5 Aug 2014

Roti Jala Yang Kekal Lembut Sampai Ke Petang


Roti Jala Yang Kekal Lembut Sampai Ke Petang


Hari ini kami menyediakan Roti Jala untuk dimakan bersama Gulai Kambing di SINI yang saya masak untuk dihidangkan semasa kunjungan Dato Salehuddin dan keluarga di SINI. Juita yang menyediakan roti jala ini semasa saya dan hubby keluar ke rumah terbuka pertama tahun ini di Paramount Garden, PJ. Sekembali di rumah, tengok semuanya telah siap dan sedia terhidang. Masih menggunakan resepi sama yang disediakan sebelum ini di SINI. Memang terbaik resepi ini, kerana sehingga ke malam ianya masih kekal lembut sahaja.


Roti Jala Yang Kekal Lembut Sampai Ke Petang


Sejak akhir akhir ini, kami semua dah tak makan nasi lebih lebih lagi di malam hari. Kalau dimasak 1 pot pun, tak habis dan akan terbuang begitu sahaja. Sejak mengurangkan pengambilan nasi, berat badan saya lebih stabil dan kadar gula di dalam darah juga sudah berada di tahap normal. Jadi bila memasak lauk pauk yang dulunya dimakan dengan nasi terpaksalah digantikan dengan makanan lain seperti roti gandum, pau atau roti jala. Kalau ikutkan doktor pun, nasi bukan satu keperluan tapi lebih kepada kebiasaan masyarakat kita di Malaysia. Ini adalah kerana sumber kabohidrat yang diperlukan badan terdapat juga di dalam makanan lain seperti daging. Jadi kalau ke mana mana open house, roti jala lah yang akan saya cari sebagai alternatif. 



Roti Jala Yang Kekal Lembut Sampai Ke Petang


Jom tengok resepi jika ada yang mahu mencuba resepi roti jala yang sangat lembut ini. Memang banyak resepi roti jala tapi setakat ini, kami masih setia dengan resepi di bawah ini...


Roti Jala Yang Kekal Lembut Sampai Ke Petang

Roti Jala

Bahan bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar (saya guna air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara:
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.

Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.

Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah ayam masak kuzi. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak. Cubalah.


Roti Jala Yang Kekal Lembut Sampai Ke Petang



107 ulasan

Wahhh..xsabar nak cuba, en hubby suka sangat makan roti jala nih..

Tima kasih kak..

Wah! dah lama tak menjala... terima kasih Azie kongsi resipi roti jala yg sedap...

kak azie, time menjala tu kene letak minyak x atas kuali?

Kalau non stick, tk payah. Kalau kuali biasa, lap sikit

Assalam Azie...satu adunan ni dapat banyak mana ye? tks

Assalamualaikum, adunan ini boleh buat utk brapa org? TQ

dh sebulan teringin nk buat roti jala tp belum buat2 jgk...lps raya ni in sha Allah....

Nak try resipi nie lak..
Sebelum nie guna mentega.. Rasanya sama dengan minyak kan..

Tq kak azie ats perkongsian resepi ni...asalnya sy x de niat pun nak belajar buat kuih muih kelantan ni memandangkan saya n suami menetap di kelantan.Nak makan,cari je kat kedai atau Pasar Siti Khadijah,tetapi sejak anak2 dah besar & punyai favourite food masing2, niat saya kena ubah sebab anak no 3 suka sangat roti jala n kuzi...hehe

Thanks sis utk resipi yg senang ni..semua bahan2 dh ada kat rumah...blh cuba esok...bersemngat nak buat ni, almaklumla baru beli acuan roti jala kluaran syarikat menang..thanks ye sis!

Tgh try resepi ni..lembut je roti jala nye..thanks for the recipe 😊

saya mohon kongsi resepi ni dalam blog saya ye:)

Baru je buat hari ne....Memang sedap...Anak2 serta suami pun suka...Terima kasih Kak Azie atas perkongsian resepu ne....Terbaik...Siti kasi 5 bintang ^_^ heheheheh....

Salam kak azie..tq kongsi resepi roti jaa nie..saya dah buat ikut resepi akak..sedap dan lembut..

As salam Azie, saya dah cuba resepi roti jala ni. Memang sedap dan lembut. tq for the resepi.

nak cuba lah esok... petang ni nak buat donut dlu..

jemput jenguk rumah saya

nurulanizantasim.blogspot.com

Tq kak, sy dh cuba..memang lembut dan sedap..

Wah boleh try ni. Saya tak pernah buat roti jala. Tapi bila tengok resepi agak yang simple ni...mesti nak try. Thanks kak.

Tq puan azie. saya dah buat pagi tadi .mmg lembut dan sedap sangattt...

Assalam azie.. ni kak inna dari klang.. nak tnya 1 adunan ni berapa banyak dapat.. cantik2 nya roti jala azie ni..

Nak cuba...hubby suka roti jala... tq kak... ^^

terima kasih kak azie resepinya...

Salam,
Terima kasih untuk resepi roti jala yang sedap ni. Dah try buat, dapat sepinggan penuh.yum..yum...mmg lembut kejadiannyer. masa menjala punyer la lama...tapi time makan, kejap je habis. :)

Salam kak azie. Thanks for the recipe. Baru je buat Utk makan tengahari tadi. 1st time buat sebab resepi sgt simple. Sebelum ini pernah dpt resepi tapi punya lah byk bahannya. Favourite suami ni. Dapat la satu mangkuk penuh Pyrex size medium. Minyak masak tu saya gantikan dgn vco, air saya gantikan dengan fresh milk. :)

Salam Auntie Azie.. semalam saya sudah cuba buat. Alhamdulillah jadi. Terima kasih buat semua resipi yang dikongsikan. Saya banyak belajar memasak berpandukan blog Auntie :) Terima kasih.

Assalam puan..sedap dn lembut roti jala ni. Nk kirai pun cantik. Terima kasih di atas resepi yg hebat ni ..;)

Dh cube buat utk bbuka td..mkn dgn kari ayam..mmg betol resipi pn azie kalu buat mmg menjadi..bnyk dh resepi pn azie sy try..alhamdulillah sedap n cantik..tqvm..

Salam, dah try resepi ni banyak kali. Mak ayah, adik adik semuuua suka 👍

Assalam..saya tengah buat ni..terima kasih azie..cantiknya kejadian...lembut dan sedap samgat2...

Dah buat..Alhamdulillah menjadi..tq2...

Jom singgah..

www.sihatnatural.blogspot.com

Acik Azie..memang sedap roti jala yg dibuat dgn resepi nie.

terima kasih..minta izin guna ya ☺

Alhamdulillah roti jala memang sedap tqvm

Salam kak, klu adunan yg tak habis dijala boleh simpan dalam peti tak

Akak.. Ni boleh pakai acuan botol tu x? Ke guna acuan cawan?

Assalamualaikum...tq sharing.
Boleh buat roti jala sendiri sbb teringin

jemput singgah blog saya MARSHA SPORTING MUMMY

hihi..cicah kari..cicah serawa durian..syokkk

Pn. Zuraidah salam kak,hari ni saya mencuba resepi akak iaitu roti jala.....fuuuhhhh memang jadi kak.sebab menjadi spai 3 kali adunan ,saya pasti suami akan tersenyum lebar sebab isterinya dah pandai menjalaaa .temakaseh kak.

Senang sangat resepinya. Terima kasih kak azie.

Assalamualaikum puan.

Terima kasih sudi share resepi ni..mudah sangat. Cumanya saya buat tanpa acuan khas tu..

http://shyda-dwan.blogspot.my/2015/09/roti-jala-tanpa-acuan.html

Ooo...ari ni nak buat roti jala. Ada left over kari ayam yesterday!!! Roti jala fav seme org kat rumah ni...pinjam resipi eh?

Wah..Best ni..nk try Cuba buat jg la kak

Thanks.. Is this google translated English ? Might help if you could get someone to help you with the editing. :)

Hye sis.. saya hasraf.. tgk resepi sis simple aje.. nak cuba masak untuk mak.. hope mak hppy.. tq sis..

Teringin nak buat pagi ni Azie....tq ye

tqvm yer pn azie
sy byk n slalu share resepi awak sy guna utk masak sendiri. Minta halal yer. Tqvm
nadiah razak

Tqvm n minta halal yer sy guna resepi awak utk masak sendiri

Assalamualaikum.Terima kasih ...atas perkongsian ilmu masakan yang manfaat..dan saya minta halal resepi yang saya guna...

Terima kasih atas perkongsian.. Minta halal ya guna resepi ni semua

Aslm..mohon kongsi resepinya kak Azie...

mohon kongsi resepinya kak Azie...

Mohon kongsi ya resipinya azie....

Terima kasih di atas perkongsian resepi tersebut...minta halal yer saya guna semua resepi...memang sedap dan lembut... nurul.

sedapnya...selalu tengok blog akk nak cari resepi. tq akk

Terima kasih atas perkongsian. Byk resepi puan yg menjadi rujukan saya dan menjadi hidangan kegemaran sekeluarga. Semoga puan sekeluarga dirahmati Allah di dunia dan akhirat.

Tkasih kak azie kerana kongsi ilmu..

salam kak azie..mohon halalkan resipi2 kak azie ni ye..byk yg sy ambil n cuba buat.. terima ksh byk2 ats ilmu yg dicurahkan.. :) @amy

Aslm, ape beza adunan yang same cume yg bezanya 1 telur dengan 2 telur ? Thanks

assalamualaikum kak azie, klu adunan putus² kena buat apa ye?? :-)

Salam kak azie..nak tanye pasal santan..kak azie guna santan kotak or santan fresh yer?
Sabtu nk buat hehe tq harap kak azie rply😘😘

Wslm. Yg terbaik santan fresh. Klu tak ada, guna santan kotak

Salam Azie,

Terima kasih atas resepi mudah ini. Semalam saya buat sehingga 4 kali bancuhan. Dapat leih 100 biji.

assalamualaikum..mohon share resepi ye....terima kasih

sedapnya roti jala...my feveret time open house..selain laksa

sudi2kanlah ke blog saya

adianazulhilmistory.blogspot.com

Assalamualaikum kak azie, sy nk share gak resepi ni. Pastu nk ty, brp kuantiti roti jala yg kita blh dpt ye. Tq akak

Wslm. Saya tak hitung pulak.

Hehehe...xpe kak azie. Apapun resepi kak azie meme d'best. Byk dah yg sy cuba. Tkasih kak sudi curah ilmu..minta halal ilmu ye...

Assalamualaikum kak azie. Blh ke kita buat roti jala sebelah malam utk di makan esok paginya...tkasih

Wslm. Boleh tapi kena wrap betul betul supaya tak masuk angin atau kena udara. Tapi saya cadangkan bangun awal pagi. Lagi pun tak susah sangat. Buat awal pagi. Lagi fresh

Dah buat ikut resepi ni, mmg sedap ..thx kak azie

Kak azie.. tqvm.. dah 2x guna resepi akak.. memang menjadi & sedap.. minta dihalalkan ilmunya ya.. :)

Sy dh 3 kali buat...mula2 1adunan.
2nd 2adunan..hari ni 1kg terus..fuhhh
Berpeloh sakan nk siap... dib baik ank rajin tlv glgkn...
T.kasih sis azie...

dh lama x mjala...ari ni x kijo bole lh menjala....

Assalam, thanks share resepi ni! dh try buat and sgt sedap, buat smp 3 adunan :)

Askm ....terima ksh kpd kak Azie,dah lama sy ikuti resepi roti jala kak azie ne..mmg sedap dan lembut...

1 adunan dpt berapa roti jala ye.. utk brp org mkn?

sukatan bahan yg mudah.cara2 yg ringkas dan senang faham.Thank you.

Assalamualaikum. Nak tanya minyak masak tu, minyak yang dipanaskan atau tidak? Mohon pencerahan

Wslm. Minyak masak biasa.

Tq kak azie for the recipe. Dah cuba, alhamdulillah menjadi dan sedap.

Terima kasih atas resepi. Saya sekarang belajar di UK tetiba mengidam dapat la buat sendiri hehe, acuan ni dapat la dalam 30 ketul roti jala. Disebabkan takde santan kitorg gantu dgn susu je. Saya post gambar hasil di instagram saya beserta link kpd resepi ni @hazimikhwan

Hari ni buat kari kambing, husband plak x nk mkn nasi. Dia kata klu ade lempeng sedap ni. Terus teringat acuan roti jala baru je beli kat diy last week. Kd google terus dpt resipi sis azie. Thanks a lot. Sedap rasanya tp jalanya belum berapa nak jadi. Baru first time buat.tp anak anak dan husband suka. Husband ckp, lepas balik kayuh, klu ade lagi tolong simpan ye. Hahaha.
Thanks azie.

Memg sgt sedappp..tq kak bg resepi yg sgt osemmmm ni😁😁😁

Tenkiu utk resepinya...br nak belajar

Hari ni tak nak makan nasi so lunch teringat nak masak roti jala ni...hari tu dah cuba menjadi...tq Azie suka sgt dgn resipi2 Azie semua marvelous!!

Da buat ikut resepi ni, hasilnya mmg roti jala yang sgt sedap dan lembut aja.

As salam saya mintak izin nak buat ikut resepi ni..t.kasih azie

Petang ni sahur nak buat roti jala so nak try resepi ni...tk sis kongsi di sini..:)

Jemput ke blog saya

http://www.mamavitashoppe.wordpress.com

Haha...silap sis bukan sahur untuk bula puasa... alhamdulillah dah try buat resepi ni...sedap anak2 saya suka...tk sis azie...

Tk k.azie... nk cuba wat bbuka ptg ni..mkn dgn serawa durian...hm..

Kak zie .sy mmg suka smua resepi kak zie mmg bagus . Memandgkan sy studnt blajar masak dari resepi2 kak zie . Tq akk

Assalamualaikum kak, api nak masak roti jala tu api sederhana atw kecil?

Tk kak azie. Dah cuba resepi ni. Sedap even 1st time cuba menjala. Selalunya mmg ke blog akak utk try resepi2 lain. Thanks again kak

Tq for sharing kak azie.. nak buat perisa pandan ptg ni utk jamuan raya.. mkn dgn kuah durian 😊

Dah try buat ikut sukatan ni sempena puasa sunat di bulan Syawal..Menjadi dan sgt lembut....Kirai nya pun cantik..halus2 je.....Saya buat makan dengan kari ikan ala mamak Penang...best sgt...Nanti nak buat lg..

Dah usha lama resepi ni. Baru buat hr ni. Alhamdulillah. Jadi dan sedap. Terima kasih puan Azie. ;)

Kegemaran suami ni, nanti nak cuba resepi yg ni pulak

Sy pon dah cuba. Mmg sedap. Tumbs up kak azie

Kalau resepi mak saya lg simple.. 2cawan tepung gandum.
2cawan air.
1 bijo telur.
Sedikit garam n serbuk kunyit.
Lepastu blendkan dia. Dh siap bolehlaa start buat dkt kuali dah hehe.. tp yg kak azie ni ada tambahan minyak masak dan santan an..?


EmoticonEmoticon