31 May 2014

Kari Ayam Sedap


Kari Ayam Sedap


Semalam ada majlis makan makan di pejabat, tapi saya tak sempat menyertainya kerana rushing ke mesyuarat. Sahabat saya telah membawa naik sepinggan kari ayam dan mee hoon goreng. Kari ayam nya sangat sedap dengan kuah yang pekat. Dari situ, saya mencari tips untuk membuat Kari Ayam yang sedap. Walaupun kari ayam adalah antara lauk pertama yang saya masak sejak zaman remaja namun tidak bermakna kita tidak boleh belajar untuk memperbaiki cara caranya. Melihat apa yang Kak Jee tulis dalam blognya, rempah kari hendaklah digoreng kering. Ooo baru lah saya ingat, yang kakak saya juga pernah membuat begini. Malahan saya juga pernah menumis rempah kari cara begini. Bezanya saya tidak menumis rempah kari dengan lama. Tips oleh sahabat saya, Roy pula ialah dengan menumis dengan lama dan api perlahan, katanya pasti sedaplah apa masakan sekali pun.



Kari Ayam Sedap

Bangun pagi pagi lagi, saya dah ke dapur memasak Kari Ayam mengikut tips dan petua yang diberi kawan kawan. Memang terasa kelainannya, tidak ada rasa bau rempah mentah dan secukup sahaja rasanya. Kalau ada yang mahu mencuba, bolehlah tengok cara cara memasak di bawah. Resepi sama tidak semestinya menghasilkan masakan yang sama sedapnya. Teringat sahabat saya semalam bercerita tentang Kutbah Jumaat oleh Ustaz Dr Zulkifli Al Bakri yang mengatakan, semua orang solat Jumaat yang sama tapi belum tentu pahala yang diperolehi setiap orang adalah juga sama. Ianya bergantung kepada banyak perkara. Antaranya niat, cepat atau lambat, syaf dan kekusyukan masing masing. Haa sempat selit sedikit ilmu di sini ya.

Jom kita layan resepi di bawah...



Kari Ayam Sedap

Kari Ayam Sedap

Bahan bahan:
12 ketul ayam
2 biji kentang - potong 4
1 1/2 labu bawang besar saiz besar - hiris
6 ulas bawang putih - hiris
3 inci halia - hiris
1 asam keping
1 kotak santan kotak
Air secukupnya
10 sudu besar rempah kari Babas - extra chilis
Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
1 pelepah daun kari
Gula
Garam secukupnya

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bawang putih, bawang merah dan halia sehingga kekuningan.






Kemudian masukkan rempah kari dan kacau seketika sebelum dimasukkan air supaya rempah cair. Terus masak dengan menggunakan api perlahan sambil terus dikacau sehingga rempah sedikit garing dan terbit minyak. Kemudian masukkan daun kari dan kentang.





Lepas itu, masukkan pula ayam dan masak sehingga ayam kecut sebelum tambah sedikit lagi air dan biarkan mendidih.





Masukkan pula santan. Terus masak dengan api perlahan. Setelah kentang empuk, masukkan asam keping, gula dan garam. Renihkan sehingga pecah minyak. Sesuaikan kepekatan kuah yang disukai. Jika terlebih pekat, tambah air panas dan masak lagi.




Nota
Kuah kari ayam pekat seperti ini sangat sedap dimakan dengan roti jala.



87 ulasan

Salam Kak Azie :)
Alamak..marbeles r kari ayam akk ni. Cara masak jugak blainan. 1 ilmu baru..
Kak, saya minta izin nk share resipi2 akk ni yer..

salam kak zie, thanks for sharing recipe ni nmpak sangat sedap, InsyaAllah nak cube untuk menu berbuka malam ni:)

http://mummyhannah11.blogspot.com

salam perkenalan kak azie...sy da cuba. sedap! hehe...sy modify sikit sbb buah pelaga kat london ni mahal nau n x jumpa rempah kari babas yg extra chilli tu. so sy gune chilli padi yg tak la padi mn kat UK ni...anyway sedap! :D

di bawah adelah link resepi yg sy da cuba:

http://zahirrahbegam.blogspot.co.uk/2014/07/recipe-kari-ayam-london-london-chicken.html

Woww menariksss... boleh cuba ni.. <3

Assalamualaikum k.azie Setiap kali nak masak saya mesti Google resepi dekat blog Akak..bnyak Dah masakan yg sy cuba memang sedapp..superbbb ..family punn suka..setiap kali cuti semester sy mesti akan intai2 blog akak ..terima kasihh Kak share resepi nie semua.. Hanya Allah dapat membalasnya.

Ok.. informasi yang terbaik.. memang rasa tekak nie nk mkn kari ayam.. ok.. pasnie shot g beli bahan2.. I like it..

Hari ni niat nak buat roti jala ngan kari ayam utk hantar ke masjid, so sy akan guna resepi dari blok azis ni, tq moga menjadi dan sama2 mendapat keberkatan. Tvm, azie

salam ^^ sdg apply d dapur. kredit utk akak. suami mngidam lepas pulih dr denggi

Salam,i've tried your chicken curry recipe,very easy to make and delicious,thanks for sharing!! :)
http://itsdibaaa.blogspot.com/

Memang sedap menjilat jari. TQ for ur sharing recipe.

Salam kak..1st time bkak blog akak ni.n 1st jgk nk msak kari.1st time jgk nk msk kt suami.mdh2an dgn prkgsian rsepi akak ni dpt mmbntu kami2 y bru mmbina mhlgai n msih tkapai2 lg nk mmsak..almaklumlah.slama ni hdup mbujang je..lpar je mkn mggi..terima kasih akak..xsbar nk bg suami mkn mskn sy ni...

Assalam.mmg ringkas dan sodap..thanks utk resipi ye. :)

Sedapnya...as salam ..selalu tinjau blog azie nak Cari resepi..esok nk Cuba gulai ikan tongkol vrsi Kelantan..trrliur tgk gambar gulai tu..tq azie..

Salam Kak, agak agak berapa bijik kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga nak taruh? Dan berapa ulas bawang merah dan putih?

saya dh cuba. sedap. mudah. tq kak. lepas ni boleh buat lg :)

Bestnye..ptg in nk wat.thanks kak SBB sy all gn resepi2 akak. Family suker...tq kak azie

Alhamdulillah akhirnye saye lulus msk Kari follow ur resepi. Heheheh trima kasih share :-)

Hi Azie, klau tmbh serai (titik kn n ikat) ..then masukkn dlm tu pun ok gak kn? Tmbh aroma nya..

Assalam Kak azie....sy minta izin cube resepi2 akak ye...sebelom ni cube gulai ikn tongkol versi Kelantan Kak Azie..memang ngam rasenye,sebb sy selalu mkn nasi berlauk y kuahnye same rase dgn resepi Kak azie...suami pon suke, die org kelate...tq so much...:))

Salam kak azie..terima kasih atas resepi yang sedap ini..umi dah cuba..
http://umiscupcake.blogspot.com/2015/08/kari-ayam-sedap-kak-azie-kitchen.html

As salam Kak Azie,

I love your blog. I've tried this recipe and memang sedap. My family was not so fond of Curry but now, it's one of their favourite dish. Thanks kak Azie!

-Azura-

Alhamdulillah.. saya dah cuba resepi azie.. sedap! Anak2 sukakannya.. :-)

ummykoleksi.blogspot.my
salam kak.. sy dh cuba resepi nie.. mmg terbaik kari ayam nie.. suami pown suka.. thanz kak byk sharing resepi.

Hai kak azie , saya baru siap masak kari ayam resepi akak . Terbaik laaaaa . *thumbs up*

thanks kak azie, resepi akk mudah dah sedapp, nanti akak share lagi resepi yg menarik lg ye..

Sedapnya kari ayam ni. semua resepi kaka Azie, esp Nasi ayam sedap. Jemputlah ke blog saya, saya orang baru dlm dunia blog
http://www.mamapaparea.blogspot.com/

Salam kak azie..nk tanya 11/2 bawang besar tue apa mksdnya ya? Hee..maaf br berjinak2 nakmasak..

Wslm. 1 biji setengah bawang besar.

Alhamdulillah.....Mudah utk di ikut. Sungguh pun sy baru bljr dgn cara yg di susun senang sekali dan kesudahanya juga memuaskan....utk tahlil keluarga mkn bersama......POWER.......

Salam kak. Tgh masak kari ayam ni. Follow resipi akak. Hihi. Tak rumit sangat resepi nya. Thanks for sharing

t.kasih....dlm diam2 sy selalu cari resepi dlm blog akk ni... sy dh cuba kari aym.dn kek.marble...mmg sedap. resepi nya ringkas mudah fhm dan ringkas. thanks again ya..... mohon halalkan ilmu....

Sy dh try.. Sedap sgt! senang dan sedap :) thankss

SAYA DAH TRY MEMANG SEDAP... CECAH DENGAN LEMPENG KELAPA, THANKSS KAK ZIE

Esok nk kena masak kari utk bos..kate nye nk menu kari,harap2 jd lah aku buat ikut resepi ni...

Terima kasih akak sebab share resepi,harini nk masak kari ayam..:)

Terima kasih Kak Azie, first time buat malam tadi. Family saya kata sedap :D

Terima Kasih , Sangat Membantu :)

Tq puan dah cuba tapi belum rasa...insyallah..

Saye selalu cuba resepi dar azie...mebeles...semua sedap²...halalkan ilmu amik resepi ye...

Salam sis, thanks for the recipe...sedap! Baru cuba masak td

Salam sis, thanks for the nice recipe..baru siap masak, very simple and nice ๐Ÿ˜Š

Syukran kak Azie... resepi menjadi dan sedap... alhamdulillah.

kak azie buah pelaga tu boleh letak berapa banyak ye?

Saya biasa masuk 2-3 biji sahaja

Assalamualaikum Kak Azie...Alhamdulillah menjadi kari ayam ikut resipi Kak Azie...bersyukur sgt2. Moga Allah berkati dan rahmati Kak Azie kerana berkongsi ilmu masakan.

Wah..macam.sedap jer ni..nak cuba ni..tqvm for.sharing

Salam kak,
sy dah cuba dah masak kari ikut style akak ni. memang terbaik lah. sedap sangat ;)

bawang besar dan bawang merah masuk sekali ke....psl bhn2 kata bwg besar. cara buat kat bawah bawang merah....

Boleh guna bwg besar atau bawang merah atau keduanya sekali.

Resepi kak azie semua best2..tiap kali nk msk,mesti sy bc blog kak azie..tq so much kak,dah byk menu sy cuba n smuanya sedap2

Assalamualaikum Kak..
Tum pang bertanya. Apa kah sukatan untuk memasak 2 ekor ayam?

Nora

Dah try! Sedap sangat.tenkiuu for sharing

Dah 2 kali cuba mmg sedap tq kak bagi resepi...

Assalam kak azie ,Ada tips tak nk lembutkan ayam kampung..thanks๐Ÿ˜Š

Wslm. Ada yg kata direbus bersama buah betik muda. Saya hanya merebus menggunakan pressure cooker. Tapi kalau guna ayam kampung dara organik, dimasak macam biasa sahaja

Terima ksh kak azie..sy mhon nk guno resepi nih.smoga Allah mberkati Kak Azie dan kluargo.

Sy bru kawin dan mmg br blaja masak. Mostly setiap hari sy akn google blog akk n tgok resipi sebb semua masakan yg sy masak mmg sedap n mnjdi. Heheh. Syukurr. Tq kak azi tlg org yg bru reti masak ni. Heee

Dear Azie, I cooked the lontong last week. My mum said it was yummy. Thank you so much for sharing Azie.

salam.. dh try td sdap n mudah resepi kari ayam ni.. sblm ni try rsepi mee udang kak azie pn power.. terus update blog ye kak dgn menu2 terbaik!
btw thanks ;)

Salam ..saya tak faham ape maksud sebelum dimasukkan air? Part mula2 nk tambah air tu nk tambah sikit je atau banyak..?

Salam . Sya nk tahu part mula2 tambah air sebelum masukkan ayam .. nk tambah air banyak mana?

Wslm. Tambah sikit shj supaya rempah kari tak hangit.

Salam..kak azie..nk tanya..utk 2 ekor ayam..brapakah sukatan santan..maksud saya brapa ringgit kena beli..tq

Sukatan santan belasah jer asalkan kaw kaw...

Tq kak azie..resepi akak mmg superb

pergh resepi masakan bujang arini, tq Kak Azie ! mencanak sodap, kuah lebih makan dengan roti gardenia

Salam Puan,

kebetulan memang nak buat roti jala utk dinner. teringat cik abang ada suruh cari resipi kari ayam yg baru. haaaa... kalau tgk bahan-bahan tu, lebih kurang sama lah.. tak dak pun bende pelik yg Puan tambah.. tapi tang cara tu.. kami selalu dok bancuh serbuk kari terus dgn air.. so kali ni, kami try laa plak cara Puan. Kot2 dapat rasa "lain" seperti yg dihajatkan.. Terima kasih kerana sudi share.

p/s: hari tu try resipi rendang ayam Puan, cik abang suka sgt2.. terima kasih ye..

Wahhh bagus la mcm tu.. boleh la share pada saya juga yea. Whatsapp saya 01129450670

Halalkan ilmu resepi ni ye puan.. Sedap dan mudah

Sy nk berbuka puasa ari ni..ni 1st time nk masak kari.. nmpk sdp kari ayam akk. Doakan menjd sy msk utk brbuke ari ni ye hehee

follow my ig for cookies : ms_datowannorain

Salam Kak Azie, terima kasih, skrg jadi superdad - dah try your resipi, sedap

Tips org Kelantan utk kari yang sedap,pekat & lemak manis ialah selain bawang yang ditumis,dimasukkan juga bawang merah (kisar) ke dalam kuah kari selepas santan. Semasa kuah sedang menggelegak. Sedap dimakan dengan nasi dagang. In sha Allab sedap. ๐Ÿ˜Š

Oh terima kasih atas tips. Saya juga ada masukkan bawang kisar tapi bukan selepas santan. Lepas ni boleh cuba.

Terima kaseh, sy baru nak try untuk raya lusa..tqvm

Jadi sedap tambah cili bagi pedas best

Puan azie.. santan
kotak berapa ml?

Salam puan azie. Boleh tanya kalau guna pressure cooker masa bila puan lembutkan ayam. Selepas menumis ke sebelum masukkan santan?

TQ kak, dah cuba tadi, mmg mantob!! kari ayam berdengung!!

Azie hari ni saya akan cuba masak kari ayam ni sbb anak saya memang suka makan ayam je,,,,ikan tak mau....Buat pengetahuan azie setiap kali jika saya mahu memasak saya hanya cari resepi dari azie kitchen je,senang sedap dan berilmu.Terima kasih azie mohon halalkan pemberian ya.......

Alhamdulillah. Saya sangat sangat terharu. Semoga kita sentiasa di dalam lindungan Allah. Salam kenal dari saya.


EmoticonEmoticon