3 Aug 2014

Ayam Masak Merah Yang Paling Best


Ayam Masak Merah Yang Paling Best


Saya memang suka mencuba resepi turun temurun atau resepi yang digunakan oleh mereka yang berniaga atau resepi yang digunakan oleh tukang tukang masak bagi majlis majlis kahwin. Kerana yang pasti, resepinya adalah proven and tested recipe. 

Resepi Ayam Masak Merah yang ini diambil dari blog Ana Suzana yang dipelajari dari ayahnya yang merupakan seorang tukang masak bagi majlis kenduri kawin yang tersohor di kampung beliau. Dah lama resepi ini disalin, cuma belum ada kesempatan dan masa yang sesuai untuk dicuba sendiri sehingga lah hari ini.



Ayam Masak Merah Yang Paling Best


Serius, sangat sedap Ayam Masak Merah ini dan pastinya ia akan menjadi a keeper recipe untuk masakan Ayam Masak Merah saya di masa masa hadapan. Bahan bahan yang digunakan pun sangat simple. Ada sesetengah resepi, menggunakan tomato puree yang agak mahal. Dan yang paling tak best, ianya digunakan sedikit sahaja dan bakinya jika tak digunakan akan terbuang begitu sahaja. Saya perhatikan resepi ini tidak menggunakan gula tapi saya menambah sedikit gula bagi melengkapkan rasanya mengikut citarasa kami.

Seronok melihat Dato Saleh dan anak anak menambah meratah ayam masak merah yang dihidangkan walaupun saya tidak menyediakan nasi. Klik di SINI untuk entri berkenaan. Sebenarnya saya boleh jer menyediakan nasi minyak atau nasi tomato kerana semua gandingan lauk sudah serasi seperti gulai kambing di SINI, ayam masak merah dan acar timun masak. Tapi memikirkan hidangan petang, pasti nasi tidak berapa sesuai. Jadi kami sediakan roti jala, nasi impit dan lemang sebagai ganti nasi.  

Jom kita tengok resepi di bawah ini. Jika anda ingin tahu bagaimana rasanya, bolehlah cuba memasaknya sendiri. Pasti terpikat dengan sambalnya yang pekat melekat giteww...


Ayam Masak Merah Yang Paling Best

Ayam Masak Merah

Bahan bahan:
1 ekor ayam - lumur garam + kunyit & goreng separuh masak.
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 sudu besar sos cili
60 ml santan 
250 ml air 
3 biji tomato - belah 4
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa - saya tambah
Minyak utk menumis
Kacang peas - opsyenal

Bahan bahan kisar halus:
4 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
15 - 20 tangkai cili kering - rebus sebentar dan kisar

Bahan bahan hiris:
3 biji bawang besar - lagi sedap bwg holland
5 ulas bawang putih
2 cm halia - hiris jadi 3 keping

Cara cara:
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan hirisan sampai layu. Kemudian masukkan bahan kisar dan gaul rata.

Lepas tu masukkan cili kering yang dikisar dan sos cili. Tumis sampai pecah minyak. 







Bila dah pecah minyak, masukkan ayam yang digoreng separuh masak tadi. Jika digoreng garing, ayam akan menjadi liat. Dikacau rata dan biarkan seketika.


Ayam Masak Merah Yang Paling Best


Kemudian masukkan air mengikut banyak mana kuah yang disukai. Lepas tu masukkan santan untuk memekatkan kuah mengikut yang disukai.






Masukkan buah tomato dan garam. Masak sehingga pecah minyak. Taburkan sedikit gula, jika suka. Bila rasa dah sebati, dan warnapun dah cantik, bolehlah ditutup api.


Ayam Masak Merah Yang Paling Best

Ayam Masak Merah Yang Paling Best


Jika suka, boleh masukkan kacang peas, sebelum ditutup api dan sedia untuk dihidangkan bersama nasi minyak, nasi briyani atau nasi tomato.


Ayam Masak Merah Yang Paling Best




162 ulasan

Emm..sedapnya kak.mintak izin ambil resepi yea kak..

salam Azie. Selamat hariraya. Kalau ditempat saya ayam masak merah yang dicampur santan macam ni dipanggil Ayam Rose. Memang sedap. Sama selera kita.

Rasanya kalau tak letak santan pun sedap juga.

Kalau di tempat saya masakan ni dipanggil Ayam Masak Ros. Kalau tanpa santan baru dipanggil Ayam Masak Merah :)

Biasanya untuk Ayam Masak Ros, saya gantikan santan dengan susu sejat. Lebih sedap.

waa..sedapnye..terliur pulak saya.klo balik segamat rmh mentua, inilah dia yg mak mertua saya sediakan utk mkn dgn ketupat.mmg best.tp ade la tambh lg bahan2 nye.gula melaka, serai, sos tomato.

Saya da try td kak.. Terbaeqq

oooo... rahsianya letak sedikit santan ekk.. oraitt.. thanks for the tips! :)

salam kak azie, saya dah cuba resepi ayam masak merah ni, tersangat sedap. Terima kasih kak atas perkongsian resepinya.

Hmmm sedapnya.. Terima kasih share resepi.. InsyaAllah balik nanti saya cuba :) Senang-senang jemput lawat www.kindhearty.blogspot.com

bestnyer ayam masak merah..suka sgt.
www.chekuseeha.com

Saya dah try.thanks atas resepi.sedapp :)

Assalamualaikum Pn.Azie..sy memang suka sngt cube resepi dr blog ni..memang mnjadi..n sedap..tq for sharing..jemput singgah ke blog sy..naniarshad.blogspot.com...sy masih baru lg dalam dunia blog ni..salam perkenalan..:)

As salam...sy pernah cb resepi ni n hr ni pun sy msk ayam msk ros lg...mmng sdp..tq kak azie...

Hi azie, seriusssss bahan2nya simple..ni kena save jugak resepi ni for future use. Nway, TQ for sharing. Jemput follow blog saya juga ye Azie:
www.ereensuperduperstory.com

Memang terbaik top,semua resepi azie memang Sedap,thanks

Emm..memang terliur la nengok resepi ni

Baru pas try buat..mmg puas hati..sedap sgt

Tried this today, and it was very, very good! Thanks!

Sodapnyaaaaa. Mlm ni juga saya try! Jom lawati blog saya: http://hargasetkesuburan.net utk tips2 kesihatan keluarga

Dah try. Mmg menjadi n sedap. Tq for the recipe :)

Kini giliran sye pulak try resepi nie.. Smua wanita komen.. Segan sye..kikiki.. #azhar#fb jap are#peace yowww...

Salam kak azie , semalam dah try masak , perghhh memang sedap , nasib baik menjadi , biasalah saya ni lelaki , umur pun baru 20tahun , duduk rumah bujang dengan 2 orang kawan , bila turn saya masak tu nasib baik jumpa resipi akak ni , terliur rasanya , hahah , mak pun suruh masak sebab nak merasa air tangan anak lelaki dia ni πŸ˜‚ , akak nak tau , habis licin kuali kawan saya ratah sampai masukkan nasi dalam kuali hahaha , terima kasih atas resipinya kak , harini nak buat lagi hantar kat my mom 😘

Sis, kalau ikut resipi cili kerin kisar 15-20 biji. Nanti pedas tak? Sebab anak2 tak suka makan pedas

sy tgh masak ikut resepi akk ni....hihihihi

nk sdp lg titik sbtg serai msa mnumis bwg tu tumis serai jugk..hmm aromanya ...menyelerakn ..

nk sdp lg titik sbtg serai, tumis skali dgn bhn2 tumis td..mmm aromanya mmbngkit selera

Sgt sedap..dh cuba tadi. Terima kasih

Assalamualaikum sis Azie..mohon share yer resepi ni😊

Tqvm share ya kak..nan norzi pun nk try. Tq again

Terima kak..saya memang noob memasak...alhamdulillah jadi

saya x sabar nk masak ni nk mkn dgn nasi tomato...tqvm for the recipe...

slm sis pny resepi mmg the best ever! :) utk sy yg bru blaja msak ni mmg ni lha tutorial yg byk mmbntu sy . thanks for the recipe . .

smua jdi...sy try xjadi pun....mula2 wrne merah ok da...pas cmpur santan hbis brtukar warna jdi wrna perak cmtu... mmg xley masak aq ni..hmm..

I dh try resepu ni tghr td.. sedap... tq sis... 😊

Sedap! Saya mmg suka rujuk resepi dr blog akak. Blog akak yg pertama. Kalau tak ada baru rujuk yg lain😊

Sedapnya.. meleleh air liur tgk ptg2 ni.

meh korang semua guna product ni
http://amazing-tm5.blogspot.com/
terbaik

Sedapnyaa..nk tryla japg..xboleh thn tengoknye..nyum2..hihi

mula2 masak ingatkan x jd..hehehe alhamdulillah jdk jugak wlaupun x letak sntan

Nampak sedap. Boleh laa saya cuba resepi ni.. terima kasih :)

tgh cuba ni...xtau sedap ke x...

Saya dah cuba resepi ni, memang sedap. Terima kasih utk resepi yg dikongsi.
Nuri SP.

Thanks azie....jazakumullahu kathiran... Saya day byline Cuba resepi dr blog ni... Alhamdulillah semuanye sedap...

Terima kasih kerana berkongsi resepi. Saya dah cuba memang sedap pun. Dan saya ada kongsikan dalam blog saya juga :)

terima kaseh byk2 diatas resipi nih.. sy telah guna utk masakan dirumah dan saya bawa sehingga tempahan catering

Ooooo.... it looks awesome.. I will be trying this recipe this weekend for my family!! Thank you so much for sharing!!

Kak azie guna sos cili jenama apa ya? Tlg kongsi mklumat please

Kak azie guna sos cili jenama apa ya? Tlg kongsi mklumat please

Biasanya saya guna Adabi. Apa apa brand pun boleh. De monte lagi sedap kalau untuk masak Kuzi. Sebab rasanya lebih tomato

Sedap sgt resepi ni..br masak td. Husband mkn sesuap trs puji sdp.. Thanks sis azie :)

Assalamualaikum kak.

Nampak sedap :)

Biasa mak saya masak akan letak tomato puri tak letak tomato betul.

Santan pula kami guna susu cair.

InsyaAllah nextime nak try resepi akak pula. :)

Ubah selera. :)

Feveret ever...
Saya suka kuahnya pekat dan lekat2 je kat ayam tu.... :-)

Laparnyee... Baru pkul 3 ke..? Huargghhh terlior + perut pdih nk mkanan... Gmbar tu mmg nk kene btol lah! Isk3..

Sedap raya aji nie nk masak
www.momstoreretail.blogspot.com

Resepi ni untuk berapa Orang?

Adri, resepi ni guna 1 ekor ayam. Kalau Adri satu ekor ayam utk brp orang makan. Jadi boleh lah agak sendiri. Sama jer masakan apa pun, kira ayam brp ekor. Ikut juga ayam potong berapa.

Pergh terbaik....mmg duk cari resepi ayam masak merah ne....

menu mudah, hanya click dari blog akak...:)

petang ne saya buat...heheh

jom masuk blog saya : http://jelitawancollection.blogspot.my/2015/09/badan-berasid-punca-penyakit-kronik.html

Minta halal yaa :3 kak. Kita amik resepii ni dan share

Sangat membantu. Sedappppp. Tq forr sharing

Nk bgtau yg saya jilat kuali.. Sedap betul.. Makasih kak sharing.. Hehe..

First time masak. Jadi saya berpandukan resepi ini utk first try saya. MasyaAllah ! sedaapp. Tak sangka sangat ^^. terima kasih banyak ya Azie Kitchen . May you be blessed .

Dah try juga . . . Mmm sedap :)

Wooww besnye resepi kak azie npk mnarik semuanya..saya suke dgn resepi2 kak azie..klu nk nsk ap2 msti try ur resepi mmg mnjdi.terbaek la.😘😘😘

Mmg sedap..yummy. da cuba. Terima kasih kak azie

Memang sedap...dah try wat..Time kasih Sbb share recipe

Dah buat hari ni. Masya Allah.. mmg sedap. Terima kasih. Sy nak share resepi ni ngan kengkawan ya...

Br siap msak...tp sy tambah serai (ditumbuk dn daun pandan) bg wangi

Sy da try td.... sedapnyaaa... nnt nk buat lg...

Wooww bestnye resepi ayam masak merah kak azie nampak menarik semuanya..saya suke dgn resepi2 kak azie..klu nk nsk ap2 msti try ur resepi mmg mnjdi.terbaek la.

Terima kasih kerana berkongsi resepi ayam masak merah. Saya dah cuba memang sedap pun. Dan saya ada kongsikan dalam blog saya juga :)

Hi admin, i dh try dh recepi you. memang sedap and menjadi. anak2 pun suka je makan. thx for sharing ya. i love it !
Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

>>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<

Assalamualaikum Kak...Alhamdulillah menjdi & sedap sangat. Bru prtma kali mencuba sbb sy memang jenis tak masak. Tp stlh pertama kali cubs resepi kak ni terasa mcm sy ni mcm cekap masak plak sbb ayam skit ja,so kira² sdri la lebih kurangnya semua ramuan. Tksh skali lgi ya kak..

Share resipi yer sis azie. ...mmg sedap sgt ..nissa dah buat....huuu berkilat kuali ha kes masakan ayam ni ...tqq sis...

saye dah try ikut resepi akak..mmg ohsem..

Saya dah try masakan ayam masak merah ini, tapi kenapa wrnnya x merah lepas i tuang susu cair,ia jadi merah pucat.boleh bg tips.

Memang bila diletak susu, warna tidak menjadi merah lagi. Susu tak perlu banyak hanya sekadar untuk melemakkan rasa. Sama juga bila masak nasi lemak, masukkan sedikit susu cair untuk menambah rasa lemak

Sya dah try resepi ni.. memang sedap,,tq blog azie sngat bermanfaat..

Sy pn dh try...first ke laut...pastu ke2 bru mjdi...tq kak...
https://www.blogger.com/profile/05309560337238090261

salam kak azie. boleh tak bagi resepi untuk hati ayam maask apa yang sedap ya? tq

Saya dh cuba...memang sedap..anak2 suka sgt....sblm n buat ikut resepi sendiri...anak kurang makan.....

Sy dah try..mmg menjadi..terima kasih kongsi resepi

Sy dah try..mmg menjadi..terima kasih kongsi resepi

Dh cuba ikut spenuhnya resipi.. mmg sedap

Saya da try recipe ni mmg sedap . keepniy up sis .

Assalamualaikum...wbt..kak sy dh try buat,mnjadi mmg sedap..resepi akk mmg terbaiklh...terima kasih share resepi yg sedap ni kak...

Assalamualaikum sis azie mohon simpan resepi ye..halalkan Dunia akhirat.tq sis...

Dah try buat masa open house raya tahun lepas.. buat 4 ekor ayam... semua tetamu puji x habis2... kembang2 saya padahal ikut resepi org je...heheh

resipi k.azie mmg best...dr biskut sampai masakan....tq k.azie

blh x gantikan santan dgn susu cair?

Boleh tp guna susu cair lagi sedap berlemak

Kak azie,,, kalau nak ganti santan dgn yogurt boleh?

Assalam kak azie..kalau nk guna susu cair, brpe anggaran sukatannye ye utk hidangan 2 org supaya tidak berlebih dan lauk jd xmerah..tksih kakzie

Kak azie ade terbit n publish buku masakan tak? Kalau ada, sy nk beli..nmpk menarik..

Wslm. Sekadar menambah lemak sahaja. Dlm 1/4 cawan pun dah ok.

Di Penang kami masukkan serai,ketuk serai utk penambah kesedapan

Saya dah cuba resepi nie. Alhamdullilah...memang sedap.

Saya dah cuba resepi nie. Alhamdullilah...memang sedap.

Azie Kitchen selalu menjadi rujukan sy utk masak. tq kak azie selalu share resepi yg sedap2.

salam puan azie..kalau saya gantikan santan dengan fresh milk bole ke?

sedapnya...x pernah lg masak ayam masak merah guna santan

sudi2kanlah ke blog saya

adianazulhilmistory.blogspot.com

salam puan azie..kalau saya gantikan santan dengan fresh milk bole ke?
http://masakanbundo.com/

Maaf tnya...kalau separuh kuantiti ayam..bhn yg lain2 pon nak kena separuh gak ka..

Ya tapi kalau tak mahu kurangkan kuah, boleh juga jika tak dikurangkan. Boleh tambah telur rebus ke dalam kuah

Baru je masak resepi ni hari ni. Terbukti sgt semua komen2 yg di post di sini...sememangnya sedappp. Tp saya tak letak santan..pun masih sedap. Tqsm atas perkongsian resepi ni. Terbaikk...

Tahniah kerana berjaya memasak utk keluarga. Kalau tak bubuh santan, boleh juga bubuh sedikit susu cair utk menambah lemak. Jika suka warna lebih merah, tak perlu letak santan atau susu. Rasa tetap sedap

Setiap kali nak masak ayam masak merah, setiap kali tu google blog akak yang resipi ni. Hihi
Sedap!!!!

Sedapnya...hari ni nak try la resepi ni plak πŸ˜€

Hi Kak, bunga lawang dan kayu manis pakai masa bila?

Masa menumis. Minyak panas, terus masak

Tak nak pedas..make sure buang biji cili tu sebelum direbus. And tambah sedikit cuka dlm rebusan tersebut

Salam kak,

Terima kasih byk sbb brkongsi resepi. Byk mnjadi panduan bg sy n kluarga yg skrg sedg menetap di Australia. Kalo tringin, bole masuk blog akak je. Sy da try resepi ni, laksa n rendang akak. Simple n sedap. Thanks again.

sy selalu guna resepi kak azie utk memasak. kdg2 tu lps balik keje takde idea nak masak. blog kak azie slalu dpt idea.. thanks you for sharing, kak.

Alhamdulillah. Gembira kerana blog saya dapat membantu puan.

saya suke dgn resepi2 kak azie, resepi masakan ayam merah yang sedap di cuba

http://earnwithinvite.com/index.php?ref=280640

Memang best lah kalau cik azie masak. Saya dah try sendiri di rumah resepi ayam masak merah ni. Sedap.

Dah try ya Allahhh sedappppppp tqqqqqqqqq share ye muahhh

Aslmwbt..
Kak Azie, mtk simpan resepi. Halalkan na...
Anak2 sgt2 suka... Alhamdulilah...
Rubyadawiyah..

Terima kasih kerana berkongsi resepi ayam masak merah ni. Memang sedap!

alhamdulillah .. dh try mmg sdap.. istri pon suke haha

saya baru nk cuba...tqsm akak share resepi ni..

Kawan saya memang suka masak ayam masak merah. Anak-anaknya punya favourite. Satu hari gatal tangannya memasukkan sedikit sos Salad 1000 RASA ketika menumis. Hari tu anak-anak bertanya kat kedai mana mama beli ayam masak merah tu, sedap sangat kata mereka. Kawan saya beiya-iya mengaku dia yang masak sperti selalu cuma ada tambahan sos salad 1000 Rasa. Kawan saya juga memasak dua jenis masakan ayam masak merah yang bersos dan tidak untuk demo kepada saya dan isteri. Memang betul masakan ayam masak merahnya memang sedap dan lazat tetapi yang ditumis bersama sos Salad 1000 Rasa lagi sedap.Saya dan isteri adalah pengeluar sos tersebut yang merupakan resepi original kami. Kalau Cik Azie ingin mencuba besar hati sgt lah kami berdua.Sila WhatsUp alamat penghantaran ke 01139214764. semua kos sos dan penghantaran untuk sample ini saya tanggung. Kalau nak bantu kami pasarkan sos tu nanti kita boleh sembang mata ke mata.

Sgtt sedap..suami dan ank2 suka (sya tak pandai masak) tpi ikut resepi ni mcm sya terer masak..tq

Sy dah cuba pelbagai resepi dr kak azie.. Mmg smua mabless.. Sdp sgt2 tq sdi brkongsi😘

Dah berkali cuba masak..sebab best
Arini mak ayah dr kg mai peehhhh..meleleh..hahaha

Saya baru ja cuba resipe ni. Sedap. Terima kasihπŸ‘

Nk try masak jap lagi. Ank²request. Harap jadi laa yee. Hehehehehe

Hai kak serai memg xletak ea?

Saya dah cuba masak 2 kali..mmg sedap resepi ni...terima kasih kak azie....saya xpndai masak sgt...tp tiap kali nk masak resepi baru saya akan pegi dekat blog akak sbb kebayanakan resepinya sgt mudah dan ringkas...terima kasih byk kak...;-)

Mohon copy ya kak azie. Buat berbuka hari ini. Terima kasih kak kongsi resepi mudah ringkas. Sesuai untuk golongan baru masuk dapur mcm saya ni. Hehe.

Sy mintak izin cube resepi ni ye kak - Teja

Bunga lawang ngan kulit kayu manis tu bila nak masukkan yer? Sebelum tumis bahan hirisan kan?

Dah 2 3 resepi kak azie saya cuba, sangat2 wallahhh!! Please visit my blog
https://tetikuskecil.blogspot.my

Waaaa ada santan.. Leh try nnt ni... Tq

resepi ni mmg sedap
gila . first time buat trs mnjd dan sedap . ☺️πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»

Nk tya..klit kyu mnis n bunga lwang tu ltak msa bila...hqhaha...sori bru nk blaja

Rempah ni letak mula mula sekali sebelum tumis bawang bawang. Atau masuk sekali dg bawang pun tak apa. Minyak panas, terus masuk.

1st time buat ayam msk merah ikut resepi sis Azie(kita adjust skit² je la kan), alhamdulillah memang menjadi...anak² pun suka,depa siap meratah lagi...sy lagi suka tgk depa suka...sedap sgt...nanti nk buat nasi tomato plak...yg ni mkn ngn nasi putih,ermm m x kena je..terima kasih ata resepi yer...

memang bast le ... kalau masak je terus jadi .. terima kasih kak zie

Nak try la cara mcm ni...selalu i msk cara lain...πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Sedap juga. Tapi kali ini saya letak kulit kayu manis bagi menambah wangi. Kalau ada, boleh letak serai.

Menu favorit ni, cuma kami tak masukkan santan. Terima kasih share resepi.

Santan atau susu cair adalah opsyenal. warna lebih merah tanpa santan atau susu

salam kak zie..Mohon copy ye.. saya baru berjinak2 dengn blog k.azie ni..first time jumpe blog ni sebab cari resepi sup ketam.. suami kene ddemam denggi..org ckp sup ketam bagus.. klau xkerana sup ketam, xjumpe blog k.azie ni.. :) setakat ni saya dah cube 2 resipi..sambal sotong dgn sup ketam..alhamdulillah..menjadi.. ni nk cube ayam masak merah k.azie plk.. Insyaallah saya akan jdi follower k.azie sepanjang mase tuk dapatkan resepi2 yang enak dari k.azie..mohon halalkan segala ilmu yg dikongsi.. trm kasih ats perkongsian kak azie.

Wslm. Alhamdulillah. Terima kasih kerana sudi follow ya. Jgn lupa selalu berhubung di sini. Semoga suami telah kembali sihat.

Assalamualaikum Kak Azie......saya & suami penggemar ayam masak merah...nak cuba resepi Kak Azie ni...nampak sangat menyelerakan...


EmoticonEmoticon