kami pernah bergambar dulu untuk ke kawasan China Town di Leicester Square untuk lunch di Burger and Lobster. Tunggukan entri seterusnya...


7 Feb 2018

Shopping Handbag Louis Vuitton


Balik dari Bath di SINI, saya dan Juita ke Harods untuk membeli handbag LV yang dipesan kawan kawan serta untuk Juita. Agak kelam kabut kerana ada design yang menpunyai stock di tingkat bawah dan bag Juita pula ada di tingkat 5. Walaupun sama sama dalam Harods, tapi kena bayar di tingkat yang berbeza. 


Sekarang baru saya tahu, rupanya susah untuk membeli handbag LV. Setiap kali pergi, baru tahu ada stock atau tidak. Bila disemak, ada stock di tempat lain, tiada booking dibenarkan. Terpaksa pula bergegas ke outlet seterusnya. Sebaik sampai, stock dah sold out. Stock hanya sampai satu atau dua sahaja setiap hari. Bila stock sampai juga tidak dapat ditentukan. 


Memang penat, bayangkan kita terpaksa gamble untuk ke butik mana terlebih dahulu. Ini sebenarnya pengalaman pertama saya kerana saya tidak pernah beli handbag LV di UK sebelum ini. 


Sangat penat berulang alik. Bayangkan bukan dekat berjalan kaki dari Selfridges Oxford Street ke LV New Bond Street dan naik bas ke LV Harrods. Ada stock yang langsung tidak ada walaupun setiap hari berulang alik selama seminggu di sana. 


Berbalik pada cerita di atas, selepas selesai urusan pembelian handbag Juita di tingkat 5, kami turun ke food hall membeli macaroon dan minuman. Seorang staf Harods yang saya bertanya arah ke Laduree macaroon, mengesyorkan saya mencuba macaroon Pierre Herme yang dikatakan lebih sedap dari Laduree. 

Tapi harga macaroon ni tersangat mahal jika di convert pada duit kita. Jadi beli sedikit sahaja pun hampir seratus juga. Yang penting semua orang dapat merasa. 

Balik bilik, tengok yang Nelly juga rupanya ada membeli macaroon Laduree. Kami makan beramai ramai di dalam bilik saya, siap dengan buat Instastory lagi. Hmm seronok seronok sangat waktu yang pasti akan kekal dalam kenangan seumur hidup. 


Percutian adalah waktu untuk mengeratkan hubungan dengan suami dan anak anak kerana waktu sebegitu adalah waktu kita bergembira tanpa perlukan memikirkan masalah kerja dsb.