13 Jun 2015

Stew Ayam Cara Tengku Puan Pahang



Stew Ayam Cara Tengku Puan Pahang


Resepi ini saya salin dari resepi Tengku Puan Pahang, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah yang merupakan idola saya semasa beliau menunjukkan cara memasak stew ayam di sebuah rancangan masakan di TV lama dahulu. Pada masa itu, anak anak baginda juga turut serta dalam rancangan berkenaan. Saya cepat cepat menyalin resepi tersebut dan telah menjadi resepi kami sekeluarga sejak berbelas tahun. 



Stew Ayam Cara Tengku Puan Pahang


Malahan bekas pembantu rumah saya sudah handal memasak stew ayam Tunku Azizah. Sedap di makan bersama nasi putih panas panas atau roti gardenia. Kalau tak silap saya, Tunku Azizah juga ada mencadangkan supaya stew ayam diguna sebagai inti untuk pai ayam tapi mesti dipekatkan kuahnya. 

Lauk ini juga sedap dihidangkan untuk dimakan waktu sahur kerana ianya tidaklah berlemak. Jadi bolehlah kita semua memasaknya di bulan Ramadhan yang akan menjelang beberapa hari sahaja lagi. Juga jangan lepaskan peluang untuk mendapat tawaran pahala berganda di bulan Ramadhan ini. Amatlah rugi jika peluang ini disia siakan. Rasulullah mengaminkan doa Malaikat Jibril yang mengatakan Celaka lah sesiapa yang berada dalam bulan Ramadhan tapi Allah tidak mengampunkan dosanya dan menjauhkan darinya. Orang ini akan dimasukkan ke dalam neraka.  

Jom layan resepi yang menjadi kegemaran keluarga kami. Sila share dan panjang panjangkan kepada sahabat sahabat yang lain supaya kita semua mendapat manafaatnya..... 


Stew Ayam Cara Tengku Puan Pahang

Stew Ayam
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1/2 ekor ayam - potong ikut suka
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 - 3 sudu besar tepung gandum
Sedikit kicap
Sedikit lada hitam - tumbuk kasar
Garam dan serbuk perasa
1 biji ubi kentang - dipotong 4
1 batang karot - potong besar
1 biji bawang besar - potong 4

Cara cara:
Tumis bahan penumis dan bawang serta halia yang dihiris nipis hingga wangi. Masukkan tepung gandum dan digoreng dengan api perlahan supaya tepung agak masak.





Masukkan ayam dan ubi kentang, karot, bawang besar dan dikacau rata. Masukkan sedikit air, kicap, garam, lada hitam dan serbuk perasa. Masak sehingga kentang empuk. 





Sesuaikan rasa dan kepekatannya. Tabur daun sup dan bawang goreng. Hidangkan.



Stew Ayam Cara Tengku Puan Pahang

Nota:
Jika dipekatkan, boleh dijadikan inti chicken pie




24 ulasan

Wah senangnya...nak cubalah nanti...terima kasih!

As salam.. Saya dh cuba resepi ni. Mula-mula ingat tak jadi, tp bila smua dh mula mendidih & masak, superb! Suami & anak kecil pn suka. Thanks kak for the recipe!

Tqvm k.Azie.. saya dah try mmg sedap kan..it's gonna be my keeper recipe jugak. Moga akak sihat selalu utk terus berkarya & berkongsi ilmu dgn kami

Done try jgk... Mmg sedap n sy suka sbb bahan simple2...hehe...thanks

Blh tk klu gn ayam pencem utk masak stew ni?

Wslm. Semua jenis ayam pun boleh. Tapi bila ayam pencen, kenalah lama memasaknya untuk bagi ayam empuk

Salam kak, saya nk try recipe ni harini.. Tq for sharing..semua recipe kak sedap2..

Sedapnya...sy baru je try hari ni

Assalamualaikum, I have tried the recipe.Thank you and may Allah s.w.t grant you with happiness and health.

kalau tak letak serbuk perasa menjejaskan rasa dia tak?

Boleh jer kalau tak mahu letak apa apa perasa. Atau letak gula sahaja. Juga sebagai perasa

kalau ayam tu direbus dahulu ubah rasa x?

Tepung gandum tu masak dgn m8nyak ke atau bancuh dgn air?

Masukkan terus tepung ke dalam minyak. Tak perlu letak air. Jadi tepung akan masak. Tak rasa macam tepung mentah.

Kicap tu kicap apa ye kak?

Kicap apa apa pun boleh.

Salam kak . Nak letak air banyak mane kalau 1 ekor ayam ?

mcm ni rupanye masak stew..nk cuba gak la...

Menarik sgt2.. Bahan pun simple je.. Tq sharing puan azie.

Jom masak stew ayam. Senang nak masak. Sesuai untuk anak-anak tak makan pedas.

Dah try masak guna resepi ni. Menjadi dan sdp sgt...


EmoticonEmoticon