13 May 2013

Udang Goreng Butter Yang Paling Sedap



Udang Butter Yang Paling Sedap



Ini adalah menu semalam, menu hari minggu di mana saya masuk ke dapur tanpa dirancang pun kerana saya baru sahaja sembuh dari demam selsema yang sangat teruk. Bila teringatkan banyak telur kuning lebihan telur semasa menyediakan Rainbow Cake In Jar tempohari, saya menyarankan kepada hubby supaya belikan udang untuk dibuat Udang Goreng Butter. 

Saya pernah menyediakan Udang Goreng Butter di SINI. Itupun setelah beberapa kali mencuba, akhirnya saya berjaya menyediakan Udang Goreng Butter sendiri. Saya memang sangat sangat menggemari Udang Goreng Butter. Kalau makan di restoran seafood, memang satu kemestian untuk memesan lauk ini. Harganya pun memang boleh tahan. Tapi itulah, kalau makan di restoran seafood yang diusahakan oleh orang Melayu, memang tak berapa menjadi Udang Goreng Butter. 

Kadang kadang saya rasa sangat hairan kenapa tukang masak ini tidak betul betul diajar cara menyediakan lauk pauk seafood seperti mana restoran Cina. Bukan sahaja udang, lauk lain pun sama. Sebagai contoh ikan yang digoreng untuk sweet sour, kita boleh tengok isi ikan tu terlalu garing sehingga boleh kelihatan tulangnya. Jadi apa kata kita sediakan sendiri lauk pauk yang disediakan di restoran seafood, bukan sahaja lebih sedap tetapi juga lebih jimat. Betul, tak?



Udang Butter Yang Paling Sedap


Sedang memasak, tiba tiba anak lepas seorang seorang masuk ke dapur mengucapkan Selamat Hari Ibu. Ohh baru ingat yang ianya adalah hari ibu. Akhir sekali Nelly masuk ke dapur membawa Kad ucapan yang besar berserta Pop corn Garrett yang merupakan snack kegemaran saya. 

Hmm sangat sangat terharu dengan ingatan anak anak kepada saya. Walaupun masih tak sihat, tiba tiba jadi tambah bersemangat untuk menyediakan hidangan tengahari untuk mereka. Saya langsung tak menjamah udang ini kerana tahu mereka amat menggemari Udang goreng Butter. Melihat mereka makan pun, hati saya sudah terasa puas...


Udang Butter Yang Paling Sedap

Udang Goreng Butter/Buttered Prawn 
Oleh: Azie Kitchen

Sarang Telur:
2 biji kuning telur
1 senduk butter/margerin
1 cawan minyak masak

Pukul ringan kuning telur. 
Panaskan butter/margerin bersama minyak masak. Sebaiknya gunakan senduk bulat. Bila minyak dalam kuali sudah betul betul panas, pusing pusingkan minyak dengan senduk tu laju laju membentuk bulatan sehala tanpa henti.

Kemudian tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi sikit supaya telur jatuh ke dalam kuali tu halusss jer. Teruskan pusing minyak tu laju laju dan tuang hingga habis. Pusing terus senduk tu sehingga telur tu masak berwarna keemasan. 


Udang Butter Yang Paling Sedap

Udang Butter Yang Paling Sedap

Udang Butter Yang Paling Sedap


Setelah masak tuangkan ke dalam tapis seperti tapis santan besi untuk toskan minyaknya. Langkah seterusnya kita siapkan pula udangnya. 

Udang Butter Yang Paling Sedap


Udang:
12 ekor udang 
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
Minyak untuk menggoreng 
3 ulas bawang putih - dicincang
6-8 tangkai cili padi - dihiris
5 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair/susu segar
Sedikit butter/margerin - untuk menumis
Sedikit serbuk lada hitam/putih - jika suka
Garam secukup rasa

Mula mula goreng dulu udang yang digaul dengan sedikit garam dan lada sulah sehingga agak berubah warna dan masak. Jangan goreng terlalu lama sangat nanti udang akan mengecut, tak cantik dan agak keras bila dimakan. 

Angkat dan toskan minyaknya. Keluarkan minyak tu dari kuali, tak nak guna lagi.


Udang Butter Yang Paling Sedap


Panaskan butter/margerin di dalam kuali dan tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga garing dan naik bau. 

Kemudian masukkan susu cair dan masak sebentar. Masukkan udang yang digoreng tadi, sedikit serbuk lada hitam/putih dan garam secukup rasa. Jangan bubuh banyak sangat garam yer sebab butter atau margarine sudah ada garam.


Udang Butter Yang Paling Sedap

Udang Butter Yang Paling Sedap

Udang Butter Yang Paling Sedap


Setelah semua bahan masak dan mesra, bolehlah dimasukkan ke dalam pinggan hidangan dan taburkan sarang telur/floss yang kita buat tadi. Siapp.. Senang kann


Udang Butter Yang Paling Sedap

109 ulasan

Salam Azie, mudah dan menyelerakan, mungkin saya tukar sotong, boleh kot? Thanks.

Wow! terlior dibuatnyaaa...

Assalamualaikum Kak..wahhhhh memang sedapppppp ni...pertama kali buat dulu (resipi lain tapi tak salahkan resipi sebab yg tukang buanya memang tak pandai) tak jadi...sampai sekarang belum repeat buat lagi...bila tgk sini terasa nak mencuba lagi kali kedua... ^___^

OOh...macam tu rupanya cara nak masak udang goreng butter ni..saya ingatkan bila dah goreng udang tu, terus masukkan kuning telur rupanya kuning telur tu kena goreng asing ya...terima kasih kak kongsi cara dan resepi..lepas ni boleh la buat..asyik buat sambal tumis udang je..kali ni buat lain pulak ^_^

wslm bro. Selain udang, goreng butter juga sedap menggunakan sotong dan ketam.

salam azie, wow! npk ceeedap sgt2.. nnti nk watlah...mekasih ya berkongsi cara dn resepi :) zila66

Salam Kak. Kena cuba lah resepi dr akak. Biasanya saya buat tanpa sarang tapi telur dicampurkan sekali. Nampak cantik dgn sarang telur tue...

As salam kak...sy dh try smlm...thanks sgt2 share resepi nie...dh lm intai2 nk buat tp x prnah nk mjadi...kali ni baru btul2 mjadi...Bangga skit ngn diri sndiri..cuma kekurangan daun kari utk aroma but stil ok...lps nie, psti nk cuba lg sbb adik2 dh book awl2 srh wat utk diaorg rs plak....tak sbr nie...

Salam kak...saya dah cuba resepi ni...sedap..anak-anak suka...tapi floss saya tak berapa menjadi....tak pe nanti saya cuba lagi sampai menjadi...thanks akak share resepi..

Salam saya pernah buat tapi sarang teluir tu tak pernah menjadi...butter utk buat floss mesti banyak ye...anyway mmg best tgk pic ni..sungguh menyelerakan

menyelerakannn...baru saya tahu yg taburan atas tu rupanya kuning telur...ingtkan butter yg diparut..mmg best la

Assalammualaikm,terima kasih atas resipi nie,sya bru mencbanya smlm,sgt sedap.

Assalamualaikum..wah!!! Sedapnya..fav ank..mesti buat..

salam sis..tk resepi..nice..I follow U...

Teringin nk bt..dh lma tringin nk mkn..kna cbe gak ni..

Assalamualaikum kak 1st time bt ikut resepi akk mmg menjadi...sbb sebelum nie try nk bt..tp tak der org nk ajarkan...anyway kak tq..kakak2 n mak puji sedap...

Terbaik kak..sy dh cuba..sedappp..tq kak resepi tu..

Bestnye!! Nak try la petang ni, suka sgt mkn butter prawn ni.. Nyum nyum

Salam kak..sy dh try bt tp sarangnye x brape menjadi..next time nk try lg..

sedapnya akak.. blog akak antara yg wajib sy lawat setiap hari. resepi akak mmg marvelous...

Kebetulan semua bahan-bahan untuk ada dalam peti ais nak cuba buat esok jugaklah.

Maksimumkan Peluang Anda Untuk Hamil

akupun nak cuba..takkiralah apapun, ikan ke, ayamke..aku nak ikut resepi ni..thanks!

Dah cubaaa!!! Tq kak azie.. resepi yg mudah dan terbaik. Dh lama sy teringin nak buat udang goreng butter ni.selalu makan kt kedai je. Hehehe

Assalamualaikum! Saya dah mencuba dan jadi! Suka dengan resepi ini. Terima kasih banyak! :D

Assalam...nanti bila ada masa ..sy nak try buat...nampak sedapp!!!

As salam.. memang betul kata Puan Azie, sesetengah restoran seafood menyediakan udang goreng butter yang tak sempurna. Cuti sekolah tempohari saya ke Umbai, Melaka untuk menikmati seafood. Butter prawn kami bukan ditabur egg floss tetapi nestum!

As Salam, thank you for sharing this recipe. Wonderful and as a 1st timer amazingly menjadi!
Thank u so much ♥

Sedapnya. Baru tahu teknik yang betul. Saya share di blog saya ye. Nti saya credit & link ke blog azie. Tq

Silakan lah. Selamat mencuba

Tq for sharing sis..tgh mencari resipi... Tp ada ikan je kt rumah..huhuhu..ikan pun seafood kan...

http://www.Ibusrikandi.com

Nak try la resipi ni cm best ja tpi daun kari kalau tak letak OK ke

Memang OK tapi kurang lah sedikit sebab tiada bau daun kari

Assalamualaikum azie salam perkenalan...trima kasih d atas resepi yg slalu azie share..akk slalu cuba alhamdulillah smuanya menajadi termasuklah butter prwan ni..sedap sngt

salam kak first time saya cuba dan menjadi.sgt sedap.tq ye kak.

Utk flos tu ..butter brapa byk?

bestnye tengok resepi ni udang butter ni. cara masak pun jelas tunjuk siap gambar. Baru paham sikit.hihi.
Nak try la sekali bulan puasa ni. tq share resepi. ;)

Qiss Me Mommy

Assalamualaikum kak Azie. Dah lama saya nak tahu teknik buat floss telur. Terima kasih krn berkongsi resepi ini. InsyaAllah saya akan mencubanya. :)

As salam sis....tq share resepi.da lama cr...arini 1st time try....floss pun jadi..tp udang berkuah sikit sbb tbyk kot taruk susu..to sedap..hehehe..sbb suka berkuah

Saya buat x pernah menjadi...tau mkn jer

Puan Azie,

Thank you very much for your recipes.

A good guide to a novice cook and new housewife such as myself.

I am even recommending your blogsite to my readers...definitely a superb reference for us gals...

Salam kak azie..
Dh cube buat butter prawn tp floss memang x rangup eh..ke sy salah buat...??

Maknanya telur belum cukup garing lagi tu

Tgk pic pun dah sedap nati nk cubalah..lama dah duk cri resepi ni

Bismillah...rasa letak nestum selepas letak udang untuk rasa yang garing...:-)

Memang nampak menarik dan menyelerakan..terima kasih kerana kongsi resepi

Anak request utk buka posa harini... tq Azie Kitchen 4 d resepi

Perghhh.. terliur di buatnya.. wajib masuk dlm list iftar ni.. tq 4 sharing ^^

http://www.mqvitashop.com/

terasa dah meminati dah rancangan masak2 kak azie nih,,,,hehee...time posa2 gini lah duduk je kat opis sambil memikirkan idea nk masak ape..kak azie, saya cadangkan di tunjukan menu yg simple n cantek n senang masa nk buat ok..

Salam kak.. Sya dh byk kali buat.. N semua guna resepi akak.. Smpai ada sepupu mntk tlg wat kan utk hidangan pengantin.. Tp nk bg cadangan.. Utk lebih sedap, kulit udang tu kna buang.. Bila mkn dya akan lebih terasa butter n susu cair tu.. Memang menyengat ar.

waaa sedapp nyerr...x sbr nk msk mcm ne

Thanks kak first try.. Jadi hehe http://instagram.com/p/s86bpukXxC/

inilah dia yang ditunggu tunggu kak..

masak sampai menjilat jari.
tq kak.

www.rinaprettyhealthy.com

Da try memang terbaek n thnx for sharing the marvelous recipe n saya ade gak gantikan udang dgn baby kailan memang the bom! aka butter baby kailan..nknlg syok leh jenguk pak ya chinese muslim restaurant

Udang dh ade...sume barg dh ade.....nk try wt jap lg..

Assalamualaikum...
Best sangat tengok resepi2 Azie kitchen. Sambil tu mencuba jugak. Terima kasih dapat berkongsi bersama. Resepi yg ini memang dah lama cari.

Terbaekkkk saya buat lauk hidangan penganti ......

Tq for sharing... Nk try lah satgi

tq. sis share repesi..1st time cuba n buat..menjadi..husbnd n anak suka mkn..smlm anak perempuan saya siap puji sedap.. :-)

Menyelerakan! Mohon share ye resepi ni ye admin..

Jemput ke blog saya :
http://norzuryati.blogspot.com

~perkongsian tentang kisah hidup, rumahtangga, anak2 yg comel, tips kesihatan, tips kecantikan dan lain2 :)

Nak buat jugak la..resipi kak azie mmg terbaik....

memang sgt2 sedap resepi kakzi nie.. sy dh try.... sekali buat, rs nk buat lagi... letih tau.. hihi...

Assalammualaikum....
hi kak azie...
hari ni fida dah try resepi kak azie yg ni....
mmg sedap...beri pada jiran sedikit.. lepas tu siap puji kata sedap, dan tanya buat mcm mn???
mmg terbaik la kak azie....
terima kasih share resepi...

sy dh try....sedap sgt...mohon share resepi ni.tq

Salam. Terima kasih resepi ini, saya telah mencuba, menjadi.

salam puan...wah sedap nya nampak udang butter puan..lapar plk tiba2...sy nak buat udang butter ni la ptg ni utk berbuka...kegemaran sy dan suami..tp tulah x jmpa lg kedai yg buat sedap..tq puan ats resipi..

Mohon share resepi ya kak azie...
tima kasih byk..

alongsha: ummi mintak resepi udang butter prawn, terus saya cari di aziekitchen.blog, pastu siap cakap kat ummi,ni blog faberet along, resepi dia mudah,gambar pon jelas..terus ummi jatuh hati...pastu yang best,ummi buatkan udang butter untuk pertama kalinya... yummy..moga blog ni memberi manfaa kepada kita semua...

br tau cr buat sarang tu ...tq sgt membantu

stiap kali nk cari resepi masak, sy mesti akn godek godek blog kak azie. And everytime i did, resepi akak mmng xmengecewakan sy. Memang btol2 menjadi. Alhamdulillah. Tq kak azie ats prkongsian resepi. And sy dh try buat resepi butterprawn akak ni n it was so marvellous gitu! Memang menjadi. Teruskan berkongsi resepi ye kak.
-hanira,seremban

Sy dh cuba buat resepi butterprawn kak azie. Menjadi ! Thanks akak.

Saya nak wat jap lagi..daun kari x ada ..bahan lain ada..huhu aritu makan butter prawn kat luar..x ada rasa apa2 ..kosong je..dah first time makan time tu..ni skrg nak try wat..thank you azie

Salam kak,izin guna resepi akak ye.Terima kasih kak.Banyak resepi akak saya buat rujukan untuk masak sebb saya ni baru belajar masak.Moga bertambah rezeki akak sekeluarga ye :)

As salam sis...sy nk mtk izin guna resepi sis ni yer :)

Salam sis.. Sy dah cuba resepi sis, memang sedap.. Macam mana nak nak jadikan kuning telur tu rangup yer? (Pn Murni)

Saya dah bbrp kali cuba resepi dr azie kichen..memang kebabom...tqvm..semua sedap 5 ๐ŸŒŸ

sy nk cuba skrg jgk, nmpak sedap hehehe,, sy dah cuba 2 resepi akak, ayam rendang n ayam kari, mmg terbaik ๐Ÿ‘๐Ÿป๐Ÿ‘๐Ÿป๐Ÿ‘๐Ÿป tq kak sudi kongsi resepi ๐Ÿ˜Š

Thanks Azie Kitchen..memang sedap dan menjadi .

Saya pun suda banyak mencuba resepi azie kitchen..kuih bakar labu..sedap hingga menjilat jari..:)

Assalamualaikum, plan asal nak buat tomyam seafood. Tetiba nampak resipi ni,terus nak cancel. Terima kasih sudi share resipi ni. Banyak pahala aunty Azie memandangkan saya akan hidangkan sebagai menu berbuka puasa. Thank You!

Eh bella net sama la kita. Mula2 plan nk buat tomyam jgk tp boring la kat luar kalau mkn selalu order tomyam. Tbe2 nmpk resepi ni. Nk buat rini la. Uhu

Assalamualaikum puan murni. Kene goreng sampai garing.

Salam kak azie...saya dah Cuba resepi akak...thanks....mmg sedap..anak2 pun suka...

Assalam kak
...udang dgn susu tu masak sampai kering ker?or mmang berkuah sikit?

terbaiklah puan. terima kasih

terima kasih byk2 ye kak azie.byk resepi yg liani cuba dr blog ni..semua menjadi..

Alhamdulillah..nyumm..mmg sedap resepi ni..suami dr x suka kat kedai udang butter ni..terus jd suker..puasa ni jer..dah 3x msk resepi utk juadah berbuka di rumah..tq k azie..:)

Alhamdulillah..nyumm..mmg sedap resepi ni..suami dr x suka kat kedai udang butter ni..terus jd suker..puasa ni jer..dah 3x msk resepi utk juadah berbuka di rumah..tq k azie..:)

Alhamdulillah, sahur ni kali kedua saya masak lauk ni... terima kasih... terrrbaikkkk!!!

Saya suka follow resepi azie semua menjadi, alhamdulillah,๐Ÿ‘
- azy-

Sy da buat.cantik sgt kejadian die.n sedap!terima kasih kak azie

tak sabarnya nak cuba resepi ni

thanks kak sebab share resepi ni.. saya dh cuba buat.. hehe saya suka sangat ^_^

OK..menu saya hari ni..tq Kak azie

Thanks kak azie...penyelamat saya bile tibe time blur xtau nk masak ape..

Kak Azie, terima kasih banyak. Saya berjaya! Cuma tang telur tu ta jadi. Hahaha. Nanti sy cuba lagi. Hehe

Alhamdulillah. Cuba lagi. Angkat tinggi tinggi.

as-slmuakikum... t. ksih Azie share resepi... sedap!

br nk try guna resipi ni......

macam sedap...nk try la untuk buka puasa...tq sis


EmoticonEmoticon