My Best Ever Butter Cake






Seharian cuaca mendung menjadikan aktiviti luar terbatas. Hubby pulak asyik dok depan TV menyaksikan Sukan Sea live dari Palembang. Kalau pagi tadi, buat Puding Kasih Bertaut, tengahari, saya buat pulak Kek Butter menggunakan pure butter dari New Zealand jenama Anchor. Semasa sedang dibakar di dalam oven, dah terbau keharuman butter yang tak pernah saya dapati semasa membuat kek yang menggunakan lain lain butter. 






Memang berbaloi membeli butter yang mahal untuk menghasilkan Butter Cake yang enak. Nama pun butter cake, jadi butter adalah bahan utama yang menentukan keenakan kek yang kita buat. Pure butter atau mentega adalah merujuk kepada kandungan yang mengandungi lemak susu lembu, air dan garam spt Golden Churn, Fern, Anchor, SCS, President dsb. Yang lain lain seperti Buttercup, Buttermaid bukan pure butter tetapi adalah lepa susu campuran minyak kelapa sawit, lecithin soya, lemak susu tulin dll. Jadi kita pilih pure butter jika ingin membuat butter cake ya.

Resepi untuk membuat kek ini juga sangat simple hanya menggunakan 5 bahan sahaja, tempoh penyediaan juga sangat singkat. Campak sahaja kesemuanya di dalam mixer dan kisar secara berperingkat dari low, medium hingga ke high level. Apa kata anda cuba membuatnya sendiri di rumah. Kek ini teramatlah sedapnya, memang resepi yang terunggul lah. Saya amat berpuashati kerana pencarian resepi kek butter berjaya akhirnya. Kek ini memang menepati selera saya iaitu lembut, gebu dan lembab. Aduhaiiii sedap nyer...

Jom kita layan resepinya  ... 
 



Butter Cake
Oleh: Azie Kitchen 

Bahan bahan:
250g pure butter - saya guna jenama Anchor
250g tepung naik sendiri
180g gula kaster
4 biji telur
1/2 cawan susu segar

Cara cara:
1. Panaskan oven dalam 20 atau 30 minit.
2. Pukul butter dan gula hingga kembang, gebu dan bertukar warna menjadi putih (low speed kemudian sederhana kemudian high speed)
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji di selang seli dengan  tepung
4. Masukkan susu segar dan pukul lagi sampai sebati.
5. Masukkan dalam loyang dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180 selama 40 minit atau sehingga masak.






My Best Ever Butter Cake My Best Ever Butter Cake Reviewed by Azie on November 13, 2011 Rating: 5

66 comments

  1. As Salam, sy dah cuba resepi Akak Azie ni malam td. mmg mabeless, yum, yum. Finally jumpa juga resepi kek butter gebus dan moist ala2 kek SaraLee gitew. Lepas keluar dr oven anak2 semua kerumun keliling meja. x sempat sejuk kek dah tinggal setengah jer. Tqs for sharing the resepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduh, terasa rasa pulak keenakan kek ini

      Delete
  2. salam... saya selalu masak butter cake lembab di tengah.. dah 4 kali cuba masih tak berjaya.. kali ni nak try ur resipi :) tapi nak bertanya, oven tu pakai api bwah saje ke atau atas bawah? tenkiu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oven saya hanya boleh api atas dan bawah sahaja

      Delete
  3. salam kak,bru jer buat kek ni pg td....mmg gebu n paling penting x terlalu manis
    anak2 sukekannyer..terima kasih sbb resepi yg sedap ni...

    ReplyDelete
  4. Salam kak azie..nama saya eeza..saya suka baca blog akak..very detail resepi2 nya.
    saya dah try buat 2 kali kek ni..rasa memang marvellous tapi kenapa kek saya berkerak agak tebal juga ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm,
      Oven kita mungkin berbeza. Kalau banyak kerak, seolahnya kek dah overcooked. Kena sentiasa chek dari masa ke semasa, bila masak jer terus tutup oven

      Delete
  5. as salam kak..
    thnxs utk resepi yg sedap ini... saya dah 2x buat.. 1st time buat dia jadi elok,, sedap gebu. tp 2nd time buat dia jadi merekah bulatan & pada mulanya dia naik elok lepas tu dia turun balik.. adakah kerana sy guna loyang & tepung yang berbeza??? thxs kak.. ~ ija

    ReplyDelete
  6. Sy tgh masak kek butter ni..x sabar rasanya nk rasa.tp sy rasa resepi ni sedap sbb baunya semerbak bila bakar. ~ sarah

    ReplyDelete
  7. salam kak.. sy nk buat kek ni..tp takde loyang mcm tu.. kalau loyang yg biase nk pakai saiz ape ye.. tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh guna loyang biasa saiz 8 atau 9 inci.

      Delete
  8. Dah cuba. Memang mudah dah sedap. Mohon share di blog ye.

    ReplyDelete
  9. Kak azie klau ite terletak satu cawan susu...ad effect x kat kek ???

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum....
    ya Allah....laparnye perut saya tgk kek butter ni kak...
    kalau tak memikirkan skrg dah hampir pkl 1 pagi...mmg saya dah laju je pergi ke dapur
    anyway, saya suke sgt pendetailan akak dalam resipi yang bagi...
    will try ur recipy....

    ReplyDelete
  11. Baru Try buat Semalam & Memang Menjadi . Teringin nk buat kek ni pon sbb dh x de idea nk masak ptg . Bahan2 yg ade pon x banyak . So, search Google je lah . Tgk2, guna 5 bahan je. Very simple,easy, but Nice. Thanks you soo much :)

    ReplyDelete
  12. Sis klu kite tambah dgn coklat chip tabur or chic rice...ok x...ke berat takut bantat plak...

    ReplyDelete
  13. butter anchor ada tanda halal ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cuba baca di sini. Atau bertanya terus dengan pihak yang berkenaan. http://jomkepandan.blogspot.com/2011/07/generic-halal-logo-used-in-anchor.html

      Delete
  14. Salam, alhamdulillah saya jumpa blog sis....kebanyakan recipenya memang awesome...setiap kali buat memang menjadi, sedap lak tu...thanks..nanti nak try lagi resepi2 lain...:-)

    ReplyDelete
  15. Salam sis, sy selalu baca blog sis sbb resepi semua mmg detail & menjadi.
    Semalam sy dah try buat kek butter ni mmg sedap,gebu & moist..cuma yg sy nk tanya kenapa bila sy potong,butter semua mendap ke bwh kek?sebab apa ye? (sy guna butter scs)
    tq sis share resepi.

    ReplyDelete
  16. Sy bli butter anchor unsalted...bole ke?

    ReplyDelete
  17. kak azie,

    telur tu gred A atau gred B?

    ReplyDelete
  18. As salam. saya guna telur saiz medium jer

    ReplyDelete
  19. Salam. Boleh tak jlau fresh milk ganti susu cair...nak buat mlm ni...lupa x de fresh milk...

    ReplyDelete
  20. sedapnya, tak sabar nak cuba.

    ReplyDelete
  21. Assalam kak, sy br cuba buat kek ni..sgt gebu n moist n x manis...thanks for resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas sehari lagi moist sebab butter dah mesra

      Delete
  22. Salam...azie, kalau kek ni kita nak deco letak icing sesuai tak? Ala2 kek birthday gitu..tq ye :)

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum pn.azie..sye jaja.sye cume nk ucapkan trima kasih atas ilmu yg puan kongsi. Sye sgt suke tgk resepi dr blog puan.klau nk cari any resepi cthnye roti,kek coklat lembap,sye lbih prefer blog puan azie. Klau xd,baru sye cari di blog lain. Terima kasih ye puan.

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum kak azie. Saya nk ucapkan terima kasih kpd kak azie ats resepi ni. Dah lama saya mencari2 kek mentega yg sedap. Mmg lembut dan sedap sgt kek ni. Saya buat utk raya haji thn ni. Mmg family saya suka sgt. T.kasih kak azie. Semoga akk sekeluarga dipermudahkan segala urusan oleh Allah. Aamiin..

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum kak..Kek akak ni sedap sangat..Saya dah Cuba..saya nak guna resepi untuk buat niaga.minta halal ye

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum,Kak.

    Resepi ni boleh juga utk diletakkn dlm cupcake ke?

    ReplyDelete
  27. Asalam..kum Azie....thx 4this wonderful recipe defenitely will try it..look dlicious n yummy2..will send pic 2u ok muaaah <3 :)

    ReplyDelete
  28. salam..kak azie.. saya nk share resepi2 akak..nmpk sedap sgt..

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum wrt..
    mohon share resepi2 kt sini ye..
    terima kasih....barakallah...

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum Kak Azie. Nama saya sara saya nak tanya klu add ni vanila essen bolh? Sbb selalu buat kek ni reciepe da vanila essen. Ini 1st time nk try recipe aka... than you

    ReplyDelete
  31. Salam kak azie..nak try test ye...tq

    ReplyDelete
  32. As'salam.. salam perkenalan. Nak cuba buat kek butter hrni. Yeayyy

    ReplyDelete
  33. Assalam..sis azie kalo pkai tepung gndum bole x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Letakkan sedikit baking powder.

      Delete
  34. Alhamdulillah. Sy dh cuba resepi kak zie yg ni. Mcm2 jenis butter cake respi sy try tp selalu jadi bantat je... alhamdulillah resepi ni mnjadi. Mmg sgt gebu n moist. Mcm ala2 cair dimulut. Tq kak zie...suka suka suka sgt resepi ni.

    www.mummysayf.blogspot.com

    ReplyDelete
  35. Tq kak azie...love the cake and sy byk guna your recipes...setakat ni sume menjadi!

    ReplyDelete
  36. Salam kak zie! Sy tgh baking skrg ni... xsbr mau tunggu dia siap , hehe thanks for the recipe! Lots of love from kota kinabalu, sabah... :)

    ReplyDelete
  37. assalam sis

    saya lum try lg resipi ni..x pernah try mana2 pun..asyik stalked je la..he he

    tapi dari cara sis bagi resipi2,mmg sis ni ikhlas orangnya..

    tq sis..hanya Allah layak membalas segala kebaikan sis.

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum kak azie.saya dh try resipi kek butter ni.saya guna marjerin je coz xde butter dan guna tpg gndun yg ditmbh baking pwder dan soda bikarbonat.alhamdulillah tetap jadi.ramai yg kata sedap dan moist kek ni.apapun tq for the recipe.mohon dihalalkan

    ReplyDelete
  39. assalamualaikum kak azie,saya dah try buat.sdap sgt.cuma knapa kek saya jd kaler putih mcm susu.saya pkai btter anchor..lg 1 kek ni bakar mcm biasa kan?bleh x kalau buat kaedah waterbath,.nk bg lg moist kek ni.

    ReplyDelete
  40. salam sis,
    Memang best buat resepi yg ad di sini,menjadi cuma apa kata
    "sis boleh post sikit bahan2 yg diguna tak kira la bahan buat kek ke,alatan untuk membuat ke,kiranya ia lagi dapat menafaat buat kami,
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  41. Salam...kenapa kek naik lepas bakar turun blik??

    ReplyDelete
  42. Salam Sis, susu bole diganti dgn whipping cream tak? Ada balance byk lgi tak nak bazir..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Maaf saya tak pernah pulak cuba. Tapi bolehlah cuba dan nnt kongsikan hasilnya di sini

      Delete
  43. Assalamualaikum... Akak nk mintak tlg bg kuantiti tepung & gula dlm sukatan cwn... Terima kasih in advance :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih baik beli penimbang. Lagi tepat. Sb saya tak tahu bila mahu buat kek ni. Kalau saya buat, blh lah saya tlg tgk kan sukatan. Kalau baru belajar, ikutlah resepi, kalau resepi guna gram, gunalah gram. Kalau guna cawan, baru guna cawan. Penimbang pun senang di dapati di mana mana pasaraya pun ada.

      Delete
  44. Assalamualaikum kak azie. Saya teruja nak cuba resepi kek butter kak azie. Mohon halalkan resepi ya. Terima kasih kak.

    ReplyDelete
  45. Assalam Kak azie resepi ni mmg xpakai Essen vanillas ke?xbau hanyir telur ke Kak azie?

    ReplyDelete
  46. Assalam...saya sgt takut bila resepi suruh putar tepung berselang seli dgn telur...saya slalu buat kek jd keras..kenapa yer?

    ReplyDelete
  47. As salam. Cantik n gebu nya kek:)Boleh tahu sis azie guna oven brand apa?

    ReplyDelete
  48. Nak tanya..butter ni salted or unsalted

    ReplyDelete
  49. Assalamualaikm..saya nk tnye,bleh tlg bg resepi kek yg mudah & senang?

    ReplyDelete
  50. kak azie, kalau guna tepung gandum boleh kan? letak baking power bnyk mana yea?

    ReplyDelete
  51. Thank you so much for all these wonderful recepies! I enjoy refering to ur blogspot. The measurement are very acqurate and all the recepies tried are always yummylicious!

    ReplyDelete
  52. Kak azie,boleh guna resepi yg sama ke utk teknik kukus?atau ada apa2 yg kena tambah?agak2 kalau kukus berapa lama ye?

    ReplyDelete