22 Nov 2011

Chicken and Mushroom Quiche


Chicken Mushroom Quiche Azie Kitchen



Saya dapat dan belajar resepi ini dari sahabat saya, TeeaRa Yatie yang memang handal memasak. Bila masuk fb, saya akan melihat lihat album masakan beliau. Yatie memang tidak lokek, beliau bukan saja memberi resepi tetapi juga coach saya jika ada apa apa yang tak jelas.

Juita menyatakan hasratnya untuk cuba memasak Quiche yang kebetulan memang kegemaran anak saya Aween. Jadi balik saja office, kami terus ke Giant kerana my Laling hubby nak cepat balik rumah untuk menonton perlawanan bola sepak antara Malaysia dan Indonesia pukul 8.00 malam. 

Saat orang lain sedang berdegup degup jantung, saya relax menyediakan quiche dan siap makan dengan asyiknya. Bila saya duduk jer di depan TV, terus tendangan penalti kemenangan Malaysia. Macam tahu tahu jer timingnya, tak perlu nak menjerit jerit sebelumnya.



Chicken Mushroom Quiche Azie Kitchen



Wa cakap sama lu aa, ini kuih sangat sedap tau... hahaha. Bahan bahannya pun simple jer, kalau dibeli, tentunya harganya mahal sekali. 

Jadi apa kata cuba masak sendiri untuk hidangan keluarga tersayang. Pasti mereka gembira dihidangkan dengan quiche yang sangat yummy ...

Jom kita tengok gambar gambar dan resepinya ....



Chicken Mushroom Quiche Azie Kitchen

Chicken and Mushroom Quiche
Oleh: Azie Kitchen

Bhn A:
200 gm tepung gandum
1ts salt
Mixed herbs

Bhn B
110 gm cold butter-kiubkan
1 egg yolk
1/4 tbs lemon juice
50 ml air sejuk (dimasuk berselang seli)

Campurkan bahan bahan hingga sebati dan tuangkan ke dalam bahan A.
Diuli sampai jadi doh dan rehatkan selama 15 minit dalam peti sejuk. Selepas itu, terapkan dalam pie mould yg boleh dikeluarkan plate dari bawah dan cucukkan tepung dengan garpu dan blind bake selama 15 minit.

Bhn C
Chopped garlic
2 tbs olive oil
Capsicum
Celeries
Button mushroom hiris nipis nipis
Onion - potong kiub
Minced chicken
Chicken fillet green peppercorn
Garam
Mixed herbs

Sauté garlic, masukkan chicken fillet, goreng sekejap sebelum dimasukkan kesemua campuran sayuran. Masukkan garam dan sedikit mixed herbs. Ketepikan.

Bhn D
250 gm whipped cream
Coarse black pepper
4 biji telur
Campurkan kesemua bahan dan kacau sebati.

Selepas doh di bind bake selama 10 minit, masukkan filling sayuran tadi dan akhir sekali masukkan cream. Taburkan cheddar cheese yang diparut dan bakar selama 35 minit pada suhu 170C

uli bahan membuat doh dan simpan dalam peti sejuk

antara bahan diperlukan

dipotong potong dadu dan kecil kecil

tumis bawang putih dg menggunakan minyak zaitun

Masukkan isi ayam 

masukkan chicken fillet

sayur sayuran, garam dan mixed herbs  

mula mencanai dan membuat kulit quiche

Chicken Mushroom Quiche Azie Kitchen
cucuk dg garpu

Chicken Mushroom Quiche Azie Kitchen
Bakar dalam 15 minit

whipping cream campur dg telur dan black pepper

Chicken Mushroom Quiche Azie Kitchen
Tuang whipped cream ke atas filling

cheddar cheese diparut

Chicken Mushroom Quiche Azie Kitchen
Tabur cheese di atas whipped cream

Chicken Mushroom Quiche Azie Kitchen
Bakar selama 30 minit

Chicken Mushroom Quiche Azie Kitchen
taadaa ... siap

Chicken Mushroom Quiche Azie Kitchen
jemput makan ...


1 ulasan so far

tq kak atas resepi2 yg mengiorkn... akak my idol :)
moga allah murahkn rezeki dunia dan akhirat


EmoticonEmoticon