27 Dec 2011

Ayam Percik Putih Kelantan


Ayam Percik Putih Kelantan



Ayam percik merupakan lauk kegemaran saya. Lauk yang sangat istimewa dan sinonim dengan negeri Che Siti Wan Kembang. Lauk ayam percik juga menjadi lauk kegemaran anak anak saya terutama Nana. Telah lama saya tak menyediakan ayam percik. Ayam percik yang dijual di pasar malam atau di bazar Ramadhan adalah ayam percik moden yang tidak ada rasa seperti ayam percik Kelantan langsung.

Kalau dulu dulu, ayam percik hanya disediakan di majlis majlis kenduri kahwin tapi kini agak sukar untuk menemui ayam percik di majlis kenduri kahwin. Kalau ada pun dihidangkan, hanya sebagai lauk hidangan di meja pengantin sahaja. Ini adalah kerana penyediaan ayam percik yang remeh dan memerlukan tenaga yang ramai. Lagi pulak, jika tidak dibuat dengan betul, ianya mudah menjadi basi.



Ayam Percik Putih Kelantan



Beberapa tahun lepas, saya ada cuba memasak ayam percik putih atas permintaan Nana di bulan puasa tapi tak berapa menjadi. Sejak itu saya tak lagi cuba memasaknya. Semasa balik bercuti di kampung berdua dengan Aween, kakak saya Cikgu Asiah telah menyediakan Ayam Percik sebagai lauk untuk hidangan makan tengahari kami sebelum bertolak balik ke Kuala Lumpur sebelah malamnya.  

Jadi saya pun ambil kesempatan untuk belajar langkah demi langkah untuk dikongsi di dalam blog Azie Kitchen. Inilah rupa ayam percik Kelantan yang asli, tidak berkuah seperti yang banyak dijual sekarang ini. Sebaliknya kuah percik akan pekat dan melekat lekat pada ayam.

Jom layan resepinya yagn sangat mudah tetapi sangat sedap terutama bagi anak perantau seperti saya....



Ayam Percik Putih Kelantan

Ayam Percik Putih Kelantan

Bahan bahan
1 ekor ayam - potong 4, buang kulit & dikelar
1/2 keping asam keping
Garam
Gula
1 batang serai - ketuk

Bahan kisar:
6 ulas bawang merah
1/2 inci halia
1 cawan santan pekat

Bahan perap:
Bawang merah
Halia
Garam

Cara cara:
Kisar beberapa biji bawang merah dan beberapa hiris halia dan lumur pada ayam bersama sedikit garam. Biarkan seketika. 

Susun ayam dalam pemanggang dan bakar atas dapur arang. Nota: Ayam boleh juga dikukus sehingga sehingga masak. Atau boleh juga dicelur seketika.
 
Kisar pula bahan kisar iaitu bawang merah dan halia bersama santan. Tuang bahan kisar ke dalam kuali dan masak dengan api perlahan bersama serai yang diketuk sehingga pekat. Nota: Ada juga orang yang meletakkan sedikit tepung gandum untuk memekatkan kuah. Ini adalah opsyenal. Kalau santan telah pekat, tak perlulah masukkan tepung.

Masukkan garam, gula dan asam keping. Sesuaikan rasa.

Kuah percik dilumur rata rata pada ayam yang sedang dibakar.  Terbalikkan ayam dan bakar lagi dan lumur lagi berulang ulang sehingga kuah percik melekat di ayam.


bahan bahan diperlukan

blend dengan santan

perap ayam dengan garam, bawang merah dan halia

masak bahan kisar bersama serai,asam keping, garam dan gula

Ayam Percik Putih Kelantan
ayam dibakar atas dapur arang

lumur dengan kuah percik dan dibakar lagi


Ayam Percik Putih Kelantan
ulang lumur dan bakar hingga kuah habis




25 ulasan

kalo masak guna pemanggang ajaib leh jugak ke?? xde arang la ..huhu

Boleh juga. Guna dapur gas pun boleh

Nampak sedap wlupn pelik tgk percik warna putih coz xpernah tgk,rsa dia lg ler xtau...nak cubala,
Thanks coz share with us!

sedapnya..ade gak ek masakan ayam percik wana putih hehe

sedapnya... makan dgn nasik kerabu pun bes ni😁

ad org ckp . yg warna putih ni la yg asli nye mskn org kelantan . yg kuah merah tu sb org luar prefer pedas kot .

Sedapnye...original kelate kuah putih

Waaww... terlihat lezat sekali yah masakannya,.. terima kasih sudah berbagi resepnya!
Salam myTaste Indonesia

Pernah sekali makan kuah putih dulu.. terkenang smpai hr ni.. tp susah nk jumpa yg kuah putih.. boleh try buat menu berbuka hr ni..

Dah lama tak makan ni. Sedapnya tengok gambar tuh

Sungguh sedap. tadi dah try buat utk dinner. simple resepi tapi best. ;-)

www.hayativitamin.com

Kak azi,biasanyA ayam percik ni dihidangkan dgn lauk apa lg..tq

Dengan lauk apa pun sedap. Gulai lemak atau buat jer acar mentah.

Saya suka tengok resipi puan Azie..sebab senang resipinya..apa-apa masakan mesti saya rujuk sini..hehehe..trima kasih puan azie..

http://zatytiey.blogspot.com/2014/11/ramuan-cantik-semulajadi-tips-kecantikan.html

kak azie.. bile nak guna serai ye sebab dalam gambar ade tapi dalam penjelasan tidak dinyatakan.. mohon pencerahan..

Ada dalam gambar. Masak bahan kisar dengan serai, asam keping garam dan gula.

Maksud nya serai tak blend sekali dengan bawang? Ketuk ya?

Terima kasih resipi ni..ptg ni nak try buat utk berbuka puasa.. hihihi...

Terima kasih. Selalu juga rujuk response di blog Kakazie ni.:)

Time kaseh kak azie share resipi...nk tny kalo bakar ayam dlm oven bole ke ntok resipi ni...sbb sy just ade dapur letrik...

Boleh bakar dlm oven juga.

Kak azie, kalau kita rebus ayam tu terlebih dahulu, masa bila nak perah ayam tu ye. Selepas rebus tu ke

Biasanya perap dan dikukus.

sedapnyaaaaaa😋 baru frst time nak cuba. thanks for sharing kak azie💕

Salam kak azie.. So far dah lebih 10 menu masakan mmng fllow kak azid punye resepi..mmng sngt2 menjadi, ringkas dan sedap.puas hti sngt.. Nk tnye klu bakar ats dapor gas, atas api gas 2 blh ke.? Ke x ok


EmoticonEmoticon