28 Sep 2013

Kek Pisang Yang Sangat Lembab


Kek Pisang Yang Sangat Lembab

Nana menegur "Buat apa Mama membuat kek ni sedangkan Mama tak boleh makan bahan berasaskan yis dan tepung gandum" apabila melihat saya sedang menunggu kek di bakar di dalam oven. Sudah lebih dari seminggu saya mengalami masalah allergik yang kronik di mana tubuh saya bengkak seperti gegata di seluruh badan dan tidak memberi tindak balas positif pada injection dan ubat yang dimakan. Hasil ujian darah menunjukkan saya allergik selain makanan laut, adalah juga bahan berasaskan yeast dan wheat seperti biskut, kek, bun, pastries, roti canai, capati, mee, spaghetti dan lain lain yang menggunakan tepung. Banyak nyer makanan yang saya tak boleh makan. Doktor juga menasihatkan supaya tidak minum coffee, tea, cocoa dan tak boleh makan coklat yang boleh memberi masalah pada batu karang. Apa apa sekali pun, saya redha dan yakin pasti banyak hikmah tersembunyi di sebalik semua ini.

Hmm sebenarnya saya pun tak tahu kenapa saya teringin sangat nak membuat Kek Pisang, bukanlah nak makan Kek Pisang sangat pun. Saya melihat resepi Kek Pisang ini dari facebook ALeen Aireish. Melihat gambar kek yang ditayang menjadikan saya sangat teringin untuk mencuba. Lagi pulak bahan bahan yang digunakan pun sangat simple. Sukatan pun menggunakan cawan, tak perlu nak menimbang bagai. Bila disemak, rupanya resepi yang sama dengan Kek Pisang yang saya sediakan sebelum ini di SINI

Saya memang suka makan kek pisang seperti mana saya menyukai kek butter, ala ala kek orang kampung giteww. Memang ngam lah dengan selera anak kampung macam saya ni. Sampai bila pun, saya tetap berbangga sebagai anak kampung. Saya menjadi seperti apa yang saya miliki hari ini adalah kerana kepayahan saya sebagai anak kampung yang hidup dalam serba sederhana.




Kek Pisang Yang Sangat Lembab

Sejak kecil sering memasang impian ingin berhijrah ke bandar, memandu kereta mewah, memiliki rumah batu besar dsb. Hahaha sebab orang kampung masa tu, rumah mereka terdiri dari rumah papan. Teringat lagi pertama kali mengikuti rombongan sekolah ke Singapura, saya memang ingin berjaga dan melihat bandar Kuala Lumpur di waktu malam. Tapi sayang, saya tertidur dan hanya terjaga setelah melepasi Kuala Lumpur. Begitu besarnya cita cita saya ingin menetap di bandar. 

Sewaktu kecil lagi, saya sudah suka membaca majalah hiburan, jadi memang sudah terpesona dengan kehidupan penuh glam golongan artis dan juga Rich and Famous. Kita tinggalkan dulu topik impian ini di mana saya yakin dengan memiliki impian yang tinggi, membantu kita bekerja dan berusaha ke arah mencapainya. Selain dari itu, sudah pasti sekali ketentuan takdir dan rezeki Allah jua lah yang menjadikan kita apa yang kita ada pada hari ini. 


Kek Pisang Yang Sangat Lembab

Berbalik pada kek pisang ini, ianya memang sedap, memang lembab dan secukup jer kemanisannya. Saiz kek ini juga sangat bersesuaian untuk hidangan keluarga yang kecil. Kalau tak habis, kita boleh jer simpan dalam freezer seperti mana kek yang lain. Bila ada tetamu, boleh dikeluarkan, panaskan dan hidangkan lah. 

Jom lah kita tengok resepi Kek Pisang yang sangat mudah dan sedap ini...


Kek Pisang Yang Sangat Lembab

Kek Pisang

Bahan bahan:
4 biji pisang emas - lecek (saya guna 5 biji)
1 cwn gula kaster
1 cwn minyak jagung
4 biji telur gred A (saya guna gred B)

Bahan ayak:
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder

Bahan lain:
1 sb jus limau nipis (tak letak)
1sk esen vanila (guna vanilla extract)

Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan. 

Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata. 

Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula. 

Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak. 

Nota:
Apabila permukaan atas telah perang, saya kurangkan suhu ke 150C. Saya bakar selama 1 jam. 



Kek Pisang Yang Sangat Lembab



112 ulasan

Sedapnya kak..juga didoakan agar akak cepat sembuh...

Nampak moist sangat2 kek pisang tu...kek kesukaan kita ni..

Kena cuba ni... Harap kak azie dipermudahkan segala urusan dan semoga cepat sembuh.

salam kak azie...

i copy resepi nak bake for raya :) thanks ya

askum kak azie...berminat nak belajar kek dgn akak boleh ke? ada buat kelas ke?

Maaf saya org baru di sini mcm mana saya nak follow kak Azie??saya suka sgt recipe2 kak..

salam, kak azie, mohon izin nak copy resepi ni, nampak sedap..

Assalamualaikum kak azie
Gula kaster tu gula apa ye?
Kalau pakai gula biasa tu boleh??
Saya nak try ni..

Terima kasih. .

Kalau guna gula biasa, kenalah kisar atau tumbuk. Kat kedai runcit atau bakeri, ada jual gula kaster

assalam .. kak sedap betul kek pisang nie nmpaknyer .. hihi .. halalkan saya guna resepi nie yer .. terima kasih :)

Assalam kakak
Nice sangat tgk pic.jap g nak try nih..

Jemput ke blog saya
Www.liyanahealthcare.com
Liyana 013 2945039 :)

kalau resepi ni saya nk kukus bole ke kak?

Sepatutnya boleh tp akan jd macam apam pisang kukus

owh ok.. so better bakar jugak la.. huhuhuu.. thanks kak.. :)

Salam kak..knapa sy buat asek bantat je pas kua dr oven? Step smua sya dah ikut. Ada kurang mna2 ke? Tips ke.. Mula2 elok je kmbang..pastu mngecut. Isi mmpat..huhu help me... : ' )

Salam. Kalo kita pakai cake flour or self rising flour boleh tak?

Boleh. Tak perlu lah letak serbuk penaik.

kek pisang terbaik,betul2 sedap ,lepas masak terus masuk dlm mulut...

Mmmm....dappp je rp.hubby sk ckdok pisg,kot sk kek pisg lak..mst cb t.tq

Mcm sedap je...ni mesti cuba....tq .sory nak tanya sikit adik sakit pe?? dah lama megidap sakit tu......hubungi saya..0196711335..kita kongsi sama2..x ada penyakit x blh diubat...insyallah dgn izin Allah...ikhitar adalah satu usaha..jgn putusasa...

Salam, dah cuba memang sdp sgt2 ..azie dah lama ngdap sakit tu?? Sempati saya..harap akan sembuh....blh kita kongs i...hubungi akak 0196711335..x ada sakit x blh diubati...insyallah dgn izin Allah...ikhtiar adalah satu usaha...jgn putusasa ..wassalamt

Salam k.azie. kalau nk letak dlm cup blh ker?

Salam...k.azie...tq so much...sy dh buat kek pisang lombab nihh...mmg mnjd...suami sy suko...dio ckp xpyh boli kek kodai layi...trime kasih bebanyak....hr nihh nk buek layi....:)

syukran sgt kak zie. sy suka baking ni. utk makan2 ngn mak ayah dan adik2 :) siap adik2 bawa bekal balik asrama lagi. haha. semoga dalam perlindungan Allah sentiasa, kak zie..

assalamualaikum kak azie , saya copy resepi nak cuba buat .Terima kasih sebab kongsi resepi

Hi azie...ive tried your banana cake recipe and it was superb....thanks for sharing and it was very delicious!!!

Hi kak azie...mmg sedap la...sy dh try ikut resepi kak azie ni...tq ye...:)

Hoihoi terliurnyeerr. Nak try buat lah nanti resepi menarik ni. Oh ye nanti kalau ada masa jemput2 ye singgah blog saya http://www.mamafisya.com/

Salam kak azie, mlm td try buat kek ni,,nape tak kembang yer? masa bakar cantik pula kembangnyer..bila dah keluarkan dari oven, terus kecut..padahal resepi dah ikut sebiji sama dah huhuhu..Tq ^_^

azie ...dah try banyak resepi kek pisang online. but yours is the best. very flexible pakai brown sugar ok..letak pisang lebih sikit pun ok.. letak lemon atau cuka lagi ok.Hari ni buat lagi. Akak triple the resepi. ..family besar oven besar...hahaha sekali jalan..biar semua org puas makan.. tq azie.

Wahhh...tgk pun tau sedap..yummyy!!

Hai kak..klau mnyk jagung tu gnti ngn mnyk biase blh x???

Boleh. Tapi kalau kek dan kuih, elok guna minyak jagung sb kita akan makan terus berbanding dg minyak utk menggoreng. Lebih sedap dan lebih sihat.

tq kak share resepi.... nak buatkan untuk mak saya.... die suka sangat kek pisang... thanks

Tq kak share resepi ni,resepi akak memg menjdi..first wat gne resepi ni trus jdi..alhamdulillah..

lembab itu gimana maksudnya? trims seblmx

Lembab tu mcm orang baru lepas mandi. Tak basah tapi tak juga kering berderai.

salam...terima kasih sy akan cuda resepi kek ini..

Asalam..sy minta izin copy resepi ye..baru nk cube buat..
Tq

terima kasih atas perkongsian resepi ini. kali pertama buat kurang naik sgt tp kali kedua buat sgt menjadi. cuma saya letak milo/ coklat sebagai perisa tambahan

Ermmm....dap nyer kak...nak cuber buatlah..

Salam kak..sy dah cuber buat kek pisang tu, mmg Sgt Sedap , lembut n lembap jer..prtma kali buat dah jd, ank n hsbnd pun puji..lps ni x bli dah..tq akak..smg akak sihat, luas rezki..amin.

Kak..kalo xletak baking powder xblh ke?

teringin nk buat tp org rumah berdua jerrr. sapa nk mkn. isk isk...

Kalau guna pisang lain boleh tak mean guna pisang berangan ke

Mood membaking dh datang...boleh cuba ni...harap2 menjadi...

Sedapnya...boleh try ni...harap menjadi...terima kasih kongsi resepi

Terima kasih akak untuk semua resipi yg di share. Terbaik... Setakat ni, semua resipi akk yg saya follow alhamdulillah semua menjadi.

hi kak..sy da cuba resipi ni..memang sedap..tp skrg ni sy nak try masak double size...semua bahan kena double ke? masa dan suhu oven utk masak pun kena tambah ke?

Tambah masa membakar. Jgn tambah suhu pulak.

Kak, how to adjust the temp once the upper part is turn to brown? Can I know what brand of oven are you using? I saw all your cakes are superb. Im planning to get a new oven for me. Thank you.

Can cover wt aluminium foil dan reduce temperature. Dont overcook as it become less moist.

Kak azie, boleh tak guna shortening instead of minyak jagung? Berapa sukatannya? Yang mana lebih sedap?

Biasanya minyak ini afalah alternative kpd butter atau majerin. Saya tk pernah guna shortening.

Salam kak azie.. Nak tanya size loyang lam yg akak pakai? Pastu kan kalau tukar minyak tu dgn butter, brapa byk butter nak pakai? One cup jgak ke?

Sedapnyaaaaaa...
Malam ni che'Pah gigih skodeng blog cari resepi2 nak buat dgn pisang niha..

pisang byk tak termakan..kena kena cari alternatif yg kreatif bg budak2 dirumah ni makan..

Thanks puan, atas sharing resepi ni..Sedap and terliur tengokkan..yummehhh

Wajib try nih.

last but not least, Salam perkenalan puan 😊

Salam Kak Azie,

Sedap nampak kek akka. Cuma confeues dengan sukatan cawan. Boleh tolong kak.

Apa yg confuse, apa yang nlh saya tolong?

Assalamualaikum kak..

Boleh guna pisang selain pisang emas x?

:) Bella...

Salam klu kukus ikut resepi ni menjadi tak

saya dh cuba hari tu.mmg sedap. hari ni buat lg. hehee

Akum kak... sy nk tnye... klau guna pisang lain blh x? Contohnye pisang abu.. blh x?

Wslm. Boleh juga. Tapi kenapa tak nak guna pisang yg dicadang oleh resepi ya. Lebih sedap.

Salam Kak Azie, saya mmg peminat resepi2 yg Kak Azie share...hr ni saya cuba dah buat..masha Allah mmg gebu dan sedap..tq so much for sharing.
Much luv 😘

As Salam. Nak tumpang tanya 7 atau 8 biji Pisang , kita kita sukatan cawannya berapa ya?

Assalamualaikum, tq for the lovely recipe. The cake turned out perfectly!

Kek pisang yang sgt sedap. Lembut dan lembap. Saya telah mcubanye. Tq for ur resepi.

Mungkin ade 2 sebab:

1) Bila masuk tepung, guna teknik 'folding' atau kaup balik pelan2 sampai tepung sebati & tak kelihatan lagi. Jgn terlebih kacau sebab pisang pun dh kire berat.

2) Pastikan oven cukup panas ikut suhu yg disarankan.. panaskan dulu sekurang2nye stengah ke sejam awal.

Ok ..
Kek saya bantat. Tapi bukan salah resepi, cuma salah cara ... Saya blend pisang dan tepung sekali. Sepatutnya kaup balik je ... Walaubagaimanapun, rasanya tetap hebat dan sedap! Bantat pun licin 2 jam lepas bakar ... Thanks Kak Azie for the sharing.

tumpang tanya..jus limau untuk apa?

Memang sedap resepi kek pisang ni... Rugi kalo X mencuba... Sy dh byk kali buat... Tq kak kongsi resepi....

Saya sdg memcuba ni...harap2 jadi n sedap..

Knape ye sy buat bah.tgh basah mcm x msk..lagi tmbh msa,bah.luar aje plk brtmbah kering

Sis kalo nk gune butter bleh tak??kalo bleh agak2 sukatan mcm mney?

Kak kalau pakai minyak masak bunga matahari bole x?

Assalamualaikum. Kak azieeee.. Mintak izin Guna resepi akak ye 😁😁

Assalamualaikum kak aziee mohon halalkan resepi kek pisang ini.saya naak cubaetang nie.πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜πŸ˜

Salam kak Azie...nak tanya ttg api oven...sy guna oven biasa jek...api dia guna atas bawah or bawah jek... Terima kasih

This comment has been removed by the author.

Guna oven seperti biasa kecuali disebut secara spesifik guna api bawah sahaja atau atas sahaja. Kalau tak disebut tu, maknanya guna api yang normal

Dah buat ikut resepi Azie tapi kurangkan sikit gula, Alhamdulillah menjadi naik gebu. Baru keluar oven anak tak sabar2 nak makan. Terima kasih kongsi resepi.

Alhamdulillah sdp sgt. Mtk halal resepinya puan n terima kasih. Ank sy panas2 pun makan jugak x sabar....

Tma kasih Azie kerana kongsi resipi kek pisang yg mmg mabeles..sebelum ni sy pnah buat kek pisang... tp yg ini mmg menjadi..sedap...Alhamdulillah

This comment has been removed by the author.

sedapnya...tak sabar
nak baking nanti..

Saya dah buat ikut resepi. Memang sedap and moist! Selalu kalau membaking ni saya buat je tak makan pun tapi yang ni separuh loyang saya sorang ngadap. hahaa

Assalamualaikum kak azie.
Kalau kite nk guna self raising flour kena letak jugak tepung gandum ke?

Wslm. Tak perlu lah. Nnt terlebih keras pulak

Sedap Kek pisang Ni saya dh try jdi tq Kak azie

Kalau kukus boleh tak pakai resepi ni?

Resepi2 azie memang Kak minat. Simple and easy. Terbaik le azie mudah2an berjaya

Assalamualaikum azie Kak dah Cuba kek pisang. Kak guna pisang Rastali. Sedap juga. Terima kasih bertanya

Saya dah try resipi kek pisang kak azie.. Memang sedap. Kawan2 pun puji kek pisang moist dan sedap. Tq resipinyaπŸ˜ƒ

salam ,kak kalau tak letak baking powder just letak soda bicarbonat , kek memjadi tak ?

Dah try resepi ni. Mmg mudah, moist & sedap .kbykn resepi k.azie mmg mjadi. T.kasih byk2.

Assalam k.azie..dh cube..sedap sgt...sll brape lame ek tahan..taktau sbb kuar oven..dh siap2 ngap. Hehe

Salam kak azie...sy da cuba resepi kek pisang ni...cme sy tambahkan choc chip...tp...knp choc chip sy sume mendap ke bwh yer kak? D mna silapny yer?

Terima kasih kak Azie. Saya mohon halalkan resepi ye kak.
Resepi Kek Pisang ni mmg terbaik. ☺

Saya dah try petang tadi resepi kek pisang Pn Azie...mmg sedap dan mudah nak buat...tq2

Alhamdulillah. My fev tu

Assalamualaikum cik azie..haha kelakar saya buat...ok la..tp bla bakar dia kuar hbiss dari tray ..hihi..ke sbb lbih soda bikarbnt...cuba cik azie tolng..tngan ni mmg bt kek..hancusss jer..hihi...

Salam kak azie...saya dah banyak kali cuba resepi ni...mmg sedap...saya kalau buat cm jadi rangup di luar dan lembut di dalam...feeling masa makan bak kata orang hehe....terima kasih pada kak azie punya resepi...cuma saya nak tanya sikit...kalau lepas siap di bakar pada waktu malam dan saya xnak letak dalam peti ais boleh ker? Lagi satu kalau tak letak peti ais berapa lama ye boleh tahan pada suhu biasa?

Slm kak azie... resepi ni sy dh cuba n mmg sedap sgt
Sy juga guna resepi ni tuk jual secara kecil2an
Mohon kak azie halal kan ye Tq byk2

Slm kak mohon halalkan resepi ye sy share n buat utk meniaga tq kak


EmoticonEmoticon