4 Feb 2012

Nasi Ayam Istimewa Yang Sangat Sedap



Nasi Ayam Istimewa Yang Sangat Sedap


Saya rasa nasi ayam di Gulam Mee sangat sedap tetapi hari demi hari sangat mahal. Bukan sahaja harga dinaikkan tetapi juga portion lagi mengecil. Kita tak banyak pilihan melainkan memasak nya sendiri bila berkesempatan. 

Anak bongsu saya, Aween pulak sangat menggemari nasi ayam. Dia boleh menghabiskan 2 bungkus sekali makan. Bila mendengar ura ura saya ingin memasak nasi ayam, dia siap berpesan supaya saya memasak awal pagi, jadi pukul 10 pagi dia dah boleh bersarapan dengan nasi ayam. hmmm gitu lah betapa dia menggemari nasi ayam.

Resepi ini menghasilkan nasi ayam yang sangat sedap, sangat istimewa. Keenakannya sehinggakan saya dan anak anak makan nasi ayam sebanyak 2 kali, sebagai brunch pukul 11.30 pagi dan pukul 2 petang makan lagi sekali. 

Alahaaai, nasinya yang wangi dan lembut, ayamnya yang lembut. Lebih lebih lagi, saya menggunakan ayam segar yang diproses sewaktu kita membelinya. Jadi dagingnya masih juicy.

UPDATE: lihat juga resepi nasi ayam lain yang telah saya cuba dan menghasilkan nasi ayam yang juga sedap dengan klik di SINI dan  di SINI. Jom lah kita layan resepi Nasi Ayam Istimewa yang telah saya ubahsuai sedikit sebanyak di bawah ini...


Nasi Ayam Istimewa Yang Sangat Sedap

Nasi Ayam Istimewa
Oleh: Azie Kitchen

Bahan-bahan ( 6-8 orang )
Untuk rebus
1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya
2 ulas bawang putih
2 cm halia yg diketuk


Untuk perap
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia
2 ulas bawang putih
Sedikit kicap cair

Sedikit minyak bijan


Cara cara:
Ayam dipotong ikut suka besarnya, bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2 cm halia yg diketuk. Rebus sehingga empuk.



Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan perap dan tabur sedikit gula dan garam. Simpan dalam peti ais selama 15 - 20 minit. Lumurkan sedikit madu. Goreng hingga keperangan. Angkat ayam dan diketuk sedikit sebelum dihidangkan.
Tips: ayam digoreng sekejap sahaja iaitu secara "Touch N Go", barulah ayam lembut.  






Untuk nasi
5 cawan beras
3 sudu besar butter
1 cm halia - ditumbuk
4 ulas bawang putih – ditumbuk
air rebusan ayam secukupnya
Sedikit garam
1 bunga lawang
2 buah pelaga
1 kayu manis
1 batang serai – ketuk

2 helai daun pandan
Pewarna kuning



Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis bahan penumis, daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing. 





Masukkan beras dan goreng sekejap sehingga terbit bau. Masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masukkan sedikit pewarna. Masak seperti biasa. 








Untuk sos
5 biji cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu teh cuka

1 sudu teh garam 
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam


Blendkan semua bahan di atas. Boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)







Untuk sup
Air rebusan ayam
1 biji bawang besar kisar
Rempah sup
Garam
Daun sup yg dihiris.


Air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi. Tabur bawang goreng sebelum dihidangkan.


Untuk kicap 
Kicap manis cap kipas udang
Gula
3 biji cili api (jangan banyak takut pedas)

Air rebusan ayam


Masukkan kicap manis, gula dan cili api ke dalam blender dan kisar sampai jadi pekat. 




Bolehlah dihidangkan dengan sayur sayuran.  Selamat Menjamu Selera.


Nasi Ayam Istimewa Yang Sangat Sedap

Nasi Ayam Istimewa Yang Sangat Sedap



Enjoy ...


173 ulasan

Assalam Azie.. hampir sama macam cara saya menyediakan Nasi Ayam.. mmg sedap ni.. :)

Sheila, memang sedap kan.

as salam kak azie, rempah sup tu rempah serbuk atau sup bunjut adabi ye?

Saya guna yang serbuk, lagi cepat mesra

nmpk pon dh sdap...ni blom mkn lg...kna cuba ni..;)

Kalau dimasak sendiri pasti lebih sedap. Nasi ayam yang dibeli, kadang kadang isi ayamnya spt ayam rebus sahaja

as,kum azie...saya ikut resepi.alhamdulillah nasi ayam terbaik yg saya pernah masak tq...

Ummi, nnt boleh cuba resepi yg lain pulak, kena rajin mencuba resepi resepi baru

nampak cam sdap jer...kena try wak ni

Kena cuba dulu, baru tahu sedap atau tidak. Jom cuba

Salam:)

Datang mencari resepi nasi ayam special!
:)

Salam kenal..dah follow sekali blog yang cantik ini..

Terima kasih kerana sudi follow blog saya. Salam kenal untuk Pn Kartini juga

Cuba untuk masak nasik ayam resepi kak azie ni untuk anakanda.Gemar sangat dia makan nasi ayam.terima kasih sebab sudi share resepi..I follow..

Memang anak anak suka nasi ayam. Kalau dimasak sendiri, boleh dimakan menambah nambah dan berulang ulang

Salam azie ...
Terima kasih sudi share resepi nasi ayam ...sya suka rujuk resepi d blog azie ...sbb azie bgi resepi dan sukatan yg betul ....

This comment has been removed by a blog administrator.

Resipi nasi ayam akak yang terbaik. Mak dan kawan saya pun dah cuba. Diorang pun kata best. Terima kasih Kak Azie.

;)

Sama sama. Terima kasih kr mencuba

salam kak azie, esok pagi kawan-kawan saya suruh saya masak nasi ayam dorong kempunan nak makan nasi ayam, jadi saya pun nak la belek-belek cari resepi nasi ayam yang terbaik.saya baca resipi ni macam menarik je pastu banyak pulak komen-komen positif, jadi ape lagi esok pagi la cari semua bahan-bahan nak buat resepi ni..thanks kak sebab kongsi resepi nasi ayam..dah cuba baru tahu sedap ke tak..hehe

Insya Allah, setakat ini feedback yg diterima semua positif. Goreng ayam secara touh n go jer, ya

As Salam Puan Azie. Terima kaseh atas resepi di atas. saya adalah antara ibu berkerjaya tapi tidak pandai memasak. Last week saya terjumpa blog puan dan mula mengikutinya & pada hari ahad yg lalu saya berjaya juga menghidangkan nasi ayam istimewa ini mengikut resepi puan. Alhamdulilah anak2 sgt suka n suami turut memuji. Ini membuatkan saya lebih bersemangat utk memasak dan ini juga azam tahun baru saya. Izinkan saya belajar dari resepi2 puan ya. Tqvm again!

Assalamualaikum...saya nak guna resepi ye! tp xtau la bila nak buatnya :)

Wslm. Silakan. Saya sangat gembira jika ada yg belajar dan mencuba resepi yg saya kongsikan

Wslm. Silakan. Saya memang ingin berkongsi dg sesiapa yg membacanya

Asni wangsa maju delete 14 Jan 2013, 13:08:00

Nampak sedap dan senang nak buat....petang ni nak buat , thk you sis azie

Insya Allah, semoga segalanya lancar dan famili gembira dg hidangan yg disajikan

saya suka resepi kak azie..mudah sedappp n simple..jauh lebih best jika kita buat sendiri.terima kasih.

Wani, terima kasih kr mencuba dan memberi maklumbalasnya di sini

Hai nampak sedapnya nasi ayam ni.Siap dengan stepnya yang teratur sekali. Minggu ini nak cubalah.

Memang sedap. Cubalah. Insya Allah, famili pasti suka

Salam perkenalan kak Azie..sy mmg penggemar nasi ayam..rasa nak cuba la resepi ni.. :-)

Wslm Miss. Salam kenal juga dari saya. Anak anak saya pun penggemar nasi ayam

sngat sedap dn blog yg unik..^_^

Terima kasih. Masakan menjadi dan sedap

Terima kasih dan tahniah kerana berjaya menyediakan sendiri hidangan nasi ayam

rempah sup kalau pakai sup bunjut boleh tak?

Boleh juga, mana mana yg disukai

Nmpak sedap ni.... Lom cba... Esok nk g beli ayam... Nak try all my hero di rmh ni penggemar nasi ayam....

LaRa, dah cuba baru tahu bagaimana kesedapannya. Hahaha selamat mencuba

Ini my favourite, let others kongsi resepi ni.

Ya, my favourite too. Hope fully others will also try out this delicious recipe

Ari nie nak masak nasi ayam ikut resepi akk...permintaan ank kesayangan...harap2 menjadi ye kak...

Insya Allah pasti menjadi. Happy cooking

Saya dah masak guna resipi Kak Azie nih.. mmg terbaik n dapat pujian ramai.. hihihi.. tq kak! u r awesome!

Tahniah. Lepas ni boleh masak lagi.

resipi yg sangat2 mmbantu bg org2 yg kawen muda mcm sy.. pasni dah x takot lg klu suami nk mkn nasi ayam.. thanks kak azie..

Alhamdulillah jika ianya dapat membantu dan memberi manafaat kpd semua pembaca blog Azie Kitchen

terliur saya tengok nasi ayam special kak azie nie..nxt week nak try masak resipi nie utk tunang..tunang suka mkn nasi ayam..thanks share resipi nie kak azie..

Hidangkan apa sahaja yang si dia sukai supaya dia sentiasa ingatkan kita walau di mana berada.

Salam Azie. Bla akak bca resepi azie adalah resepi yg ikhlas. Mudah2an resepi yg akan dtg pun resepinyg original. Semoga Allah merahmati Azie seklga diatas keikhlasan untuk berkongsi resepi. Amin.







Wslm. Tak ada apa yg nak disorokkan kerana berkongsi ilmu yang bermanafaat, sangat besar ganjarannya. Lagi pulak, saya juga belajar dari kawan kawan lain juga

Salam...saya dah cuba resipi ni kak...mmg menjadi dan terbaek...:-)

Tahniah dan terima kasih kr sudi mencuba

assalamualaikum kak....saya baru sudah try masak guna resepi akak.. :) sedap...cuma cili nak wat sos tu xlumat sikit sbb masalah beender..tp rasa best..terima kasih akak

Wslm. Alhamdulillah. Cili tu kasar kasar sikit pun ok

sedap sangat2,,,, saya dh cuba,,,, thanks dear,,,

Terima kasih kerana mencuba. Nnt saya kongsikan satu lagi resepi nasi ayam Azie Kitchen yang meletop. Tuunngguuu

salam kak, sdapnya nampak! rasa dah tentu sedap. mesti cuba, harap jadik ^^

Sedap nasi ayam ni. Cubalah

Mekasih kak atas resepi akak share ni:)
terubat rindu sy kat Malaysia:)


Hairie

Mohon copy yer kak

mm cm sedaplah nsi ayam kakak ne. saya nk cuba untuk smbut ulang tahun anak ari ne. mohon copy ya kak....{*_^}

Silakan. Selamat hari ulang tahun utk anak ya

Sangat2 sedap nasi aym kak azie nih!! Boleh buka kdai.huhu.

Kegembiraan yg tidak terhingga bila resepi ini dicuba dan disukai oleh semua kawan kawan. Sesungguhnya kegembiraan sebagai isteri dan ibu apabila dpt menghidangkan makanan yg sedap pada suami dan anak anak

nampak sedapp ni kak.nk try masak la nnti.tq akk..resipi yg kak ni mang terbaikk!!..

Pasti anak anak sukakannya

alhamdulillah. Sy duduk dkat republik czech, jd bahan x cukup sgt. Tp dah try td, menjadi !! Tq kongsi resepi nie !!

Su,
Actually Rep Czech adalah antara tempat yg saya sangat ingin lawati kerana saya ingin sekali bershopping kristal di Prague sejak 20 tahun yg lalu. Tahun ini bila berpeluang pergi, hubby pulak tak mahu pergi. Frust sangat. Nnt add my facebook, teringin nak tengok gambar gambar di sana

oh yeke... akak klu nk dtg sini boleh je lah contact sy, mgkn sy boleh bw bw jalan2x sbb czech guna bahasa sendiri, agak susah sikit lah nak jalan klu x tau bahasa dia. tp ok je la. Kristal tue mmg byk cuma diri sendiri pun x pernah beli lagi. Hehe. Btw gambar2x sy x cantik sgt tau..

Haaa kalau saja saja nak ke sana, tidaklah kot. Baru ni plannya ke Germany juga

as salam.
syukran ukhtie... kali pertama nasi ayam sy mnjadi dgn resepi saudari. mudah n hasilnya, Alhamdulillah.sedap sungguh
jazakallahu khair

As salam..syukur & terima kasih kerana share this recipe. Saya duduk di perantauan (Osaka, Japan) dan memang selalu bergantung pada resepi2 dari internet. Alhamdulillah first experience buat nasi ayam menjadi. Hubby & anak2 pun suka :). Thanks again!

Saya ada mention blog ni dalam blog saya http://www.fromanalienseyes.blogspot.jp


Telah beberapa kali cuba cari your blog tapi tak dapat. Ingat nak masuk tengok. Dalam google pun tak dapat juga

haah baru discover ada problem ni. Nnt saya cuba perbetulkan. kalau dah ok nnt saya comment semula. Thanks :)

Ya, alamat blog yg diberi ada kesilapan, terlebih huruf S

Maaf. Tak sure kenapa blog saya not searchable. Tp boleh search bila guna phone. Rupanya ada satu lagi blog dgn nama yg sama tapi kurang satu s. Nama blog yg saya beri sebenarnya betul. Maaf kerana kekeliruan berlaku.

As salam, mungkin kerana blog saya terlalu baru. http://www.fromanalienseyes.blogspot.jp
Alhamdulillah, dah boleh search. Thanks & sorry for the trouble.

salam.sedap nasi ayam resepi akak saya dah cuba 2×.terima ksh byk2.

Salam.kak azie.thanx kongsi resepi..nk try nnt.sila2 la jengah blog saya yg x seberapa.lama juga tu tak update..heheh http://lollipophoney.blogspot.com

saya da cuba nasik ayam akak ni..mmg sedap!...=)

sedappnyaaa .. nk try laa kjap lgii :)

Sy pun dh try recipe ni bt masa birthday hubby...sy masak 5 cwn beras...habis nasi tu hubby mkn...blk2 refill nasi..smpai tgh mlm nk tido pn masi tnya ada nasi ayam lg..dh tau die yg hbskn nasi,ditanya lg..haha..lma sda mncari recipe ayam mcm d kedai tp ni la recipe tbaik penah sy cuba..sblm ni semua recipe yg sy ikut x sedap & x ckup rasa...tq kak :)

Terima kasih atas maklum balas, blh dirujuk oleh pembaca lain juga. Lepas ni cuba pulak, nasi ayam Kak Laily yg tersohor tu

Isma,
Trima kasih atas maklum balas

Salam kak, sdp sgt...tq

Salam, last week I made this for lunch. mmg sedap sgt :D thanks for sharing kak

Assalam kak, saya dah cuba tau resipi nasi ayam akak ni... First time wat sendiri nasi ayam, selalu tu mkn yang siap org masak je.. Memang best la kak, menjadi..suka sangat.. Mekasih banyok2 ye kak coz sudi ajar budak br belajar ni...

Assalamualaikum sis Azie.
I have tried your Nasi Ayam Recipe for lunch today, it is AWESOME!!!
All of my kids love it so much!! :-)
Thank you so much for sharing with us... :-)

tgk sedap je..mohon share untuk hubby tersayang yang merajuk tu hee

as salam...sy dh cuba resepi ni td..mmg sedap nasi ayam ni..hby mkn smpai 3 pinggan...dia kata leh bukak kedai nasi ayam ni...hehehe..pe2 pn tima kasih atas resepi ni..sy nk mntk share kt blog sy yer

Assalamualaikum kak azie, hr ni sy bru je try resepi nasi ayam ni. alhamdulillah menjadi.. kira sedap la utk sy yg first timer ni blajo buat nasi ayam.. Time kasih bebanyak utk perkongsian resepi ni ye...

terbaik.....................

terbaik...........
HAZURA

Thank you, Hazura. Thanks for visiting my blog

Sama sama. Alhamdulillah

Assalamualaikum kak azie...saya baru je mengetest resepi akak ni...maaflah...dah buat baru nak minta izin...hehehee...
Memang TERBAIK la kak...suami sampai tambah 3 kali tuuu...sy 2 kali jer....anak2 pun suka...last sekali anak2 menghirup sup..yg si kecik tak hbs2 kata... "sedapnyaa" dgn slang pelatnya...
Sy risau bab nak masak nasinya tu takut terlebih air jadi bubur..tp.alhamdulillah menjadi...

Thanks kak...

Salam Kak Azie, resipi ni memang sangat sedap and rasa macam makan kat kedai pulak :) saya belajar di australia, so memang mengidam masak masakan Malaysia ni. thanks for the recipe!

Hariz

salam..kak, akak pakai rempah sup serbuk jename ape ye? terima kasih byk2..

Saya ni tak kisah sgt brand. Apa yg hubby beli, itu yg saya guna.

o..tp biasenye akk pakai yg mane? kalau bleh nk rase same mcm akak buat wlaupn agk mustahil

Anis,
Biasanya saya guna rempah Sup Serbuk Adabi

terliurnya...buat yg mencari serunding asli..bleh try yg ni,,sedap dan murah.. httpwww.serundingibunda.com

Salam perkenalan Azie....MA selalu ikuti blog Azie nie, terlior tengok nasi ayam nie, nanti nak cb le....semalam MA buat Nasi Arab Hadramaut ikut resepi drp blog Azie...sedapp. Senang-senang nanti jemput le ke blog MA pulak, tapi blog MA tak le sehebat blog Azie.....MA baru je berjinak-jinak dalam dunia blog nie.....

best..resepi yg sangat baik, lihat resepi pun dah nampak sedap..mekasih..jazakumullah....'

Salam perkenalan kak .. mmt sdap sgt2 ... suka cara kak explain 1 persatu n bahan2 kak senang dicari .. thanks again kak ...

Macam sedap je.. Nak try la balik keje kang..

Teringin nak buat nasi ayam untuk suami..Maklumlah baru kahwin..Nak try buat jumaat ni.Mohon ambik resepi ni ye sis..tq sis..

Silakan lah. Selamat Pengantin Baru. Semoga menjadi isteri mithali

sama dengan resipi yg sy selalu buat..memang sedap betul...suami sy pun suka makan.

I da cuba ayam nye mmg sedap... Thx for the recipe :))

Kak nak tnya kalu nak beli buku recipe kak ada jual tak

yummy!!!...wajib cuba, terliur pula bulan posa nie...hehe

Yeahhhh...
Finally jumpe jugak resepi yg lebih kurang same nk dicube.. esok nk buat open house.. wish me luck.. nnt i update blik utk result.. heheheh

Oh.. makaseh sangat2... sayang sangat blog kak azie ni... mcm2 ada, senang ngan mudah... tak payah fiz cari jauh2.. syukur.... amin... resepi yg fiz cuba smuanya jadi.. sedap pulak tu.. makaseh ye kak azie.... nak masak ja... terus tekan bookmark...he3...

Salam kak...klu ade like kt blog akk ni sy bg 100x liked taw...thanx a lot kak..Alhamdulillah mnjadi resepi ns aym yg sy hidangkn utk saudara mara sy yg brtndang d rmh sy hr ni...mreka sume puji sdappppp bangat..hihi...semua sdara mtk resepi dr sy kak...trmssuk mak sy sdri...hihi..nasi aym akk trbaekkkkk

Assalamualaikum...akak! ur recipe is juz like my mother's....but little differentiation....i've tried n it's good.....yeay~~~ Well done!

salam perkenalan buat puan azie saya hr ni cuba2 nak try resepi nasi ayam yg org punya biasa buat resepi sendiri je ikut rasa. saya harap pn. azie izin kan saya mencuba ya

rebus ayam brapa lama ye kak?

Rebun agak agak dah tak ada darah bila dicucuk di bahagian atas paha ayam tu

Asalamualaikum, Kak Azie saya dh try buat nsi ayam ni.. tp sos nya xjadi la..nsi, aym semua jd tp sos nye je xjadi..kurg ape pn xtau..hehehe..t.kasih byk2 k Azie kongsi resepi. nanti sya nk cuba buat lg

Cuba sos nasi Ayam Kak Laily Yang Tersohor. Saya syka sos yg guna air perahan asam limau kasturi.

Assalam kak! Saya dah cuba resipi akak ni dan Alhamdulillah, menjadi. Terima kasih banyak-banyak hehehe.

Terima kasih sangat-sangat kak!
Lebih kurang dengan resipi mak saya jugak hehehe.
Alhamdulillah.

Asalammualaikum kak, sy dh masak nasi ayam td untuk suami dan keluarga saya, suami saya siap bagi markah pada saya 300%. Hari nie pertama kali saya buat nasi ayam, bertambah2 suami saya dan keluarga, alhamdulillah menjadi. Time kasih kak, moga Allah swt bg balasan yg terbaik tuk akak sbb sudi kongsi resepi.

aswt kak...guna beras basmathi atau beras wangi utk nasi yek?

Wslm, apa apa beras pun boleh.

Salam Kak Azie,
Since saya dan suami menetap di UK mmg teringin sangat nak makan nasi ayam dan saya bernasib baik dapat jumpa resipi ni, tambahan pula saya baru je bergelar isteri. Now this is my only reference to a great nasi ayam. Tak kempunan dah di negera orang. Kawan kawan pun comment nampak sedap walaupun tengok dari gambar je. Thanks so much kak Azie :)

Sedapnya nampak... Pinggan kak azie pun cantik. Ada seller di fb jual portmeirion, harga berpatutan. Boleh tengok page ni namanya Chic Living

Www.facebook.com/BabyNue

Assalamualaikum kak azie. Arini Siti plan nk buat nasi ayam. Disebabkan baru nk berjinak2 dgn dunia masakan, terpaksalah guna khidmat En Google...huhu. so terjumpa blog akak ni. Resipi ni nmpk mcm senang, so Siti nk try buat la...hihi. Tp Siti slalu ade masalah bile masak nasi cmni. Dia akan jd mentah. Sadis betul..Huhu. Siti nk minta nasihat kak azie & akak2 yg lain, klu Siti masak gune beras siam, sukatan air yg sesuai utk resipi akak ni mcm mne ye? Aritu dh try wat nasi tomato, sukatan air ikut beras tp still mentah juga skit2. Mohon pandangan dan perkongsian akak2 dlm masalah Siti ni ye....

Salam kak azie,
Hari ni saya sudah buat nasi ayam special ni. Sangat puas hati. Tanya husband suruh dia komen, dia cakap tak ada apa nak komen, sangat sedap. Terima kasih kerana perkongsian ini kak. Petang sikit nak cuba pizza resepi kak azie juga..

salam akk Azie,
Saya nie bru nk try bljr memasak nie.. biase msk yg simple2 jer,, bile nk dekat bln pose nie nk try jgk msk yg special cikit.. maklum la makanan kt bazar nnt sure mahal tahap nauzubillah...(Xsedap plak tue).. sy nk tnye beras tue kne goreng??(Masukkan beras dan goreng sekejap sehingga terbit bau. Masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masukkan sedikit pewarna. Masak seperti biasa.) Kalau masak pakai rice cooker jer Xleh ker?? Kalau xpkai prwarne kuning boleh x?? sukatan air tuk nasi tue juz pkai air rebusn jer ke campur dgn air biase?? sukatan tue kne lebih cikit ker same mcm masak nasi biase?? Kalau akak Xkeberatan akak bole x Reply Kt email saya "Lynnafiz_87@yahoo.com".. coz nk tnggu kt sni sy Xtaw bile akk akn reply kn.. Time kasih akak sy ske gne resipi akak coz mudah tuk org yg bru nk bljr mask cm sy nie..Paling penting Detail skli gn gmbr..hehe.. dlu sy prnh try resipi akak 'masak bawal siakap 3rase'..mnjadi gak..hehe

Wslm, beras tu kacau dalam minyak tumisan tadi supaya bila masak nasi akan berderai. Tak letak pewarna pun tak apa. Lepas nasi digoreng, pindahkan ke dalam rice cooker. Masak lah spt biasa

Nampak sedap ni sis Azie..dok pikir nak masak ape tghari ni..blh try ni ;-)

Trima ksih sbb kongsi resepi.. Mmg sedap.. Terlajak larisss.. Trima kasih..

saya dh cuba banyak kali memang terlajak sedap. TQ sis :)

Sedapnya..sy try buatlah :), tme ksh sb berkongsi resepi

Rempah sup yg serbuktu biasanya azie letak byk maner ek. Nak try jgk ni. Kiter suker nasi ayam

Sayangggg kak azie yg baek hati.. Mintak izin yer sifu nk g masak nasi ayam neh heheheeee

Saya dan anak2 juga penggemar nasi ayam..sekarang ni kalau order sepinggan kat kedai, memang makan tak puas sebab nasi yang sedikit dan rasa yg kurang ummphh..Saya lebih gemar masak sendiri dan mencuba resepi2 yang pelbagai..harini saya nak cuba resepi kak azie ni..tengok gambar pun dah menaikkan selera:-)

oh ye bagi anda yang sedang mencari supplement tambahan untuk kesihatan seisi keluarga bolehlah melawat blog saya ye.kunjungan anda sangat dialu2kan. www.vitamin4mama.blogspot.com

Salam kak..saya dah cuba resipi ni buat utk juadah berbuka semalam..mmg sgt sedap..ayam pun lembut n juicy je..mmg best sgt...nasi pun elok berderai..thanks kak sebab share this marvelous resipi

baru baca resepi dah kecur air liur. hehhe

ok, insyaAllah saya nak buat untuk menu berbuka puasa hari ni

Sy dah try...mmg mabeles...hehe😁

Hmm dah try masak tak jadi..nasi je jadi.. yg lain asyik kena adjust je.. x tau lah kat mana salahnya😢😢😢

Salam kak azie...sy dh try masak resepi nasi ayam ni...mmg meletop sedapnye...mkn bertambah2..hehehehe...terima kasih kak azie atas ilmu yg dikongsi...

Wah sedapnya...mohon share ya :)

Kak shila..cmne klu nk masak untuk kenduri? Budget 200org

salam... kak azie.. saya dah pakai 2 kali rasepi akak... memang best... tapi ayam saya lain sikit... saya rendam ayam dengan air garam campur liquid smoke semalaman (kadang2 terlebih lama hahaha) pastu keringkan then baru pakai rasepi akak perap ayam tu saya pakai untuk saya sapu kat ayam then baru bakar kat oven selama 2 jam temperature 80 Celsius...jam pertama setiap 5 -10 mnit saya sapu kicap tu... then ayam tu jadi umph SEDAP!!!

Wslm. Wah best juga tu. Liquid smoke tu macam mana. Mana tahu boleh cuba juga

http://alkhalinewater.blogspot.my/

Hari ni first time ubah cara masak nasi ayam ikut resepi azie. Harap dpt komen positif dr husband dan anak anak.

Kali kedua saya masak nasi ayam ikut resepi Azie. Memang menjadi!!

Sangat senang.

1st time buat nasi ayam dan guna resepi ni.. mmg syiok walu x sempat nak buat soso cili..licin semua hingga ada yg request buat lagi...

Sbb selalu nonton pak gordon dgn abg jimi memasak,selalunya air perapan tu diorg masak jadi sauce maka lebihan air perapan saya reneh dgn ditambah sedikit air dan garam untuk seimbangkan rasa kemudian masukkan tepung jagung bagi pekat..bila hidang,buh sauce atas nasi..nyum2

Sebgai org johor pula,yg suka pedas,buatlah sambal kicap.. yg pernah makan nasi ayam rengit,hampir 90%hampir sama rasanya.
Sambal kicap: cili padi,bawang putih,gula.. kalau rajin tumbuk baru buh kicap manis kalau x berapa rajin campur dgn kicap dan blend..

Assalam
Saya nak buat resepi ni utk berbuka puasa petang ni.
Terima kasih atas perongsian..semoga Allah memberi pahala dan rezeki yg melimpah ruah

Memang suka ikut resepi azie... Sedap!

Resepi nasi ayam ni mcm bahan2 nk buat nasi minyak la .. Kn ?

Sedap...suami dan anak2 suka...dah 2 kali saya mencuba resepi ni...timekasih azie...sudi berkongsi...

Untuk kali ke5.. resepi ni berjaya menggembirakan hati & perut tetamu2 saya. Terima kasih Puan Azie. Blog ni antara rujukan saya kalau nak makan makanan melayu. Nak beli tak ada, kena la buat. Thanks again.

Sy mhn share ye k.azie..doakan sy mnjadi masak nasi AYM Kali ni..huhut.ksh k.azie..semoga Allah murah kan Rezeki akk.

Memang terbaik resepi nasi ayam ini....saya dah buat memang terbaik...terima kasih kak...

alhamdulillah terima kasih atas perkongsian..rasanya dah 4 kalu buat ikut resepi ni je..setiap kali tu mendapat pujian suami..terima kasih sgt2.. amat2 menjadi..dan mendpt pujian..heee..rini buat nasi ayam ni untuk berbuka..moga ganjatan pahala mengalir pada azie

Alhamdulillah. Aameen. YRA

Terbaik nasi ayam ni. Dh beberapa kali cuba

Assalamualaikum kak Azie.. sy baru nak belajar buat nasi ayam.. bila bukak Google nmpk kak azie punya blog.. sy baca akak punya cter tu nampak sgt menarik nasi ayam ni.. jadi sy nk try. cuma sy xpasti kuantiti minyak bijan tu sbb sblum ni sy xpenah masak apa2 masakan guna minyak bijan.. soalan saya..

1 ) boleh sy tahu berapa kuantiti yg akak slalu guna? yg akak boleh agak²..

2) sukatan sup ayam utk nasi tu kan,, sama mcm sukatan utk masak nasi putih ke ?


EmoticonEmoticon