23 Jun 2012

Apam Beras Yang Sangat Gebu


Apam Beras Yang Sangat Gebu


Tertarik apa yang ditulis oleh Izah sebagai apam yang paling gebu dan moist menyebabkan saya teruja ingin mencubanya sendiri. Malahan boleh dikatakan semua yang dah mencuba resepi ini memberi maklum balas yang sama. 

Saya mengadun bahan bahannya pagi pagi lagi dan perapkan terlebih dahulu sebelum dikukus untuk hidangan petang. Selebihnya disimpan di dalam bekas tertutup di dalam peti ais untuk dihidangkan pada tetamu dari majalah DARA esok. Kena kukus balik sekejap. Lagipun memang nak test betul ke apam ni masih gebu selepas disimpan lama dan dikukus semula seperti komen komen yang diberi. 


Apam Beras Yang Sangat GebuApam Beras Yang Sangat Gebu

Memang sedap, lembut dan gebu sekali apam ini. Penggunaan eno membantu apam menjadi lebih gebu. Kalau nak tahu macam mana gebu nyer tu, cubalah sendiri. Bahannya ringkas dan penyediaan sangat mudah. Cuma resepi yang diberi, tidak ditulis yang acuan mesti disapu minyak, apalagi budak baru belajar macam saya ni, main langgar jer. Habis satu pengukus masuk mulut sendiri, bila kejadian selepas dikeluarkan dari acuan penyet. Jom layan resepi dulu...


Apam Beras Yang Sangat Gebu

Apam Tepung Beras 
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 cawan gula putih
1 1/4 cawan air
1 sudu kecil yis
1 paket kecil eno - tanpa perisa
Pewarna - merah dan hijau

Caranya:
Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam atau semalaman.

Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan. Masukkan pewarna yang disukai  dan biar sebentar.

Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil yang telah disapu sedikit minyak. Isikan hanya 1/2 penuh sahaja. Kukus selama 15 minit  dengan api kuat.

Boleh di makan dengan kelapa parut yang digaul dengan garam dan dikukus sebentar, jika suka.


Apam Beras Yang Sangat Gebu

Apam Beras Yang Sangat GebuApam Beras Yang Sangat Gebu


56 ulasan

Thanks Azie bg resepi nie hehehheheh lama tunggu best arrrrr sedap sungguh nampak nyer gebusssss arrgghhhh telan ayaq liur je lah D% nie ekkeke..

D5, memang gebu. Mudah sangat nak membuatnya pun. Jom buat dan tayang dalam blog D5 pulak.

Hehhehe nnt D5 buat tgh nk kumpul semangat yg hilang nih ekkekeke..Lg pun d5 lom ade bekas nk buat apam nie muahhahhahhah tp xpe nnt nk beli dah buat nnt D5 masukkan k..Thanks..

cantiknya kejadian apam ni,ada lubang2 tu confem gebu ni Zie kan,akak pun sangat suka apam,kalau ada apam pasti cepat jeee habis,insyaallah boleh try pakai eno pulak sbb biasanya guna yis saja,mesti ada kelainan sikit

wah kak kalerful apam beras tu..elok sgt kejadiannye...

QH, yang warna hijau melekat kat acuan sebab tak sapu minyak pada acuan. Kalau tidak, lagi meriah ala ala apam dot dot punya warna

Kak Noor, mrmg gebu. Masuk mulut satu persatu, tak sedar habis sepinggan besar. Bila guna eno, apam bertambah gebu...

OK, shall wait for the gorjes apam from D5, yeaaay

Rozie, salam dulu, salam dulu sebab first time bersalam dg Rozi di blog ni.

Salam kenal juga kak Azie..mengancam warna merah apam akak,Iza belum pernah buat lagi apam beras macam ni,nanti boleh try la...

Oooop lupa lak,Iza nak minta izin ambil resepi soto ayam akak,dah lama cari resepi yg sesuai ngan citarada iza..ni dah jumpa...

Salam Sis.mmg nampak gebus apam tu...warnapun ceria...sedap kalau mkn dg kelapa. sy belum pernah buat apam letak eno.
re; tq wish bday. itulah dok Cairo...mkn Msia tetap jadi pilihan.
selamat berhujung minggu buat sis Azie sekeluarga...

Salam kenal untuk Iza juga. Apam ni memang gebu dan sedap dimakan begitu sahaja. Puashati sangat dengan hasilnya

Iza, ambik jer. Semua yang dikongsi di sini memang utk dikongsipun. Apalah yang ada pada ilmu, jika tidak dikongsi dan dimanfaat...

Mamasya, saya suka makan apam ni kosong jer sebab rasanya lembut sangat. Sambil mengunyah kita nikmati kelembutannya. Kalau apam biasa, sedap dicicah kelapa parut.

Itulah seronok tengok pelbagai makanan di masak oleh Mamasya. Bangga tengok orang muda muda dah pandai masak pelbagai makanan termasuk makanan tradisional. Jadi tak ada lah miss makanan kita walau di mana berada.

Salam Kak Azie,

cantik kejadian apam tu... colour purple tu ada satu je ke.... gebusssssss..

Wslm Ogyep, yang sebenarnya buat 3 warna dan guna acuan lompang tapi tak letak minyak kat acuan tu. Habis melekat kat acuan. kejadian tu hanya sesuai utk dimakan sendiri jer. Yang tinggal warna purple hanya 2 biji, yang hijau langsung tak ada.

Assalam azie nak tanya nie...bahan2 nya semua nak kena blend ke atau masuk dlm mixer yg buat kek tu..dan lagi satu nie resepi bole dpt berapa bijik....terima kasih info...mohon kongsi

Blend. Ada ditulis dlm cara cara membuatnya. Saya pun tak ingat berapa biji yg terhasil.ianya bergantung kpd jenis acuan yg kita gunakan.

Salam Kak Azie... Saya dah cuba buat apam ni.. jadi.. dan sedap sangat... tapi kenapa apam ni tak tinggi?

Fatin,
Saya punya memang sgt soft walaupun tak tinggi

Ha ah.. saya punya pun soft.. cuma tak tinggi je.. tapi.. terima kasih sangat-sangat sebab share recipe ni.. sedap sangat! :]

Assalam...kak rozie..kalu tkde eno..bolh buat jugak ke apam ni

Salam perkenalan..tqvm ye berkongsi resepi mmg gebas-gebusss..sedap n elok.kejadiannye..apam tuhh..dah try wat mmg menjadi cantekk!!!tkasih azie sekali lg...

maaf kak, saya dari Indonesia, tak tahu eno tu apa, bisa diganti dengan apakah?

nk mkn ngan kuah apam.. tau x cara nk bt kuah nya tu? warna kuah kuning2 hijau ckit..

Thanks foe the resepi. .tgh perap..nti tgl nk kukus..yummy!!

Kuih peberet saya ni kak Azie.Mhn share resepinya kak..

Assalamualaikum kak azie..tumpang tanya, kalau eno sepeket kecil tu,byk mana eh? Sy cuma ada eno yg botol..so,x pandai nak agak..duk kat uk ni, mcm2 nak mkn..nasib baik dpt tgk byk resepi kat blog akak..tq akak.. :)

Wslm. Tak pasti pulak. Tapi cubalah masukkan dalam 2 sudu besar ke

Salam kak azie. En0 yg diunakan tu en0 yg ntk sakit tekak tu ke? Maaf sb tak tau. Lg 1 kalau xd en0 blh x resepi tu? Tq

Assalam...resepi k.azie ni mmg tk taruk tepung gandum ye?sebab sye tengok resepi lain semua tambh tepung gandum..

salam perkenalan kak Azie...tumpang tnye..fida tgh perap adunan apam ni...lps kite campur eno...terus boleh kukus ke...1st time nk buat ni...tq kak Azie...

Sedapnya ...petang ni buat..jalan-jalan cari resepi apam tapi eno xde la plak..hu2

kena buat ni...
eno ni yg org mkn tuk legakan perut tu ka?
errrrr...
sya da follow blog akak

Akak... saya da buat.. tp masa peram tu adunan melipah keluar... padahal bekas dah besar... mmg mcm tu ke kejadiannya?

Tq for the recipe..dh cba..jadik sedap dn gebu sekali

Assalamualaikum kak azie.. nak tanya eno tu dlm peket biru ke.?

Kalau x ada acuan..letak dlm bekas dadih yg kecik tu boleh tak...huhu

warna dan acuannya cantik memikat selera..

Nk ty pada yg pakar buat apam. Xpe ke kita blend tepung sekali.. takut nt bila buat takut tebantut.. dia jd padat. Mohon pencerahan

Saya bukan lah pakar. Saya juga mengikut resepi yg di atas.

Baru buat kuih ni td..mmg sedap..gebu sgt..manis ngam2 jer..Senang sgt..just blend jer semua..

Sy dh wt..ya ampunn gebunyaaa...tengs k.azie 😄😄😄

Kalu tk guna eno blh ke ....???

Assalam..tq k.azie ..blog rujukan dikala baru bertakteh belajar buat kuih..

Salam..kak azie..saya mmg selalu refer blog kak..hrp dihalalkan ye..

Saya dah datang angin rajin ni...esok cari bahan nak buat ...nak surprisekan abah kita....

Assalamualaikum kak azie, saya mmg suke sgt sume resepi akak, sbb bila follow..mst mnjadik.. Alhamdulillah. Tp saya nk tye, boleh ke apam beras ni jadi mekar ek?

Salam.. sy nk tanya... yis tu kena bancuh dulu bg berbuih atau trus blend serbuk yis tu...yis mauripan ya?
Terima kasih.

Assalammualaikum kak azie, masa perap tu adakah adunan akan naik tinggi baru jadi?

Assalamualaikum kak azie..terima kasih atas resepi apam ni..lembut sangat..alhamdulillah memang menjadi dan disukai semua family saya..

Selalu beli je.. Sebab anak suka makan.
Lepas ni nak try buat la. Terima kasih untuk resepi apam ni..


EmoticonEmoticon