Isnin, 2 Julai 2012

Resepi II: Kuih Bakar Pandan


Kuih Bakar Pandan

Saya ambil resepi ini dari blog Life Is Sweet selepas membaca apa yang ditulis berkenaan kuih bakar yang dibuat menggunakan resepi ini yang diambil dari blog Yatie. Saya pun jadi turut excited dengan keenakan kuih di rumah Syifa. Jadi saya pun buat juga lah Kuih Bakar Pandan untuk hidangan Farhan dan As. Lagipun kalau tak habis, saya boleh bawa ke pejabat. Tak ada lah pembaziran  kan.


Kuih Bakar Pandan

Dulu saya pernah membuat kuih ini yang bahannya sama kecuali tidak menggunakan mentega. Klik di SINI untuk melihat resepi sebelum ini. Masa sembang dengan Farhan baru teringat yang kuih ini semasa di kampung, dipangil kuih Bekang yang mungkin berasal dari perkataan Bingka lah. Bila diterjemah dalam bahasa Klate, jadilah Kuih Bekang Panden gituu. Glamer tak? Hahaha orang Klate memang hebat, kalu buku kita panggil bok dari perkataan book. Kelantan negeri kelahiran yang sangat disayangi.

Jom kita layan resepi dulu..

Kuih Bakar Pandan

Kuih Bakar Pandan
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 cawan gula
1 cawan jus pandan (kisar 4 helai daun pandan bersama 1 cwn air dan tapiskan)
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan (atau 1 tin santan 450 ml)
2 sudu besar mentega
3 biji telur
1/2 sudu teh garam
Pewarna hijau
Bijan

Cara-Cara
Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.

Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.

Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (bakar selama 1 jam 15 minit, kalau nak garing lagi guna api atas dlm 5 minit terakhir)

Kuih Bakar Pandan

Kuih Bakar Pandan

21 ulasan:

  1. Balasan
    1. Wslm bro. Yes it is delicious. And yet so simple

      Padam
  2. As salam..selamat pagi kak....
    waaa....akak dah buat....:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hari tu tergoda tengok syifa punya kuih bakar pandan

      Padam
  3. D5 suker kuih nie, kalau beli asyik dpt yg keras je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. D5, resepi ni just nice jer, lembut, kemanisannya. Cuba lah

      Padam
  4. kunjungan gan .,.
    saat kau kehilangan arah ingatlah masih ada yang menolong mu
    dan tetap berdoa mengharap untuk menemukan jalanmu.,.
    di tunggu kunjungan balik.na gan.,.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes, exactly. Thank you for visiting

      Padam
  5. Balasan
    1. Yes, so simple and yet so delicious

      Padam
  6. Salam Azie, sori dh buat. kuih ni 2 kali using ur resepi, buat utk pegi picnic hari ni... Famili ckp sedap... Lagi kongsi resepi ni dgn makcu... Terima kasih ye kongsi resepi di sini...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohh tahniah, Ana. Semoga lebih sedap di percubaan akan datang

      Padam
  7. Salam akak. Nk tnye akak guna loyang brape inchi? - amal

    BalasPadam
  8. Salam kak..kl gune microwave jadi tak??hihihi

    BalasPadam
  9. nak tanya .. kalu x bubuh mentega, apa akan jadi ye .. tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh jer klau tak letak tp rasanya kuranglah lemak. Saya ada 3 resepi kuih bakar pandan, cuba tengok yg lain. Ada yg tak guna majerin pun

      Padam
  10. dah boleh save resepi ni..menjadi..terima kasih kak :)

    BalasPadam
  11. slm kak azie suke sgt intai blog kak azie nie..mcm2 ada.sume sdap belaka..tq sbb sudi brkongsi..n harap halalkn pe yg sya da cbe msak gne resepi akk ye..

    BalasPadam
  12. Salam, tq for the rcp. Kat mana nk like x nmpklah

    BalasPadam

Add your comment
EmoticonEmoticon