19 Jan 2018

Pemandangan Indah dari Calton Hill

Pemandangan Indah dari Calton Hill

Selepas entri Edinburgh Castle di SINI, saya kini tiba ke entri terakhir di Edinburgh iaitu persinggahan di Nelson Monumen, yang dibina sebagai peringatan kepada Lord Nelson yang meninggal ketika Battle of Trafalgar pada 21 October 1805. 

Dari Botanical Garden, kami terus ke Nelson Monumen yang terletak di atas Calton Hill. Memang sangat memenatkan kerana terpaksa mendaki banyak anak tangga. Tercungap cungap juga bila tiba di atas bukit. Kami tidak pergi dekat pun dengan Nelson Monumen, hanya melihat dari jauh.

Kami hanya bergambar di The National Monument of Scotland yang juga terletak berhadapan dengan Nelson Monumen. Ianya adalah Scotland national memorial untuk memperingati Scottish soldiers dan sailors yang terkorban di dalam peperangan Napoleonic. Di sini juga tempat penggambaran filem Ayat Ayat Cinta2 lakonan Nur Fazura yang baru mula ditayangkan di Malaysia. Di sini sangat cantik untuk bergambar. 

Pemandangan bandar Edinburgh dari sini kelihatan dengan jelas dan sangat cantik dek kedudukannya yang tinggi. Tak puas rasa untuk mengambil gambar walaupun dalam kesejukan. Permukaan tanah dan rumput yang menpunyai ais yang bersalji juga menjadikan jalan licin dan perlu berhati hati serta membataskan pergerakan. 

Pemandangan Indah dari Calton Hill

Pemandangan Indah dari Calton Hill

Selepas dari itu, cuaca mulai gelap, jadi kami memutuskan untuk balik ke apartment. Saya memang tidak suka berjalan dalam suasana gelap umpama malam, tambah lagi hari hujan dan sejuk. 

Kami singgah di Tesco Express untuk membeli bahan bahan untuk memasak. Tapi sayang tak jumpa bahan makanan basah seperti ikan dsb. Hajat hati untuk memasak kari tak tercapai. 

Tukar pada menu telur masak kicap, sardin, telur dadar dan sup sayur campuran sahaja. Ditambah dengan isi ikan kering sebagai penambah rasa. Haa tengok tu hidang terus dalam periuk. Siap memasak pukul 3.30 petang. Kami menghidang dan makan bersila di lantai. 


Selepas itu, kami hanya berehat rehat sambil menonton TV di living room sambil makan buah anggur yang sangat rangup sebelum mata terlelap. Waktu Maghrib adalah 3.45 petang. 

Anak anak masih di dapur menyediakan nasi goreng ketika saya masuk tidur. Hubby mula packing kerana kami bercadang untuk keluar awal dan singgah di University of Manchester dalam perjalanan ke London. 


17 Jan 2018

Edinburgh Castle Yang Mengagumkan

Edinburgh Castle

Hari ini, saya ingin menyambung catatan perjalanan kami ke Edinburgh. Ramai follower saya yang meminta saya cepat cepat habiskan diari perjalanan ini. Terima kasih banyak banyak atas sokongan. 

Selepas entri Kelpis boleh rujuk di SINI, kami kemudiannya ke Edinburgh Castle, tempat tarikan utama di Scotland yang mesti dilawati. Kami hanya menpunyai satu hari untuk melawat lawat tempat menarik dan kami tidak mahu terlewat kerana bila hari gelap, pasti tidak dapat melihat apa apa dan gambar yang diambil pun tidak menarik lagi. Jadi persinggahan di setiap tempat adalah sekejap sekejap sahaja. 

Untuk ke Edinburgh Castle, terpaksa mendaki jalan yang tinggi dan menaiki anak anak tangga kerana terletak di atas bukit. Hanya teksi dan bas sahaja yang dibenarkan naik di kawasan atas bukit.


Edinburgh Castle

Edinburgh Castle adalah istana purba yang berdiri di atas batu istana, yang merupakan gunung berapi pupus masa yang lama. Melihat kedudukan castle dari bawah, memang membuat hati sangat terpegun. Betul betul terletak di atas bukit yang gah dan tersergam. 

Saya tidak sempat mengambil gambar dari tempat kami meletak kereta kerana cuaca yang sejuk hingga kita tergesa gesa bergerak. Dari tempat kami parking kereta, kedudukan istana kelihatan dengan lebih cantik dan jelas.

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle

Saya gagahkan diri untuk mendaki jalan yang agak tinggi dan kemudian perlu pula mendaki anak anak tangga sebelum sampai di hadapan pintu masuk castle. Seriously tercungap cungap juga bila sampai di atas.

Tapi sebaik sahaja tiba di atas, hati sangat gembira melihat pemandangan bandar Edinburgh di bawah yang cantik. Orang pula sangat ramai. Memang agak sukar untuk mendapat gambar yang cantik yang tiada pemandangan orang ramai di belakang. 

Edinburgh Castle

Seperti di Kelpies, di sini juga agak sejuk. Lebih lebih lagi kerana kedudukannya yang tinggi. Dari sini, kelihatan pemandangan sekitar yang sangat cantik. Tapi saya tidak mengambil gambar kerana backlit. Hahaha kamera tak canggih atau saya yang tak reti menggunakannya. 

Selepas bergambar, kami turun ke kawasan kedai kedai yang mana reka bentuk bangunannya sangat klasik dan cantik. Tapi seperti biasa lah, dek tak tahan kesejukan, kami tidak lama pun di sini. Cukup sekadar merasai pengalaman dan suasana di Edinburgh Castle.

Kami berjalan kaki turun untuk ke tempat parking kereta. Salah ambil jalan menyebabkan kami mengambil jalan yang jauh iaitu kiranya kami telah pusing satu bukit. Sepatutnya kami turun mengikut jalan yang kami naik yang tidak begitu jauh dari tempat kami park kereta. 

Edinburgh Castle

Dari situ, kami ke Botanical Garden tapi tak turun pun kerana hujan mulai rintik turun. Cukup sekadar melihat lokasi dan rupanya dari pintu masuk. Lagi pulak, kami perlu ke satu lagi destinasi menarik di bandar ini. Tunggukan di entri akan datang...

15 Jan 2018

The Kelpies Yang Sangat Cantik

The Kelpies

Walaupun kami bermalam selama 2 malam di Edinburgh tapi secara teknikalnya kami hanya menpunyai satu hari sahaja untuk melawat lawat tempat tempat menarik di sana. 

Hari pertama ketika mula mula sampai dah gelap gelita walaupun baru pukul 5.00 petang. Hari ketiga pula, pukul 7.00 pagi kami telah check out untuk bertolak ke London. 

Tapi yang lebih penting aktiviti kekeluargaan semasa percutian. Saya sangat sangat seronok dengan percutian ini lebih lebih lagi bila semua ada bersama. Semua aktiviti dilakukan bersama sama. 

Hari kedua di Edinburgh adalah hari kami berjalan jalan di tempat tempat menarik. Malam sebelum tidur, Juita merendam mee hoon untuk dibuat mee hoon goreng sebagai hidangan sarapan. Sebelum keluar berjalan jalan, perut mesti kenyang, lebih lebih lagi dalam cuaca sejuk. Saya terjaga dalam pukul 2 lebih. 

Ketika terdengar ada bunyi orang di dapur, saya menjengah ke dapur dan  melihat Alain dengan Nana. Jadi saya terus menyediakan mee hoon goreng sementara Nana menggoreng keropok. Bayangkan memasak pukul 2 atau 3 pagi setiap hari. Tengok dalam gambar di bawah, kami jumpa sos cili Maggi di Edinburgh. Tapi sos Maggi di Malaysia lagi sedap. 

Makan makan di Edinburgh

Makan makan di Edinburgh

Selepas sarapan, kami bersiap siap dan keluar dari apartment pukul 8.30 pagi. Hari masih gelap. Destinasi pertama adalah untuk ke Kelpies yang terletak di Helix Park, Falkirk dalam jarak 50 km dari bandar Edinburgh. Arca 2 kepala kuda setinggi 30 meter. Ianya dibuka kepada orang ramai dalam bulan Oktober 2013. Arca kepala kuda ini adalah sebuah tribute untuk peranan kuda dalam pembangunan kawasan Falkirk, Scotland.

Ketika sampai di sana, orang belum ramai dan cuaca pulak sangat sejuk. Ditambah pula dengan angin yang agak kuat. Bayangkan saya yang memakai baju setebal 3 lapis pun, masih menggigil kesejukan. 

The Kelpies

Tidak lama kami di situ kerana tidak tahan kesejukan. Terletak di kawasan tanah lapang, jadi angin memang bertiup kuat tanpa halangan. Di sana juga terpaksa berjalan dengan berhati hati kerana lantai granite yang terdapat ais yang membeku menjadikan permukaannya agak licin untuk dipijak. 

The Kelpies

Bila hujan mulai turun dengan rintik rintik, kami mulai beredar. Sebetulnya saya tidak sempat untuk google tempat tempat menarik di Edinburgh. Saya ke sini selepas membaca cadangan yang dibuat oleh salah seorang follower blog Azie Kitchen. Berbaloi kerana sangat cantik, lebih lebih lagi bila kepala kuda terkena imbasan cahaya matahari pagi yang sedikit kemerahan menampakkan ianya seperti emas permata yang berkemilau.


12 Jan 2018

Pengalaman Snow Di Lake District Yang Mengujakan

Pengalaman Snow Di Lake District

Seperti dijanjikan dalam entri sebelum ini di SINI, kali ini saya ingin meyambung berkenaan catatan persinggahan kami di Lake District. Dalam perjalanan ke Edinburgh, kami singgah di Lake District yang dikatakan sangat cantik dan wajib dikunjungi. Semasa dalam perjalanan masuk, hujan yang mula turun bertukar menjadi snow yang sangat mengujakan. Inilah kali pertama saya melihat dan merasai snow. 

Pengalaman Snow Di Lake District

Sebaik kami keluar dari kereta dalam pukul 11.30 pagi, snow mulai perlahan. Selepas memakai pakaian yang lebih tebal, kami mulai berjalan ke arah tasik. Kena jalan dengan berhati hati kerana salji menjadikan jalan sangat licin lebih lebih lagi jika tapak kasut yang tidak sesuai untuk salji. Semasa di pertengahan jalan, Nelly, Juita dan Aween singgah bergambar di hadapan kedai. 

Pengalaman Snow Di Lake District

Pengalaman Snow Di Lake District

Ketika itu, snow mulai turun dengan lebat. Sangat sukar untuk digambarkan perasaan saya ketika itu. Saya mula mengeluarkan handphone untuk merakam detik itu. Dalam masa yang sama mula melindungi kamera di bawah jaket kerana kuatir kalau snow boleh merosakkan kamera kerana saya tidak membeli cover kamera untuk tujuan itu. 

Pengalaman Snow Di Lake District

Ketika menghampiri tasik yang sangat cantik pemandangannya, snow mula berkurangan sehingga langsung terhenti. Ketika itu, kami bergambar di kawasan cerun bukit tempat orang ramai bermain luncur ski. 

Pengalaman Snow Di Lake District

Bila hujan mulai turun rintik rintik, kami cepat cepat beredar ke tempat parking kereta. Kami meninggalkan Lake District pukul 12.40 tengahari. 

Pengalaman Snow Di Lake District

Saya merasa sangat bersyukur kerana akhirnya impian untuk merasai pengalaman bermain snow tercapai. Hanya Tuhan sahaja yang tahu betapa saya sangat gembira. Lebih lebih lagi di saat semua anak anak dan menantu ada bersama. Ketika snow turun dengan lebat, ianya tidak begitu sejuk kerana tiada angin yang bertiup. Boleh lihat video snow di youtube Azie Kitchen channel di SINI.

Kami kemudian terus menuju ke Edinburgh. Pemandangan sepanjang perjalanan sangat cantik dengan salji yang memutih. Kambing biri biri meragut rumput atas salji yang memutih. Terfikir kesian biri biri kerana meragut rumput yang dipenuhi salji. Pasti kebas bibir. Tapi Allah Maha Mengetahui dan ciptaanNya yang amat hebat bila biri biri boleh hidup dan meragut di dalam salji. 

Pengalaman Snow Di Lake District

Kami tiba di Edinburgh dalam pukul 5.00 petang dengan hari yang telah gelap umpama malam. Kami menyewa apartment Mayfield yang terdapat 3 bilik tidur, ruang tamu dan dapur dengan kemudahan memasak. 

Pukul 8.00 malam, saya hanya mengupdate blog dan transfer gambar ke lap top. Makan malam hanya dengan Maggi kecuali Nana dan Alain yang keluar makan malam. 


10 Jan 2018

Perjalanan ke Edinburgh

Perjalanan ke Edinburgh

Hari ketiga 29 Disember di London dan 30 Disember di Malaysia. Tidak seperti hari hari sebelumnya, saya tidur kepenatan dan hanya terjaga pukul 5.30 pagi. Selepas solat Subuh, mula packing barang untuk check out dari hotel. 

Kami bersarapan di rumah Juita dengan nasi goreng dan ayam goreng. Juita dan Nelly juga menyediakan sandwich telur sebagai bekalan dalam perjalanan. Kami bertolak dari rumah Juita pukul 9.00 pagi. 

Makan makan Di Manchester

Selepas itu, kami bergerak ke University of Manchester. Kali ini Alain yang drive. Tapi sayang tak dapat turun kerana hujan ais dan kereta tidak dapat masuk ke kawasan kampus. 

Subhanallaah pengalaman pertama melihat hujan ais yang sangat menakjubkan. Sewaktu kami singgah mengisi minyak, keliihatan bahagian depan kereta penuh dengan ais yang telah membeku. Hujan yang jatuh di atas jalan di tempat kami mengisi petrol juga kelihatan mula membeku. 

Perjalanan ke Edinburgh


Dari situ, waktu menunjukkan pukul 9.30 kami mula bergerak ke Lake District. Kalau ikut plan asal, kami ingin bermalam di Lake District tapi kerana kesuntukan masa, kami hanya singgah sahaja.

Perjalanan ke Edinburgh

Kami singgah di Lancaster untuk mengisi angin tayar. Sempat masuk shopping sedikit bekalan makanan dan kudapan. Pukul 10.30 pagi bertolak ke Lake District. Nantikan entri di Lake District yang sangat sangat mengujakan dalam hidup saya. Nak tahu kenapa, kenalah tungguuu...

Selepas Lake Distirct, kami telah meneruskan perjalanan ke Edinburgh yang sangat cantik dengan salji yang memutih di kiri kanan. Kami berhenti untuk mengambil gambar di tepi jalan. 

Kebebetulan ada juga sebuah kereta berhenti. Rupanya orang Malaysia juga. Apalagi kami pun bergambar sebagai kenangan selepas meminta anak perempuan mereka mengambil gambar kami sekeluarga. Alhamdulillah, mereka juga ada follow blog Azie Kitchen. Saya lupa namanya, kalau ada terbaca di sini, harap dapat berhubung ya. 

Perjalanan ke Edinburgh


8 Jan 2018

Pengalaman Di Anfield Yang Mengujakan

Anfield Liverpool


Kali ini sambungan dari entri sebelum ini di di Manchester. Pengalaman di Anfield pada 28 Disember 2017 waktu London amat mengujakan. Jom layan. 

Semasa di Chesire Oak Oulet di SINI, kami ke Mark & Spencers untuk menunaikan solat. Selepas itu, terus ke Anfield di Liverpool untuk pengalaman melihat stadium  Anfield bagi peminat bola sukan kelab Liverpool. Perjalanan dari Chesire Oak ke Liverpool stadium hanya mengambil masa dalam 30 minit. 

Saya sangat gembira melihat hubby dan anak anak teruja semasa di sana. Terasa aura bila melihat bangunan stadium.  Masing masing bergambar dengan keseronokan. Hubby lebih lebih lagi lah. Cuaca sejuk dengan angin yang kuat tidak menghalang kami untuk berposing berlatarbelakangkan stadium. 

Anfield Liverpool

Anfield Liverpool

Selepas itu, kami ke kedai menjual barangan cendera hati, di mana Hubby membeli fridge magnet sebagai kenang kenangan. Cuaca semasa di sana sangat sejuk dengan angin yang sangat kuat. 

Anfield Liverpool

Anfield Liverpool

Atas permintaan Nellisa, kami kemudian menuju pula ke Old Trafford dalam perjalanan balik ke kawasan perumahan Juita di Rushelhome. Kami tidak lama di sini kerana hari telah gelap. Selepas bergambar, kami masuk mencari fridge magnet. 

Old Trafford Manchester

Old Trafford Manchester

Kemudian kami terus ke restoran Al Jazeera untuk menikmati makan malam. Juita memberitahu yang dia lebih suka makan di At Taiba kerana lebih murah dan sedap. Harga dalam £7-8 untuk sepinggan nasi Arab dengan setengah ekor ayam. 

Makan makan Di Manchester

Makan makan Di Manchester

Makan makan Di Manchester

Selepas makan, saya balik ke hotel dengan keletihan. Anak anak semua keluar bershopping di Primark. Sempat tidur seketika sebelum bangun untuk menunaikan solat. 


6 Jan 2018

Shopping Di Chesire Oak Outlet

Shopping Di Chesire Oak Outlet

Kali ini saya ingin menyambung catatan hari kedua 28 Disember di Manchester. Kalau di Malaysia, telah masuk 29 Disember. Klik di SINI untuk entri sebelum ini. 

Seperti hari pertama, pukul 2 sudah terjaga. Memang tak boleh tidur. Saya bangun menyiapkan bahan untuk membuat cucur bawang. Hanya letak ikan bilis dan bawang sahaja. Garam pun tak letak sebab tak bawa. Tapi sebab dah lapar, hampir setengah kilo gandum juga. 

Shopping Di Chesire Oak Outlet

Pagi hari kedua di Manchester, kami bersarapan di rumah Juita. Dia dan Nelly menyediakan nasi goreng menggunakan perencah Maggi. Berebut sehingga habis satu kuali. 


Selepas sarapan, destinasi pertama kami ialah Chesire Oak Outlet yang terletak dalam 45 minit perjalanan. Kali ini, Alain yang memandu dengan Nana sebagai penunjuk arah menggunakan waze. Walaupun ada GPS, dia selesa menggunakan waze. Kami berdua seronok pula duduk di belakang dengan anak anak. 

Shopping Di Chesire Oak Outlet

Rupanya outlet dibuka pada pukul 9 pagi. Kami sampai dalam 9.30 pagi. Seperti biasa, awal pagi sangat sejuk. Kami terpaksa bergegas kerana selepas ini, kami mahu ke Anfield dan Old Trafford. Jika lambat, hari gelap dan gambar tak cantik. 

Semasa di Chesire Oak saya masuk ke beberapa outlets terpilih sahaja kerana ianya sangat besar. Kami banyak menghabiskan masa mencari jam di Micheal Korrs dan Fossil. Hajat hati untuk mencari kasut adidas terpaksa dilupakan kerana orang terlalu ramai dan banyak design yang lama. 

Kami kemudian beredar ke Clarks. Susah juga mencari kasut, bila ada yang disukai, saiz pula yang menjadi masalah. Tapi anak anak suruh saya beli juga, jadi saya beli 2 pasang dan Hubby juga beli kasut untuk kasual 2 pasang. Hanya Nelly yang beli, anak anak lain tidak berminat. 


Shopping Di Chesire Oak Outlet


Dari Chesire Oak outlet, kami menuju ke destinasi seterusnya iaitu Anfield di Liverpool dan Old Trafford untuk melihat stadium bola sepak kelab terkemuka di United Kingdom. Nantikan catatannya di entri akan datang. 



4 Jan 2018

Hari Pertama di Manchester

Bandar Manchester

Saya ingin menyambung catatan perjalanan kami ke Manchester. Boleh rujuk di SINI untuk entri sebelum ini. Selepas check in di Staycity Aparthotel, kami bergegas untuk ke Selfridges kerana saya mahu melihat warna handbag yang terdapat untuk musim ini. Oleh kerana telah agak lewat, saya terpaksa berjalan laju. Sempat juga singgah di Picadily Garden untuk bergambar kerana ianya adalah landmark untuk bandar Manchester. 

Sebelum balik kami singgah di Primark untuk bertemu dengan Nelly. Dia dah awal awal lagi bershopping di situ. Sebaik sampai di rumah Juita, Nelly terus mengambil teksi untuk bertemu dengan kawan di bandar Manchester. 

Oleh kerana Nelly belum makan, Nelly dengan Juita dan Aween telah mengambil bas untuk ke makan nasi Arab di kawasan restoran berhampiran dengan rumah Juita. Dia sempat membungkus nasi Arab untuk kami. Apa lagi sebelum tidur, saya bersama Hubby, Nana dan Alain makan nasi Arab dengan lauk ayam panggang yang sangat sedap. 

Pagi pagi lagi dah terjaga kerana masih jet lag. Saya bangun membancuh cucur bawang ikan bilis. Alain dan Boy yang tolong menggoreng. Makan pagi pagi dengan cuaca sejuk, memang sangat sedap jadinya makan cucur yang panas panas.   

Bandar Manchester

Bandar Manchester

OK setakat ini dahulu, nantikan sambungannya di entri seterusnya. 

1 Jan 2018

Perjalanan ke Manchester

Perjalanan Ke Manchester

Saya ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru 2018 buat semua follower blog Azie Kitchen. Hari ini saya bersiaran dari London yang menyambutnya lewat 8 jam dari Malaysia. Detik 12.00 tengah malam tahun baru kali ini, kami berada di dalam kereta menuju ke London. Namun begitu, entri hari ini adalah berkenaan catatan perjalanan kami ke Manchester. Boleh klik di SINI untuk entri sebelum ini. 

Kami tiba di Heathrow Airport pada pukul 2.40 petang waktu tempatan dengan suhu 8 deg C. Oleh kerana musim winter, hari telah gelap seperti malam. Kami bermalam di easyHotel London Heathrow berdekatan dengan Heathrow Airport sebelum bertolak ke Manchester. Ini adalah kerana pejabat tempat kami menyewa kereta ditutup dari 24 hingga 26 Disember.

Hotel ini agak sederhana tetapi harga yang sangat berpatutan. Hanya RM482 untuk 3 bilik. Harga tidak termasuk sarapan. Ianya adalah bajet hotel sahaja untuk berehat beberapa jam sebelum meneruskan perjalanan seterusnya. Selepas check in, kami hanya memesan pizza secara delivery kerana cuaca terlalu sejuk, tidak selesa untuk keluar. 

Pukul 1 pagi waktu tempatan 27 Disember 2017, saya dah terjaga. Terasa sangat dahaga. Lupa hendak beli air mineral sebelum tidur. Pukul 2.30 pagi saya bangun mencari pizza yang tidak habis makan waktu makan malam. Hmm bayangkan makan pagi pagi buta sambil ber WA dengan group kerana keluarga Dato Salehuddin ketika itu, sedang bersiap untuk ke airport bagi penerbangan ke Switzerland. 

Hubby dengan Boy bertolak ke London pukul 7.00 pagi. mengambil kereta di Bayswater. Kami menyewa MPV Mercedez Viano yang memuatkan 8 penumpang dengan unlimited mileage. Boy menghantar pesanan WA supaya bersiap dan check out pukul 9.50 pagi dan terus tunggu di bawah. 

Sementara menunggu Hubby dan Boy, kami keluar di depan hotel. Kononnya untuk mengambil gambar tapi hujan bersalji mulai turun. Tak sampai 5 minit di luar, saya lari masuk bilik. Terpaksa masuk bilik untuk menyarungkan long john dan menukar jacket wind breaker. 

Nana dan Alain pula berjalan kaki keluar untuk ke kedai. Saya mulai risau kerana hari telah hujan takut Nana tersangkut di dalam hujan. Kami belum sempat untuk membeli sim card untuk menggunakan wifi. Jadi ada masalah untuk berkomunikasi antara satu sama lain. 

Selepas memuatkan bag yang menjadi kebimbangan kami takut tak muat, kami bersedia untuk memulakan perjalanan. Bertolak dari hotel pada pukul 10.15 pagi. Perjalanan dari London ke Manchester mengambil masa selama 4 jam setengah. Hubby memandu dengan kelajuan sederhana kerana jalan licin dan basah dengan salji. 

Sepanjang perjalanan, saya banyak tidak tidur. Mata terpegun melihat kecantikan pemandangan yang bersalji, juga pemandangan rumah english dengan padang ragut yang menghijau bak padang golf di Malaysia. 

Perjalanan Ke Manchester

Sebelum itu, kami singgah untuk ke bilik air dan juga membeli sedikit minuman dan makanan. Hahaha jakun, walaupun salji sikit jer, nak juga posing posing. Ada akak kisaaah kan. 

Perjalanan Ke Manchester

Tiba di rumah sewa Juita pukul 3.40 petang. Hari pun dah mula gelap. Sebaik sampai kami terus naik ke bilik Juita untuk menunaikan solat. Selepas itu turun untuk makan nasi lemak yang telah Juita sediakan.  

Semasa dalam perjalanan, Nelly telah menghantar message pada Juita supaya memasak nasi lemak. Hahaha sedap nasi lemak dia. Lengkap dengan adanya telur rebus dan timun. Kami makan hingga habis satu periuk. Bila dah sejuk dan kelaparan, bertambah lah lagi sedap nyer. 

Perjalanan Ke Manchester

Selepas makan, barulah kami ke hotel untuk check in. Di Manchester kami menginap di hotel Staycity Aparthotels Manchester Picadilly yang terdapat kemudahan memasak. Ianya betul betul terletak di tengah bandar Manchester. 

Kami hanya berjalan kaki untuk ke shopping mall dan deretan butik butik berdekatan. Kalau di London, kedai kedainya seolah di Oxford Street. 

Perjalanan Ke Manchester